Min humor så det sjunger om det

 

Har aldrig sagt att jag är normal

Hans: Hojjen ä trasig så ja hoppas ja inte kör av vägen.
Jag: vad har du gjort med den då? tongue
Hans: Den ä slut på å måste lagas.
Jag: så går det när man gränslar de stora för mycket! HAHAHAHAAHAHA! Fan va jag fick till det!
Hans: Haha ha...
 
Jag har aldrig sagt att jag är normal. Aldrig. Mohahaha.
 

Olika linjer med fokus på ryttaren

Dagens hoppövning med barngruppen: Självständig uppvärmning i trav med fokus på framåtbjudning, tempoväxlingar och böjda spår. Första gången som jag ger dom friheten att själva känna efter vad just deras häst behöver för uppvärmning för att hoppningen ska fungera! Dom red som att dom aldrig gjort annat. Galopparbete i båda varven i lätt sits i något högre tempo en arbetsgalopp för att galoppera igenom kropparna och få till en bra framåtbjudning. 
 
Travhoppa ett mindre hinder som framhoppning. Inga problem överhuvudtaget.
 
Man kan välja vilken av linjerna man vill börja med men jag körde på den övre. Galoppbom - kryss - ett galoppsprång - räcke - 2-4 galoppsprång - räcke. Varför galoppsprången varierar beror på storlek på ponny, framåtbjudning och ryttarens ridning. Det blev en hel del olika resultat när man har allt från shettis till stort halvblod!
Nedre linjen är det galoppbom - räcke - galoppbom - räcke - 2-4 galoppsprång - räcke. En enkel linje som hästen får tänka till lite på och vara kvick i benen i studsserien.

Syftet med lektionen: Fokusera på ryttarens sits och följsamhet över hinder och genom linjer. Genom att använda linjer med relaterade avstånd sköter hästen det mesta själv bara den har ett bra grundtempo in och ryttarens ger hästen en schysst chans att klara av uppgiften genom att rida en bra väg in.
 
Hur gick det? Vilka problem uppkom? Gick problemen att lösa? Största problemet (eller problem och problem...) var vägen in mot linjen. Många ryttare vände för snävt, hästen kom fel och minst hälften av linjen blev inte alls bra. Gruppen korrigerade det direkt till nästa gång så det hände max 1-2ggr / ryttare. Genom att tänka till och rida noggranna vägar så flyter det på.

Eyecatcher


Darex

Bild från dagens fotografering på Marias fräscha 22-åring! :D

Känns bra inför tränings och tävlingsåret 2013

Klubbdressyr 120520, här i förvänd galopp. Foto: Rebecka Borg
 
I förrgår hade vi i T-sek medlemsmöte där vi diskuterade träning och tävling inför 2013. Det känns som att medlemmerna är mer beredda att jobba för den biten i klubben nu än tidigare och det känns jättekul! Vi har ansökt om 2 tävlingar mer inför nästa år än tidigare och bara det känns awesome! Har själv tagit på mig 2 tävlingar som tävlingsledare så jag är grymt taggad inför 2013! Förhoppningsvis har jag någon häst att starta på våra stora dressyrtävlingar nästa år så att även jag kan vara med! Vi har ansökt om en lok/reg ponnydressyr i mars, en lok/reg hästhoppning i maj, hästivalen i augusti (som i år) och våra stora dressyrtävlingar i augusti (som vi alltid har samma vecka varje år, ett vinnande koncept helt enkelt!). Håll tummarna nu för att allt går igenom! :D

Jag hittade dig på golvet!

Kusin, något för glad och nöjd: Pernilla! Kom och kolla! Jag har hittat dig här på golvet!
Jag, något tveksamt; Vad är det då?
Kusin: En räka!
 
Tack. Jätte tack.

In på ett bananskal på dropin

Hösten 2011, foto Malin Nordin
 
Fick rida med på dropin idag då jag hade lektioner i fredags och kunde inte rida med själv med tävlingsgruppen. Rätt najs när vi bara blev 2st ;) Jobbade mycket självständigt från början med att checka av effekten av mina hjälper, hans framåtbjudning och hur mjuk han var i sidorna. Jobbade därav mycket med volter, öka och minska volterna, skänkelvikning långa och korta linjer, tempoväxlingar och övergångar.  Han kändes kalasfin! Jättefin för hjälperna, egen motor (dock för mycket ibland, haha!) och väldigt samarbetsvillig. Helen verkade tycka att detta var ett ypperligt tillfälle att få ordning på min ridning i vänster varv. Efter en hel del tragglande, tjatande och kämpade verkade det som att något lossnade i alla fall. Har fått in lite mer i kroppen nu hur ridningen ska vara där :)

Löningsdag

msn.se
 
Löningsdag! Vilket betyder betala räkningar, tänka på ekonomin, spara, spara, handla, spara, slösa och återigen spara. Så brukar mina löningsdagar se ut. Denna fredag kommer jag inte att rida med tävlingsgruppen utan ska istället hålla de två ponnylektioner som är ikväll :) Därefter blir det hem, duscha, laga middag, fixa efterrätten tills imorgon och sedan fara iväg till kompisarna som har förfest. Dock så åker jag hem tidigt, upp och jobba imorgon vid 05.45. Sådärja.

Mission impossible

 
Duschade smutsgrisen igår efter lektionen och åkte ut tidigt imorse för att påbörja operation "raka tjurig/envis/bråkig ponny". Halsen och magen har han inga problem med, då står han så nöjt och vilar med ena bakbenet. Men när man kommer fram på bogen och mellan frambenen.... Inte roligaste sysselsättningen man kan göra en fredagsmorgon... Till slut så lyckades jag med det omöjliga och det var en rätt så nöjd och glad ponny som fick komma ut i hagen ;)

Ops..

 
Ojdå, råkade visst klicka hem något som jag länge har suktat efter! ;)

Dags att ta tag i det igen

Nej, dags att försöka ta tag i bloggandet igen! Tänkte för att fylla dagarna med inlägg så ska jag ta efter andra bloggar och be er sätta rubriker och jag skriver inläggen! :) Kommentera det här inlägget med t.ex. "Därför började jag rida" eller "Om 2 år gör jag..." eller vad ni nu kan komma på. Så bomba mig med bra rubriker!

Musiken som går på repeat i hörlurarna och gör att jag fortsätter kämpa

Robin%20Stjernberg%20-%20All%20this%20way 

I don't worry 'cause Everything's gonna be alright

weheartit.com
 
Aldrig har jag varit så stark. Aldrig har jag varit så fokuserad på målet. Aldrig har jag känt sådan passion, motivation och inspiration till något förut. Än hur många tunga och jobbiga dagar som passerar så kommer det vara så värt det i slutändan. En dag kommer drömmen slå in.

I won't ever give up of something that's so strong


Fan fan fan

Världen är totalt upp och ner. Min största dröm gick plötsligt i kras. En dag ska drömmen bli sann. En dag som känns väldigt långt borta. Försvinner ett tag och samlar ihop mig själv.

Tända ljus och te

weheartit.com
 
Sitter här med min kopp te, tända ljus och en hel hög fjärilar i magen. Imorgon kan hela mitt liv förändras och jag håller verkligen tummarna för att det går vägen. Hoppas, hoppas, hoppas... Jag vet en person som absolut inte kommer kunna sova inatt..

Vila i frid, underbara Muvve <3

 
Vila i frid, älskade Maverick <3
För evigt saknas, för evigt älskad. Tack för allt du gett mig!

Inspiration

 
Hittade detta klipp av en slump och jag blir så otroligt inspirerad och motiverad när jag ser den. Precis detta samspel, relation och band vill jag uppnå med i alla fall en häst i livet. Hoppas att ni blir lika inspirerade som jag!
 

Så mycket bättre än gårdagen

Prinsen fick sig en avsköljning innan ridpasset då han rent ut sagt såg förj*vlig ut. Bästa sättet att torka är ute i solen, äta gräs och bara njuta av sista sommarvärmen!
 
Som sagt så hade jag inga som helst krav idag förutom hjälpa han att hitta formen själv och få han motiverad till arbete. Av någon anledning behövde vi det mindre bra passet med lite bråk och lite oskiljdaktigheter igår för det gick över förväntan idag! Tog mig tid att arbete han mycket i skritt för att få koll på bogarna och bakdelen med mycket skänkelvikningar (korta sträckor) och framdelsvändningar. Mycket voltarbete blev det också varvat med raka spår. Till slut så släppte det och han arbetade så fint efter förutsättningarna (att han knappt är igång)! Andra halvan av passet arbetade vi med skänkelvikningar i alla gångarter. Skritten och traven tog något varv innan han började slappna av och korsade benen fint. Galoppen satt direkt, behövde bara putta ut honom med innerhöften så föll han fint ut på spåret (hörnlinjen). 
 
Fick under en kort stund uppleva maffigheten bara han kan uppnå och det gör mig så motiverad till att hitta tillbaka till det igen! Det kanske inte tar så lång tid ändå som jag hade trott? :D

Gobitar från gårdagen hittade

 
Har tänkt på gårdagens ridpass hela dagen och faktiskt kunnat plockat ut några delar som var bra. I vänstervarvet chockade han mig och var mjuk och smidig när han annars har det som sitt svåra varv. Galoppen var han också ovanligt trevlig i vissa stunder men orkade som sagt inte hålla formen och kroppskontrollen längre stunder. Han överraskade mig en gång till genom att göra något glädjeskutt/försök till bocksprång mitt i alltihop och gjorde några försök till att dra iväg. Haha, sötnosen!  Det bästa från gårdagen var ändå mysstunden innan passet och det vi fick efteråt, han gör det så enkelt att få allt att kännas så rätt! <3
 
Idag kommer jag sänka kraven totalt och endast rida lätt/stå upp i lätt sits och bara låta han komma igång genom hela kroppen och känna att han får hitta formen utefter dagsformen, styrkan och motivationen. Vet en viss coach som blir lite gladare nu ;)

Dålig start

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Fick rida prinsen till min stora lycka men den känslan vände snabbt tråkigt nog... Han har verkligen tappat allt under sommaren; ingen kondis, ingen styrka, alla muskler är borta och han är grymt okänslig för hjälperna. Även jag har tappat en hel del men alltså.. Ja... Katastrof.. Ser det som att det nu bara kan gå bättre. Vi har en lång väg kvar innan vi kommer tillbaka dit vi var innan sommarlovet..

Ikväll kör vi igång igen

Foto: Viktoria Westin
 
Ikväll kör torsdagsgruppen igång igen och det är i princip samma känsla som första gången man ska kliva in genom stalldörrarna; leende på läpparna utan någon anledning, pirr i magen och man vill helst av allt bara studsa upp och ner av iver och nervositet! :D Hoppas, hoppas, hoppas att jag får rida prinsen!

Back on track!

Första passet med barngruppen ikväll och det känns så underbart att vara tillbaka! :D Eftersom det är hästarna, elevernas och instruktörernas första vecka blev det en väldigt lugn lektion. Grundläggande arbete med framåtdrivande och förhållande hjälper, rida vägar och mycket framdelsvändningar. Medvetet la jag in mycket skrittpauser då det var rätt kvavt ute och solen lyste på, kan inte varit lätt för hästarna att göra sitt bästa.. Men det gick och både elever och hästar var väldigt positiva!
 
Jag diskuterade även mål med alla elever var för sig och i princip alla la jag upp samma mål med;
  • Bli säkrare och tryggare i sin egna ridning vid hoppning
  • Rida noggranna vägar i banhoppning, hitta bra ridning, bra balans över hinder och rida fram hästen i ett bra tempo.
  • Rida banhoppning på tävlingshöjd, d.v.s. LD (60-80cm),
Alla mål kanske inte blir uppfyllda men nu har vi något att sträva emot! :D

Finbesök i dubblerat antal

 
Har fått två finbesök idag av bästa vännerna. Malin kom över på skitsnack, OS-tittande och fika. Dock för mycket surr så vi missade guldritten... Men trevligt hade vi i alla fall!
Bara för någon minut sedan gick Hans ut genom dörren men lämnade en fin present till mig; bild på oss två! Han tyckte att det var inte min lägenhet om inte en sådan bild fanns med. Helt rätt enligt mig! :D

Funderingar kring vad som är tillåtet eller inte i dagens samhälle

Då jag för det mesta går runt ensam med skurkäppen på jobbet så har jag en hel del tid att fundera över saker och ting. Här kommer lite funderingar och lösningar på de problem jag har stött på;
  • Människor med mens ska stanna hemma, helst 1 dag eller 2 när den har upphört också för att vara på säkra sidan. Tror inte att någon tycker det är mysigt att besöka toaletten med en använd binda/tampong/blöja liggandes nedanför fötterna på en. Varken de som är toanödiga eller de som nödvändigt ska städa toaletten.

  • Mänskligheten har tydligen ett till problem gällande offentliga toaletter; nämligen att spola. Varför? Inte vet jag. För att dom inte lärt sig det under uppväxten? Knappast. För att människor av naturen är lata? Troligtvis. Så för att råda bot på att slippa besöka en toa med en massa äckel kvar från en okänd människa vill jag införa ett "offentlig-toalett-körkort". I kursen ska det ingå att kunna spola ska sitta i ryggmärgen, papper ska kastas I papperskorgen, INTE bredvid etc. Det blir så mycket bättre för oss alla.

  • Hockeyhunkar, hockeyhunkar och hockeyhunkar. Ni anar inte vilka olyckor ni kan ställa till med. För att undvika arbetsskador som t.ex. snubbla över sina egna fötter, gå in i en dörr eller varför inte bara skämma ut sig totalt för ett av landets elitserielag genom att råstira flera långa sekunder utan att märka att dom stirrar skeptiskt tillbaka. Härmed fastställer jag att hockeyhunkar ska spärras in under pågående träning för allmänhetens skull. 
Nu känner jag att jag kan andas ut litegrann. Dagens i-landsproblem känns lösta!

Du är vacker

När man hör orden vacker, skönhet och söt så är det ofta man tänker på utsidan. Just den där tjejen i klassen som alla killar trånar efter eller killen som alla tjejer drömmer om. Under min skoltid var det precis så jag tänkte. De människor som hade flest efter sig på kö var de vackraste. Man ville vara som de tjejerna och det var det man gick och dagdrömde om. Att få vara den som alla killar ville vara med. Uppfattningen om sig själv var inte den bästa. Det var ytterst få ggr jag kände mig söt under skoltiden, det fanns liksom inte på världskartan. Då man blivit mobbad för sitt yttre i de första skolåren sitter dom orden kvar alldeles för länge och man får en sne självbild. Jag tänkte mig själv alltid som "den snygga tjejens kompis". Oj vad jag är glad att jag tänker helt annorlunda nu.
 
Att vara vacker handlar inte om utsidan för mig längre. Ja, okej. Jag kan se en helt okänd människa och tänka "jämarns vad snygg han/hon är!" men i det långa loppet har det ingen betydelse. Skönhet för mig är insidan hos en människa. Ju bättre jag lär känna en person desto vackrare tycker jag att han/hon blir. Skratt är bland det vackraste jag vet. Lycka. Glädje. Att kunna ha roligt tillsammans. För mig är det vackert. Att se en annan människa vara lycklig och uppnå lyckorus är ren skönhet. 
 
weheartit.com
 
Att ha nära vänner som bryr sig om en är vackert. Att känna sig behövd och älskad. Att veta att man alltid har någon vid sin sida vad som än händer. Det är skönhet. Ingenting handlar om utsidan, absolut ingenting. Det är vem vi är och vad vi har som betyder något. Är du en fin och bra människa kommer du att vara vacker i mina ögon. Är du dig själv i alla lägen och vågar visa din personlighet så kommer hela du att blomma ut. De personer jag umgås mest med tycker jag är de vackraste människorna på hela jorden; just för att dom är de underbaraste personerna jag vet och jag tar vara på all tid jag kan med dom.
 
Visa upp hela dig som person för världen och våga ta steget ut i solljuset. Du är vacker precis som du är och det behöver vi ingen spegel till som talar om det för oss. Så länge vi lever genom hjärtat så kommer omgivningen se din skönhet.

Ny design

 
Tyckte att det var på tiden att göra om designen totalt. Nu kommer jag kunna lägga ut större bilder och fokuset kommer att ligga på dom och inte allt runt omkring. Vad tycker ni? Bättre eller sämre än den förra? Lite mer åt det stilrena hållet denna gång ;)

Arbetet som banchef

Att vara banchef är verkligen ingen lätt uppgift. Du har ansvar för att arbetet flyter på bra på framridning, framhoppning och inne på banan. 3 platser alltså. På dessa 3 platser ska du hitta kunnig personal som kan ta ansvaret att göra ett bra och säkert jobb vilket inte alltid är det lättaste. Personerna ska ha kunskaper om sporten, dess regler och våga agera i situationer som kan uppstå. Det går inte att ställa t.ex. en ryttare som tävlar någon klubbtävling då och då på framhoppningen; den har inte alls en kunskap och rutin som krävs för att det ska fungera. Man måste helt enkelt veta vilka personer man tillfrågar och veta om deras kunskaper och på så sätt få allt att rulla på. Många regler ska följas och alla måste vara insatta i det. Även säkerheten måste dom vara väl medveten om. Vad gör vi om ett ekipage krashar? Hur ska vi agera om en häst springer lös runt banan i ren panik? Allt detta måste all personal vara medveten om.
 
Foto: Malin Nordin
 
När du har satt ut folk på alla arbetsuppgifter och tror att det är klart så har det bara börjat. Du kommer få in flera sms och samtal någon dag innan tävlingen där folk säger att dom har fått förhinder. Folk som respeterar banchefen arbete har redan ordnat ersättare eller gjort allt i sin makt att hitta en ersättare. I 99% av fallen så löser det sig, men det är ändå en press då man vill känna sig 100% säker. Det finns också folk som bara slänger iväg ett sms att dom inte dyker upp, eller ännu värre; dom struntar totalt i att höra av sig och där står man med 1 funktionär mindre. Det finns även som som kommer och jobbar första klassen och sedan helt plötsligt försvinner. Folk brukar även tacka nej till att jobba men kommer ändå och sätter sig på läktaren halva dagen. För mig finns det inte i denna värld. Är man medlem i en förening ställer man upp och jobbar! Dessutom kan man följa tävlingar så mycket bättre från banan.. ;) Har man tur är så handlar det om max 2 personer / tävling, precis som för oss på ÖOR, så våra funktionärer är awesome :D Som banchef måste du alltså ha pondus, klara av pressen och hantera stressade situationer. Har du dom egenskaperna kommer du klara av arbetet galant.
 
Väl på tävlingsplatsen gäller det att informera funktionärerna innan första start vad som gäller. Vilka har vilka poster? Vad krävs av mig som funktionär för att klara av arbetet? Personerna i fråga måste vara 100% säker på vad deras uppgift går ut på för att allt ska flyta på. Innan tävling ska allt material fram och efteråt ska allt bort. Har man engagerade medlemmer och tävlingsryttare så går det hur enkelt och lätt som helst; precis som det gjorde för oss i år! :D Då känns arbetet inte lika tungt utan det blir så mycket roligare när man har bra människor kring sig.
 
 Kort och gott skulle jag väl vilja sammanfatta det som att vara banchef är bland de roligaste, tuffaste, svåraste och ett av de jobb som ligger mig närmast hjärtat. Att veta att man kan ställa upp för klubben på ett bra sätt som ger bra resultat är värt mycket för mig. Det är synd bara att alla inte tänker likadant alla ggr...

Hästivalen slut för i år

Två av ÖORs stoltheter från dagens tävlingar; Anna Jadelius - Caruzo och Malin Nordin - Mighty Bouncer! Stort grattis till Anna som kvalade till 1.40m och stort grattis till Malin som gjorde kalasfina rundor i helgen! :D

Då är årets hopptävlingar och Hästival över för denna gång. Vi har inte haft strålande sol mer än någon liten stund här och där men vi har sluppit regnet och ingen funktionär, ryttare eller häst har fått solsting = tummen upp! Förra året var det olidligt varmt så det var svårt att göra ett bra jobb men i år fungerade det! För att sammanfatta helgen har allt flytit på ovanligt bra på banan och hela tävlingen rent allmänt. Jag har då inte uppfattat några missar eller besvär så det är positivt! Ååh, detta jobb är så otroligt roligt samtidigt som det är oerhört påfrestande för både kropp och knopp. Ska ta denna kväll och tänka på annat och imorgon kan jag nästan känna att jag börjar längta till nästa år.... ;)

Saknar att flyga

Foto: Anton SM
 
Mitt bland alla hoppekipage kommer jag på tanken att jag saknar att hoppa höga hinder. Jag saknar att ha känslan att vara ett tillsammans med hästen och flyga. Jag saknar när man som ekipage hör ens hjärtan slå i takt och andas tillsammans. Jag saknar lyckoruset över varje hinder. Helt ärligt? Jag vill inte ha den känslan med vilken häst som helst. Ärligt så är det den känslan med Pocahontas jag saknar <3

Dags för myskväll

 
Ska precis börja ladda upp alla bilder från idag på Equipe så inom någon timme lär alla vara på plats. Nej, nu blir det myskväll med bästa Annie som uppladdning inför sista tävlingsdagen imorgon! :)
 
Ha en bra, fin, mysig och underbar lördagskväll alla ni där ute! :)

Tredje dagen Hästival

Stort grattis till Annie och hennes kanonfina Graphic som tog hem segern i 1.10m klassen idag!
 
Tredje dagen på Hästivalen idag och jag var ovanligt pigg.. Tävlingarna har gått skitbra och allt har flytit på. Jättefina rundor har ekipagen bjudit på och jag blir så otroligt sugen på att hoppa själv! :D

Djurplågeri eller ögonblicksbilder?

Klicka på bilden för att komma till artikeln. 
 
Är det bara jag som blir upprörd eller vad händer med modern ridsport?! Jag hoppas av hela mitt hjärta att det bara handlar om ögonblicksbilder som någon fotograf har förstorat upp alldeles för mycket bara för att tjäna pengar. Handlar det hela om att på något sätt trycka ner vårt svenska medaljhopp eller är det just för pengarna? Jag har aldrig hört detta om Patrik Kittel tidigare så jag vet inte riktigt vad jag ska tro men jag vet vad jag hoppas.
 
Ang. rollkur rent allmänt... Att stretcha ut hästens halsmuskler med överdriven ställning kortare sekvenser har jag inget emot men att pressa hästens mule mot bringan och rida varv på varv och ställa hästen nästan i 90 graders vinkel förstår jag mig däremot inte på... Vad ska det vara bra för? Varför utsätter man ens hästen för det? Har hästen en bra grundkondition och styrka och + det är väl genomriden ska inte såna metoder tas i bruk. Fungerar inte övning man tänkt på grund av att hästen är stel, stum eller annat som kan sätta käppar i hjulet får man helt enkelt backa några steg och rida grundövningar för att hitta tillbaka till en mjuk och smidig häst som är lätt för hjälperna.
 
Nej, rent och sunt bondförnuft borde alla människor skaffa som en app till hjärnkontoret...

Hästivalen dag 2

Hanna Olofsson och Lighthouse Point
 
Andra dagen på Hästivalen. Jobbade först 04.30-09.30 på Brux, sedan banchef 09.30-ca18.30. En grym dag har vi haft trots lite regn första klassen och mulet resten av dagen. Många fina ekipage som gjorde grymma rundor. ÖOR knep placering efter placering och jag är så stolt över att dom tillhör klubben! :D

Första dagen och redan död som en sill

 
Första dagen av Hästivalen avklarad och jag vet inte hur jag ska få energi till kommande dagar. Idag var det jobb 05.00-13.00, sedan banchef 13.00-19.00... Sedan jobb med alla bilder från dagen 20.00-ca22.00 skulle jag tro. Imorgon står väckarklockan på 03.40. Wish me good luck.

Imorgon börjar Hästivalen!

 
Imorgon kör Hästivalen igång, andra året nu! Tyvärr inte på gräs som förra året men ack så bra det kommer bli ändå på hemmaplan! :D Grymmaste banpersonalen, grymmaste kollegan och grymmaste klubben. Nu taggar vi igång!

RSS 2.0