Målen med min egna träning över sommaren

 
Precis som i ridningen så tycker jag det är viktigt att lägga upp mål inför min egna träning. Innan sommaren är slut (innan augusti är slut), så vill jag ha uppnått dessa mål:
 
               Dagsformen    Målet
Axlar        5kg                 10kg
Rygg        20kg                35kg
Biceps      8kg                 15kg
Triceps     15kg                25kg
Ben          20kg                30kg
Plankan    3x30s              3x1min
Löpning     3km/20min      5km/30min (även ta sig till 1mils gränsen)
 
Känns som helt rimliga mål att lyckas med på 3 månader, och jag ska klara det. Största målet är självklart att bli starkare, må bättre och SE resultaten. Med rätt träning, bra mat och flera tons vilja kommer resan bli otroligt spännande och lärorik! Skit i alla dieter, jag går på ren husmanskost och bra + varierande träning. That's how I gonna do it.

Träningen går spikrakt uppåt

Senaste dagarna har jag hunnit med gymmet 2ggr; igår jobbade jag endast styrka med armar, axlar och rygg. Idag blev det styrka mage + ben och avslutade på löpbandet med 4km. Sista 1,5km höjde jag tempot till 10km/h och jag kände mig fantastisk. Totalt slutkörd, kunde knappt stå och kände mig otroligt svag samtidigt som den starkaste någonsin. Jag älskar allt som har med träning att göra just nu; motivationen på topp, resultaten börjar visa sig mer och mer och jag känner mig helt kanonbra i hela kroppen. Varför började jag inte med detta tidigare?!
 

Testat på Msv C:1

Världens bästa ponny!
 
Senaste dagarna har varit helt fantastiska; ponnyn fick vila i onsdag och gå och beta i en av hagarna som inte används i kvällssolen. Igår hade jag Camillas lektioner så han fick gå två rundor runt hägges, trodde han skulle kännas tröttare än han gjorde när vi skrittade tillbaka efter 2h i skogen. Han är nog mer vältränad än jag trodde!
 
Idag kom jag inte ut till stallet förrän strax efter 17.00. Då träningen framöver kommer att ha fokus på att förbereda oss för Msv C programmen så var planen att rida igenom det ena. Regn och skit ute så avvaktade till lektionerna var slut, körde igång Takida i högtalarna så det var musik i hela ridhuset och körde igång. Värmde enkelt upp med tempoväxlingar och skänkelvikningar i alla gångarter. Pigg och taktmässig ponny som tyckte livet var toppen. Red igenom skolorna också med övergångar emellan, sedan kände jag att vi var redo att testa programmet. Traven var helt fantastisk! Säker och stadig i alla skolor och övergångar. Pampig och taktmässig och jag satt bara och log! Galoppen har han lite jobbigt med på underlaget i ridhuset; han hittar inte riktigt styrkan att gå taktmässigt men bibehåll formen väldigt trevligt. Då han inte riktigt kommer under sig i galoppen blev de enkla bytena inte toppen man galoppfattningarna riktigt bra!
 
Nu är vi taggade inför Gunilla-träning på söndag och Camilla-träning på måndag!!

Börjar veckan med ett pass på gymmet

 
Idag fick mage och ben ett riktigt dunderpass! Maxade vikter, skakade i musklerna, smärtan infann sig och varje gång jag känner av den så ler jag och kämpar hårdare. För känslan när musklerna tar i som mest, man känner hur dom kämpar och börja växa; då är man på rätt väg mot målet. Loving life.

Söndagens starter och resultat

Första klassen, LA:1 och kort bana. Kändes som en bra klass att börja med, speciellt med tanke på att vi mest har ridit långbana hela året. Inne på banan kändes han hur fin som helst, framme för hjälperna, känslig och med på noterna. Dock ser jag nu på filmen att tyglarna är väldigt långa, det måste jag verkligen jobba med för det är något som jag inte känner själv när jag rider. 62,24% och nu i efterhand så håller jag med i det resultatet; kortare tyglarna = högre procent.
 
Andra klassen, en LA:4 och lång bana. Hittills har han känts trött inför andra programmet men nu kändes han väldigt pigg och alert, nästan för mycket energi... Haha! Ser man på filmen så har jag kortat upp tyglarna och jag tycker att det är en fullt godkänd prestation av oss. Galopparbetet är jag såååå nöjd med! Någon miss i traven när han tvärnitar i halv 8-volten och han hoppar åt sidan en gång. Ena galoppvolten fick vi ett taktfel men annars tycker inte jag att det var så mycket att påpeka. Liten miss någonstans men inte mer. 60,00% och jag måste erkänna att jag är missnöjd med poängen, INTE med prestationen.
 
Jag har höga krav, otroligt höga. Har man legat på 61-65% i LA-programmen hela året så är det där man vill ligga och faktiskt börja höja sig allteftersom. Procentmässigt känns det som att vi ligger stadigt, men står och stampar. Träningsmässigt så går det spikrakt uppåt och jag tycker att vi börjar få till den känslan även inne på banan... Men varför händer inget med resultatet? Bedömningssport. Vem kom på det egentligen? Nej, nu tar vi två veckors träning med fokus på detaljerna och sedan start i Umeå 6/6.

Taggad inför morgondagens tävling

Foto: Josefine Gidlund, från förra veckans dressyrpass
 
Dagens motion bestod av att enkelt jogga ponnyn i trav på lina, mest bara för att han skulle få röra på sig och sträcka på benen lite mer än bara i hagen. Hoppas på lite svalare väder imorgon så att vi båda kan leverera till 110% och göra riktigt bra starter. Vi startar LA:1 och LA:4 på klubbtävlingen och rider inte förrän runt 13.00. Känns bra, då får han komma ut i hagen först och äta frukost i lugn och ro. Jag hinner fixa med tekniken och allt annat utan stress också, jag tror det kommer att bli en riktigt rolig tävlingsdag imorgon!

Ett gympass en lördagkväll som denna

 
Efter ännu en lång stalltjänst så kan man tro att motivationen till träning ska gå ner men för mig går den bara upp. Kunde knappt vänta tills jag fick komma hem, byta om och fara upp till gymmet. Axlarna, armarna och ryggen fick ett rejält pass. Armarna blir sakta men säkert starkare, ryggen har en utvecklingskurva stadigt uppåt men axlarna har jag fortfarande problem med. Har noll grundstyrka där så det tar längre tid att bygga upp. Håller mig kvar på samma vikter tills det går utan problem. Armarna klarar just nu 8-15kg och ryggen tar 20-25kg. F*n så bra! Avslutade med löpning 3km för konditionens skull. Hela kroppen ska byggas upp, från grunden till något helt amazing. Målet finns där tydligt framför mig!

Njut av de fantastiska stunderna

 
Tanken var att rida dressyr idag inför tävlingen på söndag men jag kände verkligen att jag bara ville umgås med min häst. Sadlade och tränsade och styrde iväg upp mot skogen. Leende och många, många skratt på en ponny som taktade, töltade, galopperade jättefort, galopperade på stället, stannade upp och njöt av ögonblicket ja... Behöver jag säga att de stunderna faktiskt är de mest fantastiska man får uppleva med sin häst?

Leg day

 
Efter gårdagens prestation på hägglundsjoggen var det dags att bege sig till gymmet igen. VARJE GÅNG jag går in, tittar ut över gymmet får jag sådan enegi och livskick så det finns inte. För två månader sedan hade jag inte känt så, tänk vad som kan hände på så kort tid! Ökända "leg day" och mage som fick kämpa idag och jag tror bannemej jag inte kört så hårt och bra på länge. Visst, benen ville ge vika flera ggr men tjurig som jag är så gav jag inte upp en enda gång. Magen tog bra med stryk idag med, fick dock avbryta sista övningen då jag hade noll krafter kvar. Nöjd ändå, körde på tills jag föll ihop av utmattning i musklerna ;)
Tänkte först avbryta efter styrkepasset men kände att ingen kommer ihåg någon som hoppar över en del av träning. Jag satte upp på cykeln och hade som mål att passera 1mil. Efter 3km kom mjölksyran och jag hade verkligen noll kraft kvar. Ändå sitter jag kvar, trampar på, tar korta pauser och passerar milsgränsen. DET ÄR POWER!!

Hägglundsjoggen 2014

 
Har idag uppfyllt första stora delmålet i min träning. Att springa Hägglundsjoggen; ingen press på tid eller placering utan bara klara av att springa hela sträckan runt höglandssjön på 4km. Det mest fantastiska med det hela är att det kändes väldigt bra, trots mjölksyra in på sista 700m så fullföljde jag loppet utan att behöva en paus. Tiden? 20min! Hade jag aldrig trott utan siktade på under 30min. Tänk att man faktiskt kan så mycket mer än vad man tror! 

Allsång och galopprace i skogen

 
Efter den fantastiska hoppträningen igår valde jag att fara ut i solskenet och galoppera med vildhästen. Stella och Rita skulle också ut så vi gjorde sällskap. Lyckohormonerna sprudlade ikapp med skratten, leendena, fartvinden i galoppen och våra allsånger vi hade där ute. Tur att ingen hörde, det var inte världens finaste duett med min sångröst och Stella som är hes ;) Just då, där ute i skogen, på ponnyryggen och skratten som ekade mellan träden kände jag hur förbannat lycklig jag är och hur mycket jag älskar mitt liv!

Hoppträning i ösregn

 
Under uppvärmningen kändes han lite loj, inte riktigt med men det gick till sig efter en stund. Pigg och glad ponny som började tagga till när galoppen las till. Då blev resterande också väldigt trevligt. När vi började hoppa fram vet jag inte vad som hände men plötsligt började han leta hinder, hoppade högt över och flög iväg efteråt. Hahaha, vad ska man göra? Jag sitter och skrattar och försöker få kontroll. Ännu värre blev det när vi skulle hoppa bana; då kom studsningarna fram. Varje gång jag sett ett ponnyekipage där ponnyn galopperar på stället, flyger iväg med benen och energin är på högsta nivå har jag alltid undrat hur det känns. Nu vet jag! Med världens största leende hoppade vi bana på 90-100cm, någon detalj här och där som inte riktigt gick som det borde men jag är jättenöjd. Han hoppar helt fantastiskt när han bjuder och tempot är rätt. Tänk så långt vi kommit på ett år! Längtar redan till nästa träning!

Bilder från helgens tävling i Vännäs

Bilder från framridning från Vännäs. Som vanligt alla bilder fotograferade av Josefine Gidlund.
 
 

Kötta armar, axlar och rygg

 
Armar, axlar och rygg idag; körde efter mycket tips och nya övningar från igår och det tog riktigt bra! Måste vara bästa passet med alla dom delarna hittills, känns som att jag börjar hitta tekniken och styrkan ökar. Tänk så motiverad man blir när man känner att det ger något! Vila imorgon, onsdag så blir det en ny utmaning!

8h stalltjänst och sedan gymmet, aldrig vila!

 
Inte nog med att man har haft stalltjänst i 8h (kroppsarbete hela tiden) så drog jag till gymmet efteråt. Sprang 5km med de sista 3km på 9.0km/h. GRYMT! Känner mig stark och så otroligt motiverad att fortsätta med träningen och uppleva mer resultat!
Brux lokalvård har fått via jobbet en genomgång av övningar som hjälper oss stärka kroppen för att undvika de vanligaste skadorna i jobbet, Många övningar jag kommer att ta vara på! Fick egentid sedan med proffset och fick svar på massvis av frågor, nyttiga tips och fler bra övningar! Är sjukt pepp på allt det nya så vet inte riktigt vad jag ska välja att göra imorgon! 

Största anledning till att man fortsätter

Foto: Josefine Gidlund | Kolla våra uttryck, det är därför man fortsätter! Sådan glädje man känner på denna fantastiska ponny!
 

Förra helgens LB:2 och LA:3 på hemmaplan

LB:2, vi slutade på 62,00%. Måste vara bland de bättre LB programmen vi ridit; stadig och fin rakt igenom, lyssnar väl på alla hjälper och hade framåtbjudning hela programmet. Otroligt nöjd!
  
LA:3, slutade på 61,00%. Lite trög och loj kändes han här men det ser mycket bättre ut än vad det kändes. Är ändå väldigt nöjd med honom som kämpar på och levererar så fina resultat trots att han var trött.
 
Nu bibehåller vi det här säsongen igenom och stegar uppåt!

Dagens LA:3 uppe i Vännäs

 
Första starten på bortaplan idag och jag tänker säga det rakt ut; jag är besviken på procenten. För så dåligt gick han inte och så många missar gjorde vi inte. Det är någon detalj här och där jag kände att det blev lite knas men inte så att det totaltförstörde. En stor miss; andra galoppbågen men annars är jag jättenöjd med vår insats. Stadig i formen, väl framme för skänkeln och viktigast av allt; det var fantastiskt roligt att åka ut och tävla igen! På framridningen log och skrattade jag mest igenom alltihopa då han hoppade runt, flaxade med benen och kändes väldigt taggad. Hade stöttande och fantastiska människor med mig och väl hemma är jag några erfarenheter rikare. Det är bara så synd att allt arbete man lagt ner inte syns i resultaten.. Nya tag, nästa helg LA:1 och LA:4 på hemmaplan!

På väg mot Vännäs

Foto: Josefine Gildlund, hemmatävlingarna 11/5
 
Ni glömmer väl inte att ni kan följa oss via equipe online? Klicka här för att komma till tävlingen!

Bilder från gårdagens dressyrpass

Bilder från gårdagen, alla fotograferade av Josefine Gidlund (som vanligt ;) ). Med tanke på hur det kändes och hur han ser ut på bilderna är jag grymt taggad! LA:3 imorgon, nu satsar vi på att ha fantastiskt roligt!
 
 

Checka av dressyren inför lördag

Foto: Josefine Gidlund, kan inte låta bli att le när jag ser mitt eget skratt på denna bild!
 
Efter dagar med vila, skritt och en uteritt kändes det som att han fått tagit igen sig nog sen tävlingen i söndags så det blev ett dressyrpass på ridplan. Övertaggad ponny som flaxade med benen åt alla håll och kanter och tyckte att samlad galopp var för tråkigt utan fullt ös kändes mer lämpligt för dagen. Efter en något okontrollerad framridning blev det så mycket bättre sedan. Energin fanns kvar men han använde den till något vettigt och känslan var riktigt bra! Red igenom lite öppna, mellantrav och förvänd galopp för att få han att fokusera. Det som ska vara fokus på lördag är att jag hittar bålstyrkan, då inverkar jag korrekt på honom och vi kan dansa fram. Det är målet!

Ben och mage på gymmet

 
Första km på löpbandet kändes otroligt tung, sedan hände något och motivationen steg. Ökade till 9.0km/h och körde sista 1,5km på det (började på 8 > 8.5). 4km ren vilja, och fy tusan så härligt det kändes efteråt! Pressade mig sedan till max på ben och mage tills musklerna skakade och det gick inte mer. Känns fantastiskt att träningen är tagen till en helt ny nivå där jag blir mer och mer motiverad ju mer musklerna får jobba. 

9h + 3h jobb

 
9h pass på jobbet och sedan 3h instruktörstjänst på ridskolan. Ni hör ju själva, hur hinner man med en busig ponny mitt bland allt det? Man ber en kompis fara ut på honom mot att man mockar! Himla smidigt, dock var det redan mockat så jag hann andas mellan jobben. Känns bra att jag har en som klarar av att hantera ponnyn ute då han kan vara lite crazy emellan åt; töltar, bockar, far åt sidan, galopperar för fort, galopperar för fort och tvärnitar m.m. Han är inte riktigt som alla andra så vill inte släppa ut vem som helst på honom. Imorgon blir det dressyrtrim inför lördagens tävling, känner att jag behöver i alla fall ett dressyrpass innan dess för att känna igenom honom. Fredagen bjuder troligen på en uteritt beroende på hur han känns imorgon. Dagen före försöker jag alltid rida ut eller bara enkelt longera så att han får röra på sig utan krav. Det ska ju vara uppladdning inför tävling! :)

Flying without wings

Foto: Henny Hellström
 

Nästa start blir i Vännäs

 
På lördag kör vi säsongsdebuten på bortaplan, LA:3 blir det som rids och starttiden är helt ok ;) Tar med mig bästa hästskötaren och har som mål att hamna på en procent över 60%. Känns som att det inte kommer vara några problem då vi legat mellan 61-65% på alla starter hittills i år i LA-klasserna (programridning, klubb och regionalt).

Bra dag på gymmet!

 
Blev ett stenhårt pass på gymmet idag med armar, axlar och rygg som fokuspunkter. Började passet med 3km löpning med lutning på bandet, avslutade sista 500m med 9.0km/h, resterande 8,3km/h. Känns som att det börjar sakta men säkert bli en löpare av mig också! När jag började var jag tvungen att ligga på 7.0km/h för att orka så nog har man förbättrat sig på en månad alltid! Första målet där blir att ha 8.5km/h som grundtempo för att sedan maxa sista biten. Snart där!
Har haft lite problem att hitta tekniken på armar och axlar men idag satt det som en smäck och jag kunde ta ännu mera vikt men kortare set. Hellre kvalité än kvantité. Har dock fortfarande problem med en av övningar, tror det blir att byta ut den en period för att sedan kunna gå tillbaka. Är grymt nöjd med passet då jag verkligen gav 110% rakt igenom!

RSS 2.0