Det börjar hända något!

 
Tyckte att det hade hänt mycket i januari men nu känns och ser det ut som det har hänt ännu mer! Mindre svankrygg, musklerna växer åt alla håll och kanter, halsen börjar ta form och manen är 1dm längre. Drömhästen börjar ta form! <3

Ponnyn levererade på clinicen

Foto: Rebecka Borg (vänster) och jag (höger)
 
Vad jag har sett fram emot denna clinic! Tycker det är otroligt roligt att få göra annorlunda saker! Och att vara i rampljuset ;) Under framridningen vet jag inte vad som hände. Han blev spänd, ovillig och kändes inte alls som han brukar. Kändes som att ta i en vägg i tyglarna, han la all vikt på framdelen och stupade framåt och framåtbjudningen fanns inte. 30min senare kände jag ingen förbättring och det var dags att rida min del i clinicen tillsammans med Johanna och Sara. Första stunden kändes inte alls bra men jag kan inte låta bli att sitta och skratta åt honom, det är den han är. Uppe i det blå vissa stunder och gör sina egna ljud och påhitt.
 
Sedan släppte det, jag fick han att jobba ihop sig i kroppen och samla ihop energin istället för att skicka ut den åt alla håll och kanter. Inte riktigt den power jag brukar kräva av honom men fullt tillräckligt med tanke på starten ;) Galoppen var magisk, traven var magisk, skänkelvikningarna blev magiska. När sedan Gunilla säger "då ska Pernilla visa galoppombyten då, det har Camilla sagt att ni kan". Eh, va?! Sagt och gjort, hon skämtade inte tyvärr. 4 försök, och på det sista gjorde ponnyn ett klockrent byte. Att sedan mötas av applåder från läktaren var bannemej häftigt för en sådan liten grej! :D
 
Så bra grund att bygga vidare på!
Vilka av er såg clinicen? Var den bra? Uppskattas denna typ av teori på teoriveckan? :)

Teoriveckan i full gång, imorgon dressyrclinic!

Foto: Malin Nordin
 
Teoriveckan är i full gång på ridskolan! Igår var det prova-på-ridning och barnteori, idag var det hästhantering. Imorgon är det dressyrclinic för Gunilla Pettersson och det är vi instruktörer som rider. Så ni som vill se mig och ångvälten in action och förhoppningsvis seriösa kan ju kika förbi 18.00 på ridskolan, då kör vi igång! ;)

Struntade i alla krav

 
Skulle som sagt bli dressyrträning idag men den blir flyttad till troligen torsdag istället. Så jag kände att idag vill jag inte ha några krav om form, skolor, hoppteknik eller rätt tempo under konditionsträning utan drog ut i skogen på bustur istället! Henny och Rambo hängde, roligare när man får sällskap! Mycket skratt, bus, härliga galopper, vilddjursliv på nära håll av en rävfamilj och äännu mera bus! Detta behövde vi, båda lika lyckliga och trötta mentalt efteråt ;)

Veckans schema

Veckans schema, mycket roligt som händer! Idag blir det dressyrträning för Camilla, tror att det var 3-4 veckor sedan sist så det ska bli roligt att höra vad hon tycker om vår utveckling! :) Denna vecka är det även teorivecka för ridskoleeleverna och på onsdag ska vi instruktörer rida en clinic för Gunilla Pettersson (som jag tränar för månadsvis). Annars inget konstigt, tycker att dessa scheman flyter på så otroligt bra. Det blir så mycket lättare att strukturera upp träningen om man har bestämt i förväg vad man ska göra :)

Helgen som gått

 
Vilken härlig helg jag har haft! Strax över 7 timmars jobb igår med att städa före och mellan Ledin-showerna som var på arenan. Flöt på hur bra som helst! Fotografering däremellan och sedan bak- och middagsmys med bästa vännen på kvällen. Vilken tur att man är så pass pigg så det i alla fall dröjde till ca 23.00 innan man somnade i soffan... Haha! Bara mysdag idag, fick sova ut länge, sedan stallet där det blev dressyrpass och fotografering med mig bakom kameran. Kvällen har spenderats med en annan bästa vän med middag, efterrätt, choklad och The Big Bang Theory. Ny vecka väntar och till helgen blir det sovmorgon båda dagarna! :D

Dressyr barbacka med skolor och mellantrav

Nya favoritbilden! <3 Foto: Malin Nordin
 
Igår blev det inte världens bästa dressyrpass då han halkade runt rätt mycket och vågade inte riktigt trycka på. Tog därför igen det mer idag, på med träns och in i ridhuset barbacka! :D Fokus för dagen; jobba vidare med öppna i trav och mellantrav. Fungerar öppna så gå vidare och jobba med sluta. Grundjobb i galoppen.
Öppnan fungerade faktiskt sådär idag, mest jag som inte var riktigt 110% och kunde inte hjälpa honom till rätt läge. Därav struntade jag i slutan och fokuserade endast på öppnan. Efter en stund kändes det hyffsat så jag gick vidare. Mellantraven fick vi till efter några få ggr och då gav jag mig då jag kände mig riktigt nöjd med oss båda. Grundgaloppen är sååå mycket bättre nu än tidigare! Han går i stadig form i både varven, något bättre i höger fortfarande, har bra tryck och är mjuk och avslappnad. Jättekul med utveckling!
 
Måste också få säga att ryggmusklerna växer mer och mer, det känns jättestor skillnad när man rider barbacka då och då. Ska bli spännande och se hur grov han blir när han har musklat på sig klart.

Föreläsare till ÖOR?

 
Skickade iväg precis ett mail till en förläsare som jag vill dra till klubben för terminens temadag med Hästar före alkohol.  Går allt i lås tror jag att ni inte kommer att bli så besvikna ;)

Bilderna från gårdagen


Sneakpeak från dagens fotografering

Foto: Malin Nordin

Ute och går bort träningsvärken


Update hovböld

 
Att tvätta hålet med virkon har inte fungerat som det var tänkt; hålet har blivit både längre och bredare så jag ringde hovslagaren och bad om råd. Snäll som hon är tar hon sig tid samma kväll att titta förbi för att se hur vi ska göra. Så nu är det denna skötsel som gäller; fram till då snön har försvunnit ska hoven gå lindad dygnet runt för att ingen smuts eller liknande ska komma ner i hålet. Rider jag utomhus kan jag ta bort lindan och rida utan då snön är så pass ren. Det är framförallt jätteviktigt att han är lindad när han är i boxen eller går i ridhuset = då jag inte kan vara med vid in och utsläpp så får han även gå lindad i hagen. Ska så ofta jag kan lufta hålet, rengöra med vanligt vatten och efter en stund linda på igen. När våren är på ingång tar vi beslut hur vi ska lösa det hela då. Det här fixar vi utan problem! :)

Konditionsträning med Ribban

Lilleman innan avfärd :)
 
Konditionsträning idag med Ribban och Teresé. Värmde upp självständigt runt botniavallen för att sedan möta upp de andra två. Han kändes så pigg och fräsch efter första varvet så vi hängde på ett varv till. Lusen fixade det utan problem och var riktigt svettig när vi kom tillbaka. Så ikväll ska jag svettas minst lika mycket, styrkepass för min del!

En ny drömresa


Klia din häst oftare

 
Sitter i soffan och njuter av en skön kväll hemma. Bredvid mig ligger nya numret av Hästmagazinet och det finns faktiskt en artikel som jag fastnat lite extra för, nämligen "Klia min rygg så kliar jag din". Den handlar om att få en bättre relation med sin häst genom att bara klia den precis som hästarna gör för varandra. Ta en kvart extra i stallet och umgås med din häst. Klia, massera, gosa, mys och bara var. Det är den kvalitétstiden som jag tror hästarna uppskattar mest. Att bara få bli ompysslad och känna sig älskad. Så ofta jag kan tar jag lite tid extra bara för att massera Lusen över ryggen, halsen och bakpartiets muskler. Det stärker vår relation och är även givande för hans muskler. Kanske måste gå och ta mig en egen massage också... Hahaha! :D

Veckans schema

Veckans träning. Inget konstigt alls mer än att det är två markarbete istället för en om det inte blir dressyrträning där på söndagen. Förra veckans träning blev inte alls som tänkt; jag blev sjuk och Lusen fick träningsvärk så det blev lite lugnare än planerat. Förhoppningsvis kan vi köra på som vanligt denna vecka om vi är lika pigga och fräscha som idag! :D

Dressyr barbacka

Foto: Rebecka Borg, Hösten 2012
 
Tyckte att det var så otroligt roligt i fredags så jag fortsatte på samma bana idag; dressyr barbacka. Min finfina häst. Skulle vilja stoppa tiden just nu och njuta så mycket jag kan av att få sitta på hans rygg. Inte riktigt helt mjuk i sidorna som jag skulle önska men det var inte långt borta. Öppna, skänkelvikning, förvänd galopp. Allt fungerade. Övergångarna var väl inte de vackraste men äsch... Man kan inte vara bäst på allt samma dag ;)
 
Vår tränare kikade på honom idag också och tyckte att det blivit stor skillnad de två veckor som hon varit borta. Det känns jättebra att man ser skillnad på bara två veckor! :D 2013 kommer fortsätta vara så bra!

Stiftelsen var AWESOME!

 
Vilken awesome helg jag har haft! Drog ner till Sundsvall vid lunchtid och förfesten drog igång direkt när vi alla satte oss i bilen! Allt var helt fantastiskt! Bilresan, förfesten på hotellet, förfesten på avenyn, mitt-i-natten-maten, hotellfrukosten och bäst av allt; STIFTELSEN! Känslan är allt! <3
 
Självklart var jag nykter som vanligt, tro inget annat ni som pratade med mig under kvällen. Sockerhög och adrenalinkick av högsta klass kallas det för! Man kan ha roligt utan sprit ;)

Stiftelsen

 
Ikväll kommer jag vara bland de lyckligaste. Ikväll kommer jag att stå och skrika och sjunga med i dessa låtar. Jag älskar livet!!

Barbacka, förväntningar med underbara svar

Foto: Rebecka Borg, Våren 2012
 
Då jag vaknade med en trevlig träningsvärk efter torsdagens styrkepass så tänkte jag att jag lika gärna kan försöka rida bort lite träningsvärk. Barbacka med dressyr siktade jag in mig på. Sist jag red barbacka på Lusen hittade jag ingen styrka i mig själv, studsade runt och kunde knappt hålla mig kvar. Så kändes första delen också, koncentrerade mig på mig själv och växlade mycket mellan skritt och trav. Tog någon galopp bara för att känna på den. Efter skrittpausen som följde släppte allt. Hittade en styrka, balans, koncentration och kordination som jag trodde försvunnit. Alla pusselbitar föll på plats. Lusen blev den dressyrprins som jag alltid önskat mig; mjuk i munnen, tryck bakifrån, stadig i formen och enkel att rida. Ni vet känslan man får av att titta på de som är riktigt duktiga och man önskar själv att man fick känna den känslan? Precis den kände jag. Utan problem kunde vi gå in i öppna och skänkelvikning utan att tappa form, takt och tempo och allt bara flöt på. Jag vågade rida galoppen mer, samla ihop honom och det som jag trodde var minst 1 år bort fanns precis under mig. En samlad galopp med energi och bärighet, precis som vilken dressyrhäst som helst. Känslan är allt.

Nyttig hoppövning för oss båda

Hoppade denna övning med Lusen idag. Lågt räcke, lägg en volt, lågt räcke ut. Öka/minska galoppsprången, hitta ett bra flyt och balans. Bara jag hittade det tempo han behövde för att komma rätt blev det riktigt bra! Måste  jobba mer med det känner jag, det blev alldeles för många ggr som vi kom fel. Avslutade enkelt med att bara ta räckena på en linje och då blev det bra bara jag bestämde mig ;) Nyttig övning för oss båda!

Motivationen är tillbaka

weheartit.com
 
Jag har tagit tag i träningen igen. Förra veckan blev det badminton och jobb med roddmaskinen och idag ett instruktörslett styrkepass. Motivationen är igång igen, jag vill ha en stark kropp, för mig kvittar det om jag behåller samma former men bygger mer muskler, att bli smalare är inget mål men några cm lär man minska ändå gissar jag. Varför nu detta? Dels för att min arbetskollega vill ha en tränarkompis på vardagarna, dels för att jag själv har en otroligt bra anledning. Nu håller Lusen på att bygga upp sin egen styrka och då är det inte mer än rätt att jag gör samma sak. Jag ska också känna av träningsverk, jag ska också vilja strypa den som tvingar mig till det för att sedan med lätthet göra det jag knappt klarade av för någon månad sedan. Kroppen ska ändras till det bättre och tillsammans ska vi bli starkare. Jag måste ha styrkan för att orka rida ihop all den kraft och energi han kommer att få. När det blir verklighet, då kommer vi vara grymma på det vi gör. Oavsett om det är träning eller tävling. Nu kör vi!

Happy Valentines day <3

Foto: Therese Bjuhr

Tvungen att avbryta träningen

 
Har känt mig lite konstig från lunchtid men tänkte inte mer på det utan att jag antagligen var trött. Åkte till stallet och tog ut Lusen på en konditionsrunda. Hann bara 2 varv sedan sa kroppen ifrån. Benen skakade och jag kände mig trött och allmänt hängig. Tog in han, gjorde klart och åkte hem. Skitdag. Var tvungen att strunta i kvällens träningspass för att försöka bli frisk. Nya tag imorgon med förhoppningsvis en bättre hälsa!

Hur ser arbetet ut med Rolo just nu?

Foto: Henny Hellström
 
Fick en fråga ang. Rolo, hur arbetet med henne ser ut för stunden. Just nu finns det inget behov av att jag rider henne då hon behövs på lektion. När chefen tycker att det är dags igen så får jag nog ett trevligt samtal ;) Som sagt, just nu rider jag henne ingenting.

Veckans träning

Tänker lägga ner lite extra arbete i dressyren denna vecka då jag känner att det finns lite att jobba med just i grunderna. Mycket övergångar mellan gångarterna och tempona, mycket galopparbete för att få lite mer ordning på den, speciellt vänster. Lösgörande genom skolorna, skänkelvikning m.m. när det känns bra i grundridningen. Ibland behövs det en vecka med fokus på bara grunderna för att veckan därefter kunna jobba vidare med lite mer avancerat. På söndagen kanske det blir dressyrträning, inget bestämt än men jag hoppas på det då gårdagens blev inställt. I markarbetet blir det fortsatt styrkearbete och lite lydnad hade jag tänkt lägga in. Kommer bli en toppenvecka det här! :)

Underbar helg!

Bästa vän och jag på fredagens förfest!
 
Har haft en helt otroligt rolig helg! Rosenström i fredags med awesome människor, vilken kväll. Vilken Rosenström. Vilket jävla band. Helt otroligt bra var det! Lugn lördag med möte på stallet och dressyr med prinsen. Idag stalltjänst med kalasbra människor som förgyllde dagen så otroligt! Världens finaste ponny tog mig upp till 7 himlen och jag känner bara att jag är lycklig. Just nu kan jag säga att jag älskar livet till 110%. Bara att ladda om för en ny vecka och på lördag blir det Stiftelsen i Sundsvall! Awesome!

Jobb med studs

 
Idag fick jag kvitto på att all träning börjar ge resultat! I framridningen slappnade av han på steget och tog ut traven på ett helt annat sätt än han gjort tidigare. Samma sak i galoppen; längre steg och tar verkligen i med bakkärran. Han bär sig på ett helt annat sätt än tidigare och då bär han upp mig så mycket bättre också! Det kändes tydligt i studsen också, hoppar på ett helt annat sätt och dyker inte utan bär upp sig. Visst, vissa gånger kommer vi totalt knas, som första på filmen, men de gånger han kommer rätt är känslan otrolig (andra gången)! Han kommer bli så otroligt fin, min fina kille <3
 

Lite självständig dressyrträning

 
Dressyrjobb idag! Tänkte rida igenom LA:1n igen och få igenom det som inte blev så bra på tävlingen. Travprogrammet kändes riktigt bra, speciellt volterna och ökningarna! Fin takt och balans och orkade samtidigt ta i bakifrån och öka. Känns riktigt bra att dom bitarna börjar falla på plats då han tidigare mest bara har sprungit iväg (jag börjar även hitta ett bättre samband mellan mina hjälper i ökningarna = han får mer stöd). Galoppen gick inte riktigt som vanligt, jag fick inte ihop honom som jag ville = han sprang iväg och tappade formen. 
 
Jobbade galoppen lite mer med rättvänd och byte till förvänd och tillbaka till rätt. Fick en mycket bättre känsla, han började bära upp sig själv på ett helt annat sätt och när det kändes bra valde jag att sluta för dagen. Inte lönt att nöta på för mycket med det som känns bra, då tappar både ryttare och häst motivationen :)

Beauty of my life

 
There's something called beauty of the day. But in my life your the beauty of my life, my heart, my soul.
 
Det finns ingen som får mig att känna mig så behövd, älskad och omtyckt som denna ponny kan. Han sliter av mig mössan, dregglar ner hela mig, knuffar omkull mig, kastar av mig i djupsnön och kör vattenkrig vid duschning. Att därefter se de busiga ponnyögonen under den långa pannluggen gnistra till och vara fulla av liv och bus får mitt hjärta att smälta och smilgroparna att titta fram. När han lägger huvudet på axeln, blåser varm luft i ansiktet, bufflar mjukt på mig och somnar vid minsta beröring; då är det precis som att tiden stannar upp. Jag ångrar inte en sekund att jag tog det bästa beslutet i mitt liv. Det kommer jag aldrig någonsin göra heller.

True love never dies


Rosenström tredje gången gillt

In i duschen, göra sig lite mera snygg och tagga Rosenström! Tredje året i rad, ikväll ska vi spåra! :D

Konditionsträning med travhäst

 
Konditionsträning idag på schemat! Körde som jag brukar med travslingan ovanför ridskolan, 3 varv är lagomt och fungerar riktigt bra i nuläget :) Ponnyn hade dock lite... vad ska man säga.... lite mycket nerver på utsidan, haha! Hoppade till lite då och då, tvärnitade i sin snygga "jag är travhäst"-trav och skyggade för några djurspår i snön och taktade istället för att skritta. Vad ska man göra annat än att skratta? Han orkade utan problem att galoppera ett varv runt idag också!
Sista varvet slog vi följa med Therese och Ribban för att få upp flåset lite mer. Han galopperade på i ett friskt tempo som var lagomt för dagen och orkade hålla det hela vägen. Sista sträckan la han till och med in en till växel. Känns otroligt bra att hans kondition blir bättre och bättre! Även jag fick jobba lite då jag körde något hål kortare läder för att jag skulle få jobba benmusklerna i lätt sits i varje galopp :)

Update just nu

Har precis kommit hem från stallet där det blev konditionsträning för oss tillsammans med Ribban. Försöker hinna få i mig lite mat innan det är dags att dra och spela badminton och därefter storhandla! :)

Ponnyn har bytts ut mot ett bergslejon

 
Trotsade vädrets makter och beslöt mig för att följa min planering till punkt och pricka. Finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder! Ponnyn var på tårna redan från början, känns som att han kanske behövde en lugn dag igår för att ladda och ta igen krafterna. Fullt ös hela träningen igen och denna gång galopperade vi hela travstigen runt 2ggr och han orkade ta sig igenom! Hans kondition har verkligen förbättrats otroligt mycket då han knappt orkade galoppera 350ms rakan första gången vi var ut. Han taktade, sprang åt sidan med öronen spetsade framåt och jag kan inget annat än sitta och skratta på hans rygg. Min finfina drömponny <3
 
Att han sedan bjöd på en ren Lucifer gjorde inte dagen sämre. Travstigen var skottad och på vägen förbi björkbanan hade dom gjort en plogvall. Jag skulle skritta fram och se hur hög den var för att sedan bestämma om det gick att skritta där eller inte. Ponnyn hade helt andra planer; med spetsade öron kastade han sig upp på vallen som om han trodde han var ett smidigt bergslejon och travar sedan iväg i djupsnö som nästan sträcker sig upp i alla fall halvvägs över hans ben. Hahaha, han gav mig i alla fall dagens skratt :D

Veckans schema

 
Såhär har jag tänkt mig veckans schema. Idag ska jag testa två sadlar, förhoppningsvis fungerar dom så jag äntligen kan ha mina egna! En dressyr och en hoppsadel :) Då det blivit mycket dressyr på slutet och förra veckan var kaos så kör jag konditionsträning ute och lite markarbete under vardagarna. Känns som att både han och jag är värda att få fara ut och busa lite! I helgen var det tänkt att det skulle vara dressyrträning för Gunilla men det blev tyvärr inställt. Jag kommer att jobba dressyr ändå och på söndag är det osäkert vad det blir. Det blir kanske att jag får tid att träna för en tränare från klubben, annars blir det lite markarbete där då också. Vi ser vad det blir!

Bra start inför tävlingsåret 2013!

Tack snälla Katrin för att du filmade! :)

Ååh, finfina ponny! Hovböldens hål känns inte av för fem öre, snarare tvärtom. Han känns mycket fräschare nu när den har kommit ut! På framridningen fick jag en helt underbar känsla; tryck i bakkärran, lagomt stöd i handen och han väntade på mig. Energi hade han också så det räcker och blir över, haha! Inne på banan var han riktigt trevlig tills efter första skänkelvikningen, då dog han verkligen av. Andra skänkelvikningen var inte ens en sådan, travökningarna existerade inte och vänstergaloppen var skrattretande. Men jag är så otroligt nöjd med vår insats idag ändå för resterande delar av programmet var han såååå fin! Första förvända galoppen fick vi till och med en 7 på! :D

Med denna ritt som utgångspunkt för detta år känner jag att jag kommer att ha en döläcker ponny att rida inom ett halvår!


Blir start imorgon

Foto: Rebecka Borg
 
Idag kändes han helt ren och 100% så imorgon startar vi LA:1 på klubbdressyren som träning :) Ska även ta min plats som mentor för tävlingsgruppen så det blir en rolig dag imorgon! Nu äta middag och sedan dra till jobbet :)

Formen för dagen

Lucifer har varit igång i ca 3-4 veckor nu och jag ser redan att det händer saker med hans kropp. Muskler börja byggas, kroppen börjar bli mer proportionerlig och han börjar hitta en egen balans, styrka och bärighet. Ska bli kul att kunna jämföra dessa bilder med de som tas senare i år :D
 

Hovböld

Har inte haft inspirationen till att skriva något då veckan varit lite upp och ner. I måndags kom hovslagaren och fixade till hovarna på Lusen. Då upptäckte hon även att en hovböld har börjat leta sig ut i en av hovarna, uppe vid kronranden. Hon skar ur lite runt det lilla hållet för att dränera ut var och annat skit. Då jag bara hört talas om hovbölder tidigare och jag inte riktigt vet vad jag har att vänta mig framöver så har humöret och allt annat varit väldigt upp och ner. Har pratat med en massa människor för att få mer kött på benen så att säga, har även kanonbra hovslagare som jag kan ringa till med frågor och diskutera hela situationen med. Hon är engagerad och bryr sig om det hela vilket känns väldigt bra! 
 
Har även googlat runt lite men inte riktigt hittat någon som har berättat om allt efter hovbölden har kommit ut, utan bara om innan. För att jag själv ska ha något att titta tillbaka på under resan gång så kommer jag att skriva ner allt som händer runt detta. Förhoppningsvis är det någon mer som har nytta av det :)
 
Såhär såg det ut 29/1 2013.
 
Har läst på lite om hovbölder och hovar. Hoven växer 1cm/månad så i juni/juli någon gång ska hoven vara fullt återställd igen om allt går som planerat. Jag har i alla fall tänkt att det inte ska bli några komplikationer.
 
Skötseln som kommer att vara en del av det dagliga pysslet är att tvätta hålet med virkon/väteperoxid och skölja noggrant. Nu när det är snö ute känns det lugnt med smuts och sånt, när den försvinner och bar mark kommer fram igen får vi ta den frågan då. Håller även koll på temperaturen runt hålet; jämför med andra bakhoven m.m. För stunden har han varit varm varje dag men idag började den bli normalvarm :)
 
Ridning under läkning ska ske precis som vanligt. Hästen har inte ont utan det är en befrielse när bölden har tagit sig ut. Under Lusen första två dagar efter dräneringen ömmade han tredje och fjärde dagen visade han knappt synbar hälta (om man nu kan kalla det det) och idag syntes det ingenting. Han fick vila till igår då jag longerade en kortare stund och idag red jag ett enklare dressyrpass.
 
Nu håller jag tummarna att läkningen går som det ska och att inget händer under vägens gång!

RSS 2.0