Såhär var min helg

Har spenderat helgen hos Emilie, skönt avbrott i vardagen att få fara iväg trots bara över en natt. Middag, bio och en massa prat, myspys! Har saknat henne mycket, nästa gång får inte bli om 5 månder!

Går och lägger mig, är dyngtrött. Film från fredagens cavalettilektion kommer när jag hinner :)

Gårdagens dressyrpass

Rid på ett mindre fyrkantspår, ca 3-4m innanför spåret. I varje hörn lägg en volt ut i hörnet (rider man i vänster varv lägger man volterna ut till höger). På kortsidorna sluta i motsats varv (rider man i vänster varv rider man höger sluta) och på långsiorna öppna i motsats varv (rider man i vänster varv rider man höger öppna). Första ggr ökade vi tempot något både på kortsidorna och långsidorna och bytte därefter ut mot skolorna.

Foto: Rebecka Borg, januari 2011

Igår fick vi rida en otroligt nyttig övning både för häst och ryttare! Ni ser den beskriven ovan. Som ni säkert redan förstått hade jag Buslus och det var så nyttigt och stärkande för hans del! Precis som tidigare i veckan var han något stel i vänster sida så det blev extra jobbigt för honom med skolorna åt vänster. Men på slutet började det lossna och han var så duktig som höll samma tempo, låg kvar i ställningen och utförde skolan så bra han kunde efter förutsättningarna. Åt höger gjorde han dom klockrent utan att tappa tempo, form eller ställning. Duktig ponny!

Jag däremot hade svårt att få till hjälpgivningen första varvet då man måste ändra om totalt och verkligen förbereda hästarna, men till slut så hängde både knopp och kropp med! :)

Första ggr när vi skulle öka på de raka spåren for han iväg som en kanonkula och tyckte livet var lajbans, haha! Så roligt att hans energi och glädje kommer fram på riktigt då och då!
På volterna testade jag att ta upp honom något mer i formen och få till mer kraft i bakkärran; helt enkelt ställa högre krav. Vissa stunder, wow... Han slutar aldrig överraska mig!

Ikväll laddar vi om för cavaletti med tävlingsgruppen! :)

Roffe felfri!

Rolf-Göran Bengtsson och Carusso LS La Silla ligger just nu 4 efter deras ritt! HEJA!

Se Roffe live!

Om bara en liten stund så kommer man kunna se Roffe hoppa live i Global Champions tour. Jag sitter med spänning och väntar och håller tummarna för att han går felfritt! Hästen han ska tävla är Carusso LS La Silla, bara jag som inte har hört talas om den förut?

Här kan ni se tävlingen live:
http://www.globalchampionstour.com/gct-live

04.20

Är det någon som kan gissa var jag befinner mig just nu på detta klockslag? ;)

Kvällens övning

Från början när gruppen blev 10st körde jag en liknande övning och då fungerade det inte alls. Eleverna kunde inte ta egna beslut utan skulle till punkt och pricka rida precis som jag sagt utan att ta hänsyn till varandra. Idag såg jag en utveckling som gjorde mig lycklig. Alla elever red med respekt och hänsyn til sig själva, hästarna och till de andra. Var dom för många på volten red dom förbi och fortsatte. Hamnade dom för nära hästen framför på kortsidorna la dom en volt för att bättra på avståndet. Jag blir så grymt stolt över mina elever när dom har lärt sig fatta egna beslut som påverkar lektionen på ett bra sätt!
Rött = Galopp, Grönt = Trav
Börja på kortsidan till höger. Trav, vänd upp på bomserien med 2 upphöjda bommar, runda konan och lägg en volt ut mot spåret och sedan tillbaka till konan (X). Trava över nästa bomserie med 2 upphöjda bommar. Vid A fatta galopp, galoppera över galoppbommarna i lätt sits, bryt sedan av till trav vid C och börja om.
Avslutning med galoppbommarna och sista bommen upphöjd på båda sidor.

Taggad inför kvällens cavaletti

Har kommit på en riktigt bra övning till barngruppen ikväll! Skulle själv vilja rida den fast lite mer avancerad, nyttig och bra! Tänker inte avslöja någonting nu men kommer att skriva ett inlägg om det hela när jag kommit hem. Det är en övning där det händer saker hela tiden och man måste verkligen ha koll på sin ridning, hästen och alla andra för att det ska fungera. Spännande! :)

Easytone Reebok

Gick och införskaffade mig ett par såna här skor idag. Har hört jättemycket positiv respons om dom så varför inte? Hoppas på ett bra resultat! En till förändring med powerwalken är att jag kommer förflytta mig till Brux's gym på vardagarna då det blir mörkt ute så fort nu för tiden. Ska bli intressant och se om man håller samma tempo och motivation med nya skor och ny "promenad-miljö". Det har sina fördelar att jobba på Brux ;) Haha!
Bildkälla - Sportamore.se

Bloggtävling!


Min fridstad och lyckoplats

Stallet har alltid varit platsen dit jag vänder mig när jag behöver komma bort från vardagsproblemen och bara vara. Det har varit några stall och ridskolor genom åren men till slut fastnade hjärtat hos ÖOR. Älskar att komma in genom stalldörrarna, dra in hästdoften och höra hästarna mumsa nöjt på middagen. Att mötas av glada människor som alltid säger hej och gärna stannar och pratar en stund gör så att lyckoruset går genom kroppen. Jag har alltid varit en social person, jag älskar att prata med människor än om det är om småsaker eller om större ting. Roligare blir det också om det är hästelaterat, vilket det alltid blir på ridskolan. Hästarna gör att hjärtat slår ett extra slag, speciellt buslus och Donnis. Att jag får rida två helt underbara hästar gör mig alldeles varm inombords, det är som att ta ett lyckopiller bara av att se dom! :)


Foto: Alva Öberg

Foto: Rebecka Viklund

Memories

Foto: Malin Nordin

Foto: Rebecka Borg
Foto: Rebecka Borg
Foto: Rebecka Borg
Foto: Pappa
Foto: Matilda Söderlind
Foto: Anton SM

Dressyrträning med öppna

Dressyrträning idag för Camilla och fy sjutton så nöjd jag är!

Första delen av passet låg fokusen på att han skulle ta innerskänkeln, släppa efter i innersidan och hitta ett lugnt tempo med bärighet. Mycket arbete på volten, volter, öppna och övergångar. När man väl för in känslan är det bara att sitta och le, för när det blir rätt känns det så otroligt väl! Genom förvänd öppna på långsidorna strechade vi ut inner bakben och på så sätt få honom mer mjuk och följsam. Vet ni vad? Det fungerade alldeles utmärkt! I galoppen fick jag stå i lätt sits och koncentrera mig på att hjälpa honom hitta bärigheten och rytmen.

Därefter skrittpaus.

Sedan fortsatte vi med samma mål; att få honom att fortsätta behålla bärigheten och tempot. Vi gick över till att jobba med skänkelvikningi trav och ojojoj... Rosa moln nästa. Sedan avslutande arbete i trav med att få honom lång och låg och rundad för innerskänkel.

Underbara ponny, så mycket kvalitéer och kapacitet.
Foto: Malin Nordin

Snygga produktbilder

Bara jag som älskar Hööks nya produktbilder? Mycket snygga och tilldragande. Jag vill i alla fall köpa alla produkter som ingår i fotosessionen!

Bildkälla: Hööks

Hööks kampanjvaror

Lusen sa idag att han tycker att vi ska se ut såhär i vinter. Jag har inte hjärta att säga emot. 3 dec när HFA åker ner till Sundsvall står detta på inköpslistan! :)

Skillnad på Lucifer?

ulrika vestin:
märker du nån skillnad på lucifer nu när han får stå i box, eller är han alltid glad när du kommer???

Svar: Nej, jag skulle inte vilja säga att han alltid är glad när jag kommer. När han är inne i sina "perioder", som jag kallar det, så utmanar han även mitt ledarskap rätt så tydligt. Då tar det några dagar innan han kan slappna av helt och stå och halvsova vid hantering igen. Dock så upplever jag honom som att han blir positiv och nyfiken när jag kommer då jag alltid hittar på något lajbans med honom, haha. Och med lajbans menar jag NH-övningar, lite trickträning, dressyrträning eller bara står och borstar i några timmar.

Men till din första fråga; ja. Jag märker otroligt stor skillnad på honom. Han trivs mycket bättre inne i privatstallet där det är lugnare, få som går in till honom och han känner sig tryggare där. Så han har blivit mycket mer positiv av att stå där inne :)

Foto: Rebecka Borg

För tidigt för att kalla det för mänskligt

Nu ringer väckerklockan, bokstavligt talat alltså. Idag måste jag börja 04.30 för att jag ska hinna till stallet och göra i ordning Lucifer inför dressyrträningen för Camilla som kör igång 14.15. Just nu suckar jag säkert, trycker av mobilen och går in i en vägg av trötthet. Eller en dörr. Det brukar variera gång till gång.

Åter till träningen, är sjukt taggad! Eftersom vi har haft en hel del (nästan 1/3) av ridskolehästarna borta från verksamheten på grund av skador har ridskolan inte kunnat erbjuda privatlektioner på ett bra tag men nu när hästarna är friska så är det dags igen! Längtar något så otroligt! :)

Foto: Malin Nordin

3 år av saknad

3 långa år av sorg, saknad och fullt med tårar. Det går inte en gång utan att ögonen tåras när minnena kommer tillbaka. Tiden läker alla sår, men lämnar ärr efter sig. Jag saknar dig min ängel, det värker i varenda muskel, nerv, ådra i min kropp av saknad. Du lämnade ett stort tomrum efter dig. Jag älskar dig nu och föralltid, min underbara Pocahontas <3

Cause even when I dream of you
The sweetest dream will never do
I'd still miss you, babe

Läs om min och Pocahontas tid tillsammans här.

Ryttargalan är över för detta år

Mycket jobb har det varit men jag lovar; det var värt allt slit! Att få ha en kväll att bara umgås med underbara människor, äta god mat, få visa sin uppskattning till de medlemmar som presterat extra under året och få se alla leenden; det är allt detta och mycket mer som gjorde det värt det.

Pristagarna Ryttargalan 2011
Årets nykomling - Alva Wahlbeck
Årets slitvarg - Erika Lundqvist
Årets ÖORare - Pernilla Larsson
Årets tabbe - Pernilla Larsson
Årets prestation - Susanne Fälldin
Morgondagens stjärna - Annie Jacobsson
Årets ponnyekipage - Hanna Olofsson
Årets hästekipage - Anna Jadelius
Juryns hederspris - Johanna Westberg

Från vänster: Christina Fälldin (Susanne kunde ej medverka), Pernilla Larsson, Johanna Westberg, Hanna Olofsson, Erika Lundqvist, Annie Jacobsson, Anna Jadelius och Alva Wahlbeck. Foto: Maria Johansson

Jag ljuger om jag säger att jag inte blev tårögd när jag gick upp för att ta emot priset som årets ÖORare. Att det finns så många människor där ute som tycker att jag är bra, jag gör något bra för klubben och tycker att jag gör det bäst av oss tre som var nominerade; det värmer så otroligt i hjärtat. Det var knappt så att man kunde tacka er som var där, var inte lätt att hålla sig från glädjetårarna. Utan alla er som stöttar, peppar, säger hej, skrattar och bara finns där för mig skulle jag aldrig slita så för vår klubb. För det är ni som är min motivation till att fortsätta!

Årets tabbe där emot.. Hahahah, tror att det var kvällens höjdpunkt när det gällde skrattnivån i alla fall! Självklart är jag lite stolt även här, att kunna roa och få andra människor att skratta är något jag hoppas att jag alltid kommer att göra :) Tack alla som röstat även här, ni är grymma. Hela högen. Varenda en av er!

Full fart i stallet!

Har tillbringat halva dagen på stallet, precis som det ska vara! :)

Har haft lektioner mellan 16.00-20.00. Vi i tävlingsgruppen hade ingen ridning då ingen instruktör fanns så vi kommer rida igen en annan dag. Då det blev lite halvpanik för att hitta en instruktör som kunde ta lektionerna för någon dag sedan bara ställde jag upp. Har jag tid, möjlighet och ork så tar jag alla chanser jag får till att hålla lektioner! Dagens grupper var stallvärdinnegruppen uppdelat i 2 grupper och 2 barngrupper. Tycker faktiskt att alla lektioner gick bra! :)

Nu blir det till att fortsätta slappa lite, jobba med ryttargalan och chilla. Ha en bra kväll! :)

Möte och socker

Snart dags att åka iväg på möte nr. 2, denna gång med huvudstyrelsen. Förra gången var faktiskt ett inspirerande möte som gav motivation och energi till att jobba hårdare! Jag hoppas på ett liknande möte idag, om inte bättre. Idag kommer även de nya styrelsemedlemmarna att vara med för första gången. Förhoppningsvis kommer dom att vara en tillgång för styrelsen och klubben :) Då jag inte känner dom och knappt vet vad dom gör så kan jag inget säga i förväg. Drar med mig lite småpengar för inköp av socker också för att hålla energin uppe... Haha.

Sista anmälningsdag!

Möte idag på eftermiddagen inför ryttargalan, tror att det kommer att bli riktigt bra! Omröstningen är klar, vi har en vinnare i varje kategori. Nu blir ni nyfikna va? ;)

Kom ihåg att idag är sista anmälningsdag!


Det vackraste jag vet

Foto: Pernilla Larsson (jag)

Glöm inte reflexerna!

Tog en powerwalk till ridskolan idag och skulle bara dit en snabbis och sedan gå hem igen. Redan när jag gick började det bli mörkare ute och det var 14.15. Dock var jag där längre än jag trodde så när klockan var 15.30 var det verkligen mörkt ute! Tur att jag hade tagit med mig reflexvästen för säkerhetsskull, annars hade jag inte velat gå hem! Tycker att det är en självklarhet att synas i mörkret, vare sig man är med eller utan häst. Snack om att man ser töntig ut etc är bara ren bullshit. Är man rädd om sig själv och hästen drar man på sig reflexer, än om det är hyfsat ljust ute när man far ut i skogen/på promenaden.
Dessa reflexer har jag alltid när jag rider ut då det blir mörkt ute fort.
Bildkälla hööks.se

Finaste Donna

Har sån tur som får rida en sån fin häst!

Svårt att få bort hår från schabrak? Här är lösningen!

Är otroligt duktig för stunden och har en massa tvätt på sträcket, en tvättmaskin igång och en tvättmaskin som ska igång senare. Dock så har päronen skällt på mig några ggr på grund av för mycket hästhår i maskinen/filtret eller vad dom nu sa (jag lyssnade inte så noga...). Tydligen så fungerade inte maskinen lika bra efter det + att det blev en hel del rengöring. Dock så löste vi problemet för några år sedan då vi var på Noliamässan i Umeå. Där gick vi runt bland en massa stånd och jag såg en bild på en häst och fastnade där. Dom visade en gummiborste som lätt skulle ta bort hår från täcken, schabrak, kläder etc. Då såg det väldigt enkelt och lätt ut när dom bara la på hår lite enkelt. Själv var jag lite tveksam då håren gnids in lite mer IRL så att säga.

Men vet ni vad? Det fungerar hur bra som helst! Ni kan själv gå in och köpa er en gummiskrapa på G&B Ridsport. Det är inte samma modell som min men fungerar nog minst lika bra! :)
Supe Brush från G&B Ridsport.
Företaget är även bildkällan!

Skitsport.

Precis så känner jag nu. Skitsport. J*vla bedömningssport kan dra någonstans. Så omotiverad att fortsätta med detta nu. Dock vet vi allihopa att jag kommer att ha ändrat åsikt imorgon. Men just idag vill jag få känna så. Punkt.

Tips på bra ridbyxor!

Godmorgon alla morgonpigga!
Snart frukost och sedan bege mig till stallet för banbygge, sjukt taggad! Tänkte först slänga in ett litet tips-inlägg till alla er där ute som letar efter bra ridbyxor som behållar passformen och skoningen tvätt efter tvätt. Hööks modell "CRW Sure seat" är helt underbara! Det är mina tävlingsridbyxor och jag är grymt nöjd med dom! Endast 479kr som är väl spenderade pengar! :)


Ninor 9 och 11 november

Eftersom det varit teorivecka denna vecka så har vi i tävlingsgruppen fått hålla igång hästarna som ska tävla imorgon. Jag fick förfrågan om att rida Ninor och självklart tackar jag ja till en sån chans!

9/11 Mjukgörande på stora ridplan
Tanken och idén jag hade innan jag for till stallet var att köra ett lätt joggingpass med Ninor ute på plan för att mjuka upp honom lite och få honom att följa mina hjälper och inte streta emot. Men efter snack med Hanna (som har ridit Beverly denna vecka och rider igång Cookie efter skadan) bestämde vi oss för att rida ut med Ninor och Beverly. Dock så blev vi tvugna att ändra planen då vi inte ens såg ut genom fönstren på grund av den tjocka dimman! Så det blev ett pass på plan ändå.

Jag kan väl inte säga att det var vårt bästa pass direkt. Hanna ville låna mitt spö så när jag skulle börja trava stod han på stället och sparkade bakut ett x-antal ggr innan jag gav upp och tog spöt. Jag kände att jag inte ville bråka mig igenom hela passet utan komma igång och göra det kort och intensivt istället för utdraget. Ingen gångart gick väl bra vill jag påstå. Han sprang mest, tyckte det var lite otäckt att inte se allt runtomkring och blev därför även spänd. Jag gav mig när det kändes hyfsat och lämnar detta pass bakom mig.

11/11 Dressyrgenomkörare i ridhuset
Hade samma plan med Ninor som med Donna; rida igenom hästen ordentligt, mjuka upp båda sidorna och hitta en bra känsla. Jag vet inte ens var jag ska börja, detta var utan tvekan bästa passet jag någonsin ridit på honom. Stadig i formen, jag kunde kontrollera tempot och han sprang iväg några steg och jag hade bakdelen på plats.

Vissa stunder kunde jag kontrollera varje steg han tog och var han skulle placera hovarna. Bästa känslan som går att få på denna häst!

Jag väljer att säga såhär; Ninor är bland de svåraste hästarna jag har suttit på. Sätter han den motsträviga sidan till så fungerar ingenting. Är han på sin arbetsvilliga sida så är han lättare att rida, INTE LÄTT, men lättare. Han slingrar sig som en orm, springer ifrån arbetet när det blir jobbigt och är svår att behålla formen på. Jag vet inte om alla andra upplever honom som jag gör men såhär upplever jag honom. Så jag blir grymt stolt över mig själv när jag får honom att jobba som han gjorde detta pass. :)

Donnadine 9 och 11 november

9/11 Jogging på uteplan
Skrittade fram väldigt länge för att hon skulle bli riktigt varm i kroppen innan vi började jobba så att hon inte skulle vara alltför stel i kroppen. Kortade upp tyglarna och fortsatte i skritt ett bra tag. Jobbade mycket på raka spår för att hitta liksidigheten och samma syfte på en stor 8-volt och vanliga volter. För att ha stått nästan 1 vecka kändes hon faktiskt pigg, fräsch och hyfsat mjuk. Övergick till trav och jobbade likadant där. Dock blev det lite svårt att få henne att vara helt fokuserad då det var en hel del motorsågar som var igång runt ridplan (dom kapar ner delar av skogen för att hästarna lättare ska få synd på det som är utanför). Testade galoppen lite kort bara och det kändes ovanligt bra. Avslutade henne sedan rätt snabbt då hon var spänd som en fiolsträng och for iväg några ggr då hon tyckte vi var för nära motorsågarna. Jag var i alla fall nöjd :)

11/11 Dressyrgenomkörare i ridhuset
Efter torsdagens clinic med Sigrid Bergåkra kände jag mig otroligt inspirerad till att testa hennes tips och råd på Donna. Började som hon sa att rida mycket raka spår och byta varv ofta, vilket fungerade sådär för oss faktiskt. Eller för mig då, Donna var ganska nöjd. Jag har mycket lättare att hitta till en bra ridning om jag får rida mycket volter, serpentiner = böjda spår från början för att komma åt kordinationen. Så jag gick rätt så snabbt över till serpentiner och då fungerade det mycket bättre! I galoppen kom det som kändes mest spännande; växlarna.

Sigrid pratade och visade att man skulle testa alla 5 växlar på hästen i galoppen för att hitta framåtbjudningen. 1 växel seg galopp, 5 växel fullt ös medvetslös. Däremellan förstår ni nog.

Fattade galopp strax före kortsidan och red över hela ridhuset och testade växlarna. Donna svarade nästan för bra och när jag hade kommit till 4s växel var jag lite skakis men tryckte på en gång till och hittade 5:ans växel. Jämarns vad Donna kan springa fort! Benen sprattlade som jag vet inte vad och gruset yrde tillsammans med Donnas nöjda frustande och spetsade öron. Men wow vilken effekt det gav! Formen kom av sig själv och trycket i bakdelen fanns där! Bara jag underhöll det hela så stannade hon kvar och jobbade på otroligt fint! Arbetade självklart i båda galopperna. Andra delen av passet, efter en skrittpaus, kände jag på lite ökningar och skänkelvikningar. Allt satt som en smäck!

Nu vet jag precis hur jag ska rida som imorgon för att få så bra känsla som möjligt på banan! TAGGA!


Nu laddar vi inför KM!
Foto: Malin Nordin

Ladda ladda tagga!

Donna är knoppad. Tränset är smörjt. Kläderna ligger framme. Motivation är på topp. Imorgon är det KM i dressyr och jag är sjukt taggad! Någon som ska dit som kan dokumentera det hela? :)

Foto: Linn Kristoffersson

R.I.P. Hickstead

Sänder en tanke till Eric Lamaze. En tung dag i ridsportens värld.

ÖORs ryttargala 2011!

Årets ryttargala är bestämd! Mer info på www.ryttarklubben.se

RSS 2.0