Vila och massage

 
På grund av småsaker så blev det ofrivillig vila igår och idag för prinsen. Idag var trots allt inplanerad. Han klagar då inte ;) Istället blir det mys och pyssel för hela slanten! Plus att han får lyxbehandling också, idag blev det massade över hela ryggen. Tror att han tyckte det var på tiden att få lite lyx mitt i veckan. :)

Sprungit V51 med TV-kändis

Spring som vinden bullseye!
 
Nu mina trogna fans ska ni få höra om dagens äventyr! Pygmén var smart nog och gjorde min fantastiska dag ännu bättre; ut och iväg mot stäppen! Men hallå, vi hann inte mer än någon meter så måste jag återigen tampas med häst och vagn. Varför kan människor inte bara förstå att det är så mycket coolare för hästar att ha människor på ryggen istället för bakom? Eller ja, i mitt fall en liten irriterande pygmé.... Tydligen skulle jag springa efter också, vilken förnedring! Buffalo Mulle springer aldrig sist! Efter en liten bit mötte vi en traktor, då hade vi en rätt intressant konversation.
 
Jag: Måste om måste om måste om måste om måste om.....
Pygmé: Kan du lugna ner dig några hekton? Du behöver inte vara först jämt...
J: JAG MÅSTE ALLTID VARA FÖRST! Jag är störst, bäst, vackrast och... AAAAAAAAAAH! VAR KOM TRAKTORN IFRÅN?!?!?!
P: Men hallå?! Du kan inte tvärnita sådär???
J: Den kom ju från ingenstans! OCH DEN LEVER OM!!
P: Du såg den från 100m bort....
J: *FNOOOORRRK*
P: Gå bara förbi så vi kan rida vidare....
J: Bäst att vara beredd på att fly ändå! *Tramp tramp stamp stamp*
P: Åååh, du är så gullig när du taktar!
J: GULLIG?! Hur kan du kalla stäppens kung för gullig?! Traktorn var ju inte ens läskig...
P: Nänä.... Det märkte jag ju....
J: Hästen med vagnen försvinner! Den får inte vinna! WROOOM!!
P: HALLÅ?! 
 
Ja, ni läser ju själva att hon inte riktigt förstår min alla gånger. Bara när hon ger mig godis. Det är hennes livsuppgift. Utan tvekan. Efter denna incident fick jag springa fort som vinden! Över stäppen! Prärien! Vildmarken! Stört coolt!
Sedan träffade vi på hästen med vagnen igen och jag fick återigen springa efter... Nä nu...! Denna gången ska den inte få vinna! Shit vad fort jag sprang! Manen fladdrade i fartvinden, ögonen tåras och mjölksyran var ett faktum. Kom jag om? Vänta bara tills nästa gång... Då ska ni få ett ärligt svar på den frågan...Tydligen hade hästen varit med i V47... V105.... V33? Jaja, nånting i alla fall som tydligen är coolt för dom som springer med vagn. 7:e plats också. Löjligt. Det är ju bara 1 platsen som räknas.... Sopa..... Chansen att glänsa i TV och hästen tar den inte....
 
Nu ska jag fortsätta äta middag och fundera ut nästa bus med pygmén. Over and out! / Buffalo Bill
 
*Psst... Säg det inte högt men det är rätt fräckt ändå att jag har tävlat med en TV-kändis! COOOOOOLT!*

Veckans träning, tävling inbokad!

 
Såhär ser veckans träning ut. Lite mer dressyrjobb är inlagt denna vecka och även årets första tävling! Johanna, min fantastiska livscoach, lyckades övertala mig. Det är bra med fantastiska människor som engagerar sig! Blir dock bara en klass, blir en bra uppvärmning för tävlingssäsongen. Målet är att ha roligt och ser var vi är i dagsläget. På torsdag kommer jag jobba med studs för att stärka upp han ytterligare och på fredag känner jag igenom rörelserna inför tävlingen. Känns som en bra planering! :)

Livsomvändande upplevelse

Whats up?!
 
Idag hände något spännande ska ni veta! Pygmén trodde att vi skulle köra på ett dressyrpass där jag tydligen skulle jobba... På en söndag?! Nej du... När vi väl kom in i ridhuset så var det en hel del nya saker där! Massa vagnar och två små pluttar som sprang runt med en sådan bakom sig. Alltså... Varför? Vad är meningen med det? Då går det ju inte att köra "kast med liten irriterande pygmé"... Hann inte prata med dom heller och fråga ut dom hur dom egentligen tänkte där. Såna där vagnar är ju tunga! Inte så enkelt att välta dom.. Speciellt inte om man själv sitter fast i den...
 
Ååh, vilka funderingar jag fick där! Blev inte riktigt klok på det hela när jag inte hittade något logiskt svar. Var lite ofokuserad på pygmén men hon förstod inte vilken livsomvändande upplevelse jag fick där. Hon förstår verkligen inte att även buffalo bill funderar på livet då och då!
 
 
Nu laddar vi för en ny vecka, nya bocksprång! Själv avslutade jag det hela med att snacka med min nya polare Hubert, han är kung. Spånpuss och språng, tjing tjong! / Stäppens härskare

Vad tänker jag på när jag letar sadel?

Foto: Rebecka Borg
 
Nu när jag letar sadel för fullt så tänkte jag tipsa om vad jag söker efter och tänker på när jag provar sadlar. 
  • Vad vill jag få ut av sadeln? Tänker jag satsa på dressyr eller hoppning eller är det skogsridning som lockar? Ska jag lägga ut några extra pengar för att satsa på kvalité eller kommer jag behöva byta sadeln sedan för att hästen kommer ändra sig inom halvåret? Jag letar själv dressyrsadel för en billig peng som jag kan ha tills Lusen har breddat sig och därefter byta sadel.
  • Vad har hästen för rygg? Är ryggen rak eller svängd? Är manken markerad eller väldigt låg? Till Lusen letar jag efter en sadel som passar raka ryggar med normal manke.
  • Hur bred är hästens rygg? Är det en väldigt nätt häst eller är den lite bredare? Kommer hästen att bredda sig eller är den i sin bästa form? Lusen är av den grövre typen och kommer att bredda sig ytterligare. Letar därför efter en sadel med vid bomvidd och kommer senare byta till en bredare.
  • Misstolka inte detta fel nu men hur bred är man själv som ryttare? Normal stor rumpa, liten plutt rumpa eller behöver man mer plats i sadeln? Man ska själv känna att man får plats i sadeln och har möjlighet att inverka på hästen på ett bra sätt. Själv letar jag efter en sadel med 17 tum i säte då jag känner att jag trivs i den storleken.
  • Sedan finns det detaljer som man ska tänka på också. Något jag har med mig i baktanken är att kåporna inte får vara för långa på dressyrsadeln då jag har korta ben. Med långa kåpor glider benen bara runt, jag hittar ingen balans och stadga i sitsen och allt blir kaos. Med korta kåpor som fungerar för mina ben har jag mycket lättare att inerka på hästen då benen får större rörelsefrihet.
Hoppas att någon fick lite hjälp av detta i alla fall :)

Skrittjobb på ponnyskrutt

 
Har precis kommit hem från stallet, myspys! Provred ytterligare en sadel men den fungerade inte alls för mig. Behöver lite mer plats för rumpan än den erbjöd ;)
Bytte sadel lite snabbt och började jobba honom. Han var inte alls som han brukar; stretig, drog tyglarna ur handen och "skenade i skritten". Kände att jag inte kunde ge mig där utan dagens pass blev helt enkelt 40min skrittjobb. Voltarbete, bakdelsvändningar, framdelsvändningar, halter och ryggningar. Tror att det var nyttigt för honom att bara få jobba i skritt också och inte bara tänka fullt ös medvetslös ;)
 
Imorgon blir det till att testa en ny sadel! :)

Dagens cavaletti övning

 
Körde på denna övning idag :)
 
Börja rida över travbommrna (längst ner i bild), lättridning. Vid kortsidan gör en halvt volt tillbaka och flytta undan hästen för ytterskänkeln ut mot långsidan. Vid sista stegen i tvärningen fatta galopp så hästen faller utåt i fattningen. Lätt sits i galoppen och enkelt rulla över bomserien på andra långsidan. Man kan välja att endast ha galoppbommar på marken eller några upphöjda. Själv hade jag andra och fjärde bommen upphöjd. Börja sedan om från andra hållet.
 
Tycker att övningen var bra både för mig och Lusen. Jag måste vara kvick i hjälperna för att få han kvick i hjälperna. Kände att jag tappade fokus lite då och då men det blir väl så nu i början när man annars är van att någon står och skriker på en ;) Självklart anpassar man avstånden efter den häst man sitter på. 

Bommar och småhinder

Filmat av Ida Hallebjer
 
Jobbade som sagt med bommar och några upphöjda idag. Han var grymt fin på framridningen! Bar sig själv, bra energi, mjuk och fin i båda sidorna och var ovanligt känslig för hjälperna. Trodde att han skulle vara värre än så men icke, han skötte sig perfekt! :)
Travbommarna inget problem, orkade inte riktigt bibehålla formen alla ggr men fick en himla trevligt tryck i bakkärran över. Galoppbommarna var det mitt fel de ggr som det blev kaos; jag har inte tillräckligt med is i magen utan trycker ifrån för tidigt och då blir det långt för honom genom hela serien. Haha, dock så var det han som inte förstod att bommarna låg där första vändan så det blev ju... eeh... inte riktigt som jag hade tänkt ;) Filmen ovan är från sista jobbet över serien och då rättade vi båda till oss riktigt bra :)

Bus och skutt trots hårdkörning

 
Lilleskrutt och jag tog vårt pick och pack och for ut på en kondisrunda. Pigg som en mört var han också! Trodde att han skulle vara mör efter de senaste dagarnas hårdkörning men det gav snarare motsats effekt. Efter att ha skrittat 100m kom första skuttet, 100m till så tvärnitar han, räknar till 3 snabbt och studsar runt och vänder på en femöring. Rakt ner i diket och sedan upp igen. Älskar livsglädjen hos denna ponny! :D
 
Imorgon blir det bara mys och pyssel, han förtjänar vila efter att varit så fantastisk dessa dagar :D

Underbara häftiga ponny!

Foto: Victoria Westin
 
Åååh, var ska jag börja? Min fin fina ponny, idag var han klockren! Jag orkade bibehålla sitsen och stadgan hela passet igenom. Genom att lägga in skrittpauser när jag känner att jag eller Lusen börjar tappa orken så blir det bara positiv upplevelse där vi båda orkar bibehålla energin :)
 
Checkade av att grunderna satt i början och sedan körde jag igång med mer styrkeövningar. Skänkelvikning, öppna, flytta undan på volt, galoppfattningar, samla ihop galoppen - öka galoppen m.m. Han var klockren, så otroligt fin, mjuk i munnen, bra energi bakifrån, stora häftiga rörelser som jag knappt kunde sitta ner i. Han är så otroligt häftig att rida såna här dagar! :D

Konditionsträning på 45min

Foto: Rebecka Borg
 
Dagar man känner att man helst av allt bara vill låsa in sig någonstans och göra bort alla stressmoment är hemska. Det är då man behöver en liten busponny som tittar upp över boxkanten med hälften hö, hälften pannlugg som hänger ner över busiga ögon. Då släpper allt! Drog på all utrustning och for ut i snön, konditionsträning på schemat. När jag rider ensam vill jag helst inte fara alltför långt bort om något skulle hända så då håller jag mig på travstigen runt ridskolan. 3 varv blev det på 45min. Något loj för dagen, vet inte riktigt vad det var. Kanske träningvärk från igår, eller också så har han upptäckt att han börjar få fara ut ensam utan kompisar och stallet har alltför stor dragningskraft. Gissar på en engångsgrej. :)

Dressyrträning med upp och nedgångar

Foto: Viktoria Westin
 
Dressyrträning för Camilla idag som sagt. Började som vanligt med grunderna för att få någon ordning där. Gick oväntat fort att få till grundridningen och formen idag måste jag erkänna. Kanske det är så att jag börjar lära mig att rida i vänster varv jag med? Det var dom första 10min... Sedan vet jag inte vad som hände. För mig kändes det som att inget fungerade, än hur mycket jag försökte. Vissa stunder så lossnade allt, för att sedan bara försvinna genom att han stretade emot enormt mycket eller sprang iväg och körde upp huvudet. Till och med i höger varvet slutade det fungera där ett tag. Vänster galoppen fungerade inte alls, den förtränger jag. Sista kvarten som vi jobbade så tog vi lite förvänd galopp och då kändes det bättre. Självklart inte klockrent i vänster men i höger varv blev jag riktigt nöjd över vår insats. Sista travdelen så började jag rida som jag skulle, bli stark i magmusklerna och orka sitta kvar = han kan inte dra mig ur position och finner sig lättare i att jobba.
 
Bara att ta med sig det som gick bra, göra det som gick mindre bra bättre nästa gång och tänka framåt! :)

Veckans schema

Denna vecka blir det lite tuffare för prinsen. Två konditionsträningar tycker jag passar in på vardagarna då det är svårare att komma in i ridhuset. På onsdagen beror det på hur det ser ut i ridhuset om det blir där eller utomhus ridpasset läggs. Två av utebanorna är ju faktiskt plogade och underhållna i vinter så ser ingen anledning till att inte utnyttja dom ;) På lördag smäller det också; bommar ska fram och jag har en känsla av att det inte bara är över bommarna som vi kommer att vara i luften... Så ser veckan ut, hoppas att man kan hålla det också :)

Stalltjänst hela helgen

Foto: Victoria Westin
 
Har haft stalltjänst både lördag och söndag, har jag inte träningsvärk i armarna imorgon så kommer jag aldrig att ha det... Känns som att kroppen snart ramlar ihop av trötthet, haha! Lilleplutt fick vila idag då jag kände att jag inte vill stressa med honom + att jag hade årsmöte med T-sek också. Ordförande ett år till! :D Så glad för att jag får fortsatt förtroende! Tack, tack, TACK!
 
Stod och pratade med lite människor inne hos plutt idag och insåg att nog bannemej har ryggmusklerna börjat komma! Han är inte alls lika kantig som tidigare utan har börjat bli rund och fin. Det borde ju börja synas lite i alla fall efter 1 månads arbete. Tänk hur han då kommer se ut till sommaren? Mums! Hoppas att denna utveckling fortsätter :)

Vild mustang

Hej hopp i galopp!
 
Idag gjorde vi en spännande grej, jag och pygmén. Ingen sadel eller träns utan ut i vildmarken iklädd endast grimma. Till sällskap fick vi en övervuxen pygmé och 4 vildhundar. Som den modiga mustang jag är så backade jag inte undan utan kände att jag var tvungen att skydda pygmén mot dessa vilddjur. Hon är inte lika van vid bergslejon och anakonder som jag är. Plötsligt hoppar en av vilddjuren fram, lever om som om det vore sista dagen och springer mot oss. Snabb som vinden snurrar jag runt, siktar... Men va in i....?! Nehe, jag ska inte göra det? Dom är med... oss?!?! Jag förstår ingenting, hur är detta möjligt? När gick vi i fred med dessa? Tragiskt. Mycket tragiskt.
 
Under hela upptäcksvärlden tog jag varje tillfälle jag fick till att sikta, ladda och... ja, mer hann jag inte innan pygmén började gorma om att "så gör man inte" och blablabla. Skittråkigt. Jaga dom lite borde jag väl kunna få göra i alla fall? Sedan, från ingenstans, ett par tvingade vildhästar att dra skrot bakom sig där människorna sitter på! När dom far förbi i en väldig fart kan jag inte hålla emot, måste.... få... SPRINGA!!! Men vad in i... pygméskit!!! Hur vågar du trotsa buffalo mulle?! Jag hoppar, springer, stegrar och gör mig så skräckinjagande som möjligt för att hon i ren rädsla ska släppa mig. Inte ens lite rädsla visar hon, det enda hon får ur sig är "dummer", "pucko", "fjant" och andra nedlåtande ord. Åååh, varför kan jag aldrig få ha kul?! Eller ja, lite roligt fick jag där en stund. Körde en ny sport; "släp med liten irriterande pygmé". Hähähä... Hon är precis lika svag som hon ser ut! Lite lik en shetlandsponny är hon också; lever om alldeles för mycket men gör knappt något åt det. Hähähähä, livet är underbart ibland!
 
Väl tillbaka i stallet efter en otroligt spännande upptäcksfärd på stäppen fick jag äntligen äta middag och slappna av. Jisses, det är jobbigt att ligga på topp alltså!
 
 
Ta hand om era människor! (och ni som drabbats som jag av pygméer) / Er vilda mustang, Buffalo Mulle

Tim Flach

 
Detta är en av de fotografer jag beundrar mest och har alltid gjort sedan jag började fotografera. Han är så otroligt skicklig med kameran, blixtar, photoshop och annan utrustning. Han tar så enkla bilder som förtrollar en, detaljbilder som berör och totalt störda och konstiga bilder som fascinerar mig. Besök hans sida du med och bli inspirerad! www.timflach.com

Full rulle

 
Mot stallet för stalltjänst, mys med världens finaste och titta på hoppträningarna! :D

Varierad träning = bra träning

Foto: Rebecka Borg
 
Nu när igångsättningen har börjat gå över till uppbyggnad har jag upptäckt hur otroligt viktigt det är med varierad träning. Från jul och 2-3 veckor framåt red jag i princip endast i ridhuset. Jag märkte att både mitt och Lusens humör inte var på topp de sista dagarna utan vi var mest uttråkade, än om vi hade börjat travat och galopperat. Att göra samma sak dag ut och dag in är inte något som varken jag eller han tycker särskilt mycket om. Båda två behöver variation för att känna att motivationen finns kvar och stärks. Självklart kan man variera träningen en hel del även om man bara rider dressyr i ridhuset men till slut så försvinner även den gnistan. Nu när jag kan göra precis vad jag vill så försöker jag variera ridpassen så mycket det går. Senaste veckan har vi varvat dressyrpass i ridhuset med konditionsträning utomhus och tömkörning. Självklart har det varit en hel del uteritter med endbart bus och kul också, hähä. Men även det behövs tycker jag; att man släpper på den seriösa spärren, njuter av hästen utan krav och bara ha roligt. All ridning behöver inte ha en baktanke, såsom "nu ska vi jobba på konditionen" eller "idag ska bakdelen stärkas upp" utan man kan faktiskt bara rida för att rida.
 
 
Nu när jag känner att han börjar komma igång mer och mer så kan jag variera träningen ytterligare. Nästa vecka hade jag tänkt lägga in bommar någon dag i veckan som till slut kommer att byggas upp till hinder. Jag har ingen brådska på den biten, utan jag kommer att ta det bit för bit då jag känner att han blir starkare och starkare. Så till veckan kommer jag att variera bommar på marken och upphöjda, just för att även kunna välja olika övningar i ridpasset. Både i trav och galopp kommer jag att jobba, det kan han må gott av. Och även jag som kommer att lägga mycket fokus på benstyrka i lätt sits för att underlätta arbetet för honom :)
 
Bara på de här två veckorna har båda han och jag förändrats. Det spelar ingen roll om jag går mot ridhuset eller ut, om jag lägger på sadel eller tömkörningsgjord, han är lika positivt till vilket som. Just för att det är något han inte gör varje dag och tar det som en ny utmaning. Jag känner mig också mycket mer positiv och motivationen till att bygga upp han till en biff är starkare än någonsin. Till sommaren kommer resultatet att komma, det är jag helt säker på! Markarbete, hoppning, uteritt, konditionsträning, dressyrträning för tränare och självständig träning; allt det kommer att blandas ihop till det perfekta receptet till en levnadsglad och stark häst! Som bonus en likadan ryttare och ägare ;)

Äntligen fast anställning!

PÅ MÅNDAG BÖRJAR JAG MITT NYA LIV SOM FAST ANSTÄLLD PÅ BRUX! LYCKAN ÄR TOTAL!!! :D

Ponnyn har förändrats

Prinsen på betet förra året.
 
Julia fick låna Drumdrum idag och trots ca -25grader så for vi ut med ponnyerna. Tog endast två varv runt travstigen. Att känna att ponnyn är lyckligast i världen går inte att beskriva! Han har förändrats totalt sedan han flyttade in i privatstallet och då bara en rider och pysslar med honom. Han har blivit mycket mer känslig för kroppsspråket, han är lugnare i sig själv, mer nyfiken, mer pigg på livet, mer självbärighet i ridningen och kanske det som förvånar mig mest; han bjuder in till att kramas, mysa, pussas och bara stå och prata. Det har han aldrig gjort tidigare. Som mest har man fått kramat han i 5min innan han blir less men nu kan man stå hur länge som helst och bara säga att han är finast i hela världen. Det finaste av allt är att han kräver mer och mer sånt. Lyckan är fullkomlig! <3

Ut i vildmarken med polarn

Ute i den snötäckta stäppen!
 
Efter vårt lilla chattsamtal igår bestämde jag och Ohio oss för att dra med pygmén och hennes kompis ut på en tur. Vi får ännu ett tillfälle att prata ihop om våra idéer och människorna får rasta av sig lite. Stora rundan tog vi och oj så roligt det var! Alltid roligast att få springa i vildmarken med polarna! Dock tyckte jag att det gick lite väl segt för honom en stund där så ett nafs i baken fick han allt men inte blev det bättre för det... Vi galopperade så snön yrde kring hovarna, manen blåste i fartvinden, pygmén satt mest och skratta och vi hann inte ens med att köra sporten av sporterna. Attans... Jag bad pygmén ta en bild i alla fall för att ni ska få se hur awesome det är ute just nu!
 
HAHA! En sak till som jag glömde där i början. Det är något konstigt med pygméns röst. Man har knappt vad hon säger och alla andra människor tycker det är hur roligt som helst. Dom sa något ord som var "hes", det måste vara när människor knappt gör sig hörda. Mobbade henne lite jag själv också genom att låtsas inte förstå vad hon sa vissa stunder. Men äsch då, har hon världens mest häst så måste jag bry mig lite också. När hon blir mobbad av alla av sin egna art måste jag vara snäll så det var jag idag. När väl rösten är tillbaka tror jag att jag ska kasta upp henne i ett träd eller något nästa gång vi far ut i vildmarken.
 
Hörs din mes, Ohio han fes. (Hähähä....) / Buffalo Mulle

Hälsning från grabbarna

God morgon alla långhåriga vänner!
 
Fick ett trevligt meddelande från polarna i ridskolestallet igår!
 
"Hej Lusen! 
Grattis till uppgraderingen. Vi kommer att sakna dig i ridskolestallet, men det är ju inte så långt att gå för att hälsa på dig. Tråkigt att du inte har samma bekvämlighet med städning innan intag, men man kan ju inte få allt. Skönt att du inte behöver flytta ur hagen, byta polare och sådant. Vem skulle då bestämma? Var nu en riktigt busig ponny. Kasta av ofta och berätta för pygmen att du vill ha sju olika kraftfoder. Känner du att du tappar formen för att du arbetar för lite kan du ju alltid komma och jobba på någon lektion. Vi muskelknuttar till rs hästar är ju liiite mer vältränade ;) Kram Ohio och grabbgänget"
 
Nej, vilken tur vi har! Du har ju lärt dig att ta dig ut från spiltan på nätterna, då kan du dra med dig några grabbarna och komma in på en hink eller två. Grabbkväll! Kan hålla med dig om hagen, tänk hur förvirrade alla ni skulle bli utan att jag kommer in och väljer bal före er andra? Eller ja, jag väljer bal i alla fall... Lattjolajbans kommer vi att ha i fortsättningen också! Kör vi på fredagsrace imorgon när du jobbat klart där på morgonen? Kung, skriver upp det. Det där med maten hoppas jag att hon tagit med i beräkningen, ju fler sorter man har desto bättre! En prins förtjänar det bästa. Och självklart fortsätter vi med sporten "Kast med liten irriterande pygmé", ni borde fixa en egen att kasta runt med. Blir lite lättare att plocka poäng då. Fast du har ju redan lyckats med the boss. Bra jobbat! Ska bli kul att själv försöka någon dag. Men vänta nu lite... kallar du mig otränad?! Vänta du bara... Vi ska nog jämföra oss efter all träning jag kommer gå in i nu! Biff is the shit!
 
Ohio the gangster beach 2012!
 
Ut i kylan, idag är en ypperlig dag att samla energi! / Buffalo Mulle

Dressyrträning på MIN häst

Såhär fick gulleplupp se ut idag igen :)
 
Dressyrträning idag för Camilla! ÄNTLIGEN ÄR TRÄNINGEN IGÅNG IGEN! Hela hösten har gått utan att man kunnat tränat då många av ridskolehästarna har varit halta och privatlektionerna har legat på is. Men vilken tur att jag inte behöver ta hänsyn till dom mer nu ;)
Vi körde endast basic; han ska vara på plats (d.v.s. ingen bakdel som svänger iväg, ingen bog som skjuter ut bl.a.), han ska svara på framåtdrivande och förhållande hjälper, följa med tygeltagen och vara uppmärksam. Sitter inte grundridningen ska man inte förvänta sig att det andra kommer att göra det heller! :) Vi skulle avsluta med lite galopp, och människan väljer galoppfattning från skritt. Jag visste vad som skulle hända, hon hoppades på vad som skulle hände. Ponnyn flyger iväg, benen yr åt alla håll och kanter och stackarn snubblar på sig själv och är nära på att tugga grus själv, hahaha! Men efter det så gick det bra! Högergaloppfattning... Det finns inga ord, den powern! I galoppen fortsätter jag med lätt sits, tempoväxlingar och stora volter. Allt för att göra det lätt för honom i början och kunna stärka sig så.
 
Som jag har saknat dessa träningar! Äntligen kommer dom att ske regelbundet! :D

Upp-VIPad till privathäst!

Tjänare alla mustanger, ston och skvättvalpar!
 
Stor dag idag på stäppen! Jag har tydligen blivit upp-VIPad till privathäst! Hur fränt är inte det?! STÖRTCOOLT! Måste erkänna att jag blev lite rörd när minipygmén kom idag och hade leende som är större än största stäppen. Kan känna att det kommer att bli ett rätt awesome liv som häst numera! Men ssch! Säg det inte högt så pygmén hör, kan bli ett himla liv då...
 
Jaha, tydligen är semester slut också för vinterpälsen åkte av idag. Eller ja, i alla fall halva. Så mycket dyrbar päls kan aldrig ha nuddat dessa stallar förut! Snygg är jag i alla fall, nu ser alla mina muskler tydligt! Både vilande och de som är in action... Najs! Var snäll och stod still medan lillan jobbade på, jag vet ju att jag för eller senare får godis, ju snabbare desto bättre!
 
Åter igen till det här med att vara privathäst. Tydligen så har jag inte rent och snyggt när jag kommer in längre. MEN HALLÅ?! VAD HÄNDE MED DET DÄR ATT VARA PRINS OCH ALLT?! Här står jag och äter värsta pangmiddagen mitt i all skit, är det kungligt tycker ni?! När jag väl kommit över värsta chocken så hade vi i alla fall en otroligt intressant konversation. Man kan ju ibland undra om hennes IQ är lägre än spånet...
 
Jag: Wiie! Något nytt att kolla på!
Pygmén: Kan du inte akta på dig så jag kan mocka?
J: Jätteintressant! Bäst att gå fram direkt och kolla!
P: Men alltså... Då är det inte mitt fel att du får bajs i huvudet.
J: Hm hmhm... Undrar vad det är i kärran.... MEN HALLÅ?! Du kan inte kasta bajs i huvudet på mig?!
P: Jag sa ju att du skulle flytta på dig...
J: Och du tror helt ärligt att jag har tid att lyssna på dig när jag är på upptäcksfärd?
P: Suck...
 
P: Kan du ställa dig där borta istället?
J: Okej! Wiiie, röra på sig! Ååh vad roligt att röra till allt som du har gjort fint! Här kan jag stå!
P: Du kan inte stå mitt ivägen så jag inte kan kasta ut allt i kärran?!
J: Vad då? Skittråkigt att inte få uppmärksamhet ju...
P: Suck... Du får gå ut..
 
J: Hm hmhm... Undrar vad jag ska hitta på för bus nu... Knyta upp knuten, gå runt lite... Jag gör alltihop!
P: INTE KNUTEN! Kan du inte bara stå snällt som andra hästar?
J: Nedrans... Hon kom på mig... Nu kommer det hästar! AAH! DU TROR ATT DU ÄR STÖRRE ÄN MIG? NEJ NU!!
P: Men ååh, din mupp! Du kan inte kaxa mot hästar som är 2dm större än dig...
J: Han skulle bergis knuffa mig...
P: Nej, han skulle gå förbi...
J: Jag håller på min teori....
 
Ja, ni hör ju. Ingen kunskap eller kompetens överhuvudtaget. Undrar om människor IQ sitter i längden? Då har hon inte direkt mycket att komma med... Tur att hon är snäll i alla fall. Och ger mig godis. Hähä...
 
/ Gnägg och bus, er snygge och nyrakade lusebus

Femtonde januari tjugohundratretton

Foto: Ida Hallebjer
 
HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D
HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D HAN ÄR MIN! :D

Uteritt och vila

 
Blev uteritt med plupp igår istället för träningen. Han skötte sig som en ängel, inte en tendens till att hitta på något bus. Han hade väl fullt upp med att ha koll på alla andra när han fick springa mitt i ledet ;)
 
Idag fick han vila som planerat, klippningen blir imorgon istället och troligen ännu en vilodag för herrn. Så blir det när det inte riktigt blir som man tänkt alla ggr!

Gunillaträning dag 2 med liten vit

 
Eftersom jag inte vill pressa Lusen att gå två hårda pass på raken så blev det att jag fick låna Bomerang! Under framridningen kändes han seg och inte alls positiv och framåt som han brukar vara. Tjurade lätt ihop och ville inte alls vara med på något av det jag bad om. Men så fort Gunilla kom in i ridhuset blev han den fantastiske lille dressyrponny som han är. Haha, eller var det så att jag började rida bättre? Hm.. Hela passet gick hur bra som helst! Öppna, sluta, skänkelvikningar, galopp, msv-rörelser, travökningar. Finfina ponny! Kan knappt bärja mig tills Lusen är tillbaka där! :D

Gunillaträning dag 1 med dunderklumpen

Vår nya outstanding outfit! :D
 
Då han bara galopperats i 1 veckas tid så blev det en lugn träning med fokus på grunderna. Satt ner någon enstaka långsida bara för att känna på honom, annars blev det lättridning hela passet. I galoppen var det lätt sits som jag valde. Man måste lyssna på vad hästen säger också! :) Grundläggande övningar med övergångar skritt-trav och trav-galopp. Finfina ponny, högergaloppen var att dö för! Jobbade även mycket skänkelvikningar, öppna och mycket volter. Känns att han inte alls är lika stark som tidigare, men grunden känns bra för det som kommer! Ser fram emot vad Gunilla kommer säga nästa träning! Hennes kommentar denna gång var; "ja, det märks att han har tappat lite...." Haha, kan bara bli bättre ;)

Rengöring av borstar

Bild från Hööks.se
 
Då jag hade ridit några år införskaffade jag mig en ryktlåda med massvis av borstar, hovkratsar och annat som kan tänkas finnas i en låda (självklart alllt i röd/svart ;)). Efter ett tag fick den bara stå i källaren med all skit kvar på dom. Nu när man ska bli hästägaren var det dags att ta fram den igen och borstarna behöver mer än väl rengöras... Ett tips till er där ute som själva behöver rengöra era saker; använd virkon! Hur enkelt som helst, det blir kalasbra resultat och går snabbt. Tvättar allt utom hovkratsar i det som jag kommer att rengöra med vanligt vatten och diskmedel ;) 

God morgon lördag!

Foto: Rebecka Borg
 
Åååh, underbara sovmorgon! Synd att man var tvungen att vakna vid 8 och inte kunna somna om... Har en massa saker att göra i lägenheten, sedan blir det en sväng till Granngården och Willys för att köpa mat till mig och hästen. Ikväll väntar dressyrträning för Gunilla med lille plutt, längtar! :D

Ni visste väl att..

Foto: Rebecka Borg
 
.. LA:3n är ny för i år? Serpentinbågarna i galopp är borttagna bl.a. 

Biomys med bästa vän

 
Ikväll ska jag ta mig tid och umgås med en av mina bästa vänner. Har alltid roligt med Filidutten och hon får mig alltid på bra humör! Det behövs, jag behöver få koppla bort allt och bara vara jag en stund. Ikväll blir det biomys med Mammas pojkar, har länge velat se den filmen!
 
Ha en underbar fredag <3

Tömkörning

 
Blev som sagt tömkörning idag för lille plutt. Fick inte riktigt samma känsla som sist, tyckte mest att jag bara sprang runt och smackade och han tyckte mest att jag var dryg, haha! Ska nog fördjupa mig i massa böcker och lära mig mer om det i teorin och sedan testa i praktiken! :)

Träningsschema

Tänkte börja göra schema vecka för vecka för att få lite struktur och ordning på det hela :D Är en person som älskar att planera, fundera, tänka ut bästa lösningen och få ihop pusslet. På måndag blir det klippning av ponny, han har så mycket päls så det kommer bara bli jobbigt för honom att ha kvar den nu när träningen kan komma igång på allvar. Torsdag och fredag drar jag och Julia ut i skogen på ponnyerna, kan känna att allt inte behöver vara seriöst hela tiden utan ibland behöver man bara komma ut på hästryggen och vara. Bästa sättet att umgås och träffa kompisar :D
 
Eftersom tömkörningen fungerar så bra så kommer det att vara återkommande i träningsschemat! Alltid nyttigt att variera träningen och då får även jag jobba lite ;) Kan kanske vara intressant för er att följa mina tankar kring Lusen uppbyggnad plus att jag får bättre koll när jag publicerar det hela :)

Stressiga dagar

 
Har haft lite stressiga dagar nu på slutet. Jobbat som jag vet inte vad, resterande timmar av dygnet har jag jobbat lite till och varit i stallet. Då får bloggen stiga åt sidan tills jag får tid att uppdatera :) Måste tänka på att slappna av ibland också...
 
Imorgon kommer jag publicera träningsschema för resterande av v. 2 och hela v. 3 för Lusens del! :)

Hårdträning påbörjad

Foto: Rebecka Borg
 
Planerna jag hade igår ändrades snabbt. Efter en stressig dag på jobbet var jag totalt slut mentalt så jag kände att jag behövde komma ut och bara njuta av min fina ponny. Konditionsträning på schemat, kan känna att det är dags att komma igång. Ponnyn blev överlycklig över att vi gick ut i snön istället för in i ridhuset. Med spetsade öron tittade han förväntansfullt upp mot skogen. Tog travstigen 3 varv; på 350m rakan blev det galopp, skritt nerför backen, trav,, skrittpaus, trav och sedan galopp igen på rakan. Varierade mellan höger och vänster galopp.för att träna upp båda. Själv stod jag i lätt sits för att jag själv skulle få lite träning + för att han skulle få ryggen fri och kunna arbeta lättare (sedan känner jag att han inte är fullt så stark än heller att han kan bära upp både sig själv och ryttare i galoppen än så därför väljer jag lätt sits). 
Första varvet var allt lattjolajbans; travponny blandat med springa på sidan, kasta med huvudet i ren protest, smygöka i varje steg, frusta och springa med öronen spetsade framåt. Han har absolut inga problem att fara ut utan hästkompisar, vilket är en ren lättnad! Att slippa vara beroende av andra känns underbart! Andra och sista varvet lugnade han ner sig och jobbade på riktigt bra! Självklart körde jag inte på jättehårt utan kände efter när han började bli trött och få mjölksyra och anpassade hela konditionsträningen efter känslan jag fick från honom. 
 
Känslan att själv ha ansvaret över att bygga upp en häst till dess maximala kapacitet, styrka och kondition känns... overkligt! Lyckan är total och jag känner mig... mogen och vuxen att ta det ansvaret. Denna resa kommer bli awesome!

Känslan är allt

 
Min underbara lille grisekno'<3
 
Igår red jag grundläggande som vanligt; checka av att start, broms, stopp och vändande fungerade och det satt som en smäck. Rullade på i galoppen i lätt sits runt hela fyrkanten och större volter. Kan inte fatta att galoppkvalitén blivit så mycket bättre av att han stått. Galoppen är nu rund och stor med svävmoment som han inte hade tidigare, känns som en storhästgalopp! Kommer bli jobbigt att lära sig rida i den sedan ;)
Eftersom jag travat han så pass länge och han börjar kännas starkare i formen så jobbade jag honom under nedsittning 5min på en 8-volt. Åååh, vilken känsla. Steget, takten, rytmen, andningen, powern.... Allt fanns. Tänk då var han är om 1 år...
 
Idag fick han en välförtjänt vila och imorgon blir det antingen tömkörning eller ett lättare dressyrpass igen. :)

Provridning med sadel

Foto: Alva Öberg
 
Det blev ett lättare joggingpass för plupp idag. Testade en dressyrsadel som jag hoppas mycket på. Tyvärr trivdes inte jag med den men den låg riktigt bra på ponnyn. Bara att leta vidare, imorgon ska vi testa en ny!

Det här tänker jag göra för ÖOR 2013

 
Jag är så grymt taggad för 2013! Så många idéer, tankar, drömmar och visioner jag har om vår underbara förening detta år.
  • Jag har så många nya och spännande visioner om T-seks arbete detta år så jag hoppas innerligt att medlemmar tror på mig och fortsätter sitt förtroende med mig som ordförande för styrelsen. Arbetet ska struktureras upp. Alla i styrelsen ska få varsin arbetsuppgift; såsom ansvarig för klubbtävlingar, ekonomi, de större tävlingarna, sponsorer etc. Åååh, det kommer att bli så bra om jag får göra det!!
  • I år tänker jag lägga ner hela min själ i klubbens större dressyrtävlingar; lok/reg ponny i mars och våra stora tävlingar i augusti, lok/reg ponny och häst. Jag tänker släppa kameran (än hur jobbigt, tungt det känns och det skär så otroligt i hjärtat), ta min roll som tävlingsledare, styra upp tävlingarna på toppnivå, hjälpa mina arbetskollegor med deras uppgifter, vara positiv, en bra ledare och allt annat som krävs för att få tävlingar i toppklass! Adrenalinet pumpar bara jag tänker på att snart kommer första!!
  • Jag tänker återigen inta min plats som banchef på vår första hopptävling, 15-16 juni. Jag tänker göra ett minst lika bra jobb som tidigare år, om inte bättre. Fokuset ska vara till 110%, jag ska ha de bästa funktionärerna, den bästa banbyggaren och den bästa "we are the best-feelingen" som går att uppnå. Vi ska leverera som tusan på banan! Det kliar i fingrar efter att få ta på sig banchef-västen och styra upp allt jobb på banan. Åååh, sommar kom nu!!

  • HFA ska sikta på att anordna minst 2st aktiviteter/månad från och med februari. Det ska bli mer blandat, fler övernattningar, clinics, lekar, filmer än det varit tidigare. HFA ska även bli större än någonsin, jag ska bara finna tid och ro att ta tag i det. Om det blir i vår, sommar eller höst återstår att se. Men jag ska göra det. Barn och ungdomar är vår framtid och de som sedan ska styra upp vår förening. Arbetet med att ha dom kvar har aldrig varit viktigare. Jag tänker kämpa för dom.
  • Min ponnygrupp på onsdagar ska utvecklas mer än tidigare. Dom ska få större självförtroende, mer kunskap om hästen, få bättre teknik i ridningen och vara på väg att hitta den där fantastiska känslan mot att rida hästen i arbetsform. Framförallt ska vi ha roligt. Mina elever ska efter varje ridpass sitta av med ett leende på läpparna, känna lyckoruset spridas genom kroppen och längtan efter att få sitta upp på hästryggen igen. Mina underbara elever, ni är min inspiration till att vilja genomföra detta!
  • I år tar jag rollen som mentor för tävlingsgruppen på fredagar på allvar. Jag kommer att finnas med på alla hemmatävlingar och för dom som åker utanför klubben kommer jag följa med om möjligheten finns. Träningshelger, clinics, extra teoripass m.m. kommer jag att ta tag i tillsammans med eller utan Helen. Våra unga ryttare är vår framtid och kan jag hjälpa dom på något sätt så kommer jag att göra det. Helhjärtat.
  • Jag ska kämpa för ridskolan. Allt jag kan göra ska jag göra. Det är mitt andra hem som jag älskar högt över denna jord. Att inte få träffa alla dessa människor och djur som inspirerar mig till att bli en bättre människa skulle vara undergången för mig. Varesig det gäller att hjälpa till på clinics, läger, lektioner, stalltjänster, ut och prata i skolor, dataproblem eller diskussioner så kommer jag alltid finnas där. Alltid. Förhoppningsvis finns det en plats för mig även i år i vår huvudstyrelse. Jag är inte klar där. Inte på långa vägar. Världens bästa ridskola, stall och tävlingsanläggning. För mig är ÖOR bästa platsen på jorden.
Det här tänker jag göra för vår förening i år. Vad tänker du göra?

Lugn helg, för mig i alla fall

 
Har haft en lugn och härlig helg. Eller ja, för mig har den varit det ;) Ridit busponnyn båda dagarna, filmat lite på banträningen, haft stalltjänst och på kvällarna degat i soffan framför en film. Ibland är det så skönt att bara vara själv och försöka andas lite. Till slut går det, bara man har choklad i närheten... Hähä.
 
Imorgon kommer ett inlägg om mitt 2013 inom ÖOR upp. Tror att det kan vara ett "få upp ögonen för folk"-inlägg. Kanske en inspiration till att fler måste ta sitt ansvar och börja jobba för föreningen. Alla måste börja någonstans :D

Uteritt med galopp

 
Bus i skogen idag med pluppen! :D Helen hängde med ut med Ronnie, kändes som ett skönt avbrott från stalltjänsten. Vi tog Häggesrundan och travade mest och tog 3 korta galopper. Lusen hade ingen tendens till att bocka med låg på bettet gjorde han allt... Ju fortare han får springa ju lyckligare blir han, haha! Fick en upptäck också; han har noll kondition och styrka så det måste läggas in i träningsschemat så att han kan prestera ännu mer på dressyrpassen!

Stalltjänst

 
På dagens schema; stalltjänst och uteritt med lilleplutt. Första galoppen ute? I'm going to die....

Försöker varva ner men det är svårt

 
Sitter och ser på film och bara har det bra. Har precis sett klart en av Harry Potter filmerna och nu kl. 21.00 kör Crocodile Dundee igång. Älskar dom filmerna! Men samtidigt kan jag inte bara sitta och se på filmerna, jag är själv för mycket uppe i varv trots att jag försöker varva ner kvällar som denna...
 
Så jag tänkte såhär, alla ni läsare som har blogg, kan inte ni skriva en kommentar och ge mig er bloggadress så jag har något roligt att sysselsätta mig med ikväll? :)

Första galoppen!

Foto: Viktoria Westin
 
Blev som sagt ett dressyrpass idag för lille plutt. Körde en ny variant av skrittövning; svaga bågar längs långsidan med volt i varje båge. Jättenyttigt för både häst och ryttare! Jag måste vara snabb med hjälperna för att bibehålla energin i bakdelen, kämpa på med min egen liksidighet för att hjälpa hästen att ställa om och arbeta på rätt sätt. Han fungerade förvånantsvärt bra med övningen!
Därefter blev det travarbete, la stora 20m volter över hela ridhuset och bytte varv efter 1,5 varv på volten. Behövde jag mer tid i ena varvet tog jag ett extra varv där. Åååh, underbart fina ponny!! Vilken underbar känsla jag fick här!
 
Camilla trodde det skulle bli rodeo så hon tyckte att hon kunde få titta. Då inget hände så tyckte hon att det var dags att börja galoppera. Sagt och gjort, jag fattade galopp, ställde mig i lätt sits med ett lätt stöd i handen och lät han rulla på. Har han någonsin haft sådan fin och underbar galopp?! Känslan är obeskrivlig! Camilla tyckte det var skittråkigt och tyckte att jag skulle smacka. Min fina dressyrponny förvandlades till en galen hoppetoss ponny under mig och framdelen höjdes säkerligen 1dm! Hahaha, sötnosen! :D
 
Avslutade med de stora 20m volterna igen, lite okoncentrerad efter busgaloppen men till slut så ;)

Fråga ang. tömkörning

 
Alla ni som är kunniga inom ämnet; vad för utrustning ska man ha vid tömkörning? Vilken tömkörningsgjord är bäst? Vilka tömmar är enklast att jobba med?
 
Då Lucifer svarar så bra på den typen av träning vill jag fortsätta med det som alternativ träningsform 2-4ggr/månad. :D

Sovmorgon!

 
God morgon lördag! <3
 
Äntligen sovmorgon! Efter jul och nyår kan jag känna att jag förtjänar att få sova precis hur länge jag vill, ligga och dra mig hur länge jag vill och endast ha en sak inplanerad för dagen och det är att åka ut till lille svartvit. Ska verkligen sitta och njuta av frukosten, slå på TV:n och bara vara. Det är såna dagar som är så otroligt värdefulla! För Lusen del blir det ett dressyrpass i ridhuset, känns som att man fått en nytändning efter två dagar med uteritt och tömkörning :D

Tre ponnyer små

 
Lusen fick som sagt jobba i töm idag. Ut i mörkret och plumsa i snön. Han skötte sig riktigt bra, bättre än jag trodde! Lite jobbigt tyckte han det var man han försökte verkligen och var riktigt positiv. Självklart bjöd han på bus också men insåg att energin behövde läggas på att ta i med bakdelen istället. Han kunde enkelt vissa stunder bära upp sig själv på hängande töm. Ett ögonblick stod jag bara förstummad över hur snygg ponny som snart kommer vara i min ägo! <3
 
Rolo har tappat en sko och får därför vila tills skon är på igen. Hon bjöd till och med på en gnäggning när jag ropade, finaste lillan <3
 
Däremot fick jag testa ridskolans nya ponny Willie. En spännande upplevelse måste jag säga! Hur mysig som helst att hantera, inte ens en tendens till att lägga bak öronen. I ridning hur snäll som helst, dock har hon tappat lite märkte jag då hon inte orkar bibehålla samma tempo hela tiden men hon gör så gott hon kan :) Superfin ponny när hon slappnar av och jobbar på bakifrån. Kommer att bli en toppenponny till ridskolan! :D

Tömkörning och ridning

 
Idag ska båda sötnosarna motioneras, en ska tömköras och en ska ridas. Tror det blir Lusen som får jobba från marken och Rolo ska bli riden. Måste ju passa på att rida Lillan så mycket jag kan innan hon behövs i lektionsverksamheten :)

Tips om himmelsk choklad...

 
Här kommer tips från coachen! Älskar man choklad och tycker att det är livets stora njutning så ska man absolut prova Jeltsjes chokladpraliner! Handgjorda, riktigt fin kvalité och en fantastisk smakupplevelse. Tidigare såldes dom på "Två Fikon" men nu när dom slagit igen så går det istället att köpa dom på "Ost och Saluhallen" på nygatan! Stora praliner som absolut är värda sitt pris! :D

Nya ridbyxor

http://equeen.jetshopmini.se/
 
Jag har äntligen löst ridbyxproblemet! Gick in på Equeens hemsida och hittade drömbyxorna. Eftersom jag är totalt förälskad i mina JW-byxor fick det helt enkelt bli 2 par såna. Ett par svart och ett par röda! Har inte förstått varför jag inte köpt ett par röda tidigare... Äntligen kan jag rida utan lufthål, hurra! :D

Ops, råkade klicka hem..

Kan Dee Shop

1 - 0 till Lucifer

Foto: Rebecka Borg
 
Lyckan som infinner sig när man kan rida ut precis när man vill, var man vill och med vem man vill! Jag och Annie styrde ett par superpigga hästar mot Häggesrundan. Trots att han var totalt knäpp sist jag red ut skötte han sig som en ängel, lite mer pigg än normalt bara. Inga tendenser till att dra eller bocka. Bra styrketräning i snö och backar, intressant diskussioner med Annie om allt mellan himmel och gjord och trav, trav och ännu mera trav! I slutet av turen började det snöa också, otroligt mysigt! Fick nästan tillbaka julkänslan är ett tag. :)
 
Vi bestämde oss för att gå från industriområdet till dubbelbanorna. Ni som ridit där vet att det är ett litet dike som hästarna kan titta till på. Lusen har gått där flera ggr, men nej då... Denna gång vr det läskigt så han sprang fort över, bockade till och snurrade en sväng. Mot alla odds var jag beredd och satt kvar. Han lugnade ner sig rätt så snabbt så tänkte att sista lilla biten hem får han skritta på långa tyglar. Precis när vi är på väg att svänga ner från björkbanan och mot stallet så kommer explosionen. Rakt upp flyger ponnyn, kröker rygg och jag landar rakt nere i djupsnön. Bakom mig hör jag världens skratt från Annie som ligger dubbelvikt på Graphics rygg som mest suckar åt Lusens påhitt. Tur att det är vinter så jag landade mjukt ;) Hahahahaha, är skyldig Annie en tårta kan jag känna...
 

Kan känna att jag kommer ångra detta..

Mysig "från-ryggen-bild" från förra vintern!
 
Just nu har jag troligen hoppat upp i sadeln, skrittar iväg mot skogen och är lite smått nervös. Idag är det uteritt på schemat och jag har en känsla av att det inte är små bocksprång som ponnyn kommer att bjuda på...

Ännu en sak inom ridning som är underskattat

Foto: Rebecka Borg
 
Förra veckan upptäckte jag att skrittarbete är underskattat. Igår upptäckte jag att haltarbete är underskattat. Det är sån otroligt stor skillnad på en bra och dålig halt. Första halterna under gårdagens pass var inte alls bra. Bakbenen hamnade bakom, formen försvann och han bara stretade emot. Igångsättningen till skritt efteråt var obalanserad och inte alls någon bra känsla. Sista halterna däremot var så mycket bättre! Han bibehåll formen och energin in i halterna, fick bakbenen under sig och tuggade fint på bettet. Från halt till skritt bibehöll han formen, trampade väl inunder sig och det var som att ingen halt hade gjorts. Underbar känsla!
 
Kommer att lägga in ännu mer haltarbete i ridningen, det är de små detaljerna som ger de stora resultaten!

Nya tag

 
Efter gårdagens mindre bra pass kände jag att det var dags för nya tag. Jobbade 30min blandat arbete skritt och trav. I skritten jobbade jag med öppna innanför spåret, halt - skritt - halt, framdelsvändningar och volter. I traven blev det först jobb på volter längs fyrkanten i båda varven, därefter jobb på en stor 8-volt. Andra travjobbet blev det serpentinbågar och där började det äntligen släppa. Sista travjobbet blev det fortsatt jobb på serpentinbågar och la in en svag skänkelvikning för att få mer koll på bakdelen. Ååh, finfina ponny! Nu är vi på G!

Hästens vecka

Denna vecka kommer att bli hästinspirerad på alla sätt och vis!
 
Onsdag: Dressyr Lucifer
Torsdag: Uteritt Lucifer
Fredag: Uteritt Lucifer, dressyr Rolo
Lördag: Dressyr Lucifer, dressyr Willie, uteritt(?) Rolo
Söndag: Dressyr Lucifer, uteritt Willie, dressyr Rolo
 
Känns som att jag inte behöver planera in så mycket mer...

Årsresumé 2012 jul-dec

Juli
  • Intog min plats som sommarchef på Brux.
  • Fotosäsongen fortsatte och jag jobbade i princip varje helg.
  • Då ridskolehästarna var på bete började jag träna på gym för att sysselsätta mig.
  • Red underbara Samiron och tog hand om honom några dagar när Ramona var utomlands.
  • Hälsade på stona på betet med kameran.
  • Fotade Amanda Jenssen på 7/7.
  • Fotograferade bröllop.
  • Fotade vänner och deras hästar.
  • Hade min första 3-rätters med vänner i lägenheten.
  • Ridskolehästarna kom hem från betet.
Augusti
 
Foto: Malin Nordin
  • Hästivalen drog igång och jag var banchef alla 4 dagar + fotograf.
  • Avslutade jobbet som sommarchef på Brux. Återgick till "vanlig" anställd.
  • Ridskolan drog igång.
  • Dressyrträningarna med Lusen körde igång.
Foto: Pappa
  • Världens finaste Maverick gick bort.
  • Fotade fler människor och hästar.
September
 
  • Fotograderade sötaste fölen.
  • Var medarrangör på ridskolans långrittsläger.
  • Började träna ett nytt ponnyekipage.
  • Tog fräckaste bilderna på hästarna.
  • Fotograferade shetlandsponny-utställning i Skule.
  • Red med på Gunilla-träningen med Lucifer.
  • Fotograferade ridskolehästarna till hemsidan och även finalen av Nolaskogscupen.
  • Började rida Kasper på lektion och han tog ridningen till en ny nivå.
  • En ny ponny kom med lastbil från Irland....
September
  • Lusen började skriva egna inlägg på bloggen ;)
  • Fotograferade ännu mer... Gör jag inget annat?
Foto: Henny Hellström
  • Började rida världens finaste C-ponny! <3
  • Fotade sista jobbet för säsongen, shetlandsponny-utställning i Sikeå.
  • Fotograferade Anders Eriksson clinicen på ÖOR.
  • Börjar hoppträna Rolo för Camilla.
November
 
Foto: Ida Hallebjer
  • 5/11 blev det officiellt att jag skulle bli hästägare.
  • Anordnade årets ryttargala på ÖOR och fick pris som årets slitvarg.
  • Bloggade inget under denna månad så svårt att få fram allt som hände...
December
  • Hästägandet skjuts upp på grund av halt häst.
  • Börjar rida Bomerang på lektion och för Gunilla som ersättare för Lusen.
  • Är med i 2 nummer och sköter ljudet på årets Luciashow.
  • Hälsade på Ramona och hennes snygga häst.
  • Fick rida Bogard och blev kär i ytterliggare en häst på ridskolan.
  • Började rida igång Rolo efter hennes vilovecka och lättare hälta. 
  • Fotade ännu mera.
  • Dagen före doppardagen började igångsättning av Lucifer.
Foto: Henny Hellström
  • Tog de traditionella julbilderna med hästarna.
  • Massa myskvällar med vännerna med jultema.
Började året med en dålig start och sedan har det varit sina upp- och nedgångar. De jobbigaste stunderna var januari, början av höstterminen, min bästa kompis flyttade till Eskilstuna och Lusens hälta. De absolut bästa med 2012 är att jag och Emma började jobba tillsammans, lärde känna en mängd människor mycket bättre som idag är mina närmsta vänner, jag fick chansen att rida fler av ridskolans hästar och ponnyer, Rolo kom och självklart att jag tog beslutet att köpa min bästa vän! Finns säkert hur mycket som helst att ta upp i båda kategorierna men det skulle bli alldeles för drygt att läsa ;)
 
Nu ser jag fram emot ett nytt år med massor av nya upplevelser! Ett år som hästägare, ponnyberidare, vänner, konserter, resor, tävlingar och massa mer skoj! Ladda 2013!

Årsresumé 2012 jan-jun

Januari
  • Finns inte så mycket att säga. Mådde dåligt psykiskt och var inte alls pepp på något. Tog mig ur skiten med hjälp av en person jag aldrig trodde att jag skulle vända mig till ang. detta. Människan sträckte ut en hand, jag tog den och fick ordning på mig själv igen.
  • Blev omvald som T-sek ordförande, klev av U-sek.
Februari
 
  • Jag och Donna startade en klubbhoppning på 80cm.
  • Började komma igång med dressyrträningarna för Camilla med Lucifer.
  • Instruktörerna på ÖOR hade kurs, jag fick rida Durum och Milan (det var detta pass som gjorde att jag föll för Durum).
  • Började jobba ihop med världens bästa arbetskollega regelbundet.
  • Letandet av egen lägenhet påbörjade.
  • Fotograferade Borg + Akillez och ridskolehästarna i hagen.
  • Myste ute i snön på Lucifer på uteritter.
  • HFA anordnade två aktiviteter. 
Mars
  • Var banchef på ÖORs ponnyhoppningar.
  • Fick testa att rida ridskolans nya häst Jarlene vilket slutade i tugga grus, haha!
  • Hälsade på min gamla ridskola i Sörsvedje och kameran hängde med.
  • Fotograferade en massa människor och deras hästar och ännu mer ridskolehästar.
  • Drog till fjälls med bästa vännerna över en helg och levde livet.
  • Björn Rosenström kom till stan och det blev fest hela natten lång.
  • Red fler privatlektioner på Donna för att få upp motivationen.
April
 
  • Fotograferade ridskolehästarna väldigt mycket.
  • Hopptränade med Lucifer för Johanna.
  • Red Durum i princip varje lektion.
  • Efter 2år fick jag äran att sitta på fina Cookie igen och det gick awesome!
  • Red Donna på Gunillaträning och jag var nöjd efteråt. Stort!
  • Hela månaden bestod i princip bara av jobb, torsdagsridningen, dressyrträningar och barngruppen.
Maj
  • Instruktörskurs för Ingrid Nyström.
  • Första dressyrträningen utomhus med Lusen.
  • Fick sitta på Camelia efter 5år igen. Det gick över förväntan!
  • Tog ett riktigt tufft beslut; valde att avsluta min och Donnas tid som ekipage.
  • Fotosäsongen drog igång.
  • Fotograferade ännu mer ridskolehästar (blir jag aldrig less på att fota dom?)
  • Fick vara med och föreviga ögonblicket då ÖORs ponnylag vann omg. 1 i div. 3 dressyr.
  • Gjorde tävlingsdebuten och LA-debuten med Lucifer efter 5års frånvaro från tävlingsbanorna.
  • Jag och arbetskollegan körde ner till Linköping på städutbildning.
Juni
  • 1 juni flyttade jag in i min underbara lägenhet.
  • Fick rida Candela för första gången och blev kär.
  • Hade bl.a. lyckats tappat 13cm runt midjan och var otroligt stolt över resultatet. 
Foto: Viktoria Westin
  • Gjorde de berömda galoppombytena.
  • Ridskolehästarna släpptes på bete och jag fotade.
Foto: Viktoria Westin
  • Startade både Durum och Lucifer på klubbtävlingen. Durum dängde av mig och Lucifer skötte sig exemplariskt.
  • Firade midsommar ute på Bergön med bästa människorna.
  • Ridskolehästarna släpptes på sitt andra bete och självklart var jag med även där.

Myskväll framför TVn

Bild från gårdagen med nyårsoutfiten! :D
 
Vilken underbart roligt nyårsfirande jag hade igår! Åt god mat med vänner, drog vidare till fler vänner och som vanligt lyckas vi spåra ur. Har mina aningar om att det kan ha varit Top-3 av alla fester förra året ;) Ser fram emot minst lika roliga fester i år!
 
Började detta år med uteritt med Rolo, ridpass på Lusen och därefter en skön hemmakväll. Middag från Max, flera tävttmaskiner igångsatta (som jag förövrigt upptäckte att jag glömt att ta reda på nu...) och filmmys. Imorgon kör allvaret igång igen med jobb, känns rätt så skönt att man börjar med en 3-dagars vecka. Eller ska jag säga fortsätta? Har varit ledig 3 dagar totalt sedan 23 december... Det som inte dödar härdar!
 
Imorgon under dagen kommer min årsresumé upp från 2012!

Inte riktigt som tidigare dagar

 
Efter en dags vilande och återhämtning för musklerna var det dags för ett ridpass igen. Pigg som en mört var han, energin är det då inget fel på. Han jobbade på riktigt bra i skritten, kändes som att jag hade kontroll på kroppen och ingen bakben som for iväg åt något annat håll. Början av traven fungerade också riktigt bra, jag hittade det tempo som han ska ha för att orka bära sig, samma sak med energin. I höger varv fick jag en riktigt bra känsla i början. Sedan vet jag inte riktigt vad som gick snett. Det fungerade knappt i vänster varv; han sköt in ganaschen, ville inte ta i med bakdelen och inget var på plats. Vissa stunder fungerade det ok, andra var han omöjig. På slutet fick jag igenom det jag ville och då gav jag mig.
 
Det viktiga nu i början av igångsättningen är att jag måste tänka att han har inte samma styrka som tidigare. Han är stelare i sidorna, har tappat muskler och kondition och är allmänt ur form. Man får helt enkelt ge det den tid som behövs. :)

Mål och visioner för 2013 | Mig själv

Foto: Karin Viklund
  • Bli bättre på att säga nej till jobb. Livet går inte ut på att jobba dygnet runt och inte mår man bra av det heller.

  • Arrangera fantastiska dressyrtävlingar på ÖOR med bästa gänget under mig.

  • Ta T-sek (om jag får sitta kvar) och HFA till nya nivåer. Har en hel del planer, idéer och visioner som jag knappt kan vänta med att köra igång...

  • Bli en bättre ryttare på alla nivåer. Nu med Lusen kommer det bli mer timmar i sadeln vilket betyder mer träning. Sedan har jag även Rolo och kanske ännu fler ponnyer att rida... ;)

  • Göra mer kvalitetstid för mig själv. Bara för att man har 3timmar över en dag betyder det inte att man MÅSTE träffa folk, jobba eller allt annat som inte räknar in att bara sitta och vara i soffan.

  • Umgås mer med människor som ger mig energi, lycka och ett bra liv. De som tar energi och kväver en kastar jag i soptunnan.

Mål och visioner för 2013 | Lucifer

Foto: Viktoria Westin
  • Bygga upp hans grundstyrka och kondition så bra det går. Han ska bli fräschare i kroppen än han någonsin varit!

  • Träning; utföra MSV-rörelser utan problem. Såsom öppna, sluta, skänkelvikning, och bakdelsvändning. Påbörja arbetet med galoppbyten (på RIKTIGT, inte som bilden ovan....) och när han är redo för det; skolorna i galopp.

  • Tävling; innan sommaren starta LB och LA med minst 60%, stora målet är att ligga runt 65%. Komma ut och få rutin på tävling och tycka att det är roligt. Långsiktigt mål; känns LA-klasserna enkla ska start i MSV planeras in..

  • Hoppning; få upp hans självförtroende och styrka, han ska tycka det är roligt. Innan året är slut ska han förhoppningvis kunna gå banor på 90cm, OM han har styrkan och viljan till det. Även åka ut och starta någon enklare hopptävling vore ju roligt....

RSS 2.0