Favorit i repris

Fick Arwen idag, känns dock som att det bara var några få veckor sedan jag red henne sist? Dock klagar jag inte, tycker om att rida henne då hon är så pass arbetsvillig bara man får igång henne. Hon är väldigt bra för min ridning också, jag kan koncentrera mig mer på min egen sits mycket mer än vad jag kan göra när jag rider Donna.

Dagens övning behövdes verkligen, det kändes när man hade ridit igenom den några ggr. Det var alltså bommar på böjt spår, volt, som vi skulle rida igenom i båda varven. Det låter väldigt lätt men det var riktigt, riktigt svårt och knepigt att ta sig igenom. Men några ggr tog vi oss igenom det med riktigt bra flyt, fina lyft över bommarna och bra känsla. Resterande del av ridbanan så att säga bestod av raka bomserier, skänkelvikning och enkla bågar.

För att sammanfatta det kort och gott kändes det riktigt, riktigt bra hela lektionen igenom. Fick igång bakdelen på henne riktigt bra, stadig och formen och hon vilade fint på stegen. Jag kände att jag även fick jättebra sits och allt bara flöt på.

Svar till anonym

Roligt att någon sa sin åsikt om mitt förra inlägg! Men en sak som jag undrar, vad menar du "anonym" med att det inte går att jämföra ishockey och ridning så? För jag skrev aldrig om sporterna i sig kan jag känna utan mer hur folket inom sporten beter sig och agerar. Skulle vara jättekul om du kunde skriva igen och förklara så jag förstår hur du tänker! :)
Och ja, jag håller med dig om allt skitsnack i ridsporten. Man kan väl säga att ridsporten och andra sporter har olika skitsnack. Ridsporten går ofta bakom ryggen på folk och sprider rykten som bara växer sig värre och värre medan andra sporter säger rakt ut vad dom tycker. Precis som jag skrev i slutet på inlägget så finns det en hel del skitsnack, och jag tycker absolut att ridsporten ska bli bättre på det och inte anta och tro så mycket om alla andra. Där skäms jag över att vara med i det hela faktiskt men det är enda biten.

Ridsporten föredömme för andra sporter

Ridsporten som sport, tävlingsgren och arrangör har alltid legat mig varmt om hjärtat och en viktig del i hästsamhället. Jag vågar till och med säga att andra sporter bör ta efter ridsporten i vissa delar; såsom support, sportmanship och laganda. Alltför ofta så hör man en massa snack om hur dåligt ett lag spelar eller varför den idrottaren inte kan prestera bättre på den nivån. Jag tänker speciellt på Modo just nu. Alla vet att jag inte tycker om ishockey, inte för fem öre. Själv skulle jag klara mig minst lika bra utan den som med. Nu är det så att Modo ligger i kvalserien och kämpar för att komma tillbaka till elitserien. Vad får dom tillbaka? En massa, massa skit. För bara någon dag sedan var det en som pratade om "hur j*vla dåligt dom spelar, att dom spelar som kärringar och som f*ttor". Helt ärligt, då brast det för mig. En rejäl utskällning stod på glänt och jag var rent ut sagt förbannad. Jag kläckte ur mig en hel del om personen i fråga kunde göra det bättre själv, om h*n trodde verkligen att laget skulle spela bättre med hjälp av allt skitsnack, löpsedlar och tomma läktare. Jag jämförde med ridsporten, att vi alltid stöttar varandra till bättre prestationer varesig det är på klubb eller elitnivå. Då fick jag till svar "men dom tjänar inte flera miljoner i lön" och där var diskussionen slut.

Är det bara jag som blir arg? Bara för att en idrottsmänniska inte tjänar flera miljoner i lön så är det skillnad? Jag tycker inte det. Alla idrottare har samma mål; att bli bättre och prestera på topp. Och alla gör det med samma inställning; dom gör det för att dom älskar och brinner för sin sport. Ska man då behöva ta en massa skit bara för att man förlorade en match eller fick 8 fel i grundomgången?

Där ligger ridsporten flera hästlängder före. Jag har aldrig hört en uns skitsnack ens om en ryttare som inte har blivit placerad på en viktig tävling. Inte ens om eliten har jag hört det. Varför det är så tror jag beror på att alla inom ridsporten förstår. Hästen, ryttaren eller båda kan ha en dålig dag och det är acceptabelt. Jag tycker det är jättekul om ett ekipage går vidare till en final men inte sätter jag upp en massa press, krav och mål för den bara för det? Jag hoppas istället på att ekipaget ska kunna prestera så bra som möjligt, utvecklas och framförallt ha roligt på vägen. Förhoppningsvis är det fler än jag som känner så.

Något mer som ska lyftas fram är ridsportens supportrar; vi ger alltid ekipaget en varm applåd, hurrarop och annat beröm för deras insats och för vilka de är. Även om det är något nedslag eller stopp så sporrar vi dem att fortsätta kämpa och säga att vi finns bakom dom som stöd. Annat är det med just ishockeyn som jag drog upp tidigare; där blir lagen utbuade, smutskastade, får glåpord efter sig och sedan får alla som har lokaltidningen läsa om hur dåligt dom spelade. Smart drag.

Nu vill jag inte att ni ska tro att ridsporten är så himla bra som jag får den att låta. Även här finns det mängder med dopingskandaler och en hel del skitsnack som går bakom ryggen på folk. Den äckliga skillnaden är att skitsnacken är rena personangrepp med avundsjuka som ligger bakom. Det är vad jag anser.


Bilder från google.

Vårkänslorna är här

Det är inte bara vi människor som känner att våren och sommaren är på väg, hästarna gör det tyvärr också... Och ja, jag väljer att säga tyvärr då dom är som värst på de lektioner där ryttarna inte har full koll på balansen och kontrollen som krävs för att kunna rida en häst med vårkänslor. Ponnyerna delade upp kvällen så några började, några fortsatte på mitten lektionen och några andra tog slutspurten. Tack för den ponnyuslingar.

Barnen skötte sig bra, dom hanterade situationen bra! Dock synd då mycket tid försvinner och man knappt hinner påbörja den tänkte övningen innan man måste avsluta. Nya tag nästa vecka!

Sen kväll på stallet

God morgon!
För ovanlighetens skull lyckades jag sova till ca 08.30 vilket jag inte har gjort på över 2 veckor. Då har jag vaknat mellan 7-8 och sedan inte kunnat somna om. Jobb-väckarklockan sitter i fortfarande tror jag.. Igår blev det inget inlägg då jag kom hem från stallet så pass sent och var trött. Malin skulle rida Divan efter lektionernas slut så vi passade på att prata då det var alldeles för längesen vi såg (enligt mig). Så istället för att vara hem strax efter 20.00 slutade det med att klockan stod på 21.45 innan jag satte mig i bilen. Det var faktiskt supermysigt att vara kvar på stallet när en lektion var kvar, hästarna står och äter, få människor där etc. Hela stallet fylls av en helt annan stämning som jag gillar!

Idag kommer nog en hel del inlägg, bl.a. om detta;
  • Gårdagens lektion med barngruppen
  • Vad jag tycker om ridsporten som sport och tävlingsarrangemang
  • Beröm och kritik

Malin och Bosse! Foto: Jag.


Failbilder

Jag fortsätter på gårdagens tema och lägger ut lite... vad ska man säga... mindre smickrande bilder på mig och Lusen från sommaren 2006. Om jag får gissa så kommer många förstå varför han inte är någon stjärna på hoppning.. Öhum.. Fotografen kan vara Malin eller pappa? Minns faktiskt inte.








Bildbomd hoppning

Som Malin så hemskt gärna har önskat så kommer här en bildbomb då jag hoppar diverse hästar. Dock så är det konstigt nog bara Donna, Lusen och Poca som är med... Okej då, Soliman är med på ett hörn också.


Foto: Sara Bylund, sommaren 2007


Foto: Sara Bylund, sommaren 2007. En av mina favoritbilder på oss två!


Foto: Pappa. Jag och Soliman 2006.


Foto: Pappa. Jag och Soliman 2006.


Foto: Sara Bylund. Jag och Melinda 2007.


Foto: Sara Bylund. Jag och Melinda 2007.


Foto: Anton SM. Jag och Donna hösten 2008.


Foto: Anton SM. Jag och Donna klubbhoppning 2009.


Foto: Pappa. Jag och Pocahontas klubbhoppning 2007. Bästa rundan någonsin!


Foto: Pappa. Jag och Pocahontas 2007.

Nedrans bananer...

När man äntligen har tagit sig tid till att leta igenom hårddiskar och skivor efter hoppbilder så fungerar självklart inte bilduppladdningen... Ska fortsätta försöka under kvällen och jag hoppas att det löser sig för vissa bilder är mindre vackra än andra... Haha!

Tills dess ska jag plugga inför högskoleprovet som är på lördag. Jag måste klara 1.2 för att kunna söka till utbildningen som jag vill och då gäller det att träna stenhårt. Wish me good luck.

Tradera i mitt hjärta

Jag måste bara få ge en stor hiss till tradera! Där hittar man fullt med populär utrustning till riktigt bra priser, om man nu vinner en budgivningen bra. Bara för en liten stund sedan vann jag dessa två schampon nedanför och det ska bli spännande att se om de är så bra som de verkar. Jag fick båda för 136kr ink. frakt. Känns riktigt bra med tanke på ett en flaska kostar ca 110kr utan frakt.


Fullt upp hela dagen

Har precis ätit middag, hann inte göra det tidigare då det har varit riktigt mycket idag. 13.30 var det utbildning med SISU för projektet som jag och Johanna har dragit igång; Hästar före alkohol. Mycket tips och nya idéer som vi kommer att ha användning av i kommande aktiviteter. Ni har väl inte missat att på lördag har vi vår andra aktivitet? Läs mer på ÖOR under nyheter eller i stallet! Ett projekt som jag verkligen tror på då deltagarna ökar för varje aktivitet som vi har!

Efter det var det bara att fara hem, byta om, packa och sedan ta bilen in till stan. Då jag inte orkar rida Donna som jag önskar att jag kunde så har jag bestämt mig för att göra något åt det hela istället för att gnälla. Så idag var det mitt första pass på Afro Power Dance på Energihuset! För att sammanfatta det hela hängde jag med bra i början men sedan gick det utför, haha! Kordinationen var inte på topp i vissa rörelser och konditionen var inte på topp någonstans. Förhoppningsvis så kommer båda de delarna att bli bättre efter några ggr och jag hoppas att kommer att märkas i min ridning också! Det var i alla fall jättekul när man kom in i det och det bästa är att vi kommer att köra samma dans ett antal ggr framöver.



Hur gör ni? Tränar ni något utanför ridningen för att kunna prestera på topp?

Tips på ridövning

Jag tänkte ge tips på en övning som jag brukar rida med Lucifer. Det blir då jag hyr honom några dagar vid jul eller under sommaren. Övningen är jättebra för honom då han brukar vara lite stel och behöver en övning i början som får honom att tänka lite. Grundvägen är serpentinbågar; det behöver inte vara något exakt antal utan har jag möjlighet rider jag över hela ridhuset och då blir det några stycken. Övningen kan göras i alla gångarter, helt beroende på vilken häst man sitter på.
  • Först rider jag serpentinbågarna bara som dom är. Böjer igenom hästen i hela kroppen och ser till att han följer med i de vändande hjälperna. Ofta behövs bara någon enstaka båge för att känna efter.
  • Sedan bygger jag på med halter när jag passerar medellinjen (det svarta X:et) för att se att han lyssnar både på förhållande och framåtdrivande hjälper.
  • När det fungerar lägger jag till volter i varje serpentinbåge för att få igenom böjningen ytterliggare. Ofta behöver man lägga till ett extra varv på volten om han stretar emot i början.
Det gör jag i skritt första dagen jag rider honom. Sedan går jag över i trav och arbetar på samma sätt där, men jag börjar med övergång till skritt istället för halt från början. Övningen går även att göra i galopp men det är lite väl avancerat för Lusens del.

Vill man lägga till ytterliggare övningar i övningen så kan man göra fram- eller baksdelvändning vid de röda kryssen eller flytta undan för innerskänkel (strecken vid vänstra volten). En övning jag rekommenderar!

Att göra ingenting

Känns skönt att kunna sitta och bara ta det lugnt ikväll efter en vecka med mycket skola och stall. Inte för att jag klagar på att vara i stallet men ibland är det skönt att inte göra nånting. Rapporterna är inskickade till skolan så nu har jag bara två kurser kvar på utbilningen om jag får godkänt på rapporterna. Känns underbart! 10 veckor kvar och sedan är det ingen mer skola på ett bra tag. Så jag firar det med detta till TV:n;



Ska nog få till ett inlägg med ett tips på en övning innan kvällen är slut också!

Körtävling

Dagen har tillbringats i stallet där årets första körtävling gick av stapeln! Jag var speaker och räknare vilket jag tycker är några av de roligaste uppgifterna att ha på tävling. Väldigt fina ekipage och hästar framförallt! Dock förstod jag inte riktigt vissa delar av programmen men det var roligt att se ändå då det är något annat än dressyrtävlingar. Längtar otroligt mycket till nästa körtävlingen som kommer att hållas utomhus! Då kommer jag vara på plats med kameran och det blir min första körtävling som jag fotar! Spännande! Förra året hade jag planerat att fota men på grund av att jag blev sjuk blev det inget med det. Nej, duschen nu kanske för att känna sig lite fräschare..

Dagen i ord

Jackan är såld och fort gick det! Känns jättebra så får se om jag lägger pengarna på en jacka storlek mindre eller något annat. Förmiddagen har spenderats på stallet där datakurs stod på schemat. Dom på kansliet ville ha hjälp med lite fix och trix och det gick bara bra. Sedan har jag packat då jag styr bilen mot Umeå ikväll och mot Emilie. Vi har lite planer att fundera kring och jag tror att det kommer att bli jättebra!

Ikväll blir det hoppträning med fälttävlanshinder med Donna. Förhoppningsvis blir det mycket lek så att både jag och hon får ha riktigt roligt och slippa den där äckliga känslan som brukar dyka upp när man minst behöver det..

Horzejacka till salu

Jag säljer min Horze jacka då det känns alldeles för stor för mig. Storlek L. Endast provad. Ser ut som modellen nedan men den tidigare versionen. Horze logga finns på ärmen, kragen och vänster bröst. Perfekt vår och sommarjacka!

Säljes för 300kr.
Skriv en kommentar, maila eller hör av er på annat sätt vid intresse.


Försökselever på dressyrlektion

Dressyr idag på schemat och jag hade Beverly som förra veckan. Då jag visste vad som krävdes för ridning sedan förra veckan så drev jag på henne direkt för att få igång bakdelen. Först blev hon nog lite chockad och stretade emot litegrann men sedan kom hon igång riktigt bra. Mjuk och fin i sidorna, följde enkelt med mina hjälperna i svängarna och kändes allmänt positiv.
Första delen av uppvärmnigen jobbade vi självständigt i skritt och trav för att sedan gå in på volterna där vi jobbade med sidförande, öka och minska. Därefter gjorde vi samma övning som förra veckan men bytta ut öppna mot sluta. Så det var sluta längs ena långsidan och sedan 3 serpentinbågar på andra. Den övningen gjorde vi i båda varven för att sedan pusta en stund. Beverly kändes sååå fin i högervarvet, mjuk och smidig och flyttade enkelt undan för skänkel. I serpentinbågarna kunde man jobba mer självständigt och där koncentrerade jag mig på takten och framåtbjudningen vilket jag hade stor hjälp av i slutorna. I vänster varv hade både jag och Beverly svårare så det var någon enstaka sluta vi fick till som var godkänd.

Nästa övning var vi försökspersoner på. Jag hoppas att ni hänger med i min förklaring. Vi skulle rida på volterna, vid öppna delen ut mot kortsidorna skulle vi vända in och rida halvt igenom via skänkelvikning i trav. När vi kom ut på voltspåret igen var det skritt. Vid X galopp och skritt innan väggen. Vid väggen trav, sedan halvt igenom via skänkelvikning och göra likadant med skritt - galopp - skritt där. Sedan bara rulla på. Jag tror mest att det var vi ryttare som fick oss en tankeställare med så mycket olika delar vi skulle ha koll på OCH vi skulle ha koll på alla andra. Det fungerade jättebra bara man koncentrerade sig men så fort man slappnade av blev det kaos, haha!

Jag är jättenöjd med Beverly de här två veckorna och jag hoppas att det blir fler ggr!

Reportage i ÖA

Hittade detta reportage i morgonens tidning. Är det bara jag eller var faktiskt ekonomin på väg uppåt i Sverige? Eller har jag missat nyheterna alldeles för ofta? I vilket fall så känns det väldigt tragiskt att hästnäringen är på väg neråt och att det inte är ekonomiskt stabilt längre att ha avelsverksamhet. Som det står i reportaget så kostar det ca 100 000kr att föda upp en häst men vill man sälja den måste man gå ner till 50 000kr om den inte är riktigt, riktigt bra. Det vill säga att den har bra stam, bra exteriör och kapacitet. Är det någon där ute som är proffs på vad som kännetecknar ett lovande ämne så kan ni väl skriva; för själv är jag inte så insatt i det hela.

Det är inte bara uppfödare som har det jobbigt just nu har jag märkt. Hästbiten som man är så är jag inne på hastnet.se säkerligen 3ggr/dag och surfar runt och drömmer mig bort. Det kan bra vara någon enstaka timmes mellanrum mellan besöken och då har det tillkommit en hel del nya annonser och det blir bara fler och fler. Är det så att de flesta som är intresserad av egen häst redan har drömhästen eller är det faktiskt så att det även här är ekonomin som ställer till det?

Oroväckande är det i vilket fall som helst.


Volt med bommar

Idag var det cavaletti med barnen och jag valde att lägga till något nytt att träna på; nämligen volt med bommar i. Som uppvärmning hade jag lagt tre bommar på varje serpentinbåge (3st bågar) och det rullade på ett bra tag tills det satt i ryggmärgen med vägarna, blicken, sitsen, tempot och allt annat som hör till. Därefter fick både häst och ryttare pusta.

Nästa övning hade jag lagt 3 bommar på en 10m volt vid B och på andra långsidan 5 bommar med travavstånd. Alla fick trava runt fyrkantsspåret och komma i ström över bomserien medan jag ropade en och en som fick trava på volten. Dels för att jag ville koncentrera mig på en och en i nya övning och för att förhindra krockar och kaos som det lätt blir vid nya övningar på den här nivån.
Övningen fungerade jättebra! Alla fick igenom volten i båda varven riktigt, riktigt bra och det var över förväntan så bra som alla red ikväll! När det fungerade bra valde jag att ändra lite på bomserien och la upp varannan sida på sockerbitar vilket också fungerade riktigt bra om inte bättre.

Som avslut tränade vi återigen på korrekta galoppfattningar och det går bättre och bättre för alla! Nu sitter det vid första eller andra försöket och det är så roligt att se att ens övningar ger resultat.

Nästa vecka är det hoppning!

ÖORs nya trotjänare

Idag har det varit häst för hela slanten! Blev upp-plockad av Camilla strax efter 8, vi åkte och plockade upp Helen och styrde sedan bilen mot Sundsvall och Njurunda ryttarförening. Där blev vi visade till ett litet stall och världens sötaste ögon tittate tillbaka på oss från stallgången. Ett urgulligt russ, gul med svart man och svans och lagomt knubbig. Monsun heter sötnosen och jag var kär redan där. Hans ägare, en liten tjej på 8år, visade honom i ridningen för oss och han verkar vara helt perfekt för oss! Sedan fick jag hoppa upp och ja, det kändes en aningen konstigt att rida en B-ponny... Superfin ponny som var lagomt känslig, lagomt pigg och alldeles perfekt för barn att rida! Mjuka fina gångarter med bra tempo utan att bli pigg.

En stund senare var papprena påskrivna och han följde med oss hem i transporten. Strax innan 16.00 klev han ur transporten på ridskolan, lugn som en filbunke tittade han sig omkring i sitt nya hem. Välkommen till ÖOR Sune!

Världens bästa klubb

Har precis kommit hem från styrelsemöte på klubben. Det känns så otroligt bra med den nya styrelsen! Många nya tankesätt, idéer och visioner som kommer att bli jättebra när det blir gjort. Ikväll kände jag mig lite extra stolt över att vara medlem i ÖOR, det måste helt enkelt vara bästa klubben på jorden! Och då är det inte bara nya styrelsen som gör det (den gamla var också bra, inte så jag menar) utan även alla medlemmar, personal, hästar, människor; ja allt är bra med klubben! Det är så bra stämning när man kliver in genom stalldörrarna och man möts bara av glada ansikten som ler och säger hej. Så ska det vara på en klubb, man ska känna sig välkommen och omtyckt. Om jag inte har helt fel så kommer ÖOR vara en av de största klubbarna inom 5-10 år framåt i Norrland. Och jag är j*vligt stolt över att vara en del av den utvecklingen.

Fler nyheter!

Måste jag att jag gillar täckena och schabraken som har kommit! Dock så är väl inte produktbilderna de bästa, speciellt inte på det nya tränset. Då framhävs det mycket bättre på täckesbilden. Förresten, roligt att Tobbe Larsson och hans hästar är nya modeller för Hööks! Men behövde dom byta ner sig så totalt med fotografen?


Dressyrtävling igår

Igår tävlade jag och Donna på klubbens klubbdressyr. Vi red LB:0 och fick ihop 55,63%. Det tycker jag inte är så illa ridet med tanke på att vinnaren låg på 61,25% och var den enda som red över 60%.

Framridning
Hon var riktigt fin på framridningen! Skrittade väldigt mycket i början för att få igenom ställning, böjning och halterna och det fungerade riktigt bra. I traven koncentrerade jag mig på att hitta framåtbjudningen i henne (vilket kom direkt) för att sedan kolla så att hon lyssnade på vändande hjälper. När det kändes någorlunda bra red jag igenom övergånger mellan skritt-trav och trav-halt. I traven kändes hon inte riktigt bra i vänster varv vilket var helt logiskt då hon har känts både loj och ovillig att samarbete de senaste veckorna. Troligen har det att göra med pälsfällningen och att hon lätt blir stel i vänstervarvet. Galoppen var kalasfin i högervarvet! Klockrena fattningar från både skritt och trav. Vänstergaloppen kämpade jag med att hitta en stadig galopp vilket var svårt då hon blev lång och flack och jag inte orkar stödja upp henne.
Red igenom någon enstaka ökning också vilket kändes jättebra!

Programmet
Donna behövde bara höra sitt namn i högtalarna så gick hon in på banan och spände upp sig. Primadonna heter hon egentligen... Inget trams för domaren eller annat vilket kändes skönt. Pigg och alert men var inte alls lika koncentrerad som på framridningen.
  • Detta gick bra:
    Travökningen, travprogrammet i höger varv, skritten, höger galopp, galoppökningarna.
  • Detta gick mindre bra:
    Uppridningen, halten, travprogrammet i vänster varv, sista travdelen innan uppridningen.

  • Detta blev godkänt:
    Halten i programmet, halten på slutet, vänster galopp.
Nu när det är antecknat vet jag vad vi har att träna på!

Är ridning fysiskt krävande?

Hulkens vapendragare om Tips på sen och omäktig middag:
En viktig sak som jag tycker att du glömde nämna, är att det är mycket viktigt att få i sig snabba kolhydrater och proteiner direkt efter träning. Muskler suger efter nämnda ämnen i snitt 45 min efter träning. Om du inom den tiden inte får i dig tillräckligt så bryts istället muskler och fett ner. Äta direkt innan är en dum idé precis som du nämner, det är väldigt viktigt att känna efter själv hur länge man ska vänta innan träning. Allt detta handlar om dig och din ämnesomsättning. FAST ridning kanske inte är så fysiskt krävande som många vill menar, det kanske inte är så viktigt med rätt kost.

Kost är halva träningen, om man tar den seriöst...




Svar: Ja, självklart är det viktigt att man får i sig alla näringsämnen, proteiner, energi m.m. både om man tränar och inte gör det. Så på den punkten håller jag med dig till 100%.
Dock tycker jag att det är synd att du inte tycker att ridning är fysiskt krävande. Visst, jag kan hålla med om att en uteritt i skogen inte är särskilt fysiskt krävande om man själv inte gör det till det. Jag tror att det beror helt på hur man är som ryttare och vilken inriktning man har valt med sin ridning. Tävlingsryttare eller "träningsryttare" som vill att både en själv och hästen ska bli så bra som möjligt så tror jag att en uteritt är mer än bara avkopplande och en glädjekick. En uteritt kan handla om konditionsträning, intervallträning eller styrka; beroende på vad ekipaget behöver. Att bara tro att det är hästen som får jobba när det är galoppintervaller t.ex. är fel då ryttaren ofta står i lätt sits för att störa hästens rygg så lite som möjligt = träning av ben, rygg och magmuskler. Alla de musklerna behövs för att man i balans ska kunna stå i lätt sits och hålla kvar den. Jag skulle vilja jämföra det med ett pass på gymmet, dock att vissa muskelgrupper får mer träning än de andra.

Men i ridhuset då? Jodå, där tillkommer mer träning. Det spelar ingen roll om det är dressyr eller hoppning, båda två är fysisk krävande om en ryttare rider rätt så att säga. Alla kroppens muskler måstse samarbeta för att man ska ha en korrekt sits och orka bibehålla den; mag- och ryggmuskler för att komma ner i sadeln, benmuskler för framåtdrivande, formande och sidförandehjälper och i vissa fall armmuskler. Det är få ggr som jag i alla fall hoppar av hästen utan att vara svettig efter ett ridpass. Vissa ggr har man ridit så pass bra att det rinner svett längs ryggraden och hela tröjan är dyngsur av svett.

Åter till det här med träning och kost. Självklart är det viktigt; för att kunna prestera bra på träning behöver man få i sig rätt mat för att orka. Men då ridning både är en hobby, träningsform och sport så finns det olika prioriteringar på hur mycket man bör tänka på kosten. Det är precis som i vilken annan sport som helst; du kan spela fotboll, hockey eller skidor bara för roligt men inte förändra kostvanorna för den sakens skull.
I ridningen skulle jag vilja säga att det finns 3 olika grupper som jag nämnt tidigare; hobbyryttaren, träningsryttaren och tävlingsryttaren. Det är 3 helt skilda ryttare som satsar på olika saker. De som verkligen brinner för sporten i sig och vill komma långt kombinerar ridningen med annan träning såsom löpning och gym t.ex. och tänker förmodligen då också på kosten för att kunna prestera så bra som möjligt. Sedan finns det hobbyryttaren som rider bara för kul och har nog inte de kostvanor som en tävlingsryttare har. Träningsryttaren ligger nog mittemellen, beroende på hur hårt man satsar.

Själv är jag mer av en träningsryttare som tävlar för att jag tycker det är kul, inte för att jag satsar 100% på att vinna. Jag har inte i bakhuvudet vad jag bör äta och vad jag inte bör, på den nivå jag är just nu är det inte prio ett för mig. Än hur mycket det skulle behövas för att jag skulle orka mer. Däremot så kommer jag att börja med fler träningsformer för att rida bättre och orka hela ridpasset igenom.

Hoppas att det blev lite klarare hur ryttare tänker och är som. Dock är detta mina åsikter och det kan skilja en massa. En hobbyryttare kan självklart tänka på kosten också, det säger jag inget om. Och ja, man kan ta ridningen seriöst utan att lägga om hela kosten.

Uteritt x2

Jag har fortfarande träningsvärk. Och jag tror bannemej att jag fick ännu mer idag efter dagens ridturer. Först en kortare uteritt på Lusen. Han skötte sig utmärkt och jag blir alltid lika lycklig varje gång jag får sitta på hans rygg. En bonus är självklart att få fara ut med honom.
Sedan blev det uteritt med tävlingsgruppen. Donna skötte sig jättebra förbi E4:an och industriområdet. Det var när galoppen kom som hon kopplade bort allt med att sköta sig heter. Hon drog, blev stark, drog, blev starkare. När jag väl fick igenom en förhållning och hon lyssnade var det jag som drev på henne och hon fick släppa lös all energi som gömt sig långt där inne någonstans... Efter det var det småtrav, kast med huvudet och andra olater. När vi sedan skulle trava och dom framför skulle öka så började hon galoppera på stället och när jag kände att det skulle sluta illa om vi inte saktade av ropade jag att vi skulle stanna. Hon lyssnade verkligen noll så det kändes bättre att ta det säkra före det osäkra istället för att det skulle ske en olycka. Men jag förstår henne, inte konstigt att hon blir så pigg och glad av att komma ut när hästarna knappt kommer ut på vinterhalvåret.

Tips på sen och omäktig middag

Det finns säkert fler där ute som undviker att äta middag precis innan man ska iväg och rida. Jag gör det i alla fall för att slippa mjälttugg och kunna prestera bättre. Innan man har kommit hem och hunnit duscha så är klockan 20.30-21.00 och då vill i alla fall inte jag ha något mäktigt. Så här kommer ett tips:

  • Müsli
  • Fil
  • Banan
Supergod blandning som ger tillbaka energin! Skiva en banan, häll över fil och avsluta med müsli. Snabbt och enkelt och inte lika mäktigt som "riktig" mat kan vara.


Beverly och volter

Det blev Beverly idag på dressyrlektionen. Sitsträning stod på schemat och redan från början var det hårda bud. Balansövningar som innehåll bl.a. stora cirklar bakåt med benen, vänster hand på höger fot och tvärtom, grodan och kaptensvändning.
Därefter var det bara att lägga upp stigbyglarna framför sadeln och börja jobba. Dagens övningar bestod av voltarbete, minska och öka volten, öppna och serpentinbågar. Ju längre lektionen gick ju bättre gick Beverly. På slutet satt jag på helt glappa tyglar och hon gick sååå fint! Är supernöjd! Imorgon kommer jag att ha träningsvärk som heter duga men det får man ta. Den känslan på slutet var något utöver det vanliga.

Fraktfritt på Hööks

Hööks kör återigen på frakfritt köp som räcker till 27/3, alltså nästa söndag. Själv blir jag alltid köpsugen vid sådana tillfällen men förhoppningsvis lyckas jag hålla fingrarna i styr och inte trycka hem något. Något annat som Hööks ofta kör med är olika paket/kombinations erbjudanden och denna gång är det ett fleeceset. Det innehåller täcke, lindor, grimma och grimskaft och endast för 199kr om man köper annat för över 200kr. Annars går det endast på 249kr. Supersnygga färgkombinationer! Själv skulle jag nog ha tagit det svart/blåa setet.

 


Ingen bra dag

Idag mår inte kroppen bra. Har konstant ont i magen och ser ut som att jag är gravid. Skitkul. Så för att förhoppningsvis få värken att gå över innan kvällen tänker jag krypa ner i soffan under en filt och slänga på en film. Drar iväg till stallet strax före 17.00 för U-sek möte och sedan dressyrlektion 19.00. För att skona kroppen hoppas jag på en häst som det bara är att "åka häst" på. Bara för att jag sa det så kommer det att bli motsatsen.

Sitsträning utan stigbyglar

Dagens lektion med barngruppen hade två syften; sitsträning och galoppfattningar. So uppvärmning blev det lättridning i trav och serpentinbågar vilket kändes enkelt och bra att börja med. Då fick dom även träning i att svänga och styra hästen samtidigt som traven skulle hållas igång.
För att börja sitsträningen enkelt och för att barnen skulle känna sig trygga tog jag in dom på mittvolten där dom fick lägga upp stigbyglarna. Därefter skritt - halt - skritt och flera sådana repititioner. För att öka ytterliggar la jag in trav korta stunder för att dom skulle vänja sig vid känslan. När jag tyckte att det kändes bra tog jag ut dom på fyrkantspåret där det var trav på långsidorna och skritt på kortsidorna vilket fungerade jättebra! Alla elever hade superfina sitsar till slut när dom fick in tekniken och då blir man stolt som ridlärare!

På slutet avslutade jag med att dom fick träna på galoppfattningar 2 eller 3 på fyrkantspåret och det fungerade riktigt bra. Nästa gång har vi cavaletti, då ska jag komma på en riktigt rolig och nyttig övning! Bäst att kolla planeringen.

Vårnyheter hos Jacson

Har hittat en hel del snygga nyheter hos Jacson som jag gillar! Vad tycker ni?

 


Litet ekipage

Återigen får videon tala för sig själva.
Det enda jag vill påpeka att jag hade velat sett en hjälm.


Nästan stallet

Ikväll blir det nästan stallet för min del! Det är möte med Hästival-gruppen och förhoppningsvis så kommer vi ett steg närmare målet. Så fort vi har bestämt något så kommer jag att avslöja mer. Hästivalen kommer att pågå under 7-11 juli där vi bl.a. kommer att anordna de årliga hopptävlingarna för både häst och ponny! Jag tror inte att jag än har förstått hur stor det kommer att bli men jag hoppas, tror och vill att det kommer att bli kanonbra!

Snälla, lägg ner

Jag tycker att det börjar gå för långt i Sverige när det gäller att skriva sin egna åsikt i sin egna blogg. Inte just det utan mer att personer som läser bloggarna inte kan acceptera en annars persons åsikt. Så länge det inte skadar någon annan människa eller går emot Sveriges lagar anser jag att man får skriva precis vad man vill och ingen annan har rätt att komma och trycka ner den människan.
Alltför ofta så händer detta i hästbloggar och är det bara jag som blir lite orolig? Ska inte vi i hästvärlden hjälpa varandra och försöka höja ridsportens status istället för att trycka ner varandra? Jag läste en av de yngre tjejerna i stallets blogg och det är sjukt hur långt man kan gå. Det närmade sig ren utskällning för att hon tyckte som hon tyckte.

Jag har själv bemött kommentarer dåligt, det erkänner jag för att kunna bli en bättre människa. Ibland går jag faktiskt tillbaka till de kommentarerna, läser, ser sedan själv vad jag har skrivit och skäms lite faktiskt. Varför kunde jag inte föra en normal diskussion med människan ifråga?

Det är lite som inlägget jag skrev om skitsnack; fråga istället mer om hur personen tänker och resonerar lite mer ingående för att verkligen förstå innan man "attackerar", dock ska man inte göra det heller men om man nu måste. Om ni då inte gillar det personen skriver så ge eran åsikt utan att ge denne en ren utskällning. Hade vi inte fått säga vår åsikt i Sverige så hade det funnits lag på det. Tänk på det nästa gång.

5 saker jag längtar efter

  • Att utbildningen ska ta slut så att jag kan börja träna för ridningens skull.

  • Att utbildningen ska ta slut så att jag kan komma igång med Isafold på allvar.



  • Att värmen ska komma så man slipper dra på sig 100kg kläder.

  • Att utomhussäsongen ska dra igång så att jag kan fara ut och fota igen.

  • Att det ska släppa för mig och Donna i ridningen rent allmänt

Vad längtar ni efter?

Uteritt flyttad

Det blir ingen uteritt idag, den flyttas fram tills på fredag istället då jag vill ha sällskap. Själv så ska det krävas en hel del innan jag rider ut själv då jag alltid tycker att det är säkrast att ha någon med mig. Så istället ska jag försöka komma på något intressant inlägg.


Foto: Anton SM


Dagens planer

Idag ska jag sitta och plugga heeelaaa dagen och förhoppningsvis få bort en hel del så man kan ta det lugnt i slutet av veckan då jag har så pass mycket att göra ändå.

Veckans planer:
  • Möte med hästivalen på tisdag
  • Möte med U-sek på torsdag (17.00 alla u-sekare)
  • Filmkväll på fredag?
  • Hästar före alkohol på lördag start 17.00. Anmälan finns i stallet!
  • Tävling på söndag, dressyr för mig och Donna.
Så ja, det skulle vara skönt att få bort det mesta med skolan.


Som sagt, idag blir det en hel del plugg och sedan blir det uteritt med Lusen mitt på dagen! Underbart att solen bestämde sig för att titta fram också, hoppas bara att blåsten ger sig.

5 saker ni inte visste om mig om ryttare

  • Sedan jag började skolan har jag haft otroligt höga krav på mig själv och det följde med upp på hästryggen. Därför får jag ofta prestationsångest om vi får en vikarie, ska rida programridning, på tävling eller om någon viss person ser på. Ofta är det när jag rider Donna då jag har fått för mig att alla kräver att jag ska rida henne bra då vi har varit ett ekipage så länge. Så när det går dåligt beror det ofta på min prestationsångest.

  • Jag har varit hästskötare i ett travstall. Dock slutade jag efter ett litet tag då hästen jag kände mest för blev såld. Då var jag runt 13-14 år.

  • Jag kan inte rida hästar som faller under kategorin pigga, heta, känsliga etc. Då blir det ofta okontrollerbart och varken roligt för mig, hästen eller ekipagen runt omkring. Dock har jag lättare att komma till bra ridning på hästar som behöver stöd från ryttaren; ex. Ramera när hon började gå med andra ryttaren efter sin ögonoperation.

  • Runt 14-15 år blev jag hästskötare på en unghäst. Jag kunde inte hantera hästen på något plan från början men till slut fann vi varandra. Dock flyttade hästen till Umeå efter bara några månader.

  • De hästar som har legat mig varmast om hjärtat har varit skäckar. Få undantag är de hästar jag bara kände i några månader men alla hästar som jag tyckt om några år har varit skäckar. Donna räknar jag som skäck i min fantasi då hon har små vita prickar överallt, haha. Långsökt jag vet.

Dagens hemlighet

Någon som kan lista ut vad jag har gjort idag? Malin kommer att avslöja det!

Foto: Malin Nordin

Kombinationer med Ninor

Det blev inte Donna igår, istället fick jag Ninor för att hästarna skulle gå lika mycket. Kändes faktiskt bra att det blev just Ninor då jag alltid blir lika glad varje gång och jag blir ponnyryttare igen!

Uppvärmning
Vi började med att själva jogga igång hästarna i trav. Jag koncentrerade mig på att få honom att lyssna på både framåtdrivande och förhållande, få honom att vänta på mig och hålla ihop kroppen (då han lätt får för sig att bakdelen ska fara åt något annat håll). Redan där kändes det helt fantastiskt, den känslan var längesen jag hade på honom! Sedan började första övningen, den jag har döpt till "Uppvärmning cavaletti" då det var uppvärmning inför de andra två övningarna. Hela uppvärmning gick i trav och under nedsittning utan stigbyglar.

Från vänstra kortsidan skulle vi vända upp över cavalettibommarna, sedan vända varannan vänster/höger. Sedan en volt i hörnet, öppna längs långsidan till oxern, volt runt oxern och sedan öka traven andra delen av långsidan. Samma sak i båda varven.


Ninor var såååå fin! Lugnt och fint över cavalettin med vilande steg och låg form. Volterna gick hyfsat bra, stadig form men något för mycket "ut-svängade" med bakdelen. Öppnorna SUPERFINA!

Kombination 1
Travbommar in, räcke, ett galoppsprång över en bom, oxer, 3 galoppsprång fram till ett plank. Planket las till i slutet.
Ninor lyssnade ovanligt bra här med! Trodde att han skulle strunta i mig fullständigt och springa på som ett ånglok genom kombinationen men oj så fin han var! Hoppade upp sig riktigt fint! Sista gången låg oxern på 80-90cm och planket las till, inga som helst problem! Jättenyttigt att trava in i kombinationen.

Kombination 2
Kryss in, 2 galoppsprång till oxern, 3(?) galoppsprång till en grind som las till på slutet.
Här lyssnade han för bra! Hade samlad galopp in första gången och då blev det nästan för långt för honom. Andra gången hade jag bättre tempo och då blev det nästan för trångt. Därefter hittade jag en bra galopp som blev perfekt för kombinationen! Första gången grinden las till sprang han på sidan, tror det berodde på att jag trodde att han skulle klara det och red inte som jag borde ha gjort. Sedan när jag började rida igen hoppade han över lekande lätt. Oxern i denna kombination låg på ca 90cm sista vändan.

Fyrkanterna = Sockerbitar
Stjärnan = Läskigt hinder (grind)

Jag är sååå nöjd över lektionen! Kändes inte som att man behövde ha press på sig utan hela gruppen var faktiskt avslappnade och "lekte" sig igenom lektionen då det såg så bra ut för alla! Stämningen var på topp och alla hade faktiskt riktigt roligt! Dock kom det fram varför vi kallas för självmordsgruppen... Julia körde rodeo och Borg körde lite akrobatik. Stor eloge till dessa som skötte det riktigt snyggt! Bevis på att hästarna hade roligt också? Jajjemen!


Vårfärger

Hittade lite våriga färger bland Horze kollektion. Något som ni skulle köpa?


Slut för denna gång

Sista jobbdagen idag för den här gången. Nästa jobbvecka blir under påskveckan vilket är sisådär 1,5 månad kvar tills dess. Ska bli skönt att koncentrera sig på skolan på riktigt och förhoppningsvis få mer tid över till stallet. Känns som att jag knappt är där nu för tiden (3 dagar i veckan). Det är alldeles för lite, eller vad tycker ni?

Ikväll är det hopplektion på Donna, längtar! Förhoppningsvis har jag ett roligt inlägg att skriva ikväll.


Foto: Anton SM


Börja om från början

Idag hade jag ett mål med barngruppen; att träna, försöka och förhoppningsvis lyckas med en riktigt bra galoppfattning. Inga smackningar, inga ponnysparkar, bara en ren och enkel fattning utan en massa hysteri. Inga svåra övningar heller. Galoppfattning i början på ena långsidan, avbrott till trav innan hörnet, sedan en mjuk båge in en bit på spåret på andra långsidan och sedan galoppfattning igen. Det gjorde jag endast för att det inte bara skulle bli runt, runt utan så att dom skulle tänka till på andra sidan också.

Vid lektionens slut hade alla elever fått igenom minst en riktigt bra galoppfattning. Nu hoppas jag att den känslan sitter kvar till nästa vecka och att galoppfattningarna kommer att fortsätta vara lika bra och harmoniska.

Sig själv före hästen?

Det här med att sälja sin häst och köpa en ny på grund av någon anledning kan uppfattas av vissa att man inte älskar sin häst så pass mycket att man väljer att behålla den.

Det vanligaste ämnet är när ponnyryttare ska upp på stor häst. Ryttarna har haft sina ponnyer i flera år, skrivit hur mycket dom älskar sina ponnyer och helt plötsligt så ska ponnyn säljas då ryttaren har fyllt 18. Ryttaren vill fortsätta tävla och har inte den möjligheten med ponny. Visst, det skulle gå att klassa upp den till häst men det är inte samma sak. Man får inte samma förutsättningar. Men hur är det då? Sätter man sitt egna intresse och passion för tävling före ponnyn? Själv tycker jag att det låter så... elakt rent ut sagt. Ryttare som byter upp sig till häst gör det antagligen för att komma längre upp i klasserna, för att utveckla sin egen ridning och mentalitet. Dom gör det för att dom älskar att tävla och vill fortsätta med det med samma förutsättningar som motståndarna (självklart kan en ponny ge hästarna bra motstånd men inte till samma nivå som under ponnytiden).

Det är förståligt att man inte kan ha kvar ponnyn och köpa en ny häst. Att vara hästägare är dyrt och inte är det många idag som knappt har råd med en. Tävlingsryttarna har sedan alla tävlingkostnader också, vilket kan bli en hel del extra kostnader per månad under säsongen.
Sedan är tiden som gäller också. Hur många har egentligen tid att älska och ta hand om två hästar om man har jobb/skola också?

Det kan även vara andra orsaker till varför man inte kan tävla sin häst längre. Hästen kanske blir skadad och går inte att hoppa. Den kanske får en sådan pass svår skada att den bara kan motionsridas. De som verkligen satsar på tävlingar kommer självklart att sälja hästen och då köpa en ny (tror jag).

Jag ska inte rabbla upp en massa mer orsaker till varför man säljer sin häst men dom vet ni nog redan om. Hur står jag till det här? Jag tycker såhär; om ryttaren vill fortsätta tävla men hästen passar inte, ryttaren och hästen passar inte ihop, hästens förutsättningar försämras etc så tycker jag att ägaren ska sälja hästen. Ryttaren kommer inte att bli lycklig av att gå från att tävla varannan helg till att bara ta en tur i skogen då och då när hon/han vet att det finns andra hästar som går att tävla. I det läget skulle jag vilja sätta ryttaren i första hand. Vad blir jag lycklig av? Tävlandet? Träningen? Skogsturerna? Prioriterar man inte sitt egna intresse först så kommer det att gå ut över hästen och då blir ingen lycklig. Då anser jag att det är bättre att sälja än att behålla, än hur mycket man älskar hästen så måste man vara lycklig med den.

Och ja, det finns människor som är lycklig bara av att få träffa hästen varje dag och ser tävlingar som en bonus. Dom bryr sig inte om hästen inte går att tävla eller annat, dom kommer att behålla sin häst ändå. Själv vet jag inte om jag skulle klara av att sälja min häst om jag hade någon...

Hur ställer ni er till det här? Vad skulle ni ha gjort om er tävlingshäst endast gick att motionsrida?

Nu kommer några bli upprörda

Än en gång hamnade jag på en helt annan sida än det som var tänkt för skolarbete *host* misstag *host*. Klickade in mig på en blogg som tog upp ett väldigt känsligt och hett ämne som många kommer att vara kritiska mot.

Klicka här för att komma till inlägget.

Vad tycker ni om ämnet?
När jag har gjort klart skolan för idag ska jag själv ta och skriva ett inlägg om det.

En ny snygging på världsbilden

Sitter och arbetar med skolarbetet och hamnar av misstag *host* inne på Stall Bengtsson Kristoffersson. Klickar runt och hamnar på RGB's hästar. Där hittar jag denna skönhet nedan! Inte visste jag att han hade den hästen i sitt stall. Hur många av er där ute visste det? Hästen heter Quintero la Silla.

Bilden finns på stallets hemsida, fotograf framkommer ej.


Borta bra men hemma bäst

Är nu hemma från helgens Stockholmsresa! Känns skönt att vara hemma, speciellt att sova i sin egna säng, haha! Vi var hemma strax efter 17.00 och fram tills nu har jag hunnit jobba sisådär 2 timmar, ätit middag och duschat. Imorgon blir det att kliva upp strax före 05.00 för att fara och jobba. Skönt att ha gjort bort 2 timmar idag så man kan sluta tidigare imorgon! :)

Självklart hann vi fara förbi Hööks i Sundsvall och Horze nere i Stockholm. På Hööks lyckades jag få med mig två tredelade bett (ett till Lusen och ett till Donna) och ett par tyglar till Lusens dressyrträns. Det blev bara en snabbvisit då vi ville komma ner till Stockholm i tid. Nere på Horze fick jag med mig en svart jacka (den som är på bilden) för halva priset och en ny tävlingsskjorta (den på bilden). Horze hade haft reakväll dagen innan så det fanns inte så jättemycket där... Typiskt...

 


Resa söderut

Snart ska jag skriva prov, väntar bara på att provet ska läggas ut. Det är redan 12min sent och jag har inte all tid i världen då familjen planerar att vara nere i Sundsvall strax efter 10.00. Känns som att den planen kommer att krasha totalt. Vi åker ner till Stockholm idag och imorgon gifter min kusin sig. Det roligaste är att jag är fotograf! Känns jätteroligt att få fota bröllop igen!

Mellan 10.30-11.00 kliver jag in på Hööks i Sundsvall hoppas jag. Det ska inköpas ett bett och tyglar till Lucifers dressyrträns. Skulle behöva köpa till Donna också men jag glömde mäta hennes bett. Smart.
Sedan ikväll vid 19.00 kliver jag troligen ut ur Horze butik nere i Upplands Väsby. HURRA!

Så det blir nog ingen uppdatering från mig förrän på söndagkväll. Knappt det.

Cavaletti och hästbyte

Kom till stallet och såg att jag var uppskriven på Ninor. Skitkul tänkte jag! HAHA tänkte Camilla. Det blev hästbyte då hon som skulle ha Donna inte orkar med henne då Donna är så pass tung. Ännu roligare tänkte jag!

Under uppvärmningen kändes Donna väldigt loj och inte alls som hon brukar vara. Vi hittade aldrig känslan och någon vidare form blev det då inte. Väldigt okänslig för alla hjälperna och det kändes som att bakdelen släpades 100m bakom henne. Galoppen blev bättre, där var hon jättefin! Dock inte den energi jag hade önskat men fin var hon. Vi skulle rida ca 10m volter på långsidorna och det gjorde Donna med bravur. Duktig häst!
Lite övningar med skänkelvikning, minska och öka traven över bommar och mer volter. Dock kändes det piss varje sekund och jag fick aldrig något gensvar av hästen. Det var bara... helt dött överallt. Inget sug i bettet, inget aktivitet bak och ingen bjudning framåt.

Sista övningen skulle vi hoppa ett sockerbitshinder, lägga en volt, hoppa nästa, lägga volt, och hoppa nästa. Där började både jag och Donna att vakna och nu kändes det mycket bättre trots att vi aldrig hittade den där känslan som brukar komma. Sista övningen var först att minska galoppen mellan hindren och sedan öka. Donna gjorde det hon skulle, inte mer än så.

Nej, till nästa vecka hoppas jag att hon mår bättre för inte står allt rätt till med stjärnan. Jag hoppas att det har med pälsfällningen att göra så det inte är något annat som spökar. Imorgon blir det ingen ridning för min del då jag drar till Stockholm. Onej, jag missar knopptävlingen. Buhu.

Gårdagens cavaletti med barnen

Egentligen så stod det hoppning på schemat men jag kände att jag ville hinna med det som vi inte hann förra veckan. Gjorde om banan lite och tog med målet med lektionen som var upphöjda bommar. Det känns som en bra grund att ha ridit igenom innan man börjar hoppa och även som bra variation, speciellt på den nivå som gruppen är på nu.

Uppvärmning
Den gick till så att det var skritt över bommarna (självklart lätt sits) som är på en båge med en kon som "väg-hjälp". Vid mitten på kommande kortsida var det trav, sedan lätt sits hela långsidan ner och avsakning till skritt vid mitten på nästa kortsida. Enkel övning för att värma upp både häst och ryttare.

Övning
Själva övningen hade samma ridvägar fast trav hela banan igenom. Samma arbete som tidigare vid bågen med bommarna. Vänd in från kortsidan, lätt sits över bommarna, runda konen, lätt sits över nästa bommar och sedan lättridning. Vid andra långsidan lätt sits över den bomserien. När det kändes som att alla elever hade koll på övningen la jag upp ena sidan på de två sista bommarna (de nedre på bilden) så dom var högre på varsin sida (använde mig utav sockerbitar på mellersta höjden). När det kändes bra höjde jag upp ytterliggare en.

Hela lektionen flöt på riktigt bra tycker jag och jag tror även att eleverna tyckte att det var roligt! Nästa gång är det dressyr och oj vad dom ska få kämpa då.

Smart nyhet från Hööks!

Bara jag som tycker att den nya överdragsoverallen från Hööks är supersmart? Den måste vara helt perfekt för de som har stalltjänst innan skolan/jobbet och inte har tid att byta om etc. eller vad man nu känner att man måste göra innan det är dags att fara. Tummen upp från min sida! Dock hade en svart varit mer passande för min del.

 


Jag behöver vara hos honom

Ni ska bara veta hur mycket jag behöver han just nu.
Han tar bort all stress, magont och allt annat man kan få av skola och jobb.


Foto: Rebecka Borg


RSS 2.0