Tips på bättre sits

 
Har du några bra tips för en bra sits? Om man drar upp knäna, för att kunna släppa ner dom, och om man har svårt att sitta ner i traven på en skumpig häst? Skulle vara jättetacksam för tips!
 
Svar: Något som har hjälpt mig otroligt mycket när jag hade svårt att hitta en bra sits och balans i mig själv, specielt i nedsittning i traven, är att rida utan stigbyglar. Tvinga dig själv till att göra det och gör det ofta! Rider du på ridskola så rid utan stigbyglar varje dressyrpass. Jag har några elever som alltid gör det för att själva jobba mer med sin egna sits och det blir stor skillnad! :) 
Under perioden då jag inte hade någon sadel som passade Lucifer så red jag i princip alla pass barbacka, förutom uteritterna. Det har gett mig otroligt mycket! Speciellt magmusklerna har blivit starkare ;) Så det är ett tips också, då "faller" benen ner automatiskt, i alla fall för mig.
 
Något som jag kan sakna från ridskolan är alla våra sitsträningar. Att bli longerad och enbart behöva tänka på sig själv utan att bry sig om hästen. Vi hade mycket roligt på våra lektioner och vi lärde oss mycket också! Be en duktig hästmänniska longera hästen och hjälper dig med små tips vad du ska tänka på samtidigt som han/hon sköter hästen. Toppenbra träning!
 
Lycka till med din sits!

Lätt arbete med kapson

Foto: Rebecka Borg
 
Då vi har legat i hårdträning ett par dagar nu så tyckte jag att det var lämpligt med ett lätt longeringspass med kapson innan en minivila på två dagar. Jag åker till Stockholm imorgon och får äntligen se den musik jag vuxit upp med live; Bon jovi. Åååh, underbart! Roadtrip ner med bästa vännen, konsert på kvällen och mysig roadtrip och halvshopping på lördagen. Vilken underbar helg det kommer bli!

Hoppträning med glada människor

Foto: Rebecka Borg, våren 2012
 
Hoppade med ett helt gäng glada och duktiga människor idag. Var supertaggad och tyckte att det skulle bli jättekul! Han var så otroligt fin på framridningen och framhoppning. Rund, mjuk men ändå med energi. Började hoppa banan, först en trekombination med räcke in - 1 galoppsprång - räcke - 2 galoppsprång - oxer ut. Då de andra har stora hästar var det mått efter dom så det blev långt för lilleman men han gjorde det bra. Resterande bana kändes han fin på, höjden låg på ca 80cm.
Därefter blev det en höjning så hindrena låg på 90-100cm. Jag vet inte vad som hände men det kändes inte alls bra. Trekombination rev vi 2 av 3 hinder på grund av avståndet, han nitade några ggr på en stor oxer innan vi tog oss över och tog sig knappt över nästa hinder. Usch, kändes inte alls bra... Tog om den linjen med stora oxern och räcket några ggr för att få en bra känsla. Sista språnget blev bra, resten kändes inte alls bra. Ingen fin känsla, ingen eget sug mot hindrena men han hoppade riktigt bra trots det. Jag vet inte vad som hände.. Tveksam på höjden? Nej, faktiskt inte. Jag måste lära mig att kunna hoppa utan tränare också och hitta känslan. Kanske blev pressen för stor? Eller att han var trött efter senaste dagarna?
 
Självförtroendet fick sig en liten törn. sådär så man inte alls känner sig särskilt bra. Känner jag mig själv rätt kommer det vara borta imorgon men just nu.. Njaae... Tur att dessa fantastiska människor fanns på plats och stöttade! :)

Inga krav alls

 
Efter en helg fullt av dressyr var det dags att ge sig ut i skogen för att bara vara. Inga krav på så många galoppsträckor för konditionen, inga intervallträningar. Inget krav överhuvudtaget. Det enda jag vill få känslan av var att ha kontroll hela ridturen. Han skötte sig exemplariskt ute i skogen och kunde galoppera i kontrollerat tempo utan tendenser till att dra. Bara sista biten bakom botniabanan som han taggade till så det blev en hel del halter och övergångar för att få han att lyssna till. Kan tänka mig att det kommer att bli det arbetet en hel del framöver ;)

Repetition från gårdagens träning

 
Red dressyr själv idag för att köra repetition på det vi gjorde igår på träningen. Körde på mycket med tempoväxlingar, galoppfattning, avbrott, byta varv väldigt ofta för att få han koncentrerad och för att få mig att hitta hjälperna snabbt och effektivt. Känner att jag börjar få kläm på det mer och mer och vissa stunder kändes han jättefin i vänster varv! Mycket jobb kvar återstår men inom någon vecka tror jag det lilla problemet är löst om utvecklingen fortsätter att stiga uppåt i samma takt!

Första fotojobben inbokade

 
Har bokat in de första fotojobben för i år.
  • 2/6   ÖOR Sommarcupen omg. 2
  • 16/6   ÖOR Lok/Reg hästhoppning
  • 29-30/6   URF Reg/Nat hästdressyr
  • 6-7/7   NRK Lok/Reg ponny- och hästhoppning
Ses vi där? :D

Dressyrträninng för Linda Olsson

Foto: Josefine Gidlund
 
Då jag känt att jag inte riktigt förstått vad domarna menat i sina kommentarer så tog jag det smarta beslutet att träna för en domare! ;) Det blev mycket basic för att få ordning på den stadiga formen och få igång lite tryck allteftersom vi fick alla saker på plats. Har med mig som hemläxa att jobba mycket övergångar och hitta känslan "innerskänkel mot ytterhand" för att få han stadigare. Nyttig träning måste jag säga! Roligt att rida för någon som inte ser en så ofta som tänker på andra saker än vad Camilla och Gunilla gör :)

Buffalo Mulle lite till

 
Lusens personlighet blir bara tydligare och tydligare, snart är han Buffalo Mulle till 110%. Igår stod jag och borstade han som vanligt i boxen med boxdörren något öppen. Han vet tydligt var gränsen går hur långt han får gå och respekterar den gränsen. Trodde jag... När jag som minst anade det tog han sats och for iväg som skjuten ur en kanon rakt ut i stallet där det är människor och hästar överallt. Han försvinner in i en box, jag löper efter och "Lucifeeeeeeeeeeeeer!!!". Inne i boxen får jag inte tag på honom för han springer runt, runt, runt och tycker det är störtroligt. Till slut får jag tag på honom och leder tillbaka han till sin box med allas skratt runt oss. Hahahaha, ser bara framför mig alla bilder på Molly och Mulle i min häst när hon jagar sin ponny. Precis så såg vi ut! :D

Middag på public

Jag kan verkligen inte vara seriös på bilder. JAG. KAN. INTE.
 
Har precis kommit hem efter middag på public med föräldrarna. Känns alltid lika ovant att dra på sig vanliga kläder och inte stall- eller jobbkläder. Haha, skadad? Ja! Tre-rätters med en efterrätt i chokladens tecken, blev lite inspirerad så nästa som jag bjuder hem på middag ska absolut få en efterrätt i samma stil ;) 
 
Hux flux så har jag dressyrträning imorgon för Linda Olsson. Ska bli intressant att se vad hon får fram från oss då hon alltid velat se "det lilla extra" på tävlingar så förhoppningsvis får hon fram just det och känslan :) Kommer bli awesome! Sedan ska jag även hinna med en massa fika hos föräldrarna med släktingar och jobba kväll/natt på Brux. Sedärja, och jag har sagt hela veckan att detta blir en lugn helg...

Konditionsträning och lydnad

 
Konditionsträning på schemat idag. Så underbart att äntligen kunna rida i kortärmat utan att frysa! :D Lika trevlig att rida idag som förra gången, kontrollerat på halvlånga tyglar och jobbade på riktigt trevligt. Dock blev det lite mer sprutt på honom när vi tog botniabanan på hemvägen ;) En halt och sedan galopp igen. Något mer kontrollerat men vi har mer att jobba på där. Känner att jag har valt rätt genom att endast rida ut själv ett tag framöver. Vill känna att jag har kontroll varje steg innan jag gör någon annan sällskap, både för min och den andras säkerhet. Några få veckor till så!

Markarbete med två kryss

Foto: Rebecka Borg
 
Jobbade markarbete idag med läxan som jag fick av Camilla vid förra hoppträningen. Ställde upp två kryss så man kan flyta på i en 8-volt och jobbade med att komma nära för att han ska ta i mer med bakkärran och få upp lite mer styrka där. Höjde upp efter ett tag för ännu mer mjölksyra och det kändes helt ok. Vi måste jobba mer med att byta galopp över hinder, speciellt till vänster som jag fick sitta och nöta ett tag på slutet då han inte orkade få till det. Bara jobba vidare! :D Imorgon tar vi uteritt och hoppas på samma lugna ponny som tidigare i veckan!

Två lugna dagar

 
Det har varit två lugna och sköna dagar sedan tävling, tror att vi båda tycker det är rätt så skönt. Gårdagen bjöd på en uteritt och jag var fast besluten att innan vi var klara för dagen skulle jag kunna rida med långa tyglar och han skulle bibehålla det tempo jag satte honom i. Från början i traven var han något stressad men han lugnade ner sig snabbt och jag kundde bara sitta och åka med. Var tveksam till galoppen då det är där han har varit väldigt jobbig senaste veckorna men jag litade på han till 110% och testade. Långa tyglar och han går över i en lugn, samlad, kort galopp där jag enkelt kan ta ner han till lugn trav och fatta ny galopp. Lycka! <3
 
Har ett tag funderat på det här med "magiska flätor" men inte riktigt trott på det. Så jag tänkte att nu när det är lerigt ute och ponnyn ser ut som en lerhög varje dag så tänkte jag att jag passar på att testa. Vill inte nöta onödigt mycket på manen utan behålla den tjock och fin. Vi får se hur länge flätorna håller men 1 juni då vi drar till Kramfors så åker dom ur :)
 
Imorgon blir det markarbete med Annie och Malin, blir awesome! :)

Min vackra

 

Tävling på hemmplan, filmer

LB:3 55,91%
Stressig framridning på grund av lite strul med datorerna. Hann bara jogga igång honom i alla gångarter och känna någon minut på honom under nedsittning. Inne på banan hade jag en "sisådär"-känsla, dock är jag nöjd med galoppen! Tyglarna klappar, jag kom inte ner i sadeln = han blir lång och flack. Dock tycker jag att det ser bättre ut än vad känslan var. 
 
LA:3, 52,43%
Här hade jag mer tid att rida fram; jobbade med att få han ännu mer fram och ärlig för skänkeln vilket fungerade. Kunde koncentrera mig bättre på min egen sits och ridning och känslan blev så mycket bättre. Synd att missarna blev rätt så stora; första skänkelvikningen inte alls bra, avbrott i första förvända galoppen och felridning. Vad hände där? Bonus på det att flätan gick upp och vi dundrade rakt in i staketet ;) Haha, men vilka ska stå för underhållningen om inte vi? Jag skrattade mig igenom programmet och hade jättekul! Det är såhär roligt det ska vara att tävla! :D

Laddad för morgondagen

 
Måste erkänna att det känns riktigt bra inför morgondagen! Ponnyn gick riktigt bra på träningen och Gunilla tyckte att det var stor skillnad på honom (inte konstigt då vi fick avbryta träningen sist...). Är så roligt att höra av riktigt duktiga hästmänniskor att man har gjort ett bra jobb med hästen! :D  Självklart är det roligt att höra av alla att Lusen blir finare men ni fattar nog vad jag menar :) 
 
Allt lyxigare fika blev riktigt bra, jag tror att ni kommer att vilja ta med er pengar imorgon! Polkarutor, fransk mocka (chokladtårta) och glutenfria kladdkakor med hallongömma och glasyr. Mums! Nu ska jag slappa och ladda för morgondagen. Vi ses väl där? ;)

God morgon dagen före tävling

 
God morgon!
Idag är det mycket som ska göras; byggnation av bana + avspärrningar ska göras vid 11.00. Därefter har jag dressyrträning för Gunilla Pettersson vid 14.00 och resterande tid av dagen kommer att gå åt till att baka de lyxigare fikat till morgondagen. Tror nog att ni alla vill komma och smaka på delikatesserna ;)

Mycket har hänt på 4 månader

Det känns som att vi äntligen har kommit in på rätt väg när det gäller uppbyggnaden av kroppen. Han börjar bygga mer muskler jämt runt hela kroppen, han ser inte ut som en tjock ponny utan börjar likna den sportponny som jag strävar efter. Ryggen börja bredda sig, likaså rumpan, bogen och halsen. Han håller hullet bra utan att börja bli knubbig utan all energi och mat går åt på rätt sätt. Lite mer muskler på rygg och rumpa så :D

Tävling söndag

Foto: Rebecka Borg
 
På söndag tävlar vi igen, denna gång i dressyr på hemmaplan! Våra starttider är 10.36 och 12.02. Ses vi där? :D

My dream

Foto: Rebecka Borg
 
You are my dream
There's not a thing
I won't doI'll give my life up for you
'Cause you are my dream

Månadsträning hoppning för Camilla

 
Hoppträning idag för Camilla, det blev banhoppning. Värmde upp självständigt med inslag av tempoväxlingar, voltarbete och sidförande. Han kändes lite... ofokuserad och verkade inte alls förstå varför vi inte började hoppa direkt. Hoppade fram på hinder nr. 1, som blev ett kryss, på en stor volt. Tyckte att jag fick till känslan och ridningen som behövdes för att lägga han rätt och han tog verkligen i med bakkärran och hoppade jättetrevligt! Vi hoppade fram på lite fler hinder också för att känna på linjerna och ta oss över grinden. Supertrevlig på allt!
 
Själva banan tycker jag gick riktigt bra. Höjd på 70-80cm, lugn fin rytm utan att det blev för snabbt. Bra energi, bra scoop i hoppen och jag tycker att jag hade en riktigt bra ridning. Enda som blev ett liten miss på var kombinationen då han blev lite flack.
Vi tog en kortare bana sedan (denna hinderföljd; 6,7a+b, 2, 3, 4 och 5), där låg höjden på 80-90cm. Vissa hinder blev jag stressad emot och vi hade inte lika bra rytm igenom. Vissa språng var han riktigt häftig att sitta på, andra språng blev för nära eller rivning. Fick rätta till det som blev fel och oj så han hoppade! 
 
Vad roligt det är med hoppträning! Synd att det ska vara så långt emellan då jag känner att jag som ryttare behöver en spark i rumpan lite oftare för att hitta ännu bättre känsla och ridning. Skulle dock vilja säga att efter dagens träning känner jag att min avståndsbedömning blivit bättre, jag har tappat bort tveksamheten, jag har lättare att hitta bra rytm och energi i galoppen och kan stötta upp Lusen på ett mycket bättre sätt med hand + skänkel och sits. Cred till mig! Ibland måste man lyfta fram de positiva sakerna man själv känner att man gjorde rätt för att bli mer positiv! :D

Bilder sen sommarcupen?

 
Är det någon som har bilder på oss sedan i söndags får ni gärna maila över dom på [email protected]! :)

Såhär är det

 
Nu ska vi se om vi kan få ordning på bloggen igen. Ny header, nya bilder att publicera så kanske motivationen ökar igen. Vad händer just nu? Hoppträning imorgon för Camilla, Gunillaträning på lördag och tävling hemma på söndag! Då rider vi LB:3 och LA:3. Vi drar sedan till Kramfors i juni och hoppar även på hemmatävlingarna samma månad. Därefter flyttar vi ut till betet och bara har det bra. Träningarna fungerar riktigt bra nu, han blir starkare och piggare för varje ridpass. Lite väl pigg ibland men det får jag ta ;)

Sommarcupen omg. 1 | Filmer

 
 
 
80cm
Var så sjukt nervös inför denna klass, kanske just för att vi debuterar på hoppbanan efter sisådär 5-6år borta från den? Började inte rida förrän efter fjärde hindret. Konstiga språng rakt igenom, Sista två hindrena som vi kom rätt på = jag red som jag skulle. Otroligt nöjd med hans insats ändå! :)
 
 
 
90cm
Vet Inte var jag ska börja, sjukt taggad inför denna klass men glömde rida första två hindrena men därefter kom vi igång och den känslan. Ååh, underbara häst! Ja, ni kan stänga ljudet, jag pratar hela ritten igenom. Jag gör det när adrenalinet pumpar och vinnarskallen är igång, hahahha! Tekniken över oxrarna, to die for!
 
 
Ritten i 0.90m klassen resulterade i en andra placering! :D Underbara ångvält!
Foto: Ida Hallebjer

RSS 2.0