Skaffa dragkrok?

Annie om Inget tävlande i år:
Hur mycket kostar det att köpa en dragkrok till bilen då? :) Det fick vi göra med vår Audi, annars hade vi inte heller kunnat dra. Vissa bilar kan man göra så med, andra har det imonterat ;)
Självklart har jag redan tagit upp den frågan med föräldrarna men dom blånekar. Pappa anser att det kostar för mycket för något som knappt kommer att användas då det är hans bil som är aktuell. Lilla "Rufus" orkar knappt en släpvagn skulle jag tro... Haha, så då är det bara att glömma att lill-bilen kommer att orka ett släp.

Inget tävlande i år

Det blir inget tävlande för mig och Donna utanför klubben i år. Skit tråkigt rent ut sagt. Men vad ska man göra när man själv inte har bil med dragkrok? Jag vägrar köra andras bilar med släp på grund av skaderisken; händer det något ska det hända på min egen bil och ingen annans. Inte har jag råd att köpa egen bil heller, inte nu när jag pluggar och endast är vikarie. Så vi får helt enkelt sikta på dressyrtävlingarna i augusti som är på hemmaplan. Enda lokala tävlingen i år. Fan så surt det känns.
Fin, fina Donna. Inte rätt att hon inte ska få komma ut, hon är värd att visas upp.

Someone special

Det finaste jag har <3

Nya ridstövlar hos Hööks

Jag tycker att dom nya stövlarna som Hööks har fått in är riktigt snygga! Hade jag kunnat ha dom hade jag lätt prövat dom i alla fall! Dock är dom för smala för mig över vaden precis som alla andra stövlar. Borde det inte finnas fler modeller som har bredare stövlar? Hm.. Kanske något att tipsa Hööks om?

Påsk-kul på stallet!

Idag var det Påsk-kul på stallet för de minsta ryttarna (6-10år). Vi började med att tillverka egna käpphästar; lila man och rosa ögon var en av alla varianter. Var väldigt roligt att se barnen vara så engagerade och verkligen ville att det skulle bli bra! Mycket prat blev det också, inga blyga barn här inte! Tillverkningen tog ca 2 timmar; vi var så pass smarta att ingen tänkte på att ta med fler nålar än två...

 

Därefter hade påskharen gömt påskägg på ridskolan, närmare bestämt på björkbanan. På ett väldigt snyggt och strukturerat led tog vi oss dit och släppte hästarna lösa. Eller var det barnen som hade mest spring i benen? Vissa hästar var väldigt pigga och barnen hade noll kontroll... Till slut var alla äggen hittade och dagen avslutades med fika uppe i cafeterian. Lyckad dag! Alla barnen skrattade och tackade så mycket för sig :)

 

Det här gör vi fler ggr! Ni glömmer väl inte att Hästar före alkohol har aktiviteter på sista april? Kolla in hemsidan för mer info!


Kul dag

Har inte gjort något som har med hästar att göra idag. Därför bjuder jag på en söt bild på sötnosan.

Bildbomb på lortgrisen

Här kommer en bildbomb på Lusen från igår, både normala och mindre normala bilder :)












Fler vårnyheter från Hööks

Det har kommit fler nyheter från Hööks! Jag gillar det faktiskt, stilrena och snygga! Dock vet jag inte riktigt om själva utsmyckningen på tränset och förbygeln är lite... gammalt? Är det på väg tillbaka nu?
Schabraket tycker jag om jättemycket! Finns i vitt och blått också!


Tidigare och senare

Dagen har varit väldigt händelserik måste jag säga. Fotografering i 2 timmar och den tog i hjärtat. Att man kan bli så berörd av att se två varelser tillsammans? Helt sjukt, inte långt från tårar när man kollar igenom bilderna. Ikväll blir det utgång med några kompisar, självklart håller jag mig nykter! :) Kommer bli riktigt roligt, hoppas på lika mycket skratt som förra gången!



Lusen idag, något smutsig... Därav den skeva vinkeln kanske?


Påskpresent

Igår fick vi rida "våra" hästar på lektionen. Det var en påskpresent från Helen vilken alla uppskattade! Vi trodde att vi skulle rida dressyr men icke. Mitt under lektionen före våran tyckte Camilla att vi skulle rida så det var bara på med kläderna och skyddsvästen. Jag var lite skeptisk då förra uteritten på Donna inte alls var rolig på en fläck (slit och dra och halvt skenande häst). Men vet ni? Det blev en supermysig uteritt och Donna lyssnade hur fint som helst! Lugn och fin i alla gångarter, höll samma tempo som hästen framför utan att försöka dra om eller något. Ingen full fart galopp heller vilket jag tror att de flesta uppskattade. Jag gjorde i alla fall det!
Jag tycker att såna uteritter är mycket, mycket mysigare och roligare än uteritter där man ska tävla och släppa hästen totalt. Hellre kontrollerat och för långsamt en okontrollerat och "fullt-ös-medvetslös". Det var en uppskattad lektion som blev en bra början på påskhelgen!


Fin, fina Donna!



Vad tycker ni bäst om när det gäller uteritter?

Hähä

Bara för att det påminner mig om sommaren.


Volter med bommar och kryss på slutet

Igår stod det cavaletti på schemat. Jag hade även Sandras grupper så totalt höll jag i 3 lektioner igår kväll. För att slippa onödig tid med att bygga om körde jag samma övning med alla grupperna, vilket passade perfekt då jag och Sandra för en gångs skull tänkt likadant med kvällens lektioner.

Kvällens bana:
Konerna är utställda för att eleverna enkelt ska kunna hitta bra vägar och inte gena i hörnen och svängarna. Börja enkelt med att trava över den röda bomserien med upplagda bommar zickzack (började med nedlagda som uppvärmning). Därefter runda den gula konan för att få en bra väg till volten med de lila bommarna. Volt över bommarna och fortsätter sedan runt nästa gula kon, vänder in en bit innanför spåret, igenom de två gröna bommarna och därefter ut igen till spåret och runda nästa kon. Samma sak på denna kortsida, volt över bommar och sedan fortsätta från början.

För att eleverna skulle kunna koncentrera sig på sin egna ridning så mycket som möjligt delade jag upp grupperna så hälften red volterna och hälften hoppade över dom. Det blev bättre flyt och inte lika mycket kaos som det kunde ha blivit. Det var en lagom svår övning som passade alla grupper bra.

Då jag inte känner de andra grupperna så väl så avslutade jag enkelt med alla bommar upplagda zickzack medan på min grupp gjorde jag de sista två bommarna till ett kryss som dom fick skutta över. Hälften av ponnyerna hoppade och hälften tog bara ett stort kliv över. Alla skötte det jättebra och hängde med i sprången.



Onsdagskvällarna måste vara höjdpunkten på veckan, jag får alltid ny inspiration och motivation när jag har min barngrupp! Dom ger mig inspiration till att utvecklas som ridlärare och även som ryttare. De små detaljer som jag påminner dom om påminner jag mig själv om under mina egna ridpass. Tänk att en timme i veckan kan göra så mycket!

Hej hopp

Har tappat motivationen totalt till att blogga. Men lämnar ett meddelande så att ni vet att jag lever fortfarande. Idag väntar 3 lektioner som jag ska hålla, imorgon dressyrlektion med okänd ridskolehäst och sedan är det påsk. Så roligt liv har jag för tillfället.

Utvärdering gårdagens teori

Teorikvällen började med hästhantering och hästens beteende. Först pratade vi om beteendet och jag har nu lärt mig dessa saker;
  • Hästar äter mellan 14-16 timmar om dagen
  • Hästar dricker 1-2ggr/dag
  • Hästar sover 3-4 timmar om dagen
Jag hade en någorlunda koll på det innan men inte exakta siffror. Tänk så mycket bättre man kan sköta om hästens om man vet om dess beteende och naturliga vanor! Självklart gick vi igenom mer också men det var det här som fastnade mest. Dels för att det var nytt och intressant och för att det andra hade jag redan kännedom om.

Efter pratstunden visade Karin och Golden upp sig och hur de arbetar och kommunicerar tillsammans i vardagen. Karin tog upp en hel del tänkvärda saker som jag inte alls hade tänk på innan. Hon visade även grundläggande övningar man kan göra med sin häst för att få bättre förståelse och kommunikation och även mer avancerade saker; t.ex. skänkelvikning på volten från marken. Den ni!

När vi fått se hur man ska agera via kroppsspråket fick vi hämta in ridskolehästarna och själva pröva. Jag kan dra en längre utvärdering av det sedan då jag tog in Lucifer :) Vi lärde oss något nytt i alla fall!



Andra delen av teorikvällen bestod av tömkörning. Johanna visade med Donna grunden i tömkörning, förklarade varför man gör det och hur det kan vara bra för hästen. Donna skötte sig exemplariskt med att visa övergångar, runt på volten, på fyrkantspåret och hur snygg hon kan vara när man väl får ihop henne. Och det är från marken! Jag kan dra en längre historia om det sedan också vilket är rätt så intressant!



Riktigt bra kväll, eloge till Helen och Johanna som anordnade det hela! :)

Jobb och teori

Just nu är jag på jobbet och torkar antagligen golv eller nått annat fiffigt. Jobbar till ca 13.00, sedan hem och äta lunch och därefter möte med skolan 14.00. Känner att det här är mest en påminnelse för mig, haha. På kvällen blir det stallet som vanligt, dock ingen ridning ikväll då det är teori! Såhär ser tidsschemat ut;
  • 18.00 Hästhantering och hästens beteende
  • 19.30 Tömkörning och ridlära
Har inte riktigt bestämt mig om jag ska gå på båda eller bara en. Den första kommer jag definitivt att gå på då jag tycker att det är intressant ämne. Hoppas på lite nya tips, idéer och tankar då jag själv inte har så mycket kunskap inom NH. Då menar jag NH som står i böcker med repgrimma och sånt. NH i vardagliga livet hoppas jag att jag har kunskap om. Och ja, jag tycker det är skillnad på det då jag har sett båda delarna utföras. Men båda är bra för samma sak; stärka kommunikationen och förhållandet med hästen! :)

Fortsättning med rätt sittben

Med barngruppen idag fortsatte jag med att lära in dom att sitta på rätt sittben i traven. Det är så roligt att se att det bara var några få som inte fått kläm på det än och för resterande sitter det i ryggmärgen! Började enkelt med att dom fick hitta rätt sittben runt fyrkantspåret, sedan snett igen och träna på att byta. Fortsatte så några ggr tills det kändes bra. Därefter la jag till 3 serpentinbågar med byte av sittben varje gång de passerar medellinjen. Även det fungerade riktigt bra och alla rider så otroligt fina ridvägar nu! Superroligt att se! :)
Sedan blev det en skrittpaus så att hästarna kunde pusta lite och eleverna fick tänka igenom det vi precis gjort. Därefter gjorde jag samma sak i andra varvet; först serpentinbågar och sedan en hel del snett igenom. Superduktiga var allihopa! Det känns som att gruppen börjar komma ihop sig mer och mer och kan rida tillsammans som en grupp och inte en och en. Jag hoppas på att det fortsätter att utvecklas till det positiva hållet så kommer det här att bli jättebra!

Ny design

"Hurra!" säger nog många nu, speciellt Malin och Sussie som har gett mig några pikar om att vintern faktiskt är förbi och att snöflingorna borde förbjudas. Förhoppningsvis kommer den nya designen att skicka er lite vår- och sommarkänslor och falla er i smaken. Själv tycker jag att den är bättre än den gamla och får duga tills vidare.

Nya designen


Gamla designen


Licensen betald

Igår betalade jag min lokala licens så nu borde det bara vara tuta och köra! Dock finns ett problem, jag har ingen som kan köra mig till tävlingar. Har 2st som jag hemskt gärna vill åka på så är det någon där ute som vill följa med skulle jag bli oerhört glad! Jag betalar bensin och vi lånar ridskolans transport.
  • Vännäs 30/4
  • Timrå 7/5
Någon som kan tänka sig att ställa upp?


Foto: Linn Kristoffersson

Ponnyakuten på DVD

Många av er har säkert redan sett det men nu finns säsong 1 av ponnyakuten ute på DVD. Jag är nästan sugen på att köpa den då jag tycker den säsongen var riktigt bra! Upplägget av avsnitten kändes bättre och det viktigaste är att man får se mer av jobbet med problemlösningarna. I säsongen som går nu tycker jag att det är för mycket visning av det som är runt omkring, prat med deltagarna och aktiviteterna dom får göra. Jag vill se mer av när dom försöker lösa problem, framstegen och framförallt mer av hästarna! Förhoppningsvis är det inte bara jag som tycker det och att produktionen tar med sig det till nästa säsong.

Vad jag har hört av nästa säsong så kommer det ske några positiva ändringar! Bl.a. att man nu får vara upp till 16år för att få söka. Dom uppmanar särskilt barn med ridskoleponnyer/hästar att söka. Ja, man får söka med hästar i år också! Ska bli spännande och se nästa säsong occh dess deltagare!


Möte och mockning

Ska alldeles strax dra iväg till stallet där det väntas möte och mockning. Hanna bad mig mocka och ta in Agetti idag då hon har lite ont om tid och det gör jag gärna! Trevligare och mysigare häst att pyssla med är svårt att hitta! :) Själv kan jag behöva mockningen för musklernas skull, haha! Malin körde slut på mig i helgen genom att först mocka halva Bosses box och sedan hela Divans. Klantigt av mig att tro att sistnämnda boxen inte var svårmockad...


Agetti vintern 2010. Foto: jag.
Visst är hon snygg? :)

Möte och skratt

Dagen har spenderats framför datorn 09.00-17.00, kul liv. Så är det om man pluggar distans på heltid. Gör inte det.

Efter det blev det möte med hemsidegruppen och det känns som att det kommer att bli riktigt bra när allt är klart! Vi fortsätter jobba och hoppas att vi kan experimentera fram riktigt bra designidéer! Därefter följde Malin med mig hem, åt middag och skrattade om allt mellan himmel och jord. Bl.a. det vi filmade sisådär 01.00 i lördagsnatt, Divans koanimationer och min snygga avfallning av Donna. Ibland kan livet verkligen bjuda på roliga stunder!

Imorgon väntar alldeles för mycket för min del. Klippning vid 10.30, möte med skolan 14.00 och möte med T-sek 18.15. Jippie. Det där i mitten kunde jag gärna ha hoppat över. 8 veckor kvar. Jag hoppas att jag pallar det och kämpar på för jämarns vad stolt jag kommer att bli när jag har klarat det.


Visst är den fin min avfallning? Speciellt mitt ben och Donnas bakben. Vilket konstverk! Eller ska man säga konstvärk?

Helgen som gått

Som jag skrev i fredags; hela helgen har spenderats tillsammans med Malin och vi har haft en förbaskat bra helg måste jag säga!

Fredag
For till Malin på kvällen. Vi blev tjocka av godis och dricka och somnade som små barn på soffan efter halva filmen.

Lördag
Malin kom hit på dagen. Vi fixade och trixade lite med en uppgift som vi har fått. Det slutade med att vi glömde bort tiden och stressade iväg till Cape, lasta Bosse och sedan ut till ÖOR. Jag filmade när Malin hopptränade för Pia och det såg riktigt bra ut i mina ögon :) Dock tyckte Bosse att det var oförskämt små hinder.
Kvällen spenderades återigen med dricka, godis och den nyfunna vänskapen chips. Vi lyckades se en hel film för att sedan omedvetet somna till bonusmaterialet. Det fula var att ingen av oss fattade att vi faktiskt somnade...

Söndag
Vaknade upp hos Malin strax före 12. Det roliga i det var att båda hade vaknat tidigare under morgonen och försökt väcka den andra med konstiga ljud, vilket misslyckades och vi somnade om. Vid 1 var vi ute på Cape där vi hade en hel del intressanta diskussioner om mockning medan vi mockade. Därefter red Malin Bosse och jag fotade. Sisådär 240st bilder blev bra. Därefter drog vi till ridskolan där hon red knas-Divan och jag filmade. Haha, mycket söta filmklipp finns från det ridpasset!

Det var min helg. Punkt.


Malin och Bozze i lördagz. Finfina!

Det går inte... Eller?

Är det bara jag som först helt ärligt tror att människan mimar?
Chocken infann sig när jag upptäckte att alla ljud och sången kom från henne...



Dagens planer med Malin

Igår slutade kvällen precis som planerat. Godis + dricka + skratt som slutade i att båda sov på soffan några timmar innan föräldrarna ringde och skulle hem. Det är bannemej en lyckad kväll, haha!

Sitter och väntar på att Malin ska vakna, sedan ska vi pyssla och trixa lite för att vara duktiga. I eftermiddag ska jag filma när Malin och big little pony hoppar för Pia. Därefter kommer kvällen antagligen sluta som igår, dock hoppas jag på att vi hinner se åtminstone EN HEL FILM innan dess.


Foto: Jag

Det här gör jag ikväll

Om sisådär 15min åker jag till Malin. Vi ska se på film och bli tjocka. Och sedan troligtvis somna. Då vet ni vad vi gör ikväll. Och imorgonkväll. Och dagtid också i helgen.

Det ska vi göra hela helgen. Punkt.

Skänkelvikning hit och dit

Dressyrträning idag med Donna. Hittade bara "den där" känslan från början, sedan dog den av. Så uppvärmningen är jag rätt så nöjd med. Sedan jobbade vi med skänkelvikningar och ökningar. Skänkelvikningarna gick faktiskt riktigt bra i skritt, känns som att vi börjar få kläm på det nu. I traven gick det mindre bra, Donna sprang mest och drog iväg med bettet. Dock var hennes framåtbjudning er positiv i ökningarna för då var hon superfin! :)

Sedan skulle vi träna på övergångar i öppna; alltså att jobba med skritt-trav och skritt-galopp och vara kvar i öppnan. Vi behöll tvärningen på öppnan riktigt bra måste jag säga, formen kan vi jobba mer med men det kommer nog med tiden. Övergångarna skritt-galopp satt riktigt, riktigt bra och jag är så stolt över Donna som tog i för kung och fosterland i fattningarna. Sötnöten! :)

Som sagt, galoppen är vår starka sida!

Megahopp och inspektion av underlaget

Haha, vad ska jag säga? Vi hoppade "huset", de flesta vet förhoppningsvis vad det är för jag ids inte rita upp det. Som uppvärmning skulle vi värma upp hästarna självständigt i alla gångarter. Arwen kändes väl inte riktigt sådär fin som hon brukar vara men jag fick igång motorn i alla fall. Hej och hå, jämarns vilken fart hon fick! Framåtbjudning = OK! Formen = Njaa..

Framhoppning bestod enkelt av galopp över ett kryss. Redan där fick jag känslan av att Arwen skulle visa sig från sin bästa sida = hoppa j*vulskt med ryggen! Första hoppet trodde jag ärligt jag inte skulle hitta balansen efteråt men på något konstigt sätt lyckades jag hitta den igen. Resterande hopp hoppade hon "normalt" om man kan säga så.

Banan gick.. eeh.. sådär, haha! VARJE SPRÅNG hoppade hästen mig ur sadeln! Upphoppet gick halvt bra men i landningen kom andra delen av ryggen som jag inte alls var beredd på och då tog det några galoppsprång innan jag hittade tillbaka. Totalt var det 7 hinder på banan, efter 5:e hindret blev det total kaos. I anridningen var vi i total obalans, vi kom fel, jag smackade på för att få Arwen att hitta ett någorlunda avstånd, hon tog i för kung och fosterland och 3 galoppsprång senare satt jag plötsligt på marken. HAHA! Det som hände var att jag hängde inte alls med, det var en skarp sväng efter och jag försökte svänga men hängde inte med hästen. Högra foten hade farit ur stigbygeln och om jag inte hade kastat mig av hästen hade jag fastnat i den andra (kändes det som i alla fall). Så jag hoppade av hästen och landade i gruset. Jag kunde inte göra annat än skratta, det var så fult komiskt!

Fick hoppa de sista 4 hindrena igen och då flöt det på mycket bättre men inte helt 100! Jag är faktiskt nöjd över lektionen. Jag måste ha gjort något rätt när Arwen hoppade så enormt med ryggen, för hon hoppar inte så annars vad jag vet! Det är jag nöjd med och de hopp jag hängde med i (inte för att det var många men några i alla fall!).


Duktiga Arwen! :)

Rätt sittben och tidspress

Gårdagens lektion med barnen gick både bra och dåligt. Ponnyerna skötte sig mycket bättre den här veckan och skötte sig precis som man ska göra. Dock fanns två undantag som fortfarande inte förstår hur man sköter sig på lektion. Förhoppningsvis så förstår dom det till nästa gång.

Jag tycker det blir jättesvårt att få igenom målet med lektionen när det händer saker så att man måste pausa allt 5-10min. Det är så pass värdefull tid att man inte har råd att mista den. Igår kom inte lektion igång förrän 19.10 och det känns varken bra för mig eller eleverna. Speciellt då jag har sista lektionen och privatryttarna står och stampar utanför redan kvart i för att komma in. Tar man bort skritten så blir det inte mer än 30min koncentrerad ridning och det känns inte rättvist. Jag hinner inte lära ut det jag vill hinna med, i princip endast uppvärmningen hinns med och eleverna tycker antagligen att det är samma sak varje vecka. Nej, jag måste ta mig en funderare på hur jag ska lösa detta. Både med tiden och hur jag lägger upp lektionerna som.

Men i alla fall, för att återgå till gårdagens lektion lite mer ingående så var målet att gå igenom "lättridning med rätt sittben". Det tog en liten stund innan alla förstod men på slutet så klarade alla av att hitta rätt sittben och även att byta. Det är dom stunderna som gör att man vill fortsätta!

Varför jag gör det

Det är säkert många som undrar varför jag drog igång projektet "Hästar före alkohol". Vissa kommer fram och frågar, andra funderar själva. Själva projektet bli bara mer och mer populär på ridskolan bland ungdomar och jag tycker det är jättekul att det har ökat från 9 till 17 deltagare på 3ggr. Det är inte illa!

Till anledningen varför jag valde att starta det; jag tycker inte att minderåriga ska dricka alkohol. Kort och gott. Jag förstår inte anledningen till att dricka då man är under 18år. Det man gör då är olagligt och inte alls så tufft och coolt som vissa verkar tro. Inte höjer det ens självförtroende och gör så att man vågar mer heller. Inte i längden i alla fall, kanske för stunden. Dricker man för mycket kan man få minnesluckor, göra saker man egentligen inte vill eller inte skulle göra annars och troligen spy. Är det verkligen så en kväll ska sluta? Att man sedan kan bli bakis dagen efter och kanske fortsätta spy ikapp med huvudvärk gör det inte så mycket bättre. Nej, det händer inte alla. Vissa känner inte ens av spriten utan blir bara "roliga". Men jag tycker att det är fel att uppmuntra någon till att dricka.

Alkoholen förstör så många människor på ett eller annat sätt. Det är inte bara det roliga som man tror att det handlar om. Det finns så mycket skit också. Vissa människor blir aggressiva med alkohol i kroppen, vissa tappar förnuftet och kör rattfull, vissa slänger ur sig saker som kan ge konsekvenser etc. Allt det kan resultera i misshandel, våldtäkt, slagsmål, dråp, familjesplittning, förstörd vänskap och mycket mer. Jag säger det igen; nej, det är inte alla människor som blir så. Vissa kan ta ansvar för sina handlingar och vet när dem ska säga stopp. Men varför säger man inte stopp direkt?

De mesta av de ovanstående konsekvenserna har jag tagit del av. Det har inte hänt mig själv men mina vänner har drabbats av det. Jag tror inte att det är roligt för någon människa att se någon må så dåligt som man verkligen bryr sig om. Vissa människor kommer aldrig tillbaka heller utan lever genom sorgen eller det traumatiska som hänt.

Jag vill inte att ungdomarna ska vara med om det när dom växer upp, medan dom fortfarande har kvar så mycket av barndomen att uppleva och göra. Man kan ha roligt utan alkohol, man kan skaffa nya vänner, man kan hitta kärleken, man kan bli accepterad som man är. Det försöker jag lära ungdomarna och jag hoppas att dom förstår vad jag vill förmedla. Jag hoppas att dom vågar stå emot grupptrycket och gå sin egen väg i livet.

Jag gör det här för att jag bryr mig om ungdomarna. För att jag inte vill att de ska hamna i skiten.



Full fart i solsken

Uteritten som blev av idag var något som jag har längtat efter! Äntligen kan man rida ut utan att behöva se ut som en michelin gubbe och utan att frysa tårna av sig. Att bara kunna rida ut i ridbyxor utan långkalsonger och utan skydd för öronen är bannemej okrossbart! Det var nästan så att man kunde rida i enbert t-shirt, så varmt var det idag mitt på dagen. Lusen skötte sig... bra för att vara han, haha!

Precis som vanligt så kör han på metoden "lugnet före stormen". Lugn som en filbunke i början av ridturen då den endast innehåller skritt, det är knappt så att han går fram. Tittar inte på något utan lunkar på i sin egna takt och verkar ha tankarna på helt annat håll. Dock så varar det endast tills trav kommer på tal. Så fort han hör ordet och jag lägger till skänklarna kastar han sig iväg i en rasande fart och tror att han är inne på upploppet på Elitloppet. Det roliga är att han inte förstår mina förhållningar heller förrän långt efter då det äntligen går in att han inte kommer att få springa fortare än så. Jag skulle ha gjort likadant om jag vore ponny.
Galoppen.. Hm.. Hur ska jag beskriva den? Som en hoppande, frustrerad kanin med ett dussintals jakthundar efter. Ja, ni förstår nog själva hur det såg ut. Jag sitter och skrattar som jag vet inte vad, Lusen studsar fram genom att hoppa jämfota med bakbenen och vifta och ha sig med frambenen i något som ska likna galopp. Det är dessa stunder som jag blir lycklig av, att känna att han är lycklig och har så mycket livsglädje i sig! :)


En kanin i hästkläder? Man kan ju undra...
Foto: Sara Bylund 2007

ZzZzZz... Jag är vaken!

God morgon!
Hade fullt upp igår; jobbade på morgonen, pluggade på förmiddagen, for till Malin och bakade kladdkaka på eftermiddagen, tränade på kvällen och däckade sedan i soffan runt 8. Trodde att det skulle bli en lugn dag men icke.

Idag blir det inte heller lugnt. Vid 11 far jag till stallet för att rida ut på Lusen med Helen och en av Nokotahästarna som hon har tagit till ridskolan för miljöträning. Ska bli spännande och se hur hästen beter sig och rör sig! Supermysig och sällskapssjuk är den i alla fall, blev presenterad för den igår när jag svängde förbi en snabbis på ridskolan!
Möte med skolan vid 14.00 med nya projektgruppen. Hoppas på att det är människor med samma mål som jag så att vi kan arbeta bra och effektivt tillsammans. Därefter möte ikväll på ridskolan inför Hästivalen.

Mycket att göra, lite tid?

Mysig söndag

Inte mycket som hänt idag, en ren slappdag så att säga. For iväg till stallet strax före 14.30 för att se på ponnysatsningens träningar och för att pyssla om ponnyn. Det är så roligt att se de ekipage an följer rätt så bra utvecklas och bli bättre. Framför allt få bättre harmoni under ridpasset och att samspelet stärks och syns så tydligt. Måste få ge Emelie och Åsa en stor eloge för arbetet dom har gjort med sina föredetta ridskoleponnyer! :) Visst, Emelie har inte haft Alice särskilt länge men det syns stor skillnad på den korta tiden som hon har varit en enmanshäst! Riktigt roligt att se! Även de andra ekipagen också såklart!

Passade även på att ge ponnyn lite extra omtanke; pysslade, pussade, borstade och kramade på honom och helt plötsligt hade 1,5 timme gått. Tiden går fort när man har roligt. Sötnöten stod och sov på slutet och vilade hela huvudet i grimman, tur att den höll honom uppe.. Haha! Tiden när man bara är i stallet och pysslar på är så värdefull, det ger så pass mycket mer än man tror!


Lusen sommaren 2006, en av favoritbilderna jag har på honom! Jag hoppas att ni ser den otroligt fina redigeringen som är i bakgrunden, haha! Foto: jag.

Hästar före alkohol aktivitet 2

Igår var som sagt andra aktiviteten med hästar före alkohol. Kvällen började med laserdome på Area1 där vi körde 3 matcher totalt. Det är lite roligt hur förbytta alla blir när man kommer in i laserhallen, alla blir stortokiga! Haha! Jag tror att det var väldigt uppskattat i alla fall. :)
Därefter styrde vi bilarna mot Safari där det blev god mat och allmänkunskap med Stella och Amanda. Eller sa jag allmänkunskap? Menar EJ allmänkunskap..

Nästa aktivitet är om 2 veckor, närmare bestämt 16 april! Mer info om det kommer :)

Högskoleprov

Nu har högskoleprovet börjat och jag gnuggar förhoppningsvis geniknölarna som en idiot och gör mitt bästa för att prestera så bra som möjligt. Mellan 08.30-16.20 kommer jag att skriva 5 delprov totalt med rast och lunch inräknat. Önska mig lycka till för jag vill verkligen lyckas med det den här gången! Vet inte om jag kommer att hinna skriva mer under dagen då jag kommer bara fara hem, duscha och sedan fara iväg till Area1 för laserdome med Hästar Före Alkohol. Efter det blir det film hela kvällen med Annie, ska bli otroligt roligt att ses igen! :)

3 hästar på 1,5 timme

Dagens träningspass var dressyr med syftet att rida olika hästar och känna av deras svagheter och styrkor. Vi började med att rida våra "egna" hästar och jag var väl inte direkt jättepepp på hästbytet. Chockerande nog har Donna aldrig gått så bra som hon gjorde nu. Svarade mjukt framåt och bakåt, superfina övergångar, något sisådär i vänster galoppen, superfin i höger galopp, SUPERFIN i skolorna och skänkelvikningarna! Formen höll sig även i vänster varv där vi har jättesvårt och jag var så stolt att jag satt och log som en tönt resterande tid på hennes rygg!

Det enda jag har att kommentera om de andra ritterna är att jag är så äcklig stolt över mig själv men inte igen.


Foto: Emelie Forsberg

Peppa varandra

Sitter man och ser på en träning, tävling eller varför inte rider tillsammans med någon så tycker jag att det är viktigt att peppa varandra. Har det inte gått bra för en viss person och självförtroendet har fått sig en törn så försöker jag alltid hitta vad som gick bra. T.ex. "skänkelvikningen du avslutade med var riktigt bra!" eller "vilket bra flyt ni hade i kombinationen!". Allt beröm gör mycket, det behöver inte vara något överdrivet utan säg helt ärligt vad du tycker och prata med personen. Det ger så himla mycket tillbaka och personen kommer säkerligen att ta efter och börja berömma någon annan.

Igår (eller om det var i förrgår...) valde jag att skicka iväg ett sms till en hoppryttare som jag tycker har utvecklas åt rätt håll och tagit sin ridning till en ny nivå. Det kräver beröm och det kändes som att hon uppskattade det också. Så tveka inte med att ge beröm till människor i din omgivning, det kan göra personens dag!

Tveka inte med beröm, både till häst och ryttare!
Foto: Rebecka Borg


Fortsättning följer

Jättekul med fler åsikter om ämnet! Men som sagt, jag jämför inte sporterna i sig mot varandra utan de människor och personer som är involverade i det hela och deras agerande. Det jag mer ansåg om själva skitsnacket i fråga (då det verkar vara det som ni läsare reagerar på) är att andra sporter kan lära sig hur man bemöter idrottarna på ett bättre sätt istället för att smutskasta dom. Jag har hört skitsnack både om lagsporter och individuella sporter så jag anser att jag kan jämföra det så. Dock har jag aldrig hört något sådant om ridsportens prestationer.

Som sagt, skrev även att ridsporten är hemskt gällande skitsnack bakom ryggen på varandra. Tror att jag tänkte men glömde skriva att där har vi hästmänniskor en hel del att lära istället. Förhoppningsvis växer skitsnackarna upp, mognar till och tänker en gång extra innan de kläcker ur sig något olämpligt utan några som helst fakta bakom nästa gång.

Är det någon därute som vill fortsätta diskutera det hela så tar jag gärna det till diskussion utanför bloggen :)


Bild lånad från Svenska ridsportförbundet.

Tävlingar utan dyngkastningar är något ridsporten måste ta på allvar.

RSS 2.0