Vad jobbar jag med egentligen?

Linnea  ([email protected]) om Dagen i stort:
Var jobbar du som måste kliva upp så tidigt?

Haha, du är inte den första som frågar det! Jag jobbar som lokalvårdare för Brux och jag "måste" börja kl. 05.00 på morgonen för att hinna städa kontoren innan alla människor kommer. Det är så mycket lätter och går så pass mycket snabbare när kontoren är tomma. Plus att man inte känner sig som ett irritationsobjekt som springer in och ut var och varannan minut. Och ja, vi är två som börjar jobba samtidigt i samma kontorshus. Annars hade jag aldrig gjort det! Haha!
Bild lånad från google.se

Dagen i stort

Har väldigt mycket att göra idag så hinner inte blogga förrän ikväll. Först jobb, sedan ska jag hålla i en privatlektion och därefter hoppträning med Donna. Fullt upp med andra ord!

Ha en bra dag så hörs vi ikväll :)

29 september - cavaletti Ninor

Cavaletti idag på "vanliga" ridgruppen. Precis som vi diskuterade på tävlingsgruppens teori (det kanske jag inte skrev?) så finns det hästar som vi behöver rida för att kunna rida "våra" hästar ännu bättre. Då bestämdes det att jag ska börja hoppa Ninor på torsdaggruppen för att få mitt självförtroende att höjas i hoppningen. På Ninor känner jag mig 100% trygg så det kommer att bli toppen! Hoppas att det märks i ridningen på Donna sedan också.

Åter till dagens lektion. Vi värmde upp med mycket tempoväxlingar, halvhalter, voltarbete på volterna med öka och minska. Jättebra uppvärmning för mig och Ninor! Jag fick han mellan hjälperna och så bra har han nog aldrig lyssnat på både förhållande och framåtdrivande hjälper. Vilken känsla! En kort skrittpaus innan vi gick in på övningen.

Börja uppe i vänstra hörnet. Rid in på diagonalen i skänkelvikning, rakställ när hästen är rak mot mitten på bommarna, rid över. Skänkelvikning ut till spåret igen, runda hästen runt bommen, vänd in på en båge mot konen, forma, ut i båge och runda runt nästa bom. Samma sak på denna diagonal, bommar och kortsida. Fyrkanterna vid ena bomserien är sockerbitar som bommarna sedan las upp på.



Hoppas att ni förstår min otroligt vackra ritning. Jag kan inget annat än säga att såhär fin har Ninor inte gått någonsin! Formade sig enkelt i bågarna utan att glida iväg med yttersidan (enstaka gång hände det för att ryttaren tappade fokus) och flyttade riktigt fint undan för skänkeln. Över bommarna bjöd han såååå fint och trampade på hur bra som helst! Riktigt trevliga lyft och man kände att energin kom bakifrån! Underbara häst, ser fram emot kommande hopplektioner! :)

Julia och Ninor på hopptävling i Kramfors :)

28 september - dressyren med barngruppen

Kan man säga att man har längtat efter att få hålla i en vissa lektion? Haha! Under den här terminen och förra så har det kommit in en del nya elever till gruppen och då har det blivit att vi jobbat mycket grunder; tempoväxlingar, sitsen, balans, styrning etc. Idag däremot tog jag det hela ett steg längre.

Dagens uppgift: rätt sittben i lättridningen och kunna styra genom kroppspråket (ej endast tygeltag).

Började med att värma upp i skritt och trav i 10min för att både elever och hästar skulle gå komma igång. Därefter gick jag igenom lättridning med rätt sittben och varför man gör så. Jag lär ut att rätt sittben i trav är till för att hjälpa hästen att hitta bra balans i travarbetet under lättridning. Enkelt arbete med trav runt fyrkantspåret och när alla hittade rätt jobbade vi mycket med snett igenom för att lära oss att byta sittben. Allt gick galant och efter 5min satt det klockrent för alla!

Sedan gick jag igenom övningen nedan. Väldigt enkelt och grundligt för att kunna koncentrera sig på bra ridning och ge korrekta hjälper. Volt på kortsidorna och enkla bågar på långsidorna.

För att få en bättre känsla och bättre samarbete med hästen gäller det att rida med hela kroppen, inte enbart tygeltag. Då blir det hela obalanserat och ryckigt, det är inte det vi strävar efter. Genom att planera sin ridning noga, se vägen med blicken några meter innan t.ex. volten börjar förbereder man både sig själv och hästen på det som komma skall. Genom att lägga till en stödjande ytterskänkel och vrida kroppen efter det spår man tänkt rida (på samma sätt som hästen formar sig efter voltspåret) kommer samarbetet att höjas ett snäpp.

Jag är så otroligt stolt över alla mina elever, i slutet på lektionen kunde alla svänga och kontrollera sina hästar på ett mjukt sätt genom att enbart använda sig utav kroppen och pyttelite tygeltag för att visa vägen tydligare. Stolt ridlärare!


HFA - Självförtroendekurs

Då är allt klart för kursen och det kommer att bli grymt bra! Alla föreläsare och inspiratörer är bokade, sponsorer är fixade och fikat planerat, haha! Sök på "HFA - Självförtroendekurs" på fb för att läsa mer eller gå in på ryttarklubben.se. Ni kommer väl?

Lektion x3

Ida ringde mig i söndags och frågade om jag kunde ta hennes lektioner ikväll och självklart tackar jag ja om jag inte har annat som kommer ivägen! För mig är det som en betalande utbildning; jag får lön för att utveckla mig själv som instruktör och anta nya utmaningar i.o.m. nya elever. Vissa har jag haft tidigare, andra inte. De jag har haft förut har utvecklats ännu mer sedan sist och fått nya saker som de behöver hjälp med. Att hitta lösningar och få bukt med problem ser jag som en spännande utmaning och än om jag lyckas eller inte så har jag lärt mig något på vägen.

Att få hålla i lektioner och lära ut i den sport som man älskar och brinner för är oslagbart!

Finns det fler instruktörer där ute som tycker att varje lektion är en möjlighet till utveckling och inspiration?

Fullt upp med HFA

Har jobbat med HFA hela dagen, nu börjar allting gå ihop! Bara en liten detalj kvar, går den i lås så kommer det bli så grymt bra! Ni tänker väl inte missa nästa aktivitet som är den 8 oktober? Självförtroendekurs med berättelser ur verkliga livet, inspirerande föreläsningar och en massa peppning! Håll utkik på fb, där kommer aktiviteten läggas ut så snart allt är klart :)

Ni har väl inte missat att HFA finns på fb? Sök på "Hästar före alkohol" och gå med i gruppen!




Hej och hå vad jag uttrycker mig fel ibland

Sara om Läsarfråga om färg på lindor:
Ja jag har inte sagt nånting om att det inte ska se välvårdat ut. Det jag reagerade på var "ingen dressyrtränare kommer godkänna rött på Donna." Det är inte upp till tränaren att godkänna färger och inte. 
I övrigt håller jag med om att man ska vara hel och ren på träning, fast det tycker jag man ska vara oavsett om man tränar hemma eller för någon.

Haha, oj! Jag måste ha uttryckt mig lite fel och missförstått lite mer :) Självklart skulle ingen dressyrtränare kasta ut mig från träningen om jag kom med rött på Donna, så hårda är dom nog inte gällande utseende. Men jag tror att det blir en mer positiv början om helheten ser bra ut :)

Kul att läsare tar upp inläggen till diskussion!

Läsarfråga om färg på lindor

Sara om Basutrustning för träning?:
Alltså, vad har dressyrtränaren att säga till om vad du har för färg på lindorna på hästen? Det är ju knappast så att ni blir bättre/sämre som ekipage för att ni har röda lindor. 
Om jag nån gång får möjligthet att träna för nån tränare på detta vis så ska jag se till att ha de mest skrikiga färger jag kan komma på. Turkost, lila, orange, you name it. (Inte alla på en gång dock, matchat schabrak, lindor/skydd och ev tröja på ryttaren ska det vara!)

Varför jag väljer att inte ha helt rött på Donna är för att till och med jag tycker att det blir för mycket på henne (tro det eller ej!). Donnas fuxfärg och färgen rött skär sig om det blir för mycket och då blir det helt enkelt inte snyggt. Jag tycker att rider man för en tränare så ska det se snyggt ut och välvårdat ut. Nu menar jag inte att det inte kan se bra ut med skrikiga färger, absolut kan det göra det! Jag skulle enkelt kunna ha en turkos outfit på Donna på en dressyrträning, det skulle vara jättefräckt! Precis som du själv säger så ska det vara matchat = igenomtänkt och snyggt! Men just färgkombinationen hästens färg/utrustningens färg ska matcha ihop också. Då tycker jag att man visar respekt för tränaren och erkänn att man känner sig så mycket snyggare då också ;)

Basutrustning för träning?

Efter helgens dressyrträningar känner jag att jag behöver införskaffa en så kallad "basutrustning". De lindor jag äger är ett par röda, vilket ingen dressyrtränare utifrån kommer godkänna om jag använder på Donna.. Haha. Som dressyr-ryttare känns det nästa som ett måste/krav att ha en uppsättning vita benlindor för både träning och tävling (som att jag skulle orka det på tävling...). Förhoppningsvis kommer jag rida för Gunilla fler ggr och då måste jag ha en uppsättning till, de vita lindorna lär vara alldeles för smutsiga för två dagar om jag känner Donna rätt. Det svarta schabraket på bilden har jag så jag funderar på att införskaffa matchande lindor till det.

Hur har alla ni andra det? Har ni någon basutrusning som ni utgår ifrån?


25 september - Dressyrträning för Gunilla dag 2

Donna kändes trött när jag red fram, inte samma energi som dagen innan och inte samma styrka. Hon hade nog träningsvärk stackarn!

Vi började med att trava på en volt för att hitta formen och tempot. Framåtbjudningen fanns där redan från början vilket var positivt tyckte Gunilla, mycket bättre än dagen innan. Formen tog lite längre tid att hitta då hela ekipaget var trött och led av träningsvärk men till slut så var det ett minne blott! När formen satt övergick vi till fyrkantspåret med 10m volter där det passade. Jag hade mycket bättre koll på Donnas yttersida idag vilket syntes också, känns roligt att andra ser när man har förändrat något till det bättre! :)



Galopparbete idag handlade om att få koll på ytterbogen och formen. Kändes som att vi nötte på hur länge som helst då jag aldrig gick till det med hjälperna. På slutet när det äntligen fungerade så hade jag en oerhört bra känsla! För att få till det med ytterbogen fick jag rida först på en volt, vid X gå över i förvänd galopp på nästa volt, tillbaka till X och över till rättvända galoppen. Så jobbade vi i båda varven och det gav resultat! Vi jobbade även med att ställa Donna utåt i den rättvända galoppen vilket hon tyckte var skitjobbigt, haha.

När vi var nöjda med galoppen jobbade vi med att lägga ner formen i traven vilket faktiskt var väldigt svårt idag, men till slut så!

Fin, fina Donna! Efter helgen så är jag grymt inspirerad till fortsatt dressyrträning för att jobba fram LA-formen. Bara vi hittar flytet så kommer vi att gå hela vägen!

Foto: Malin Nordin

Glänsschabrak från Hööks

Helt ärligt, varför? Jag tycker inte ens originalet från Lamicell är snyggt. Det ser ut som ballong-material. Gillas icke.

Läsarfråga om det positiva

Malin om 23 september - teori tävlingsgruppen:
Kan du inte skriva vad du fick höra att du är bra på? :)

Javisst kan jag det! :) Ska försöka komma ihåg det dom sa bara, haha!
  • Mycket bra blick vid hoppning, upp och ner i dressyren.
  • Kommer med bra idéer på hur man kan lösa en uppgift och idéer rent allmänt
  • Positiv
Helt ärligt så minns jag inte de två sista... Haha, men hoppas att det är ett godkänt svar :)

Bra blick i hoppningen... (Foto Alva Öberg)

... Mindre bra vissa stunder i dressyren. (Foto Malin Nordin)

24 september - Dressyrträning för Gunilla dag 1

I helgen har jag och Donna tränat för Gunilla Pettersson! Jag har aldrig ridit för henne tidigare så det kändes lite spännande. Första dagen så red vi 2st i samma grupp på grund av missförstånd med tiderna men det fungerade hur bra som helst.

Vi började med att trava runt på en volt för att hon skulle få en klarare bild över oss som ekipage. Hon sa att jag hade en väldigt bra och stadig sits som jag inte ens behöver tänka på, jätteroligt att höra! Däremot formen på Donna måste vi jobba med och under träningens gång tog hon fram övningar som hjälpte oss på vägen. Jag är själv väldigt medveten om att vissa dagar har jag väldigt svårt att komma till bra ridning för att hjälpa Donna hitta formen så det var bra att vi tänkte likadant ;)
Första övning vi fick rida var riktigt, riktigt bra! In på diagonalen i skänkelvikning, var noga i hörnpasseringen. Vid X, lägg en volt åt motsats håll än rörelseriktningen, sedan fortsätt på diagonalen i skänkelvikning. Samma sak vid varje diagonal. På kortsidorna jobba med formen och små tempoväxlingar.

Det här behövde jag och Donna verkligen! Tidigare har jag struntat i formen och koncentrerat mig mer på tvärningen men det gick inte Gunilla med på. Tror att både jag och Donna suckade djupt inombords, haha! Efter ett antal diagonaler och volter så satt formen där den skulle och även skänkelvikningarna! Sånt flyt har vi inte haft någonsin, jättekul att en helt ny tränare kan plocka fram det bästa hos oss som vi bara drömde om! :)
Andra övningen var snarlik den första. Skänkelvikning in på diagonalen, vid X ställ om hästen och gå in i en sluta. Samma sak vid varje diagonal. På kortsidorna jobba med formen och små tempoväxlingar.

Skänkelvikningarna satt som en smäck efter första övningen. Slutan däremot var lite jobbigare men efter några få diagonaler satt dom också. Jättenyttig övning som får en att tänka till och samordna hjälperna kvickt och effektivt!



I galopparbetet jobbade vi på stora mittvolten med tempoväxlingar. 6 galoppsprång fram, 4 tillbaka. Jättebra övning för mig och Donna! Hon jobbade på jättebra framåt och var kvar i formen, lite svårare att komma tillbaka då hon tyckte det var skitkul att få springa fort, haha! Men till slut gav hon med sig och arbetade som det var tänkt :)

Rättelse!
Vi jobbade även med förvänd galopp genom att rida 3 serpentinbågar över medellinjen. Formen satt inte klockrent men galoppen i sig och vägarna blev riktigt bra sista vändorna! :)

Vi avslutade träningen med att jobba med travökningar längs långsidorna. Första ökningarna var inget att hänga i julgranen; antingen slog hon om till galopp eller längde inte fullt ut. Sista ggr så exploderade hon framåt och längde superfint!




Jag är så stolt över vetskapen om att vi kan så mycket mer än vad vi tror!
Foto: Malin Nordin, bild från igångsättningen sommaren 2011

Nytt träns från Hööks!

Hööks har tagit in ett nytt träns. Jag gillar modellens utformning genom att nosgrimmans rem träs utanpå nackstycket, att nackstycket är fodrat, norgrimmans design och själva helheten. Däremot vet jag inte vad jag tycker om pannbandet, känner mig neutral där och behöver nog tid innan jag kan säga bu eller bä.

Vad tycker ni?

23 september - teori tävlingsgruppen

Eftersom Helen har dragit iväg med halva ridskoletruppen så hade vi vår lektion i torsdags istället och passade på att lägga in teorin där. Tidigare i veckan hade vi fått ett mail med ett antal frågeställningar vi skulle fundera över. Här kommer några:
  • Mål med ridningen HT-11
  • Det här är jag bra på
  • Det här behöver jag träna på
  • Vad vill jag att träningarna ska innehålla?
Först fick vi skriva ner våra svar på papper och fundera själva en stund (självklart med fika som hjälp, annars går det inte). Därefter diskuterade vi varje punkt gemensamt i gruppen. En fråga gjorde vi dock lite annorlunda; det här är jag bra på. Istället för att alla själva skulle berätta fick de andra i gruppen t.ex. berätta vad jag är bra på. Mycket lärorikt att se sig själv genom andras ögon! Mycket tänker jag själv på men andra saker är sånt som man inte ser själv eller ens reflekterar över. Ett tips till er alla att göra där ute! Fråga en kompis vad du gör bra i din ridning eller lägg fram denna övning som förslag till tränings-/tävlingsgruppen som du själv rider i. :)

Mina mål (självklart finns det mer mål på träning men här är mina tävlingsmål):
  • Dressyr: Rida LA-program stadigt på över 60%
  • Hoppning: Bli tryggare och ha kul! Dessa mål gäller även på träning.
Vad har ni för mål i ridningen? :)

23 september - dressyr Ramera

Den här gången gick det mycket, mycket bättre!
Vi värmde upp genom att först lägga en 10m volt i varje hörn och halt på mitten på varje sida. Först i skritt och sedan trav, båda varven. Det flöt på faktiskt riktigt bra, jag kom till bättre ridning än förra gången och hade mer samarbete mellan mina hjälper = dom blev tydligare. Jag tänkte även mer på min sits så endast genom att sträcka upp mig, rida med magen och ha stadiga skänklar så kändes det faktiskt som att vi samarbetade för att få bästa resultat för dagen.

Därefter gick vi in på volterna; jobbade mycket övergångar, öka och minska och galopparbete. Både jag och Camilla tyckte att jag skulle rida lätt i traven under hela passet och även stå upp i lätt sits i galoppen för att få Ramera att slappna av så mycket som möjligt. Hennes galopp är VÄLDIGT STOR och hon är inte särskilt stark i den så det kändes bättre att stå upp, låta henne rulla på och få henne att lyssna på mina hjälper även där. Och vet ni vad? Det fungerade!

Huvudövning; skänkelvikningen i trappan. Vänd in på diagonalen, skänkelvikning, vid mitt emellan medellinjen och väggen rid rakt fram och öka, när ekipaget kommit förbi E/B skänkelvikning, vid medellinjen rakt fram och öka. Vi började i skritt och då fungerade det över förväntan! Jättekul! :)
I traven var det lite jobbigare, 50/50 hamnade vi i lägen då jag tappade sitsen och hon blev spänd. Andra hälften hittade jag en bra sits, kunde ge tydligare hjälper och då slappnade Ramera av.

Jag är jättenöjd över lektionen! Jag hittade knappar på Ramera som jag inte hittade sist, förbättrade min ridning och sits och fick en mycket, mycket bättre känsla!

Eftersom det är fredag = fredagsmys bjuder jag på en mysbild på Ramera och Viktoria.

5 ord

Trött.
Sliten.
Nöjd.
Stressad.
Taggad.
Dom orden beskriver mig bäst nu. Uppdaterar mer imorgon om dagens ridpass med Ramera! :)

Shopping på senaste tiden

För att påminna alla om att detta faktiskt är en hästblogg kommer här lite bilder på vad jag har shoppat under månaden :)

2st pikéer och en långärmad tröja från Hööks.

Ralph Lauren piké, samma modell som den svarta jag har.

Två underbara böcker med chokladrecept!
Jaja, inte så hästigt men ändå.. Det är så jag!

En blomma i afrikas öken

Detta inlägg har absolut ingenting med hästar att göra. Inte ens för fem öre. Men jag måste ta upp det ändå för det berörde mig djupt in i hjärtat. Har precis sett klart en film som fick mig att gråta av medlidande. Som fick mig att må dåligt över vilken värld vi lever i. I en värld som vissa människor blir skadade för livet. Se filmen och bli berörda.

Återhämtning

Att vara sjuk har inte varit något större problem för mig. Trots 2 veckors 40graders feber eller flera nätters frossa så att man skakar fram till 4 på morgonen och lyckas få 1-2 timmars lugn sömn innan man vaknar av ett bad av svett. Det är det som kommer efter. För min kropp tar återhämtningen minst lika lång tid som sjukdomstiden.

Blev sjuk i måndags morse, blev någorlunda frisk igår kväll. For till jobbet imorse och kände mig hur bra som helst. Jobbade på tills strax före 9, då small det till. Allt snurrade och stjärnorna flög framför ögonen. Fanns inte så mycket att göra; jobba klart på området jag var på och sedan åka hem och bädda ner mig själv. Varför det blev så? För det tar så otroligt lång tid för min kropp att återhämta sig. Och jag hatar det.

För att komma igång så snart som möjligt tänker jag ta kortare promenader ofta varje dag som sedan utökas till längre ju starkare jag blir. Frukt, frukt och åter frukt och mer juice ska jag proppa i mig för att få tillbaka styrkan och energin.

Vet ni vad det värsta är? Det kommer att dröja några veckor innan jag kommer tillbaka till min fulla ridkapacitet igen. Det är bannemej det som är värst för då drabbas hästen av det också.

Fick jag välja skulle jag lätt försöka få tillbaka energin såhär men det tar mycket längre tid.
Bild lånad från google.se

Imorgon bär det av

Imorgon kl. 14.00 sätter jag mig på bussen på väg mot Munkviken, mitt emellan Umeå och Skellefteå. Ska på ungdomsledar-läger och få inspiration till att bli en ännu bättre ledare förhoppningsvis! :)

Här är deltagarlistan från Västernorrland! Som ni ser kommer det bli många, många fler och jag hoppas att det blir skitroligt! 

Kvällen fortsätter

U-sek mötet var väldigt givande måste jag säga; mycket vettiga diskussioner och idéer togs upp :)

Kvällen fortsätter med choklad, tropisk juice och idol om några få minuter sådär. Oj vad hästigt liv jag har för tillfället...

Bildkälla

Planering för Lucia

Ikväll är det möte med U-sek, vi ska bl.a. diskutera Halloween och Lucia. Troligen blir det min sista Luciashow, känns lite halvtragiskt men någon gång måste man släppa taget, gå vidare och hitta nya projekt att arbeta med :)

Här bjuder jag på en luciaträning vi hade 2008, skrattar fortfarande hur mycket som helst när jag ser den!

Malin filmar, Borg rider och Stella åker snowracer bakom. HAHAHA, underbara minnen!

Filmkväll igår

Hade filmkväll igår med världens bästa vänner. Grillning som start, sedan 3 filmer och choklad. Kan inget annat än säga att jag uppskattar varenda stund jag får vara med er, ni gör mig lycklig! :)

Här kommer filmerna som vi såg igår, rekommenderar dom varmt! Speciellt Red Riding Hood, får gåshud bara tänker på den.




Nytt från Hööks

Hööks publicerade lite nyheter idag på hemsidan. Jag kan inget annat än hissa både schabraken och täcket! Supersnygga, roligt med en annorlunda dekor på schabraket än en logga. Blir grymt köpsugen men får nog hålla mig ett bra tag, har shoppat en hel del denna månad och den har inte ens börjat. Haha, mer info och bilder om shoppingen kommer! :)

8 september - dressyr Ramera

Uppvärmningen gick hyfsat, sedan gick det totalt utför. Tror att jag gav upp. Orkar inte ens skriva något i detalj, det fungerade helt enkelt inte och inte såg det bra ut heller. God natt.

HFA i höst

Idag satt jag och gjorde en grovplanering inför höstens HFA. Alla idéer jag hade har jag skrivit upp som aktiviteter, bl.a. så kommer vi att anordna en självförtroendekurs i början på oktober. Jag fick idén av samma orsak som jag startad upp HFA; en av stalltjejerna sa "tänk om man kunde tänka som dig Pernilla, vad enkelt det skulle vara". Då tänkte jag; varför inte lära dom att tänka som mig då? Det är något jag ser fram emot i alla fall, eller vad säger ni?

Ni som är intresserade att komma på HFA's träffar i höst, vad vill ni göra? Är det någon speciell aktivitet ni vill göra på stallet eller utanför? Skriv en kommentar! :)



7 september barngruppen - dressyr

Idag stod dressyr på schemat och idag la jag vikt vid följande saker:
  • Kontroll
  • Tempo
  • Korrigering
  • Sits
  • Korrekta hjälper
Och vet ni vad? Allt flöt på så otroligt bra! Serpentiner, tempoväxlingar, volter, galoppfattningar, galopp runt fyrkantspåret; allt!

Jag vet inte riktigt vad jag mer ska skriva, är bara så otroligt stolt över mina elever! :)

Jag önskar

Vet ni vad jag längtar efter? Att bara få vara. Att inte ha någon press överhuvudtaget. Ingen tyngd på axlarna. Inget som måste göras då och då. Ingen som väntar på att jag ska göra klart det och det. Att klara av att stänga av mobiltelefonen. Att bara vara.

Tänk att kunna slappna av till 100%. Läsa en bok, se en film, ta en promenad, ta en fika med en kompis eller annat som vanliga människor har tid med. Har upptäckt att jag inte är en vanlig människa. Det är få timmar om året som jag kan slappna av till 100%. Det finns alltid något jag måste göra, alltid något någon annan vill att jag ska göra och jag kan inte säga nej fast jag egentligen vill.

Jag önskar att jag var en vanlig människa. Ibland.

Chancy

Fick förfrågan om att sitta upp och testa ridskolans nya ponny idag och självklart tackar man ja till det! :)

Riktigt trevlig att hantera i boxen, snäll och social. Perfekt för alla barn som ska lära sig sköta om en häst! Snäll att sadla och tränsa också, perfekt! Camilla tyckte jag skulle ta en sväng på ridplan så jag traskade iväg ut och Chancy gick snällt bredvid. Uppe på plan blev det lite läskigt; det blåste och farliga kråkor fanns överallt som var nära att attackera. Red inget seriöst pass då hon var så pass spänd och nyfiken på allt så lullade mest omkring och gav henne ett jämt stöd i bettet och med skänklarna. Vissa stunder jobbade hon på, andra inte. Så länge hon lyssnade på mig så var jag nöjd.

Fina och trevliga gångarter och lyssnade enkelt för hjälperna. Det här kommer att bli en toppenponny för ridskolan! :)

Chancy och förra ägaren.
Bild lånad från ryttarklubben.se

Vill du läsa mer om Chancy? :)
Klicka här för att komma till förra ägarens blogg!

Tävling hos johannagrant.se

http://johannagrant.se/2011/09/06/bloggtavling-3/
http://johannagrant.se/2011/09/06/bloggtavling-3/
http://johannagrant.se/2011/09/06/bloggtavling-3/

5 september - dressyrträning Lucifer

Uppvärmningen gick till som vanligt. Vi började med att jobba mycket med skritten på en volt. Ställa, böja och göra honom mjuk i sidorna. Något som fungerar otroligt bra på Lusen är att jobba mycket med sluta på volt; några få varv och han släpper till och blir mjuk. Övergick sedan till att jobba traven på samma sätt, därefter gick vi över till att trava runt fyrkantsspåret. Stora volter på kortsidorna och undan för ytterskänkel längs diagonalerna. Märks så tydligt vilket varv han har svårt för! Jobbade även lite serpentinbågar.

Sedan blev det en hel del galopparbete. Började med vänster galopp (hans svåra varv). Det gick ok, inte mer än det. Mycket övergång trav-galopp men det satt inte som det skulle. Gick över till höger varv och den galoppfattning, oj så han lyfte och tog fram sin kapacitet! Galopperade några få varv, övergick till vänster och ny galoppfattning och den satt! Det kändes så otroligt bra och flöt på!

Skrittpaus.

Vi fortsatte jobba med vänster galoppen, och det blev bättre än tidigare. När Camilla var nöjd övergick vi till traven igen. Jobbade med att få honom att gå i en kort trav med lugn takt och med energi. Han var sååå fin! Ojojoj, jag svävar på moln än. Därefter skänkelvikningar, ökningar, volter, serpentinbågar och allt kändes klockrent. Avslutade med att trava honom i låg form.

Jag kommer leva på det här ridpasset ett bra tag framöver!

En bild från i vintras men oj så mycket jag gillar den!
Foto: Rebecka Borg

Nolaskogscupen

Dressyr LA:1

På framridningen kändes hon kalasfin vissa stunder och andra stunder var det lite halvsådär. Kändes inte riktigt som att jag fick igenom lösgjordheten och det var lite väl mycket av och på. Men jag had en bra känsla när jag gick in på banan. Gjorde mycket ökningar och övergångar i collecting ring innan så att hon var på G.

Inne på banan red jag riktigt bra! Tidigare har jag inte kunnat koncentrera mig på ridningen utan mest på programmet och varit stressad. I och med att jag koncentrerade mig på ridningen så gick Donna riktigt bra och var superfin! Hade en riktigt bra känsla genom hela med små missar; Donna tappar fokus på mig i travprogrammet och bryter av till skritt något steg, första skänkelvikningen, andra travvolten och galoppvolten i vänster varv.



Hoppning 80cm

Superfin och pigg på framridningen! Svarade för minsta hjälp och jobbade på riktigt bra. Framhoppning gick väl sådär.. Haha. Hon dog av totalt men piggnade på lite i alla fall på räcket och sedan på oxern var vi båda i obalans och tog ner hela och hamnade mitt i själva. Andra gången kom vi över utan problem och då bjöd hon själv också!

Inne på banan var hon kalasfin! Ryttarmiss med vägen mot 3:an och 5:an, annars är jag supernöjd! :)

Hahahaha, märks det när Donna vet att omhoppningen börjar? ;)

Fotojobb hela dagen lång

Drar till Umeå för fotojobb, hörs!

Startlistor för helgen

Idag la jag ut startlistorna för Nolaskogscupen som är på söndag, final är det dessutom! :) Tycker det är jätteroligt att ridklubbar i Övik kan gå ihop och anordna en cup, det blir lite roligare att tävla då om man har möjlighet att vara med på de flesta! Det blir roligare för publiken också då finalen är då det blir extra spännande vem som kommer att ta hem det.

Såhär ser startlistorna ut för de klasser jag deltar i, börjar faktiskt bli taggad!

Inget ponnybus idag

Det blev inget ponnybus idag utan jag hade blivit tilldelad Donna. Inte klagar jag på det heller! :) Hoppning stod på schemat, en väldigt bra övning för mig och Donna. Skriver mer om lektionen imorgon och då kommer även film då Viktoria var snäll och filmade allt! Dags för mig att dra mig mot sängen, jobb imorgon så väckarn kommer stå på 04.30. God natt!

Skitgris är rätt ord

Det här möttes jag av idag när jag for till stallet. Av någon anledning så tror jag att det är jag som blir den som kommer att få ta bort allt. Benen spolade jag av innan jag åkte hem för middag men alltså.. Jag behöver väl inte säga så mycket mer?

31 Augusti Barngruppen - dressyr

Igår blev det dressyr med barngruppen och jag tycker att det blev en riktigt lyckad lektion! :)

Från början värmde vi upp enkelt i skritt och trav. Fokus på att få hästarna att lyssna framåt och bakåt och för vändande hjälper. Mycket jobb med serpentinbågar då jag ansåg att den ridvägen skulle passa ypperligt i första övning för dagen!

Första delen av ridpasset blev det sitsträning utan stigbyglar i skritt och trav. Arbete på stora mittvolten och på 3 serpentinbågar över medellinjen. Vet ni vad? Alla mina elever klarade det galant och oj så mycket bättre deras sitsar blev! Lite finslip med ridvägarna och tempot men annars satt allt som handen i handsken!

Andra delen av ridpasset blev det mycket galopparbete. Det är så synd att planen är så liten och att eleverna är så många, det blir svårt att få till något riktigt bra. Ofta blir det samma övning gång på gång och det känns inte roligt varken för mig eller eleverna. Att det sedan är vattenpölar här och där gör inte saken bättre. Men snart så kan vi börja vara i ridhuset och då kommer det bli så mycket bättre! :) Vi får helt enkelt hålla ut tills dess. Men i alla fall, övning var enkel. Galoppfattning och galoppera längs långsidan, sedan avbrott till trav. Därefter delade jag upp gruppen i 2 så att dom fick galoppera runt hela fyrkantsspåret. Jag förstår att det inte är så lätt när vi knappt gör det något men några ggr i ridhuset så kommer det att sitta! För jag har ju sett att dom kan förra terminen ;)

För er som vill läsa på mer om ridvägar kan ni gå in här, bra sida som är lätt att förstå med de vanligaste ridvägarna :)

Fotografering av ridskolehästarna

Har bara för en liten stund sedan lagt ut nya bilder på Rambo, Granit och Sune på ÖORs hemsida sen fotograferingen igår! :) Själv blev jag riktigt nöjd med bilderna och hoppas att alla andra ska tycka om dom också. Om ca 30min åker jag ut till stallet igen för att fota fler ridskolehästar som inte har någon bild på hemsidan. Det känns så mycket mer seriöst och proffsigt när alla hästar har bilder, både huvud och kropp, och man kan läsa information om dom. Jag som fotograf tycker att det är jätteviktigt att alla bilder har samma teman, då ser det igenomtänkt och välgjort ut! Det avgör jättemycket när jag är inne på olika ridskolors hemsidor om jag stannar kvar och läser eller inte. Något som fångar upp mitt intresse också är att direkt när man klickar på "hästar" så ska bilder på alla hästar komma upp så man får en bra överblick, precis som vi på ÖOR har!

Vad anser ni? Håller ni med mig i mina åsikter eller tycker ni något helt annat?
Sockersöta Sune :)

RSS 2.0