30/12 | Dag 4 | Min resa

Dagsformen från morgonen innan jag drog på gymmet. Några små konturer syns, hoppas på utveckling i januari och förhoppningsvis syns det ännu mer då! 
 
Humör: Positivt tänkande idag! Känner mig stark och otroligt duktig! Heja heja!
Mat: All mättnadskänslan från julmaten är som bortblåst och nu börjar kampen mot att låta bli att gå och småäta bara för att. Dags att lära känna sin kropp för att veta om man är hungrig eller uttråkad. Ska även ladda med en mängd nyttiga mellanmål för att överleva dagarna. 
Träning: 20min spinning på morgonen. Fixade 1mil/20.02, gav verkligen 100% men ack vad det tog emot vissa stunder då träningsvärken kom som ett brev på posten efter gårdagens gym. Imorgon blir det vila och återhämtning = musklerna byggs upp!

Välkommen tisdag

 
Tisdag och jag har massor av roliga saker att göra idag! Började dagen med 20min spinning, trodde mina ben skulle gå av pågrund av utmattning när jag klev av cykeln. Gav verkligen 100% och är jättenöjd med min insats! Har precis fått i mig dagens frukost (gröt) och är nu inne på kaffekoppen. Ska strax byta om och fara ut och hålla dressyrträning på ridskolan för att sedan rida ut och bara lattja runt med ponnyn. Vi båda behöver såna dagar i vårat träningsschema; inte tänka på träning ;) Sedan ska jag umgås med Julia och har tvättstugan ikväll. 
 
Kom ihåg; än vilka drömmar och mål du har. Ge aldrig upp!

29/12 | Dag 3 | Min resa

 
Humör: Det märks att kroppen genomgår förändringar; både den nya kosten och att all vätska från pms-perioden är på väg bort. Det händer väldigt mycket och jag känner mig lättirriterad. Dock känns det alltid bättre på gymmet, i stallet eller med kompisar.
Mat: Tycker fortfarande att jag får i mig bra och god kost. Men det jobbigaste av allt är när man ska äta middag med kompisar och sedan se på film. Men jag tog mig igenom det med bravur och höll mig till min kostplan till 110%.
Träning: Ben, rumpa och mage på gymmet. Otroligt bra tryck i vader, rumpa och mage, fick inte riktigt kontakt med de övriga. Dock kan jag säga att det känns idag, träningsvärk från midjan och ner...

Ta hand om sig själv

Att ta hand om andra är vi väldigt bra på, men oss själva då? Nu under min satsning vill jag ta hand om mig på alla plan till 110%. Vad passar då bättre som vardagslyx än produkter från body shop? Jag är helt förälskad i deras christmas kollektion; frosted cranberry, vanilla brûlee och glazed apple. Just body butter ska jag försöka använda varje dag, bara för att känna mig extra fräsh efter träning och faktiskt göra något för utsidan!

God morgon måndag!

 
God morgon! Inte ofta man sitter och myser med tända ljus i lägenheten och äter frukost innan nyhetsmorgon har börjat en ledig dag! Känner att jag inte vill slösa bort halva dagen med att sova och jag kan inte tänka mig mysigare start än att äta frukost i lugn och ro för att sedan styra bilen mot stallet. Ponnyn ska skrittas och mysas med, det förtjänar han efter den tuffa helgen. Sedan blir det hålla i en dressyrträning för min del, gymmet, extrajobb och sedan tillbringa kvällen med vänner. Låter helt ok i mina öron!
 
Ha en fantastisk dag!

28/12 | Dag 2 | Min resa

En liten bula börjar synas på armen i alla fall!
 
Humör: Bättre än igår, kroppen börjar återställa sig till det normala och då blir energinivån även högre.
Mat: Smoothie vid 7 innan träningen, sedan gröt efteråt för att få tillbaka energi. Viktigt att fylla på alla depåer för att man ska orka med träningen. Det som gör skillnad är att man fyller på med rätt mat.
Träning: Hoppträning + armar, axlar, rygg, bröst + 5km spinning. Skulle inte vilja säga att jag tog ut mig totalt på hoppträningen då det blir vila mellan varven och musklerna blir inte så slut. Men när man väl är igång så kommer flåset upp. Drog till gymmet efteråt för att jobba överkroppen: axlar och triceps pumpade på väldigt bra, dock mycket trögare med rygg och biceps som jag i vanliga fall brukar ha lättare för. Musklerna tog ut sig och jag kände mig nöjd och mör efteråt. Avslutade med att cykla 5km för flåset skull. ALLTID kondition efter styrka, då har man mer energi till styrkeövningarna och det ger mer till musklerna.
 
Även huvudet har fått ro; har städat toaletten, dammsugit hela lägenheten och röjt upp en hel del. Det känns alltid bättre att komma hem till ett hem med ordning och reda där man kan slappna av. Ikväll blir det besök av Julia, förhoppningsvis en kopp kaffe på det också!

Piaträning dag 2

 
Piaträning dag 2 och jag är jättenöjd med våran insats! Han kändes mycket finare under uppvärmningen idag än igår och jag tror mycket beror på att jag var 110% avslappnad och red mycket bättre. Dock när vi började jobba med bommar kändes han lite loj men det gick till sig efter några vändor och då kändes han som vanligt igen. Sedan levererade han, hinder på hinder. Något tittig på de med moln och grind i men löste det med bravur. Några få missar i själva banan men dom har jag förträngt för resterande var han fantastisk!
 
Pia gillade honom mer och mer och tycker att han är en väldigt fin och arbetsvillig ponny. Vi har fått i hemläxa att jobba med bommar framför hinder för att jobba upp styrkan och självförtroendet där. Jag kommer även lägga in lite tittiga hinder för att det till slut inte ska vara något han tittar på utan ser som ett vanligt hinder. Mycket jobb framför oss men det känns bara motiverande! Längtar redan till nästa träning!

Piaträning dag 1

 
Första dagen av helgens hoppträning är slut och jag är jättenöjd med våran insats! Fokuset idag låg mer på markarbete samt lydnad. Han kändes inte lika fin som han brukar under uppvärmningen men jag vet av tidigare erfarenheter att jag inte rider till 110% inför en ny tränare. Det blir nog bättre imorgon! Själva övningarna tycker jag att han var oklanderlig i! Trots att han är kortgalopperad så fixar han avstånden galant och jag tycker att känslan jag hade i ridningen syns på filmerna. Sedan blir jag lite imponerad över mig själv hur kvick jag är tillbaka efter ett litet missförstånd in på studsen en av ggr. Men det löste vi bra och fortsatte övningen! Jättenöjd med dag 1, är taggad inför morgondagen!
 
Pia tyckte att jag hade bra position, hjälpte han mellan hindrena på ett väldigt bra sätt men att vi behöver jobba på rytmen i galoppen. Det vet jag sen tidigare så det är bara fortsätta att nöta på!

27/12 | Dag 1 | Min resa

 
Humör: Fortfarande lika peppad som när jag beslutade mig för att göra detta. Något svullen och irriterad för inget på grund av PMS så hoppas att det känns bättre när det är över.
Mat: Är fortfarande otroligt mätt och nöjd efter julmaten men har hållit mig till min plan hela dagen. Lär bli mer frustration när den värsta mättheten har försvunnit.
Träning: Hoppträning med hästen. Inhandlandet av mat tog tiden från ett pass på gymmet denna dag.
 
Imorgon blir det två pass; först hoppträning med hästen och därefter gymmet. Har även redan nu fixat iordning frukost att äta före och efter hoppträningen imorgon då den är så pass tidig. Heja!
 

För att nå målen måste man satsa

 
En ny resa börjar idag och det kommer bli en av de tuffaste jag kommer att göra. Under 20 veckor kommer jag att ta träningen till nya nivåer, ändra på allt som har med mat att göra och verkligen ge 110%. Resultat måste uppnås snabbare än tidigare och jag ger mig inte förrän målen är nådda. Ska jag klara av toughest gäller det att bygga upp kroppen till bästa tänkbara form (och nå drömkroppen); då måste i princip allt i livet ändras. Jag hoppas att de människor jag har omkring mig kommer att stötta, peppa och vara med mig på den här resan. Dom som inte vill behöver inte det heller, men då vill inte jag höra en massa negativ skit om att "det är inte bra", "ska du verkligen offra så mycket?" m.m. Ni som vill följa resan kommer att få läsa om allt här på bloggen; allt positivt, allt negativt, alla resultat, mina tankar, träningspass. Även på instagram kommer det gå att följa mig.
 
Vill jag verkligen göra det här? Oh yes I will!!

Film från sist vi hoppade

 
Passar på att lägga upp en film från förra söndagen då vi hoppade själva tillsammans med Henny och Stella. Första klippet är suddigt men tycker ändå att man ser bra vad som händer. Allt finns med, både då han hoppar fantastiskt och när avsprånget inte blir riktigt som det var tänkt. Tycker att jag red väldigt bra här, det är någon gång det blir knasigt men annars flyter banorna på riktigt bra. Första banan ligger på 70-80cm och andra 80-90cm. Sista oxern i 5,5an ligger på 95cm och han har inga problem med det heller. Vi kom in lite tokigt första gången, därav rivningen. Andra gången rättar vi till det och då gör han det med bravur. Han har börjat hoppa med styrka, ta i med ryggen och bakbenen och verkligen hoppa igenom sig i kroppen istället bara för att ta sig över. Ska bli spännande att höra vad Pia har att säga om oss i helgen! :)

Annandag jul

Att fara ut i skogen och galoppera i pudersnö med en överladdad ponny som är lyckligare än någonsin kan vara en av de bästa känslorna! <3
 
Fick sova ut imorse, i.o.f.s. bara till 08.00 men det är sovmorgon för mig till skillnad från mina vanliga tider då jag kliver upp ;) Mysigt att sitta och äta frukost i lugn och ro ensam, det är fortfarande mörkt ute men snön lyser upp världen och man har en kopp kaffe i handen. Kan inte tänka mig en mysigare morgon för studen. Efter några dagar med familjen så är det faktiskt skönt att få en stund för sig själv och samla energi.
 
Då ponnyn stod igår så kände jag att en galopptur i skogen kan inte passa bättre! Han får utlopp för all sin energi och jag får samla ännu mera energi. Han skötte sig otroligt bra för att ha vilat igår; inga tendenser alls till en bockserie så jag håller tummarna att han har gjort bort det värsta. I helgen ska vi vara med på Pia-träningarna, 16.30 på lördag och 08.00 på söndag. Spännande! 
 
Nu ska jag bege mig ner till soffan, krypa in under filten med kaffekoppen och slänga på en julfilm. Mysfaktorn är hög!

Juldagen

Vilken tur jag har som har min alldeles egna hästfamilj! Älskar allihopa; från fyrbenta lillebror till alla tvåbenta underbara människor! Det måste enda vara bland de bästa julklappar man kan få; att få vara omringad av personer som ger en energi, gör en glad och som man känner sig älskad av. Kärlek till er alla!
 
Sitter i soffan och myser med min nya pyjamas och myssockar som jag fick i julklapp. Glöggen är på väg (självklart alkoholfri) och vi i familjen sitter och myser i soffan till "Så mycket bättre - Återträffen". Konstigt kan många tycka att jag som är 24år inte är ute på krogen på juldagen. Men för mig har aldrig julen varit en festhögtid. För mig handlar julen om att umgås med nära och kära, mysa hemma i soffan med tända ljus till julfilmer eller spela spel tillsammans. Jag förstår helt enkelt inte det hela med att supa sig full, ut på krogen och totalt glömma allt som julen egentligen betyder. Ni får tycka att jag är konstig men det är som jag tycker om jul.
 
Ponnyn fick vila idag, åkte ut för att mocka, göra mat och bara pussa på honom. Då vi haft gäster på eftermiddagen/kvällen kändes det bara stressigt att försöka styra upp något ridpass. Imorgon hoppar jag däremot upp i sadeln igen! Verkar bli rätt kallt, men det är bara att klä på sig för jag är så sugen på att fara ut och galoppera i snön! Sedan ska nya schabraket invigas också, materiell lycka <3

God jul från oss till er!

Foto: Henny Hellström

Mina tankar kring träning av hästen

 
Något jag tycker är intressant är att veta hur ryttare lägger upp träningen för sina hästar beroende på gren, nivå, typ av häst m.m. Hade en föreläsning med HFA för några veckor sedan där en dressyr- och en hoppryttare fick berätta sina tankar kring träning och tävling. Därför tänkte jag dela med mig hur jag lägger upp veckorna som.
  • Måndag - Hårt dressyrpass (samling, nyanseringar, skolor med högre krav, förvänd galopp)
  • Tisdag - Uteritt
  • Onsdag - Skritt / Vila
  • Torsdag - Lättare dressyrpass (liksidighet, lösgjordhet, lätt jogging, checka av skänkelvikning)
  • Fredag - Uteritt
  • Lördag - Tömkörning / Inkörningspass
  • Söndag - Markarbete / Hoppning
Det är väl i stora drag hur en normal vecka ser ut, det kan ändras beroende på tävlingar och träningar som planeras in men ofta är det såhär. Vissa veckor är det inga bommar/hinder överhuvudtaget, vissa ggr 5 uteritter och ibland 3-4 dressyrpass. Då han tränas i tre grenar så blir det svårt att få till ett fast schema som ska hållas varje vecka men det som alltid gäller är en vilodag/skrittdag. Han behöver återhämtning för musklernas och huvudets skull och på onsdagar har jag väldigt tajt schema då jag jobbar mycket. Passar bra med en lugn dag då! :)
 
Det finns så mycket man kan diskutera kring detta men kort och gott så tror jag på varierad träning med miljöombyte och inte fastna i ett visst mönster. En nöjd och lycklig häst med en likasinnad ryttare! :)

Dagen före doppardagen

 
Äntligen julledigt! Går inte på igen förrän 5/1 och det känns otroligt skönt måste jag säga. Nu får jag tid att vila upp mig ordentligt och bara njuta av dagarna. Drog till stallet på eftermiddagen och red dressyr barbacka på prinsen en kortare stund, ibland är det allt som behövs. Nu ska jag njuta av uppesittarkvällen, äta choklad och dricka glögg. Mysigaste högtiden!

Snömule bland det mysigaste på vintern

Snömule när den är som bäst! <3
 
Dagarna innan jul är alltid stressiga.. På grund av all trafik inne i stan var jag tvungen att jobba över och därför blev det bara lätt longering för ponnyn ute i snön på eftermiddagen. Har under kvällen umgåtts med en av mina bästa vänner som är hemma över helgdagarna från högskolan. Lär bli en hel del mer filmer, mys och fika med henne innan hon åker tillbaka söderut. Förhoppningsvis några galopper ute i snön också! Dags att sova och ladda för morgondagen; förhoppningsvis kortare arbetsdag, mys med ponnyn för att sedan spendera kvällen hos föräldrarna med uppesittarkväll!
 

Vinterträningen är igång

 
Träningssäsongen är i full gång och ponnyn känns finare än någonsin! Här ovan är ett klipp från ett dressyrpass jag satt och red själv. Galopparbetet kantas av nyanseringar, olika voltstorlekar m.m. Travarbetet består av övergångar mellan arbetstrav och mellantrav. Han har blivit så mycket starkare i hela kroppen, har lättare för att samla sig utan att tappa takten. I mellantraven länger han ut istället för att springa och hela ridkänslan är inte av denna värld. Vi är så taggade för 2015! Tack till Josefine som filmade!

RSS 2.0