Första Camillaträningen inomhus

Foto: Henny Hellström. Från i våras, klippte 110cm som ingenting!
 
Hoppträning idag för Camilla, första gången vi är inomhus efter sommaren och vi började med ett väldigt grundläggande pass. Mycket markarbete, kontroll och svängar som gjorde att alla bitar föll på plats. Tyckte att han kändes lite av och på under uppvärmningen men jobbade väldigt fint under sig med en bra bärighet. Red själv utan stigbyglar ett bra tag där vi varvade trav och galopp. Lätt sits i galopp utan stigbyglar tar på benmusklerna kan jag säga! Benen skakade och brände rejält efteråt, hahaha!
 
Mycket bra övningar idag och prinsen skötte sig utmärkt. Väntade på mina signaler, hoppade varje språng väldigt väl och jag är jättenöjd över min egen insats. Stark i sitsen, konsekvent i ridningen och väldigt noggran. Tack gymmet för alla timmar, det ger tillbaka även i ridningen! Nu längtar jag till nästa hoppträning och hoppas på lite mer banhoppning, gärna en teknisk med lite klurigheter ;)

Måndag = styrkepass

 
Måndagar betyder styrkepass 20.00! Gruppass på Brux och jag blir i alla fall otroligt peppad när instruktören peppar och hjälper en igenom övningarna. Vi kör jobba 2min, vila 0,5min. Otroligt tungt sista sekunderna och mina armar är bannemej inte stabila i skrivande stund. Det blev så tydligt idag vilka som är mina svagheter och vilka som är mina styrkor. Men jag tog mig igenom och kämpade tills musklerna krampade. Det är bättre än inget alls! Kämpa!

Börjar veckan med dressyr

Foto: Josefine Gidlund, våren 2014
 
Blev ett dressyrpass i ridhuset, då det snart är dags för tävling och vi har inte så många dagar kvar att repetera på så måste jag planera varje dag noggrant. Ingen programridning utan började med grunderna; nyanseringar, sidvärts, övergångar m.m. Hittade till min styrka och balans och när allt det satt var det som att dansa. Skänkelvikningar, öppna, mellantrav, samlad galopp, ökad galopp, enkla byten, förvänd galopp m.m. Nu är han verkligen tillbaka!

11h pass på ridskolan

 
Blev 11h långt pass på stallet idag; stalltjänst och funktionär på våra körtävlingar. Självklart ställer man upp som funktionär om man kan; särskilt om man får välja vad man ska göra ;) Skrivare på dressyren, otroligt lärorik att få sitta och höra domarens kommentarer, sitta och diskutera ridsporten och körsporten med någon som håller på med en annan gren och kunna fråga om körningen rent generellt. Det spelar ingen roll vilken gren du själv utövar, oj så nyttigt det är att sitta som skrivare! Det tänker jag göra om! Var sedan domarsekreterare på precisionen, spännande när de som körde Msv klassen började gasa i omkörningen (haha, vad icke hästmänniskor måste tolka det fel).
 
Då jag hade fullt upp ställde Josefin upp och red Lusen åt mig. Då pausen blev fördröjd kunde jag hålla träning för henne i ridhuset och det gick väldigt bra! Usch vad sugen jag själv blir på att träna nu efter att han briljerade igår! Till veckan blir det mer av den varan, mycket dressyr ska in då det är tävling på lördag men det tar vi då. Imorgon drar jag och några fler till Umeå och ser på elithopptävlingar och blir ännu mer inspirerad!
Rolig dag men nu känner jag mig faktiskt nöjd :) Ska slänga på en eller två filmer, mysa ner mig i soffan med pyjamas, tända ljus, middag och frukt + nötter att mumsa på!

Dressyrprinsen är tillbaka

Foto: Josefine Gidlund, från augustidressyren på hemmaplan
 
Ponnyn har känts lite halvmatt och inte riktigt på hugget den här veckan då jag har ridit igång honom. För två dagar sedan började jag ge han b-vitamin igen då det var samma sympton som i våras och då fungerade det utmärkt. Nu när han sätter vinterpälsen så verkar det ta för mycket energi ifrån honom så därför orkar han inte med ridpassen riktigt. Idag fick jag svar på att jag tänkte rätt; han var helt fantastisk att rida! Mjuk i båda sidor, lyssnade kvick på hjälperna, var på tårna, positiv till arbete och arbetade i en hög och samlad form utan problem. Det är dom stunderna som allt arbete är värt det. Åååh, jag ville inte sluta rida men man ska ju sluta när det går som bäst. Blev mest basic; nyanseringar, öka och minska volten och övergångar. Han är helt otrolig min fina ponnyprins!

Äntligen sitter jag här med en ny dator

 
Äntligen är min nya dator på plats! Min gamla gav upp för 1,5 vecka sedan så därför har det varit ont om uppdatering här på ett tag. Men livet rullar på; Lucifer är inte halt längre utan har ridits i exakt en vecka idag efter att ha stått i 1,5 vecka. Troligen var det en hovgalla som han fick efter att ha trampat på något vasst. Nu är vi på G igen och laddar för tävling nästa lördag. Då åker vi till Vännäs och startar LB och LA!
 

 
Min egna träning har jag tagit till en helt ny nivå; jag har gått in tuffare och har slutat äta onyttigt. Så jag ber alla er som läser detta; försök inte bjuda mig på fika, godis eller liknande. Jag hatar att tacka nej till folk och känner mig oförskämd men jag vill verkligen satsa 110% för att nå de mål som jag är ute efter. Jag väljer bort onyttig mat för att kunna ge plats för mat som får mig att må bra, får mig att prestera bättre och bygga muskler. Jag vill bli vältränad och väljer då mat för att kunna bli det. Hoppas att ni accepterar det!

Morning cardio

 
God morgon lördag!
Vaknade av mig själv vid 6-tiden men låg bara och halvsov/myste/vilade till 8.30, då drog jag på mig träningskläderna och stack till gymmet. Löpning på löpbandet och puschade mig själv hårt sista km för att verkligen pumpa ut det sista. Känslan när man sedan sitter i soffan hemma, nyduschad och äter en fantastisk god frukost (bananpannkakor, kesella och mango) så mår man riktigt bra. Avslutar frukosten med en kopp kaffe med vetskapen att all disk är bortgjord. Tänk så skadad man kan bli; jag känner en inre ro när jag vet att städningen är bortgjord. Hahaha. Nu laddar jag bara om för en mysig dag i stallet och sedan en kväll i soffan med film!

Fortfarande oren ponny

 
Lusen är fortfarande halt. Longerade honom för att se hur han beter sig på böjt spår. Han är oren fram men det är inte långt borta nu förrän han är helt ren. Han får tills på söndag på sig, är det fortfarande inte bra ringer jag och rådfrågar med min hovslagare (då det kan vara en mindre hovböld som lurar i hoven). Men han är pigg, har livfulla ögon och energi när man leder honom så jag gissar på att snart är vi tillbaka i träning igen! 

Fredagsträning

 
Fredag och nu är jag bara några timmar ifrån att gå av veckans arbete och ta helg! Började dagen med ett pass på gymmet, jag och chefen körde det tuffaste passet och tog verkligen ut oss! Både pulshöjare och styrka som är förberedande för toughest. Kändes otroligt skönt efteråt vill jag lova! Känns som att jag har fått ihop vardagen på ett bra sätt; träning ons och fre morgon och sedan mån kväll. Kan inte bli mer perfekt, då hinner jag rida efter jobbet också även när jag behöver komma in i ridhuset innan lektionerna. Dags att fortsätta hösten och vintern i samma spår!
 

 
Mina tankar kring träning och kost har verkligen förändrats i.o.m. att jag har blivit äldre och ser på saker på ett helt annat sätt. Jag tänkte dela mina tankar med er!
  • Du har ju blivit träningsnarkoman!
    Vad är det för fel med att vilja röra på kroppen ofta? Att bli starkare, uthålligare och piggare? Få mer energi och orka med vardagen på ett helt annat sätt? Varför tycker vi att det är så viktigt att träna hästarna varje dag på ett korrekt sätt med varierad träning men så fort en människa börjar träna själv är det konstigt? Får ni ihop mattematiken?
    Så länge träningen inte går till överdrift ser jag inget fel med att träna ofta. Vi som tränar gör det för att vi tycker det är kul, utvecklande och ger oss något tillbaka. Vi vill må bra. Svårare än så är det bara inte. Varför inte fråga om ni får följa med någon som tränar? Då kanske ni börjar gilla det också!

  • Du äter inget onyttigt, bantar du eller?
    Bara för att en person väljer bort fika, godis eller annat så betyder det inte att man bantar. Men för att se utveckling i träningen så kan man inte gå +-0 på intag och uttag om jag säger så. Än en gång tar jag upp hästarna som jämförelse; vi är så otroligt noga med vad dom ska äta för att kunna prestera på topp. Men varför tänker vi inte likadant om oss ryttare? Varför är det så konstigt att en människa lägger om sin kost för att kunna prestera till 110%?
    Jag själv väljer att äta bra mat som min kropp mår bra av. Som musklerna får energi av och som gör dom större. Mat som jag blir glad av. Jag har testat en massa olika mat; vissa mår kroppen dåligt av och vissa mår kroppen bra av. Mitt självklara val är det kroppen mår bra av. Det är inte konstigare än så! Och självklart unar jag mig choklad ibland också, det går inte att vara utan!

Minisemester för ponnyn

Foto: Josefine Gidlund
 
Prinsen står just nu på vila. Stackaren trampade på något igår när jag skrittade fram och började halta rejält även i skritt. Idag var det stor skillnad och han haltar endast i traven vilket känns väldigt positivt då det går snabbt åt rätt håll. Han får tid på sig att återhämta hoven så han får en minisemester tills på lördag; är han då helt ren så kommer han att börja ridas igen. Dock är träningen och tävlingen för vår del inte att tänka på i helgen, men det kommer fler! Huvudsaken att ponnyn mår bra! :)

Gympass i dagarna två

 
Det blev löpbandet igår! Hade inte jättemycket tid så sprang 3km och efter varje 500m höjde jag tempot eller lutningen på bandet. Började på 10km/h + 0.0 lutning och slutade på 11km/h + 2.0 lutning. För mig är det bra, det tempot är det högsta jag orkar hålla en längre stund men självklart strävar jag mot att kunna hålla det tempot några km i alla fall! hamnade på ca 17-18min totalt + nedvarvning. 
 
Idag drog jag och chefen till gymmet före jobbet, 05.45 stod vi på löpbandet och värmde upp. Axlar + armar + rygg blev dagens pass. Ett kort men intensivt där vissa övningar aktiverar fler än en muskelgrupp. Då hinner man äte frukost och ladda med ny energi innan man kör igång jobbet!
 
Imorgon blir det vilodag för min del, sedan kör jag på fre-sön. Väljer det pass jag känner för att göra just för dagen, då blir motivationen helt annan! Ett tips till alla er där ute också; på samma gympass gör inte både kondition och styrka. Dela upp dom två, helst på olika dagar eller morgon/kväll. Kör man kondition före så har musklerna inte lika mycket energi till styrkan. Dela upp så du kan satsa 110% på en sak!

Gårdagens styrkepass lyckat

 
Gårdagens träningpass var verkligen hur roligt som helst! Ett upplägg som passar mig som handen i handsken. Två övningar som fokuserar på en muskelgrupp; jobba 1,5min, vila 0,5min och jobba 1,5min. Sedan byter man muskelgrupp. Vissa övningar kommer jag att kunna öka rätt så rejält till nästa gång medan vissa hamnade jag precis så att jag skakade av utmattning i musklerna vid sista lyftet. Otroligt bra och peppande instruktör, bra musik och bästa av allt är att jag har med mig en av mina bästa vänner vilket gör att vi puschar varandra. Detta pass fortsätter jag med!
 
Laddar om för ett nytt pass idag; antingen löpbandet eller magpasset. Jag kör på det jag känner för helt enkelt!

Konditionspass

 
Det är sjukt hur en varelse kan vända humöret totalt och känna sig så otroligt älskad.
 
Idag struntade vi i alla måsten och for ut på konditionsträning istället. Travstigen blev det då hägges är avstängt på grund av älgjakt. Eller ja, inte avstängt men skyltar är uppsatta att älgjakt pågår och jag väljer då att respektera jägarna. Lusen jobbade på så otroligt bra idag; framme för skänkeln, tryck i bakkärran, bärighet och en stadig form. Efteråt rann det bara svett om honom... Stackarn, vinterpälsen har börjat komma så till helgen tänker jag raka honom. Då kommer han kunna prestera ännu bättre och vara lite positivare! 
 
Nu laddar jag om för mitt gympass, 20.00 börjar det!

Måndag, ny vecka, nya möjligheter!

Hahahaha, detta kan ju inte stämma bättre än på mig? Dock är det väldigt sällan jag har problem, ser bara lösningar!
 
God morgon måndag!
Ser fram emot denna fantastiska vecka! Har bara en massa bra saker inplanerade! När det gäller träningen för mig själv så ska jag ikväll på ett gruppass med styrka (första för hösten/vintern, woop woop!), imorgon blir det nog löpbandet, onsdag styrketräning före jobbet. Resterande dagar av denna vecka tar jag som det kommer beroende på jobb m.m.
 
Blir en hel del ridträningar med mig på marken också denna vecka; torsdag så blir det dressyrträning med Tilda och hennes häst, fredag troligtvis hoppträning med HFA och gissningsvis två dressyrträningar till där i slutet av veckan som jag ska lyckas klämma in. Känner verkligen min egna motivation och inspiration flöda när jag får peppa, utveckla och föra ekipage framåt! Just ja, har min egna som ska hållas igång också för på söndag är det klubbtävling, vi startar LA:3 och Msv C:1. Troligtvis blir Msv C:1 bara en programträning men jag känner att vi behöver träna på att rida programmet på tävling så jag ser det bara som positivt! 

Hästlivet senaste dagarna

Min duktiga ponny! Från dagens hoppning.
 
I fredags försökte jag mig på ett dressyrpass för att verkligen finslipa travarbetet men kroppen sa emot, ponnyn kändes inte riktigt på hugget så jag red igenom några skänkelvikningar, ökningar och jobbade sedan med galoppen. Fick en bättre och bättre känsla men kände att jag bara skulle bli irriterad om jag försökte nånting som inte skulle fungera för dagen. Magmusklerna ville inte vara med helt enkelt.
Igår red vi ut med fuxdamerna i stallet, dampponny som drog med de andra. Synd att man inte kan rida häggesrundan på grund av älgjakten, ponnyn skulle verkligen behöva få fara ut och bara leka en sväng. Han skötte sig bra i alla fall så det är positivt!
Idag blev det styrka för bakbenen för ponnyn; teknikhoppning. Ställde upp en linje där vi kom in i kort galopp, försökte hålla samma tempo hela igenom för att jobba upp musklerna. Blev rejält med mjölksyra för honom men ack så nyttigt! Precis som för mig så måste styrkan läggas fokus på för att man ska kunna leverera i programet/på banan sedan! Jag är jättenöjd med dagens insats, känns så bra att jag har fått bort mina mentala spöken och faktiskt är nöjd efter ridpassena trots att det inte blev perfekt varje sekund!

Bästa formen i livet

 
Hade ett grymt magpass på gymmet idag! Andra gången jag kör "magdödaren" och jag känner mig redan mycket starkare i dom musklerna. Pumpade på i ett bra tempo för att hålla pulsen uppe och vilade i max 40s mellan varven. Avslutade med att ta 3x10 squats också, bara för att jag vill att det händer något med rumpan också ;) OCH JAG ÄLSKAR MINA NYA TRÄNINGSBYXOR! Det blir så mycket roligare att träna om man har snygga kläder att bli snygg i!
 

 
Det gäller att verkligen jobba för det man vill ha, oavsett vad det gäller. Jag tänker gå efter rådet som bloggen gav om magpasset och hoppas på resultat om 3-4 veckor. Ska satsa stenhårt på att verkligen nå de resultat jag vill åt! Kommer att blanda med de övriga gymbesöken som jag brukar jobba med, däribland kondition efteråt för att hålla den på topp också. Måste faktiskt erkänna att det känns som att jag är i bästa formen jag någonsin varit i och det känns fantastiskt! Men man blir aldrig klar, så jag fortsätter kämpa tills jag känner mig riktigt vältränad och ser riktigt vältränad ut. Sedan fortsätter jag lite till, hahaha!

Camillaträning med fokus lydnad

 
Första hoppträningen för hösten och vi la mycket fokus på lydnad. Under uppvärmingen kändes han som en dröm att rida, så mjuk och lyhörd för hjälperna. Kan inte titta mig mätt på honom, han är så häftig! Det följde med till då vi hoppade fram på grinden och sedan var det bara att börja jobba hoppningen. Dagens huvudövning var svårt för honom, när vi skulle plocka bort ett galoppsprång på alla linjer. Han skötte sig utmärkt men styrkan räckte inte riktigt till sista linjen så vi fick ta om den på slutet och då flöt det på mycket bättre. 
 
Jag är väldigt nöjd med vår insats idag! Om man jämför med innan sommaren så är hans galopp så mycket större och mer bärig än tidigare = bättre språng över hindren. Han har höjt sitt självförtroende och förtroende för mig som ryttare och vågar då hoppa av större vilket syns på filmen. Duktig ponny!

Leva livet med hästen

 
Inga skänkelvikningar, ingen förvänd galopp, inga oxrar eller relaterade avstånd. Idag var det bara jag och min häst, fullt ös i skogen med ett leende från öra till öra. Att släppa tyglarna, känna sig helt trygg och bara leva livet kan jag bara göra med denna häst. Öron som är framåt 99% av tiden och en massa energi som aldrig tog slut. Därför passade vi på att hoppa hoppstigen också innan det blir för blött eller för mycket snö så att vi måste vänta väldigt länge tills vi kan göra det igen. Ingen stress i stallet heller, bara en massa lugn och kärlek till ponnyn. Tänk vad livet är härligt att leva!

Det är detaljerna som gör det

Har kommit på mig själv med att ha små egenheter för mig när det gäller Lucifer. Såna där små detaljer i vardagen som kanske inte alla gör men som är ack så viktiga. Tänkte dela med mig av mina detaljer :)
  • Måste alltid göra en fyrkant i boxen av spånet efter att jag har mockat, helst sopa runt om också så att det blir extra fint + lägga in nytt fräscht spån ovanpå. Prinsen ska bo som en prins.
  • Smörjer in hovarna med matolja så ofta jag kommer ihåg det för att hovarna inte ska vara så torra. Det på inrådan av vår hovslagare. Plus att det känns lite glammigt med blanka hovar!
  • Smörjer sadel och träns 9/10 efter ridpassen. Då det ändå kostat en slant att köpa in vill jag hålla det i bra skick så att jag kan ha kvar det några år. + att det är glammigt med blank och ren utrustning!
  • Än om vi bara ska promenera, longera, tömköra eller rida så borstar jag han alltid blank och fin, precis som om vi skulle in på tävlingsbanan. Borsta länge = massage för hästen. + att det är roligare att visa upp den snygga sidan av honom!
  • Jag matchar ALLTID ALL utrustning. Från ridbyxor och tröja till pannband och schabrak. Vill vara en god förebild och det ska se bra ut när man rider. Hel och ren och gärna benlindor en vanlig tisdag för att glamma runt ;)
  • Före och efter varje ridpass masserar jag alltid ryggen på Lucifer. Det på inrådan av kiropraktorn då han tidigare hade låsningar från manken till ländryggen. Vill inte att dom ska komma tillbaka och pysslar då om ryggen lite extra på honom.
  • Så ofta jag kan pussar, kramar, klappar och myser jag med ponnyn när ingen ser. Det är stunderna när vi är för oss själva som han vågar visa sin mjuka sida. Självklart blir det en massa sånt annars också men just när vi är ensamma är det som mysigast! Plus att jag inte kan sluta säga "världens bästa ponny", "du är det finaste jag vet", "jag älskar dig" m.m. Fast det gör väl alla andra också ;)

RSS 2.0