Vanlig vardag

Händer inte så mycket just nu med ridningen. Den är på torsdag först så det är mest pyssel i stallet och möten. Det vill ni säkert inte läsa om så därför kommer här en liten bildbomb från sommaren på mig och Lusen.


Betessläppet med Cookie och Prix i bakgrunden. Foto: Pernilla Larsson


Markarbete juni 2010, foto: Rebecka Borg


Bus över hinder juni 2010, foto: Rebecka Borg


Sommarmys, augusti 2010, foto: Rebecka Borg


Dressyrträning september 2010, foto: Malin Nordin


Dressyrträning september 2010, foto: Malin Nordin

Islandshästar på Globen

I år är halva ÖOR på Globen horse show, själv har jag jobbat hela helgen och knappt märkt att festhelgen i hästvärlden har passerat. Har missat ALLA TV-sändningar från showen, bra jobbat. Tur att SVT Play finns så att jag i lugn och ro kan sätta mig och se på alla nummer i efterhand. Första numret jag ramlade över var Islandshästarna. Usch vad jag saknar att rida islandshäst!


Jag kan helt seriöst inte sluta skratta


Veckans ridpass

Torsdag, dressyr med Ninor
Var beredd på en dragkamp som förra lektionen men det behövdes inte. Denna gång visste jag vad som behövdes för att lugna ner honom och slippa stressen som uppfann sig sist. När det väl började kännas som att vi samarbetade blev det dags att rida utan stigbyglar. Helt ärligt trodde jag att det skulle bli riktigt dåligt men det blev snarare motsatsen. När stsigbyglarna försvann kom jag till bättre ridning och Ninor blev riktigt fin och avslappnad. Öronen fladdrade fram och tillbaka och han vilade på stegen och blev 100% stadigare i formen. Galoppen blev till och med bättre, han försökte verkligen jobba rätt och det kändes som att vi var samspelta.
Camilla hade samma uppfattning som jag, om hon sa någon kritik så hörde jag den inte för jag tog bara åt mig det positiva då jag var så otroligt nöjd med honom!


Fredag, dressyr med Donna
Efter sol kommer skitväder. Eller hur var det?
Under uppvärmningen gick hon som en klocka, hon jobbade uppåt i formen och satte verkligen under sig. Jag svävade på moln och satt och log i varje steg. Världens bästa häst!
Sedan sa Helen att vi skulle göra öppna och sluta. Jag tror att Donna bara hörde sluta så hon gjorde som Helen sa. Donna slutade helt enkelt, la av totalt. Och när Donna gör så får jag panik och ridningen blir ful och ostadig. Att det ska vara så svårt att lösa ett problem? Under 1 timme fick vi till 2 steg bra sluta och 2 bra skänkelvikningar. Av typ 100. Den ni.
Jag tror att jag ska förtränga allt som hände efter uppvärmningen. Skit också.

Cavaletti med barnen

Idag hade jag cavaletti med barngruppen. Jag gjorde en enkel övning som kan vara svår på den nivån om man inte har kläm på allt. På långsidan var det 4 travbommar, sedan en stor volt vid mitten på långsidan ut till X och sedan över 4 travbommar till. På andra långsidan var det först skritt och sedan avancerade vi till galopp.

Det svåraste var att få till en bra form på själva volten. Från början red dom nästan fyrkanter men sedan när dom förstod hur den skulle se ut blev det riktigt fina volter! Travbommarna var minsta problemet, idag kunde alla hålla balansen och orkad stå upp hela vägen. Dom börjar få bättre och bättre kläm på galoppfattningarna och sitter bättre i sadeln.

Nästa vecka har vi teoritävling! Någon där ute som har lust att hjälpa till?

Underbaringen

Det blev inget mys med ponnyn idag då jag hade en fotning som blev lite längre än vad jag hade tänkt och sedan var det möten till ca 20.00. Då hade han fått middag och jag tycker att man inte ska störa hästarna när de äter. Jag hade då inte velat ha någon som klappade på mig medan jag äter!
Så eftersom jag inte var pussa på honom så tittar jag på några gamla bilder istället. Se och njut!


Betessläppet 2009, foto: Pernilla Larsson (jag)


Igångsättningen efter sommaren -09, foto: Pernilla Larsson (jag)

Dagens "vill ha"

Som jag alltid gör när jag har en stund över kikar jag in på Hööks hemsida och ser om dom har fått in något nytt. Alla har säkert redan sett allt men jag delar med mig ändå av det som jag är sugen på just nu!
Innetofflorna ska vara röda, inte rosa som dom är på bilden...


Kan du hoppa högt?

Då jag mest är och pysslar om ponnyn i stallet just nu så är det nog ingen höjdare att läsa om.
Därför bjuder jag på detta filmklipp och jag tror att alla förstår varför det hamnade under denna kategori!



Utbildad ungdomsledare

I helgen har sista omgången av ULK-kursen gått av stapeln och denna gång i Övik! Roligt att få visa upp anläggningen genom rundvandring och ögonen vilande på lektioner och hoppträningar. Så nu har man fått intyg att man är utbildad! Känns faktiskt riktigt bra! Sista timmen av kursen fick vi kolla på fortsättningar och jag har fångat intresse för några av kurserna. Får ni chansen att gå ULK kursen så gör det, det är roligt och lärorikt!

När kursen var slut stannade jag kvar och tittade på sista gruppen på Pia-träningen (hoppträning). Man blir så grymt sugen att vara med på hoppträningarna när man ser andra som är med och hur roliga och nyttiga övningar dom får rida. Kanske men har råd nästa termin...


Betessläppet 2010, foto: Pernilla Larsson (jag)

När hoppträningarna var slut passade jag på att ta hand om ponnyn. Borstade och pysslade om honom en bra stund, när stallet är som mest tomt på folk och nattbelysningen går igång i ridskolestallet är det som mysigast att vara där. Att man sedan slumrar ikapp med ponnyn höjer bara mysfaktorn ytterliggare...

Två år

Två år sedan vi sa hej då.
Två år sedan jag grät blod.
Två år sedan min själsfrände lämnade mig.
Två år sedan mitt liv gick i kras.

Tiden läker alla sår men lämnar fula ärr efter sig.
Jag älskar dig, nu och föralltid. Min underbara Pocahontas.

Foto: Irene Bylund


Vi är tillbaka!

Jag och Donna är tillbaka, och det med råge. Ni som har hängt med här på bloggen eller som följer mig och Donna på lektionerna vet att det inte har gått superbra senaste veckorna och i hoppningen har det känts riktigt hemskt helt ärligt. Speciellt när man vet vad vi kan åstadkomma tillsammans och vi inte kommer upp till den nivån. Men idag, ojoj vilken underbart fin häst man rider!
Redan under uppvärmningen kändes hon klockren! Lyssnade hur fint som helst på både drivande och förhållande hjälper, ofta brukar hon bara lyssna på en av dom... Superfin längning i traven, superfin form och driv i galoppen och vilken sprutt det blev på hon när jag bad hon öka!
I framhoppning skulle vi travhoppa ett kryss, båda jag och Donna tyckte det var skittöntigt och ingen av oss ansträngde sig riktigt. När hindret sedan höjdes och vi fick galoppera emot så kom kraften och energin från ingenstans och jag tror Donna chockade alla, inklusiv mig, när hon drog iväg och hoppade med raketfart! Så fortsatte hon hela lektion och ännu mer fart och energi blev det i henne.

Vi hoppade bana på hela ridhuset vilket betyder för mig och Donna = tempo! Och vilket tempo sedan, det var bara att försöka bromsa så gott det gick och hänga med över hindrena. Första rundan var hon klockren, hindrena låg på 70-80cm. Sedan höjdes hindren till ca 90cm och hon gick ännu bättre där!

Jag är helt lyrisk, jag kommer att leva på den här lektionen ett bra tag. Världens bästa Donna!

Torsdagens dressyrlektion

Trodde att jag skulle få rida Kasper eller Camelia men till min stora lycka fick jag Ninor! Dagens övning var att träna förvänd galopp och enkla galoppombyten som jag uppfattade det hela. Vi började med att värma upp i alla gångarter med voltarbete. Ninor har verkligen förändrats, han kändes stressad och ville alldeles för mycket. Jag hade en någorlunda känsla i traven men mer än så var det inte.

Övningen: Skritt på kortsidan, rid in på långsidan och mellan två koner. Där ges galopphjälper för den förvända galoppen. Galoppera hela långsidan till nästa konpar där det återigen var skritt. Galopp vid hörnet, vänd in mot X där det är skritt några steg rakställd längs medellinjen. Därefter vänd ut mot nästa hörn och fatta förvänd galopp, skritt vid hörnet igen.

Efter uppvärmningen trodde jag inte att det skulle gå att få någon som helst kontroll över Ninor i denna övning men efter något varv förstod han vad som förväntades av honom och han kändes jättefin! Satte under sig i fattningen, lugn och sansad galopp (för det mesta) och riktigt trevliga övergångar till skritt för att vara honom.

Som avslut var det travarbete på volterna igen med att öka och minska volten. Som mest kanske det var 3ggr som han försökte dra iväg annars kändes han jättefin och arbetade på fint bakifrån! Förhoppningsvis får jag samma känsla nästa vecka då vi har dressyr igen.

Genomgång av stora mittvolten

Idag har jag haft genom med barngruppen av stora mittvolten. Dom förstod direkt och red som om dom aldrig gjort annat. Vi fortsatte arbetet med att sitta på rätt sittben i traven vilket dom börjar förstå bättre och bättre, ändå är det bara andra gången som vi har med det i grundridningen!
För att göra lektionen roligare och inte rida samma sak hela tiden varierade jag mycket mellan mittvolten, spåret, serpentiner, snett igenom och galoppfattningar. Tror att barnen tyckte det var roligt också då dom var jättekoncentrerade hela lektionen och verkligen försökte göra sitt bästa. Något annat som var roligt att se är att dom tar åt sig av vad man säger och förbättrar det från lektion till lektion!

Nästa gång har vi cavaletti!

Mysstund i stallet

Strax före 14.00 idag fick jag en väldigt stor längtan efter stallet så jag bytte om och drog iväg bra sådär. Efter helgens träningar med Donna var Lusen något sur och tyckte inte alls att jag förtjänade någon uppmärksamhet när han inte fått det i helgen. Dock tyckte han att det var väldigt mysigt med ompyssling i ett lugnt stall så han gav med sig väldigt fort! Borst och mys i 1½ timme sådär! Hur ofta hinner man med att bara vara i stallet? Och så pass länge? Inte är det ofta men så förbannat mysigt!

Börjar bli väldigt mycket text och lite bilder på bloggen känner jag.
Är det någon där ute som är intresserad av filmer från träningar, tävlingar m.m.?

Detta gör dagen

Från mig till er, skratta och njut!


Berithträning hela helgen

I helgen har jag och Donna varit med på Berithträningarna båda dagarna. Då Donna inte var så pass mjuk som jag önskade i tisdags hade jag inga större förväntningar på träningen.
Under lördagens uppvärmning gick hon att böja och ställa hur mycket som helst på långa tyglar och jag satt som ett stort frågetecken. När jag sedna började jogga igång henne och känna efter hur hon var för dagen kändes det riktigt bra!

Lördagens övningar var mycket voltarbete, koll på yttersidan och få till min egna sits. När jag hade fått till sitsen och satt som jag skulle så kom jag till mycket bättre ridning och jag säger då det, hästen gick som en dröm! Inte helt perfekt men så nära som man kan komma. Trots att hon var lite loj försökte hon verkligen och svarade bra på hjälperna.



Idag kändes hon om inte finare under uppvärmningen och var jättepositiv till arbete! Skritten som vi annars har jättestora problem med kändes jättefin och jag kan lova att både jag och Donna hade samma koncentrerade min i just den stunden! De första 20min var hon jättefin och jag kom till rätt ridning, dock kände Donna av mjölksyran/träningsvärken och kickade mot skänkeln när jag bad henne gå fram mer i galoppen. Sista 20min var både häst och ryttare trötta och det blev inte riktigt så bra som tidigare men fullt godkänt. Varken jag eller Donna har den fysiska formen till att orka två hårda pass under en helg, speciellt inte med varandra. Haha!


Jag är grymt nöjd över helgen! Nu längtar jag tills på fredag då vi ska hoppa på hela ridhuset!

Dressyr / Cavaletti

Eftersom jag och Donna ska träna för Berith hela helgen så fick hon vila igår så jag red Lucifer istället på tävlingsgruppen. Vi red en grymt bra övning som Donna egentligen hade behövt men.. Övningen var såhär;
Vänd snett igenom över 3st bommar till X, vid X till B en volt, sedan snett igenom igen ut till spåret över 3st bommar. Nu vet jag inte riktigt om ni kommer att förstå nästa långsida men jag gör ett försök. Vid hörnet en båge med 3st bommar, 10m volt och över bommarna igen. Vänd i en S-båge mot X där det är 3st bommar till på en båge, från X till E en 10m volt och över bommarna igen. Rid mot hörnet i en S-båge, över 3st bommar som ligger i en båge, 10m volt och över bommarna igen. Sedan mot andra långsidan.
Det hade varit 10x enklare att ritat upp banan men då jag sitter vid fel dator är det lite svårt.

Under uppvärmningen kändes Lusen faktiskt lugn och balanserad, något stel och ovillig från början men när det väl släppte gick han som en dröm. Superfina lyft och luftiga steg över alla bommar, superfin böjning genom hela kroppen över bommarna på båge och allt! Vi fick till det perfekta samspelet, genom endast kroppen och vikthjälperna tog vi oss igenom övningen hur fint som helst. Självklart så föll vi ur balansen när Helen tittade men det är som vanligt. Förhoppningsvis så såg hon när han gick så förbannat bra också.

Sedan gick vi över till galoppövningen, serpentiner med ett litet hinder mitt i varje båge på medellinjen. Övningen var simpel; byta galopp över hindren. Dock så är den inte så lätt att rida även fast den verkar superlätt. Lusen skötte sig super, bytte till och med riktigt fint över till det svåra varvet!



Lyckligaste stunderna är när du är i närheten <3

Försök till hoppning på Cookie

Hopplektion idag med Cookie. Känns faktiskt bra att ha fått rida henne några ggr i rad nu, man vet var knapparna sitter och när man ska trycka på dom. Och nu när jag känner henne bättre vågar jag rida mer och då får hon en helt annan framåtbjudning! Kändes jättetrevligt under uppvärmningen, hon svarade jättefint framåt och tillbaka, dock lite seg i vändningarna men det blev bättre på slutet.
Framhoppningen var 3 små studs längs långsidan, redan vid första anridningen bjöd hon jättefint framåt! Trots några små missöden skötte hon sig super. Sedan började banan; först studsen längs långsidan, sedan en kombination på diagonalen med ett kryss och oxer (ett galoppsprång) och sedan en oxer på andra långsidan. Cookie tyckte det var lite konstigt att först behöva hoppa ett hinder, ett galoppsprång och ett ännu större hinder. Lite konstigt blev det men vi fick till det till slut!
Jag kan ju säga att hon inte är lika lätt som hon kan se ut att vara! Det krävs ridning i varje steg för att få henne motiverad och hålla formen och tempot uppe. Haha, behöver nog inte säga att ponnyryttaren kom fram i mig när Camilla bad om full fräs... Och det är inte vackert; jag gör försök till att flyga = armarna flaxar som vingar vid sidorna. Snyggt.

Jag är riktigt nöjd med lektionen, hade inga förväntningar innan på hoppdelen så det kändes jättebra! Nästa gång blir det byte av häst, hoppas på en häst som jag verkligen vill rida denna gång!

Vilket sittben ska man sitta på?

Dagens mål med barngruppen var att dom skulle lära sig vilket sittben man ska sitta på när man rider lätt. Från början var det lite klurigt att förstå vad jag menade men när jag visade hur hästen travar samtidigt som jag sa när man ska sitta ner och när man ska stå förstod dom bättre. För att göra det enkelt från början startade jag med en övning som gick ut på att dom skrittade på kortsidorna och sedan travade på långsidorna. På långsidorna fick dom kolla ner på hästens ben, lista ut om dom satt rätt och om dom satt fel fick dom rätta till det. På slutet gick det riktigt bra och alla förstod vad som skulle göras.

Sedan fortsatte jag med en övning där dom skulle träna på att byta sittben vid övergång till andra varvet. Det gjorde jag genom att dom fick trava runt fyrkantsspåret och vända snett igenom några ggr och byta varv på det viset. Alla gjorde det klockrent sista gångerna och jag kan inte annat än bli stolt över dom. På slutet fick dom ta någon galopp också vilket var lite klurigt nu när alla satt på nya hästar.

Måste bara få säga vilken förbättring alla har gjort under terminen! Idag red alla nya hästar och alla klarade av att rida dom hur bra som helst. Dessa ryttare kommer att komma långt, det är jag övertygad om!

Klippning och privatlektion

Idag var det dags för Donnas päls att åka då hon svettas så grymt mycket på vinterhalvåret på grund av den. Jag trodde att hon skulle trilskas lite men världens duktigaste häst stod så snällt och lugnt med ena bakbenet vilande och åt hö. Både jag och Sandra blev lite chockad tror jag. Totalt tog det ca 30min att klippa henne, rekord måste jag säga!

Sedan var det dags att ladda för privatlektion för Camilla. Donna kändes fräsh och framåt, dock en aningen motvillig till öppnorna i början och sedan blev hon emot allt som hade med jobb att göra. Så under 40min kämpade jag på med att få henne mjuk, kvick för hjälperna och följsam och till slut kom de där underbara stunderna som bara går att upplevas med Donna. Tror till och med att Camilla börjar få upp ögonen mer för henne, stort plus!

Jag är så glad att jag har henne, världens bästa fuxsto!

Tentaveckan är slut

Äntligen är tentaveckan slut och man kan slappna av igen. Förhoppningsvis blir det mer bloggande denna vecka, funderar på att ta in en gästbloggare igen! Tills jag kommer på något bra bjuder jag på tredje delen i Flickorna på Klitteholm!


Uteritt på ånglok

Då Lucifer har haft en dålig period ett tag och var överpigg i veckan då han var på en uteritt med en nybörjare fick jag ta ut honom i helgen. Tanken var att han skulle få springa av sig ordentligt men då det var så pass hårt och då ponnyn var överlycklig över att få komma ut så blev det inte så mycket av den varan.
Redan när jag hoppade upp kände jag att det skulle bli en spännande uteritt som skulle gå FORT! Som sagt, redan när vi skrittade bort från anläggningen så for han iväg med spetsade öron och förstod inte alls varför han var tvungen att skritta... När vi började trava drog han iväg som ett ånglok och inte blev det bättre i galoppen... Jag trodde att han tog ut sig uppför mördarbacken men icke det. Han trippade och hade sig en bra bit hem innan han lugnade ner sig. Och nej, jag red inte ensam. Det känns bara oansvarigt att fara ut själv på en ponny som knappt far ut något...

Mysigt var det i alla fall och jag hoppas att det blir fler ggr!

Spöklik helg

I helgen har det varit Halloween på stallet. Vi i U-sek + de som går ULK samlades vid 17.30 för förberedelserna och vid 18.10 hade alla deltagare anlänt. Kvällen började med middag i form av tacos som följdes upp av lekar. Därefter väntade spökslingan som tyvärr bara hälften av deltagarna vågade gå. Kvällen fortsatte med film, lekar i ridhuset och ännu mer film och lekar. Jag somnade vid 2-tiden och vad jag kunde få fram på morgonen hade den sista somnat runt 03.30. Trots det var det ingen som var supertrött vid 10.00 då väckningen var vilket jag tycker är rätt otroligt. Jag undrar hur många av deltagarna (och arrangörerna för den delen) som redan har somnat...

Vilken tur att jag har sovmorgon imorgon!

Donna börjar komma tillbaka

Dressyr idag, jag var grymt peppad. Känns som hundra år sedan jag red henne trots att det bara var förra veckan, kanske för att hon inte kändes fräsh då?

Redan vid framskrittningen kändes hon riktigt trevlig, skrittade på i ett trevligt tempo genom hela kroppen. Dagens lektion var olika övningar för att få till skolan sluta. Vi började med att rida på en volt med tagen bakdel i både skritt och trav, hon tyckte det var lite jobbigt men jobbade på riktigt bra. Sedan ställde vi igenom hästarna i alla gångarter och jag svävade på moln efter galoppen.

Nästa övning var sluta längs långsidorna i både skritt och trav. Trots en hel del bråk och tvister blev hon superfin! Jag kan ju säga att jag fick en påminnelse om att hon är ett sto...
Efter det gick vi över till att rida sluta på diagonalen via halvt igenom, där var både jag och Donna trött men vi fick till några som kändes riktigt trevliga.

Duktiga Donna, hon är bara bäst!

Cookie höjs ett snäpp

I torsdags var det cavaletti och jag ska vara ärlig och erkänna att jag inte var särskilt taggad. Förra veckan kändes det inte alls bra så jag hade inte så höga förväntningar. På grund av det var jag på dåligt humör = jag blir mer agressiv i ridningen = jag rider 10x bättre än vad jag gör i vanliga fall. Kort och gott; jag red som en dåre och Kakan gick så förbannat bra. Dock är hon inte världens bästa hoppare vilket krävde ännu mer jobb från min sida.

Jag är faktiskt riktigt nöjd över lektionen, trots att jag lät som ett flåsberg och trodde att det skulle gå åt skogen.

Postit lappar på ponny

Igår hade jag teori med barngruppen och oj vad roligt vi hade!
Vi började med att repetera färger och täcken vilket dom var väldigt duktiga på. Sedan kom Hugo mitt i alltihop och jagade en mus genom stallgången och mellan fötterna på barnen. Tur att dom inte är rädda, haha!

Sedan började det roliga, Lucifer fick ställa upp som anslagstavla för här skulle läras kroppsdelar! På postit lappar hade jag skrivit ner de enklaste kroppsdelarna på hästen och det var deras uppgift att sätta lappen på rätt kroppsdel. Lucifer tyckte det var lite läskigt med lappar som kom flygande mitt framför ögonen ibland men han skötte sig ypperligt. Tror att det var för att han inte riktigt fattade vad vi gjorde...

Nästa teoritillfälle blir det tävling i hästkunskap!
Och snart drar jag till stallet för U-sek möte och ridning efter!

Långkväll på ridskolan

Som jag skrev i tidigare inlägg har jag varit vikarie för 3 ridlektioner ikväll, alla ponnygrupper. Rörelsen som skulle tränas på var skänkelvikning för alla 3 grupper, dock olika övningar för att gå igenom rörelsen då grupperna är på olika nivåer. 2 av grupperna fick träna på rörelsen längs ena långsidan i skritt med travarbete på andra sidan. Sista gruppen gjorde skänkelvikning till X och sedan tillbaka ut till spåret, resterande del av ridhuset tillbringades till övergångar.

Tyvärr orkar jag inte skriva mer utförligt just nu då jag seriöst håller på att somna. Imorgon väntar jobb på förmiddagen, tentaskrivning på eftermiddagen och teorilektion på kvällen. Lycka till att hålla energin uppe!

Öhum, var är jag?

Jag ber om ursäkt än en gång för dålig uppdatering men när man knappt hinner med att sitta ner och andas en stund så blir det jobbigt att blogga också. Hade ju lovat ett inlägg i söndags men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Planen var att fara till stallet för att pyssla med Lusen, inget annat. Jag fastnade inne på Pia-träningen och hjälpte till som banpersonal, otroligt givande att se vad tränaren ser och förstå vad hon menar! Sedan smörjde jag sadel och träns då en fågel viskade i mitt öra att det var löshoppning kl. 19.00. Tror ni att jag kunde hålla mig? Icke! Det blev till att stanna kvar på stallet till strax efter 21.00 och sedan bums i säng.

Igår och idag har jag ägnat förmiddagarna åt jobb och eftermiddagarna åt att skriva hemtenta. Ikväll är jag vikarie för ponnylektionerna, ska bli otroligt roligt att få ha dom grupperna igen!

RSS 2.0