Nästa aktivitet med HFA

10 mars kör vi igen! Partybowling på Öviks bowlinghall = discoljus och skön musik! Kommer bli en grym kväll, hoppas att vi blir ett helt gäng som åker iväg!

You're amazing

Mer lycka än såhär går nog inte att få. Varenda dag hade gärna fått sett ut såhär! Älskade lurvboll!

Bajsunge kan du vara själv!

Emma, räcker ett papper mot mig: Här Pernilla, ta reda på detta.
Jag: Ok.
Emma, när jag tagit pappret: Det är bajs på det så du vet. HAHAHAHAHAHA!

Tävling hos johannagrant.se igen

Klicka här för att komma till tävlingen och här för att komma till Chevals hemsida :)

I survived one more time

Att sitta på en häst, som man blev svimfärdig av att bara tänka sig själv på för två veckor sedan, och gå till att galoppera på långa tyglar och endast kontrollera med säte och skänkel. Fy fabian så stolt jag är över mig själv! Så stort och äkta leende på slutet av ridpasset, så underbar känsla!

Har idag igen suttit på samma häst som för två veckor sedan. Första delen av passet skakade benen konstant, jag var spänd i hela kroppen och vågade knappt peta på häststackarn. Första galoppen, usch. Där snackar vi fiolsträng till ryttare som knappt vågade hålla om med benen. Sedan hände det något. Helen bad mig länga tyglarna och endast rida med säte och skänkel. Det fungerade. Jag slappnade av och kunde sitta stolt och rak i ryggen. Hästen gick som en dröm, lyssnade på minsta vink och var totalt avslappnad. Förstår ni den känslan?! Så otroligt mäktig.
Sista 10min jobbade vi med travökningarna. Den känslan; att jag kunde sitta kvar i position, stödja upp hästen att behålla formen och göra en otrolig ökning. Den känslan kommer jag att leva på länge.

Tack tack tack tack TACK Helen för att du får mig att våga! :D

Inspiration

Jag vill ha en lägenhet nu. Älskar alla dessa möbler, precis såhär vill jag inreda min lägenhet. Mitt hem. Allt finns på jysk.se. Kan ingen bara ringa och erbjuda mig drömlägenheten?

War horse och vårsol

Kvällen igår var riktigt najs måste jag säga! Roliga 5-kamp med tävlingsinriktade människor och mycket skratt, precis som det ska vara! Kvällen fortsatte med film i bästa genre; hästfilm! Först Spirit och sedan War horse. Under sista filmen var inte ett öga torrt; så otroligt underbar, vacker och älskad film. Den faller absolut under min topp 10-lista över historiens bästa filmer. Dock så tycker jag ändå att Hidalgo fortfarande är ett snäpp bättre...

Ikväll håller jag tummarna för att War horse vinner minst en oscar på oscarsgalan!

Vaknade upp strax efter halv 9 på stallet, såg lite på Gunilla-träningarna och åkte sedan hem. Var bara att byta om och dra och plocka upp Filidutten. Vi tog en supermysig promenad uppe på Varvet i det underbara vårvädret! Resten av dagen spenderades i soffan med film och en powernap. Nu Så ska det låta efter en underbart god middag från Matcompaniet :)

Jag fullkomligt älskar scenen när hästen springer över krigsfältet. Så känslostarkt.

En kväll med HFA

Ska alldeles strax åka iväg till Ica och inhandla lite till kvällens 5-kamp på ridskolan. Ikväll är det HFA och som en bonus kör vi även övernattning. Har packat ner alla hästfilmer jag har, det är temat ikväll. Chokladen ska med, ett glatt humör och bara ha en grymt najs kväll med underbara brudar! :)

Even more beautiful then the sunshine


Just a ordinary saturday


Moderskärlek

Hans: Men vad ska dom gräddas i för temperatur då?! Bitch.
Jag: Pratar du om mamma din?
Hans: Eh, ja...

Snark och awesomeness

ZzZzZzzzz.... Har efter mycket om och men överlevt dagen och sitter nu på hotell awesome halvt borta. Chokladen i kylskåpet, chokladbollar på G, film så småningom och imorgon väntas sovmorgon. So f*cking awesome.

I need you, I need you to know

Är omänskligt trött. Detta har varit (läs är) värsta arbetsveckan någonsin. Stress, stress, stress. Inte har man hunnit med att sova på eftermiddagarna heller, den tiden har spenderats i stallet. Vaknade imorse och hade inget minne av varför jag hade lagt mina saker där dom låg. Det var lite.. scary.. Sista rycket nu, 14.30 tar jag helg och som bonus är det lönehelg! Den är efterlängtad.

Cavaletti med Donna

Igårkväll hade vi cavaletti och jag fick Donna :)
Värmde upp med serpentinbågar med några få skrittsteg över medellinjen i trav. Här var hon riktigt mjuk och följsam och ju mer jag vågade rida ju bättre gick hon. Galoppen tog vi på volterna och här gick hon över förväntan i båda varven. Minst lika mjuk som i traven, dock fick jag jobbad en hel del för att behålla hennes energi men något ska jag väl göra där uppe ;)

Trav in över bomserierna, mitt emellan en tydlig halvhalt (tänk trav på stället) och sväng sedan varannan höger, varannan vänster. På långsidorna öppna till E / B, 10m volt, sedan valde jag att göra tempoväxling framåt istället för fortsätta med öppna. För stunden kändes det bättre att göra så för att hålla kvar hennes energi (då jag testade med öppna först men hon segade ner så otroligt). Därefter över bomserierna igen.

Här var min ork totalt borta. Orkade knappt sitta uppsträckt i sadeln så Donnas form var inte direkt.. som den brukar, haha. För att lyfta fram de positiva sakerna så hade hon jättefint schwung och takt över bommarna, lyssnade bra på halvhalten och svarade fint framåt. Öppnan gick sådär men ändå över förväntan så jag är nöjd. I volterna red jag inte alls så dom kunde ha blivit så mycket bättre...

Efter travarbetet skulle vi räkna galoppsprång mellan de två hindren på ena långsidan. Först 5 normala, sedan korta ihop till 6 och därefter öka och rida på 4. Donna skötte sig som en pärla! Tror att både hon och jag gillade att rida på 4 språng mest... Haha, ibland måste man få busrida också! ;)

Hotell awesome

Under några dagar är jag incheckad på hotell "Awesom på ett hörn", möttes av en otroligt fin välkomstlapp och skumtomtar på kudden. Det är service det! Dags att skynda mig, emson väntar på att jag ska plocka upp henne i Domsjö om 15min. Good luck.


Hoppning på böjt spår

Idag stod det hoppning på schemat och jag tyckte att det var dags att börja hoppa flera hinder i följd och på böjt spår. Eleverna kan utan problem komma på en långsida och hoppa hinder i följd så jag utmanade dom och gjorde en svag båge mellan hindrena. Dom vänder upp mot långsidan, hoppar ett hinder, vid E vänder dom svagt mot kortsidan och hoppar nästa hinder. Startade med att det var 3 travbommar vid varje hinder för att dom skulle hitta vägarna på ett lugnt sätt utan att få för stor press från början. Övergick sedan till att ha en travbom, sedan lågt lågt räcke och nästa hinder ett mindre kryss. Så dom travade in på bågen och föll sedan in i galopp mot krysset. Avslutade med två kryss och galopp hela vägen.

Dom var så duktiga! Lite utmaning var det från början att hålla igång galoppen hela vägen men sedan flöt det på fantastiskt bra! Till och med Sune fick lite fart under hovarna och tyckte det var lajbans! Kan inte säga det nog många ggr; jag är såå stolt över mina elever! :D

Dagens funderingar kring saker på Hemköp

För det första..
Varför finns det en tidning som heter "Baka" om det inte finns några recept i den? Själv tycker jag det är oerhört frustrerande med en mängd bilder på en massa muffins, chokladkakor, tårtor etc. och man har ingen aning om hur man själv ska göra.

För det andra..
Hur kan någon vilja se ut som bröderna Fluff? Var inte det under 90-talet dom var som populärast? Och känns det inte mer 80-tal än 90? Och varför vill människan överhuvudtaget göra denna frisyr. Smal som hon var också liknande hon väldigt mycket en gående mick. Man kunde ju ha tagit fel.

You made my day

Emma: Kletet som du fastnar med skorna i är kiss så du vet.

Tack Emma, det gjorde min dag mycket bättre.

Big bang BOOM

Har precis ätit kvällsfika och sitter nu och ser på The Big Bang Theori. Arbetsveckan är tuffare än vanligt, samma sak med stallet. Förstår inte mina läsare vad jag menar så läs på ÖORs hemsida i ridskolebloggen så förstår ni nog. Det händer så mycket så man blir alldeles yr i skallen och vet inte vad man ska göra för att hjälpa till. För att göra nånting bakade jag en chokladkaka igårkväll och tog med till stallet. Fullt med leenden och uppskattande ord, tror att jag förgyllde dagen där en smula :)
Som sagt, det är mycket nu. Förhoppningsvis har jag tid och ork att skriva om barngruppen imorgonkväll. Sköt er snyggt och stressa inte i onödan. God natt.

My life and everything


The reason why I'm coming back every day


Give me a challange

Jag kan inte sluta skratta, tårarna rinner och jag för magknip. Så underbart roligt!

För att det ska bli ännu roligare så kom jag på en grym idé när jag såg filmen. Ni läsare, ge mig en utmaning som jag ska genomföra med en eller flera kompisar. Det kan vara vad som helst, och det kommer självklart att filmas och visas här på bloggen. Det kan vara typ... åka baklänges nerför hallonbacken på en madrass. Hur vill ni se mig göra bort mig totalt? ;)


Rise and shine

Tipsar idag om ett inlägg skrivet av havrepappan. En måndag är alltid måndag och känns alltid lika jobbig att ta sig igenom. Så läs inlägget, skratta precis som jag gjorde och njut sedan av solen som valt att visa sin närvaro idag!
http://www.hippson.se/blogs/havrepappa/rasbiologi-for-hastar.htm

'Cause I'm shouting your name all over town

Lång dag idag. Sov ut ordentligt, drog sedan till ridskolan för två möten. Ett inför ponnyhopptävlingarna som är 3-4 mars och sedan årsmöte för klubben. Både gick bra, inga större saker utan det känns som att vi alla har koll på läget! :) Kvällen har sedan spenderats hemma hos Hans med smoothie, kakor och tv-spel. Shit. Känner att det är lite 90-tal över det hela. Wow.

Mot filidutten

Drar iväg till Filidutten aka Lovisa för att se på Mello och äta godis. Förhoppningsvis en eller två filmer också, och jag ska inte somna denna gång! Ha en najs kväll allihopa! :)

Mer av Rebecka och Akilles


Älskade hårboll

Upptäckte denna filur i min datorväska när jag kom hem. Myskatten.

I've missed you my lovely Canon

Dagen har spenderats med kameran i hand. Började med att köra ut till Nötbolandet och fota Rebecka och Akilles. Trots snö som föll så blev bilderna riktigt bra. Så kul att vara tillbaka i fotovärlden!

Trött fredagskväll

Emma (via sms igårkväll): Det var en gång en kanin som andades med arselet. En vacker dag satte den sig ner och dog...

Behöver jag säga att båda två vek sig av skratt? Så trötta är vi efter en dag med varandra.

Raj raj fredagkväll, nu är det ledig helg

Idag är det fredag och jag är helt ledig ikväll. Inget jobb, inget planerat. Ingenting. Det är bland de skönaste känslorna någonsin efter en rätt tung vecka. Så jag sitter framför The Voice Sverige med familjen och ska strax göra en grym fruktsallad med vispad grädde. Chokladen som gäller ikväll; Marabou Daim och Marabou Sensation Cookies Dream. Livet är bra just nu.

Jag bjuder på en grymt skön video på en av idolerna. Bettan, the one and only. Fredagsmys på högsta nivå.

Ett steg i rätt riktning för utvecklingen

Dagens dressyrträning innehåll framdelsvändning, ryggning och lösgörande galopparbete. I framridningen var Donna såååå fin! Förstår fortfarande inte hur jag kan få äran att rida en sån fin häst och hur jag kan få henne att plocka fram sin bästa sida :)

Framdelsvändningarna blev bättre och bättre ju fler vi gjorde och ju mer jag red med sätet. Eftersom jag knappt kunde använda vänster tygeln (på grund av skadan) så var jag tvungen att sitta helt stilla för att lindra värken. Helt plötsligt fungerade att rida med enbart skänkel och säte! Framdelsvändningarna satt och ryggningarna blev mycket, mycket bättre än vad dom varit hittills.

Innan vi bytte varv för framdelsvändningarna tog vi en paus och arbetade i trav och galopp. Flytta undan hästen för innerskänkel vid A / C och låta hästen "falla" ut mot E / B, strax innan spåret ge galoppskänkel för att hästen ska fortsätta falla ut mot spåret. Vid nästa kortsida enkelt forma och flytta undan för innerskänkel, efter något galoppsprång på spåret bryta av till trav igen. Samma sak här; kunde knappt använda vänstertygeln utan var tvungen att rida i princip utan tyglar (endast lätt stöd) och rida med säte och skänklar. Inte lika lätt här men oj så bra det gick på slutet!

Att bli skadad kanske var bland det bästa som kunde hända för min utveckling i ridningen? Ikväll kunde jag med lätthet rida Donna i stadig form i vänster varv, enkelt flytta undan för skänkeln, behålla en bra form under hela passet och hitta en mjuk men ändå stark ridning som Donna behöver. Känns sååå bra att det går framåt och framåt för varje gång jag sitter på hästryggen! :D


Foto: Malin Nordin

Ont, det gör ont men det går

Någon som har någon hemmakur eller annan lösning på hur man kan få smärta i arm, axel och del av nacke att går ner? Under lektionen igår värkte det varje minut från att vi kortade tyglarna tills nu. Känns inte alls sådär jätteroligt, skulle gissa på en rejäl sträckning. Vad ska jag göra? Vad ska jag använda? Salva? Massage? TELL ME SOMETHING! :|

Fin fina lilla brun

Fick rida Rambo igår igen på dressyrlektionen. Vi jobbade mycket med ställning och böjning första delen av passet, han var riktigt fin och samarbetsvillig. Huvudövningen sedan fortsatte i samma tänk; att få hästen att enkelt följa hjälperna och forma sig enkelt för skänklarna.

4 koner var utställda en bra bit innanför fyrkantspåret och dom bilda en mindre fyrkant. I varje hörn (kon) skulle vi lägga en 10m volt ut mot spåret och forma hästarna för innerskänkel. Sedan rakrikta, rida normalt arbetstempo på kortsidorna och på långsidorna öka en aningen.

Rambo skötte sig som en pärla och var väldigt enkel att rida i denna övning. Följde enkelt lätta hjälperna och svarade lika bra för framåtdrivande som förhållande hjälper. Tror att övning var mer nyttig för mig än för honom, haha ;)

De röda volterna ska vara runda fina 10m volter och fyrkantspåret ska INTE var så skevt...

Hej mitt vinterland

Bara jag som vill ut och plumsa i djupsnö? Alla ni som kan; ta vara på varenda dag ni får möjlighet att fara ut! :)

Förberedande inför märkestagning

Igår jobbade vi med cavaletti och övningar som är förberedande inför märkestagningen som är om ca 4 veckor. En bana där det händer väldigt mycket så att ryttarna måste vara snabba i sina hjälper och hästarna kvick i benen. Bommar med korta och långa travavstånd, bommar på volt och galoppbommar. På slutet fick dom även komma över bom - kryss. Allt flöt på riktigt bra och det känns som att märkestagningen kommer bli lätt som en plätt! :D

Sur och grinig

Anonym om Nervös så det inte går att andas?:
Fast nu stämmer det inte riktigt? Jag tycker att du alltid blir enormt sur och arg efter dina ritter om det inte gått som du vill. Det går ut över oss andra och är riktigt jobbigt.

Svar: Förra året kan jag endast komma ihåg 2ggr som jag blev riktigt besviken och det var på sommartävlingarna och under dressyr KM. Om det på något sätt gick ut över någon så ber jag om ursäkt. Själv brukar jag alltid försöka prata med personen i fråga efteråt och be om ursäkt om jag kommer på mig själv med att vara otrevlig. För att slippa sånt brukar jag unvika folk tills humöret har vänt till det bättre och folk brukar unvika mig till jag är normal igen, haha! ;) Har jag glömt be om ursäkt någon gång så gör jag det nu. Man är så inne i besvikelsen så man kommer inte ihåg alla som råkat ut för min dåliga sida ;)

Kan ju passa på att be om ursäkt lite extra till dom jag VET som har varit med om mina besvikelser; Rebecka, Malin, Maria, Sandra, Henny, Helen, Camilla, Johanna och Maggan. Det har aldrig varit personligt eller elakt menat mot er!

Happy valentine

I samband med påminnelse om vilken dag det var igår på ridskolans hemsida fick jag och Lusen stå för bild tillsammans med Stella/Spirre och Amanda/Lester. Det stämmer ju, han är min lille valentine! Blir alltid lika glad av att se oss på startsidan! :)

Gårdagens arbetspass på ridskolan

Hoppade som sagt in som vikarie igår då Helen ligger hemma och sjuk :)

Första gruppen var en ungdomsgrupp där jag hade 3 elever. Kändes bra med en mjukstart där jag hade tid och möjlighet att kunna se och hjälpa alla elever på bästa sätt. Huvudövningen var enkla galoppombyten (t.ex. höger galopp, skritt 3-5steg, vänster galopp) med en övning som jag gillar! Man har mittvolten som utgångsläge och vid medellinjen saktar man av till skritt, fattar andra galoppen och vänder ut mot långsidorna. Ett varv på den volten och sedan skritt på medellinjen, galopp och in på mittvolten igen. Samma sak mot båda kortsidorna. Alla elever gjorde framsteg under lektionens gång och förbättrade och förändrade de saker som inte riktigt fungerade till att dom gjorde det. Så roligt att ens egen kunskap är så pass bra att man kan hjälpa andra att lyckas :D

Andra gruppen var en barngrupp där vi red avdelning med tät och tränade på att trava ridvägar och få serpentinbågar att fungera. På slutet tog vi även lite galopp och allt flöt på jättebra! Var lite orolig över hur denna lektion skulle gå men det gick jättebra!

Sista gruppen var en vuxengrupp som endast rider dressyr, samma huvudövning som första gruppen. Här blev det som svårast för mig då majoriteten av eleverna ligger på samma nivå som mig själv i ridning eller högre. Hur ska jag hjälpa? Vilka detaljer ska jag gå på? Hur ska jag få ekipaget att bli mer samspelt och fungera bättre? Jag behövde inte oroa mig utan hittade något hos alla ryttare som jag kunde hjälpa dom med.

Förhoppningsvis så stod alla elever ut med mig och tyckte att lektionerna gav något, trots att jag inte är lika duktig eller utbildad som Helen :D

Problem, trubbel, trippel dubbel

Började gårdagen med att säga "ny dag, nya möjligheter". Skulle vilja ändra det till "ny dag, nya problem", för det var precis så det var. Hela dagen gick rakt åt skogen! Ingen fikakompis på jobbigt, hittade inte jobbilens nyckel förrän efter 20min, fick fara ensam till ett mardrömsställe att städa, tappade bort en viktig nyckel, internet fungerade inte, skadade armen på kvällen och när jag till slut kom hem så har rautern till internet gått sönder och det kommer dröja minst till ikväll innan det fungerar. Kul liv.

Ringde Hans och försökte få peppning, jag fick asgarv tillbaka och skämtade om att nu fattades det bara att det blev strömavbrott. Vad hände ett x-antal ggr inatt? Precis, strömavbrott. Jag är inte bitter.

Nervös så det inte går att andas?

ryttare om Tävling med Donnis!:
Är du ofta nervös innan du ska tävla?
Alltså att benen nästan viker sig? Magen pirrar?

Svar: Under mina första år som tävlingsryttare var jag så nervös. Jag mådde illa och hade så pass höga krav på mig själv att jag grät i princip efter varje start på grund av att jag var besviken. Numera har jag sänkt kraven och strävar inte lika mycket efter just den procenten i dressyr eller den tiden i hoppningen. Nu tävlar jag för att jag tycker det är kul och målet är just det också; att jag och hästen ska ha roligt! Men ja, nog är jag lite nervös innan (speciellt inför hoppning) men det är så att jag kan hantera det ;) Det gäller att sänka kraven och inte sätta press på sig själv. Vad gör det om hästen vägrar på ett hinder eller att du inte får till den där travökningen som du vet att ni kan inför halva stallet? INGENTING! Alla kan inte ha en bra dag, varken ryttare eller häst och det vet att vettiga hästmänniskor om :)

Inhoppare ikväll

Ändrade planer för kvällen! En instruktör är sjuk så jag hoppar in och har lektionerna mellan 17.00-20.00 ikväll! Vilken variation sedan på grupperna; först en ungdomsgrupp, sedan nybörjargrupp barn och avslutningsvis vuxen grupp dressyr. Blir en utmaning att anpassa sig så fort efter varje grupp men tror nog inte det ska vara något problem! Tycker det är lattjolajbans att få hoppa in som vikarie, speciellt när det gäller de duktigare grupperna som är lite äldre och kan göra svårare saker. Förhoppningsvis så blir eleverna nöjda, det är det som är huvudsaken :)

Ny dag, nya möjligheter

Jag är dyngtrött. Verkligen sådär trött så det gör ont i ögonen på grund av att man tvingas hålla dom uppe. Kul. Emma är hemma med sjukt barn idag också så inte får man någon arbetskollega idag heller. Hur ska jag överleva?! Efter att förhoppningsvis ha överlevt jobbet blir det däremot något jag har längtat efter hela vintern! :D Perfekta sättet att spendera alla hjärtans dag på!

I survived!

Jag överlevde, och det med råge! Innan lektionen körde igång kände jag inte benen och var likblek i ansiktet. Behöver inte säga mer hur rädd jag var. Första skrittstegen var hemska, tror inte jag andades rakt nå mycket första minuterna. Samma sak första travstegen; vågade knappt andas, än mindre komma till bra ridning. Men vet ni vad? Allt eftersom lektionen gick så slappnade jag av mer, vågade andas och kom till någorlunda ridning! Så grymt stolt över mig själv! Hängde med på allt som de andra gjorde och klarade det! :D

Varför jag har varit rädd har endast suttit i huvudet på mig, hästen har inte ens gjort mig något. Så tro inte att någon av ridskolans hästar är en monsterhäst, för såhär fina hästar har vi aldrig haft förut! Är stolt över hästmaterialet som vi har i nuläget :)
Nästa vecka kör vi igen om det blir tillräckligt många i gruppen, känns lite konstigt att faktiskt se fram emot det!

Stort tack till Helen, Johanna och Camilla för allt peppande!

Scared to death

Alldeles strax ska jag göra något som är fruktandsvärt svårt för mig. Jag är livrädd, jag skakar och vet inte var jag ska ta vägen. Men det är en bra sak, för mig själv och för psyket. Johanna kommer att hjälpa mig igenom det. Någon som kan lista ut vad det kan vara? Starten på vårens mentala träning!

Skotrar och hästar och allt annat

Med tanke på det som hände i lördags (läs artikeln här) och med alla disskutioner och debatter som uppkommit tänkte jag ge min åsikt.  Man märker så tydligt på kommentarerna i artikeln vilka som är djurmänniskor eller inte. Att säga att vi ryttare ska hålla oss på inhägnat område med våra oberäkneliga hästar känns lika logiskt som att tycka detsamma om skotrar, bilar, hundar och alla andra fordon och fotgängare. Alla har vi rätt att vistas ute i naturen och på vägar; bara vi använder vårt sunda förnuft och visar varandra respekt.
Enligt allemansrätten står det detta "dessutom bör du: undvika att rida på mjuka stigar och på stigar som vanligtvis används för vandring och motionslöpning. Rid inte heller i markerade eller uppåkta skidspår." Det står alltså du bör inte, ingenting om att du får inte = använd ditt sunda förnuft och respektera andra människor. Citatet är hämtat från denna sida där du kan läsa mer om allemansrätten och ridning.
Jag hittade även denna text från Lantbrukarnas riksförbund angående ridning på vägar "Ridning eller körning på enskilda vägar går knappast att förbjuda eftersom en häst med ryttare eller kusk inte räknas som ett motordrivet fordon. Här gäller också allemansrätten, som ger alla rätt att beträda en enskild väg om denna inte skadas." Vi ryttare får alltså ta en ridtur på enskilda vägar. Det får inte motordrivna fordon. På transportstyrelsens hemsida hittar jag detta utdrag: "Ridning och körning med häst är tillåten på de flesta vägar och i terrängen." Vi får alltså rida på vägar om det inte finns en förbudsskylt. Då har vi rätt ut det också.

För att återgå till artikeln och händelsen. Ryttaren red på en ridväg där det klart och tydligt är skyltat ridväg. Svårt att förstå? Nej, inte för normala människor. Kör man in med motordrivna fordon utan tillåtelse på såna vägar? Nej, skulle inte tro det. Dags att visa respekt. Vi rider inte in på skoterleder för att vi inte vill att era spår ska förstöras och för att vi inte vill framkalla en olycka (ja, det finns vissa ryttare som gör det ändå men dom är inte ALLA ryttare). Detsamma borde alla förare av motordrivna fordon tänka detsamma. Självklart drar jag inte alla motorförare över en kant nu, jag känner en hel del som kör skoter och gör det med vett i skallen.

Fördomar som jag läst bland kommentarerna:
  • Ingen ryttare plockar upp hästbajs efter sig
  • Alla ryttare som rider längs vägen kan inte kontrollera sin häst och har en häst som ej är trafiksäker
  • Trafiksäkra hästar är som robotar; reagerar inte för ljud, rörelse eller något annat som kan upplevas som obehagligt
Okej, var kommer alla dessa ifrån?! Jag tar det igen. Det finns ett fåtal ryttare som inte plockar upp hästbajs efter sig, det är inte alla ryttare som gör så. Vi ryttare som rider ut på vägar där det kan komma motorfordon gör det inte på en osäker häst; det gör vi bara om vi har självmordstankar. De hästar som man ser vid trafikerade vägar klarar av fordon till en viss gräns; om föraren av fordonet visar respekt, sänker farten, lugnt kör förbi och fortsätter. Alla hästar kan bli rädda för saker; oavsett hur lugna och trygga dom är. Att hästar skulle palla två skotrar som kör fullt ös medvetslös förbi utan att ens titta på ekipaget är rent bullshit. Till och med jag skulle bli livrädd, hoppa ner i diket och gömma mig. Oavsett om jag har en kompis bredvid mig eller inte som får ta smällen. Hade någon sagt att det var mitt fel då att jag skadade mig och min kompis? Nej, precis. För jag är inte "oberäknelig".

Självklart så måste vi börja någonstans med våra hästar. Från början för att vänja hästarna vid trafik väljer vi kortare bitar att passera trafik på, då med en mer trafiksäker häst som tar det lilla lugna och kan vara en trygghet för den osäkra hästen. Då rider vi inte på vägar fullt med fotgängare och inte heller i närheten av fordonen. Vi väljer att vänja in hästarna bit för bit. När hästarna känns mer säkra tar vi steget längre. Och varför skulle vi vilja rida länge på en trafikerad väg? Inte händer det ofta, vi vill hitta ett underlag där vi kan välja trav eller galopp en längre distans. Det gör vi inte med fordon bredvid.

Majoriteten av ryttare (finns en liten del som inte har det sunda förnuftet) visar alltid respekt på vägar där det kan komma annat än hästar. Möter vi en fotgängare saktar vi av till skritt och passerar så långt ut mot kanten som möjligt. Detsamma gäller om vi möter fordon. Än en gång vill jag påpeka att jag inte hatar förare till fordon, ni får mer än gärna vistas i naturen och ha fantastiskt kul med er hobby. Men vi ryttare vill också kunna göra det. Kan vi inte bara visa varandra respekt och använda sunt förnuft så att vi kan dela på de vägar och den natur som vi har? Det blir så mycket roligare att ta sig ut då och njuta av livet utan att onödiga olyckor sker.
Ridning eller körning på enskilda vägar går
knappast att förbjuda eftersom en häst med
ryttare eller kusk inte räknas som ett motordrivet fordon. Här gäller också allemansrätten,
som ger alla rätt att beträda en enskild väg
om denna inte skadas

It's not me, it's you

Jag har ont i precis hela kroppen. Slutet på denna vecka har varit full rulle. Jag har ridit 1-2ggr/dag tors-sön (vilket jag INTE är van vid), ramlat av 2ggr och jobbat mer än vanligt. Träningsvärken infinner sig i armar, mage och ben. Mörbultheten är i hela kroppen. Kan inte ens ta på mig en tröja normalt, haha! Någon som bjuder på en massage kanske? Lovisa? ;)

Nej, dags att sova kanske så att man orkar jobba nästa vecka. Ska tvinga Emma att jobba med mig, mohahaha.

Tävling med Donnis!

Dagen började lagomt bra. Försov mig i en timme, vaknade av ett sms. Tur det, annars vet jag inte när jag hade tagit mig till stallet! Bra tävlingsledaren, bra... Kom till stallet, fixade alla boxar och spiltor för uppstallning, byggde banan, fixade sekreteriatet och allt annat som hör till. Allt rullade på och till slut var det min och Donnas tur.

Framhoppningen kändes inte alls bra. Hon bjöd på hindrena men grisnitade 2ggr. Andra gången flög jag av och när jag väl ligger där nere hör jag i högtalaren "vi kallar in pernilla larsson och donnadine på banan...". YES! Bra känsla innan. Hoppade upp, la ner räcket och hoppade över och galopperade in på banan. Första svängen nitade hon 2ggr, ena gången var mitt fel. Andra gången tycker jag att vi kom rätt men lite väl lite skänkel från min sida så ytterligare en nit. Vi fick ta om hela banan igen och då hade vi plötsligt mycket mer självförtroende, bättre flyt och en bra känsla genom hela! Jag är nöjd över vår insats :)

Tack till alla som hjälpte till på alla möjliga sätt! Speciellt till Carina och co som mockade Donnas spilta så min morgon blev lite lättare :)

Ja, jag pratar otroligt mycket med Donna under ritterna. Men det är som vi gör ;) Hahah, annars kan ni ju stänga av ljudet och slå på trevlig musik istället.

Good morning honey

God morgon! Har tagit mig till stallet för att sköta min uppgift som tävlingsledare. Fixa uppstallning, sekreteriatet, harva, bygga bana och se till så att allt flyter. Mitt i alltihop ska jag och Donna hoppa 80cm. Hörs efter tävlingens slut :)

En varg i fårakläder

Bland de roligaste shownumren jag sett på länge! Snäll U-sek, gör något sådant på årets Luciashow! :D


Instruktörskursen

Kursen började med teori där vi gick igen stallregler, hur vi gör på vår ridskola, att tänka på när man håller lektion och hur man skriver ett lektions PM (lektionsplanering). Mycket man hört förut men mycket som var värd att tänka på igen då allt inte alltid hänger med varje gång.
Sedan blev det dags för ridning! Precis som jag skrev tidigare skulle vi rida två hästar för att kunna jämföra och känna på fler än en. Jag fick Milan och Durum, inte alls de hästar jag trodde att jag skulle få! Jag anade att det skulle bli någon ponny men absolut inte dom, haha!

Milan
Jättesöt ponny, men väldigt grön och fortfarande unghäst. Av vad jag har sett så har jag tyckt att han ser lättriden ut och har egen motor. Oj, så fel jag hade. En av de svåraste ponnyer jag har ridit! När man väl hittade knapparna var han riktigt, riktigt fin. Hittade en fin form, dock fick man hjälpa honom rätt mycket men så är det med unghästar. Har aldrig varit så trött efter att ha ridit en häst tidigare! Trevliga, mjuka gångarter, positiv när han har orken, lätt för att flytta för skänkel. Han kommer att bli en toppen ponny med lite mer utbildning!

Durum
Min första tanke var att jag inte alls skulle trivas med honom. Hade jag fel? JÄTTEFEL! Så otroligt mysig, söt, charmig och positiv ponny! Han gjorde sitt bästa 100% av tiden jag satt på hans rygg, hittade en stadig och trevlig form och flyttade väldigt enkelt undan för skänkel bara genom att tänka hjälperna. Att inte fler elever har denna ponny som favorit? Jag hoppas absolut att jag får rida honom fler ggr!

Söta Durum! :)

Vi avslutade kursen med att åka iväg till Matcompaniet, äta otroligt god middag, diskutera ridningen och hästarna. Älskar dom här kurserna; man får bättre gemenskap med sina kollegor (och blivande) och en chans att prata och diskutera ridskolans upplägg och undervisning. Vilken tur att det blir en gång till innan sommaren!

Du är i vägen

Står och pratar i telefon ang. något väldigt viktigt. Emma håller på att bära in lådor men lessnar och får idén att kasta dom uppför trappen upp till huset istället (jag står längst upp på trappen). Det hon inte räknade med var att hon inte har något ögonmått för fem öre utan tar i för kung och fosterland, lådan kommer i väldig fart, träffar mig rakt på knäna och telefonen flyger ur min hand och ner i snön. Vi både ser ut som fågelholkar varefter Emma viker sig dubbelt av skratt medan jag springer och hämtar telefonen som mirakulöst klarade sig. Personen i telefon har inte märkt någonting men blir fundersam då jag skrattar mig igenom resten av samtalet.

Instruktörskurs i eftermiddag

God morgon på er! :)

Slutade jobbet 02.30 inatt, precis som jag misstänkte. Sov till 11.40 då väckarklockan ringde, kan inte sova bort mer än halva dagen! Om 1 timme ska jag dra mig till stallet för instruktörskurs på ridskolan. Tycker det är jättebra att ridskolan anordnar det med jämna mellanrum. Då har vi instruktörer chansen att prata, diskutera och ge varandra inspiration och idéer till våra egna lektioner. Vi kommer starta med ett teoripass för att sedan rida lektion. Vad jag har hört så kommer vi tydligen rida 2 hästar var för att kunna jämföra olika hästar med varandra och även få möjlighet att känna på fler än en. Det är i princip bara jag och en till som även rider lektion så vi vet ju de flesta hästar är att rida så det ska bli spännande att se vilka man får idag :) Kursen kommer att avslutas med middag på matcompaniet, inte illa va? ;) Utvärdering om det hela kommer ikväll!

10 februari - Hoppträning Donna

Gårdagens hoppträning med Donna var bland de bästa hoppassen på länge! :D

I uppvärmningen var hon riktigt mjuk och trevlig att rida, dock inte den framåtbjudning jag önskat ha men någorlunda i alla fall. Till och med i vänster varv kunde vi hålla en trevlig form och balans! Galoppen är absolut hennes starkaste gångart och igår visade hon upp sin bästa sida. Bra energi med tryck i bakkärran och en jättefin form! Hon är så fantastisk att rida dessa ggr!

Vi började med att travhoppa 2ggr och sedan hoppa samma hinder igen i galopp. Då vi hade "spökat" ut några av hindrena hoppade vi alla 1ggr innan det var dags för banhoppning.

Huset som vi kallar banan!

Första 3 hindrena gick kalasbra! Efter 3:an tappade jag stigbygeln och vek själv av från nästa hinder då jag kände att det inte skulle bli bra om jag är i total obalans. Tror att det förstörde mycket då vi fick ett kråkhopp på 4:an, dålig galopp och taxering mot 5:an som resulterade i att Donna halvt hoppade över men nitade och jag hamnade på andra sidan hindret. Haha, första avflygningen från Donna i år; check! ;) Bara hoppa upp och försöka igen! Då båda tappade lite självförtroende fick vi en nit till men sedan skärpte vi till oss och tog oss över. Bågen från 6 till 7 blev inte heller bra, 7:ans bom åkte ner och vi fick en nit på 8 efter det. Börja om igen från 6 och då kom vi runt och i mål.

För att avsluta med en lite bättre känsla än i banan så tog jag hinder 1-3 igen. Då både jag och Donna var trött fick vi två nitar till men en sista kraftansträgning så fick vi en bra känsla till slut. Ladda om inför hopptävling imorgon!

Varför skrev jag att det var ett av de bästa hoppassen på länge om det blev så mycket nitar? För att jag red med självförtroende, tvekade inte en enda gång och alla uppvärmningssprång var otroliga!

Day of hell

Idag är en sån där dag som jag helst skulle vilja hoppa över och att det gärna fick vara lördag istället. Denna fina dag ser ut ungefär såhär för mig:
  • 05.00-13.00 Jobb
  • 15.00-17.00 Banbygge och hoppträning
  • 17.00-17.40 Ta sig ner från hästen, köra hem, duscha, äta och sedan åka till jobbet
  • 18.00-ca02.30 Jobb
Kul va? Vem vill byta?!

Dressyr med lilla brun

Fick en väldigt trevlig överraskning idag när jag kom till stallet; jag fick bli ponnyryttare ytterligare en gång fast ikväll med Rambo. Superfin ponny som U-sek köpte in till ridskolan för några år sedan, jag var själv med och tog beslut om köp efter att ha sett film på honom :)

Idag jobbade vi först med att jogga igång hästarna lite enkelt runt fyrkantspåret i alla gångarter. Vi skulle gasa hästarna i galoppen och jag tar det som GASA. Dock menade Camilla trycka på hästarna lite... Öhum. Efter det var ponnyn halvcrazy och tyckte inte alls att vi skulle hitta en lugn och harmonisk galopp utan det var fullt ös medvetslös, haha! Därefter jobbade vi med öppna och sluta på volten, både stora volten och minska den. Innan lektionens slut hann vi även med galopparbete på volterna och sluta på långsidorna (6-8m volt i hörnet, sluta till E/B, flytta in framdelen och öka).

Rambo jobbade på riktigt fint hela passet rakt igenom! Samtidigt som han vill verkligen vara till lags och göra rätt är han riktigt lat och bekväm. När det blir jobbigt springer han antingen ifrån arbetet eller så slår han på off-knappen. Det var lite klurigt att hitta ett mellanläge och underhålla det men jag tycker att jag fick till det riktigt bra vissa stunder, både i trav och galopp. Skritten däremot hade han svårt för; hittade ingen balanserad takt mer än några steg och spände sig. Några steg vågade han slappna av och trampa under sig så det är fullt godkänt. Enkel att flytta och forma för skänkeln, mjuk och fin i handen (då han inte slår på off och hänger sig) och en väldigt positiv ponny att rida.

Jag ser fram emot nästa vecka då jag får rida han igen! :)
Bild på Henny och Rambo sedan i somras.

Can not be explained


It doesn't work out

Gick till gymmet idag efter jobbet och vet ni vad? INGENTING FUNGERADE! Kände mig precis som en unghäst; obalanserad, svårt att hitta en stadig takt och vinglig. Nöjde mig med 3km då jag kände totalt okontrollerad fysisk och utmattad psykiskt. Nej, usch. Jag hoppas att kroppen kommer igång snart igen så att man kan fortsätta och ta träningen till nästa nivå. Imorgon blir det inget gym så jag siktar på att vara fit for fight igen på lördag (om jag hinner).

Vad gör ni när ni hamnar i samma läge som jag i träningen? :O

I promise, you'll need it!

Jag: Jag vill inte jobba när jag är 75! Jag ska fixa någon som jobbar åt mig.
Emma: Personlig assistent?!

Visst ni att...

... jag inte började rida förrän jag var 11år efter flera års övertalning av min klasskompis? Efter ridlägret den sommaren har jag varit fast.

... jag tävlade häst före jag tävlade ponny? Adrienne och Benita var det.

... de absolut största favorithästarna alltid har varit skäckar? Dock finns det två undantag; en fjording och en brun korsningsponny.

How do you do that?!

Maria Nordin om Just another day in the world we live:
Vars vikarierar du och hur mycket? Är det städningen?

Svar: Jag är kvar på Brux precis som tidigare :) Just nu varierar det mellan ca 70-120%, haha!


Åsa  ([email protected]) om Frisering:
Hej! Har du ryckt eller klippt manarna? Det var fint!:)

Svar: Jag använder mankniv! Förstör fingrarna totalt och ser ut som en mumie på händerna om jag rycker manen. Att klippa tycker jag bara ser fult ut, det blir mycket snyggare och mindre "perfektion" över det hela med mankniv :)

Something to fight for

Idag var det teori med barngruppen. För att vi ska ha ett klart och tydligt mål framför oss och ett syfte med lektionerna så har jag bestämt att under terminens gång ska vi ta ryttarmärke 1 och 2! :D Tjejerna var positiva över idén så nu är det bara att träna på så fixar vi det lätt som en plätt! Vi hann även med att gå igenom ridskolehästarnas foder, varför dom får just det och varför just den mängden. Intressant ämne som tas upp alldeles för lite. Ska nog stoppa ner näsan i en bok imorgon efter jobbet känner jag. När man väl är intresserad blir det så mycket roligare att läsa och lära sig om! :)

Frisering

Såhär blev resultatet. Älskar att dom ser måttligt less och uttråkade ut före jag börjat och överlyckliga när jag är klara. Är det för att dom är nöjd med att manarna är kapade eller för att jag slutat? Hmm..

120207 Dressyrträning Lucifer

Gårdagens dressyrträning kändes så in i norden bra! Åh, underbara ponny. Jag har sagt det förut och jag säger det igen; han slutar aldrig överraska mig. I veckan har han fått en ny sadel och det märks! Jag tyckte att han rörde sig mycket förut och hade svårt att sitta på honom men nu.. Ojoj, känns som att sitta på en stor tickande bomb till stor häst. Han är otrolig.

Ser ni högergalopp? Ser ni galoppfattningen där? Mellantraven, ser ni hur jävulskt fin han är? Schwung-delen, ser ni bakbensaktiviteten? Han får mig att tappa andan.

Ni ser även på filmen att jag vissa stunder har svårt att sitta på honom och kommer inte riktigt till den ridning han behöver och det blir lite hackigt. Men överlag; wow. Vilken kapacitet han gömmer där inne. :O

Konstruktiv kritik är välkommet. Dock vet jag redan att innerhanden rör sig lite väl mycket ibland och att blicken borde vara uppåt och inte neråt. Haha! ;)

Just another day in the world we live

Hittills har jag hunnit med jobb, gym och lunch. Snart vankas stall där det väntar manryckning av pållarna, middagsdate och barngruppen. Känns rätt bra att spendera hela eftermiddagen och kvällen på stallet! Förresten, sa jag att jag har fått förlängt vikariat på jobbet till 24 februari?! Tummen upp!

Seanne Banane

Sitter för tillfället och fikar med Emma. För att ni ska förstå var vår humor ligger och nivån på samtalen så bjuder jag här på senaste klippet på vår senaste idol och förebild; Sean Banan.


Sweet dreams my love

Säger god natt till alla er där ute! Själv ska jag upp om mindre än 7h, hoppas att ni får sova lite längre. Morgondagen bjuder på jobb, kanske gym, slavarbete på stallet (se ironin) och barngruppen. Fullt sjå, hej och hå! ;)

Superponnyn

Varför kan inte dessa dataprogram bara fungera? Får ingen ordning på filmen men ni får en liten tjuvkik i alla fall :)


Too short to fit in

Sms från Emma (min arbetskollega): Hur kan du vara med på dressyrträning?!?! Tänkte som så att när man rider dressyr ska man ha långa stigläder... Det går ju inte för dig med dina korta ben!! Mohahaha!!

Skrittar fram

Just nu sitter jag och skrittar fram dressyresset :)
Har till och med lyxen med att jag supersnälla Alva som filmar dagens träning, någon som är sugen på att se film sedan? ;)

Foto: Rebecka Viklund

Saknar att fota tävlingar

Just nu längtar jag hur mycket som helst efter att fotosäsongen ska dra igång! Det blir inte förrän i slutet på april/början på maj som utomhussäsongen startar, känns som en evighet! Redan nu tänkte jag börja planera vilka tävlingar jag ska åka iväg på. Någon som kan tipsa om några tävlingar? :)

Här kommer ett gäng favoriter från 2011! :)


Dagens outfit

Arbetsbyxor, arbetst-shirt, arbetströja, arbetsmössa. That's it. Känner mig som en av de stora modebloggarna. Verkligen.. Visst är min nya mössa awesome?!

Oh shit, I think you're hiding something

Jag: Syns det att jag inte har någon BH?
Mamma: HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!

Time to have the time of my life

Jag och pansartanten är nu anmälda till CR 80cm på klubbtävlingen som är på söndag.
Mål: Lattja runt och ha kul!

Följ mig via bloglovin!

Klicka här för att följa min blogg via bloglovin och ha större koll på när nya inlägg skrivs! :)
Ni kan även klicka på knappen i vänsterspalten!

Familjen annorlunda

Dags för en grymt skön kategori i denna blogg; familjen annorlunda. Här kommer inlägg strömma in med sjuka konversationer, osannolika händelser och annat som förhoppningsvis även får er att vika er av skratt. Det händer mig i princip varje dag, vare sig jag vill det eller inte. Som idag t.ex.

Ska gå ner med soporna i soprummet på jobbet. Öppnar dörren, går in, kastar soporna och ska gå ut. Dörren känns trög och vill inte gå upp. Jag tar i ännu mer men den rubbas inte. Fan, jag har låst in mig själv. Inifrån går det endast att öppna dörren med en nyckel och en sådan nyckel har inte jag. Då det är ett vrede på utsidan så behöver inte jag någon nyckel. Ringer min kära arbetskompis (ja, hon är släkt med mig) och har halvt panik. Möts jag av stöttande och tröstande ord? Inte ett dugg, ett hånskratt och skadeglädje rakt i ansiktet får jag. Tack. Lyckas få upp andra dörren som leder ut i -20 graders kyla. Jag har t-shirt på mig. Huset är jättestort och jag måste springa runt hela då dörren går ut på baksidan. Kul liv.

Typ såna saker kommer att skrivas här. Familjen annorlunda på TV är bara en familj med massa barn, totalt fejk om man jämför med oss. Nu kör vi!

I won't stop you

Lång arbetsdag idag, 9,5h fick jag ihop när jag drog vidare mot gymmet! Känner mig riktigt bra som pallar såna arbetsdagar för att sedan spendera tid med att pumpa kroppen. 4km powerwalk på bandet blev det, så otroligt skönt efteråt! Imorgon blir det dock andra planer; lika lång arbetsdag troligen men inget gym. Det hinns inte med då jag har dressyrträning för Camilla kl. 15.00. Är grymt taggad, var 3veckor sedan nu, alldeles för lång tid! Hoppas på något utmanande, för att pressa gränserna och se vad vi klarar av. Ridning räknas ju också som ett träningspass ;)

Kvällen bjuder på att plocka ihop en snygg outfit till morgondagens träning, jobb med ekonomin och allmänt slappande. Självklart blir det bloggande också! Hoppas ekonomin går fort så att jag kan ägna mer tid till de andra...

Tidigare än tuppen

God morgon!

Har knappt sovit något alls inatt, känns jättebra då man kliver upp tidigare än tuppen. Som tur är har jag kortdag, så förhoppningsvis kan jag ta en powernap på eftermiddagen. Efter jobbet väntar en tur på gymmet, känns riktigt bra att jag har kommit igång på allvar och har det som rutin i vardagen! :D

Men jag behöver lite nya och uppiggande låtar till gymmet. Vad lyssnar ni på? Tipsa mig om era bästa träningslåtar! Själv kör jag allt från pop till rock! :)

Najs kväll

Avslutar helgen med en drink (fruktsoda, juice och något annat som ger den röda färgen längst ner. Självklart alkoholfri!) och Så ska det låta. Underbara Peter Settman, han livar upp söndagkvällarna han!

Mental träning

Har precis sett klart Ponnyakuten och helt plötsligt vet jag hur min hopprädsla ska lösas. Precis som Shirin (medverkande i PA) har jag hopprädsla, dock inte lika stor. Upp till 80cm går bra (ofta) men högre så sätter handbromsen in och det blir pannkaka av allt. Det känns inte alls roligt, speciellt inte då jag vet att Donna utan problem skulle kunna gå 1m klasser utan problem. Just nu skuttar vi runt på 80cm varje tävling och jag blir lika nervös och pirrig varje gång. Det är inte någon rolig känsla utan bara obehaglig.

Åter till lösningen; jag ska ta hjälp av en mental coach. Eller hitta en person som kan det där med mental träning. Och jag vet precis vem jag ska ringa. Bara personen kan plocka upp telefonen och svara så blir det bra.

Känner mig oerhört positiv och taggad inför detta, hoppas att det går att lösa så att man kan anmäla sig till hopptävlingar med en positiv känsla!

Sötnos till hårboll på besök

Har denna sötnos på besök och har fått chokladmousse till efterrätt. Om 10min börjar Ponnyakuten och jag tänker ta med mig min Marabou premium pistage till tv-soffan.

It's time to get back to life

Nytt utseende, taggad till tusen och starkare än förr. Dags att starta upp bloggen igen med en drivkraft till tusen. Följ mig i livet, både med motgångar och framgångar. Se mig lyckas, ta mig dit jag vill i livet och leva fullt ut. Den nakna och brutala sanningen kommer att synas, vare sig ni vill det eller inte. Jag kommer att dela med mig av det mesta som händer i livet. Välkommen till min bubbla fylld av hästar, choklad, skratt och glädjen att leva livet!

Förresten, vad gillar ni nya designen? Fräck va? ;)

RSS 2.0