Jobb, sova, jobb... Zzzzz...

Jag ber om ursäkt för det otroligt dåliga uppdateringen nu i helgen, men det har varit mycket jobb nu ett tag.

Fredag: Jobb 05.30-15.30, ridning 16.30-18.00, jobb 19.00-20.30 sedan däckade jag framför Idol.
Lördag: Jobb 06.45-12.15, sov 14.00-16.00, stallet 16.00-18.00, jobb 19.00-20.30, däckade återigen framför TV:n.
Söndag: Jobb 08.45-12.30 och nu sitter jag här.

Rätt så fullsmockat schema och lite sömn på nätterna har gjort att jag inte ens har orkat tittat åt en dator senaste dagarna. Ska dra iväg till stallet nu så det blir nog mer uppdateringar ikväll någon gång. Tills dess så bjuder jag på del 2 i serien "Flickorna på Klitteholm" som är en del i Cirkus Möller som är på fredagar 21.30!


Dressyr med Cookie

Jag vet inte vad jag ska säga. Kändes inte bra, vi har ingen kemi och jag gjorde för mycket med händerna och för lite med benen. Blä.


Imorgon ska jag hoppa Donna. Då blir jag nog på bättre humör. Hoppas jag.

Cavaletti bana

Idag stod det cavaletti på schemat och idag fick dom rida en enklare bana! 4 bommar på långsidan vid B, sedan snett igenom med 4st bommar och på slutet 4st bommar vid E. Jätte simpel bana men det var första gången dom skulle få rida bana så jag ansåg att alla skulle tycka att det var roligt och inte alls svårt. Alla klarade banan utan svårigheter som om dom aldrig hade gjort annat. Genom att få rida denna bana fick dom förståelse för hur viktigt det är med ridvägarna och att man tittar dit man ska.

Sista minutrarna avslutade vi med att dom fick rida över 4st upphöjda bommar. För er som känner till sockerbitarna på ÖOR så la jag upp bommarnas enda sida på lägsta höjden, varannan höger varannan vänster.

Nästa vecka blir det teori!

Årets första luciatågs-träning

Kvällen har spenderats i stallet med Luciaträning! Första träningen för luciatåget och det känns jättebra måste jag säga! Alla var jätteduktiga, till och med de som inte varit med tidigare och som aldrig har träffat oss i U-sek. I år kommer det att bli ännu bättre än förra året, det känner jag på mig!

För ni tänker väl inte missa Luciashowen som är 11-12 december?

Jag deltar i en tävling!


Nyheter på Hööks!

Är det bara jag eller är Hööks höstnyheter grymt snygga?!
Grimman finns även i orange/brun och schabraket i svart/ljus blå.

Frågan som jag ställer mig nu är "VARFÖR FANNS INTE DETTA I BUTIK IGÅR FÖR?!"


Lorenzo



Lorenzo
The flying frenchman

Jag tycker att det är svårt att hålla mig kvar ibland i hoppningen. Ibland tycker jag det är svårt att styra hästarna med alla möjliga hjälpmedel. Det är svårt att få Donna att gå bredvid någon annan utan att tankarna far till självmordsförsök.
Därför är jag helt totalt komplett fascinerad av denna människa och hans hästar.


Måns Möller framhäver ridsporten

Bara jag som tycker att det är extremt roligt och väldigt likt verkligheten? Haha!


ULK omg 2

Kom hem efter 18.30 någon gång idag från ULK omg 2! Mycket lärorik och rolig helg nere på Näset! Usch vilken fin anläggning dom har och stor är den också. Många trevliga hästar, en skäck här och där hade dom också vilket gillades mest av mig. Vi fick lära oss bl.a. om "lära ut och kommunicera", "djurskydd med inriktning häst" och "hur är en bra ledare". Det var bara några av de ämnen som vi tog upp under helgen.

Nästa omgång blir här hemma i Övik!

Dressyr med ponnyn

Eftersom Lusen inte riktigt har varit sig själv de senaste veckorna fick jag rida honom idag istället för Donna. Uppvärmningen kändes faktiskt helt okej, inte lika bra som det brukar man jättebra för honom. Själva övningen hade varit jättebra med Donna men med Lusen hände det lite för mycket.

Vid A, skänkelvikning till E där man fattar galopp och rider direkt in på en 15m volt med tre bommar och den i mitten upphöjd. Sedan strax efter E blir det trav igen. På nästa långsida först 4 bommar med kort travavstånd och sedan bortanför B 4 travbommar med långt avstånd och sedan börjar det om igen. Ponnyn stressade upp sig alldeles för mycket och det gick helt ärligt inte att få kontakt med honom. När vi bytte varv valde jag att börja med att endast rida skänkelvikningen och lägga på mer och mer ju lugnare han blev. Så på slutet kändes det faktiskt riktigt bra och han var så otroligt fin i skänkelvikningarna åt båda hållen! Duktig ponny!


Nej, hinner inte skriva mer för nu drar jag till Sundsvall och ULK omg 2! Hörs på söndag!

Explosion i bakdelen

Vänstra bilden från augusti och högra bilden från lokala dressyren i Härnösand.

Dressyr idag, skulle egentligen ha haft Cookie men hon var tydligen inte helt fräsh så det blev Donna. Bara av att skritta fram henne kändes hon hur pigg och fin som helst och det kändes som att hon var redo att arbeta. Jag kan säga att den energi och de explosioner hon fick till vissa stunder under passet var jag inte beredd på! Uppvärmningen bestod av arbete på volter, både längs fyrkantspåret och sedan på volterna. Donna pinnade på hur bra som helst och det var minimala hjälper som behövdes för att hon skulle lyssna framåt. Jätte trevlig energi i alla gångarter och i galoppen kändes det som att jag fick upp henne i formen mer än vanligt och det kändes riktigt bra!

Själva övningen gick ut på att vi hörnet mot långsidan göra en nogrann hörnpassering och sedan övergå i en sluta. Vid B rakställ hästen mot K/H och öka skritten/traven. Gå sedan över i nya varvet och gör samma sak där. Så det blev öppna, öka snett igenom, öppna, öka snett igenom. Öppnan gick bättre än väntat trots motstånd från Donnas sida, hon är inte så smidig som man önskar... Första försöken till ökning blev galopp och "hej och hå vad det går". Därefter bestämde jag mig för att rida lätt och se om det gick bättre och jag säger då det, den ökningen hon fick till då var inte att leka med! Till och med Camilla lät lika fascinerad/chockad som jag kände mig och Donna sköt mig ur sadeln! DET HAR HÄNT NÅGON ENSTAKA GÅNG FÖRUT!

Jag kan säga att jag satt bara och log resten av passet. På slutet var både jag och Donna trött och det blev ingen ren takt i traven men galoppen var hon hur fin som helst! Världens bästa Donna!

Barbacka premiär

Dressyr på schemat med barngruppen idag och det blev barbacka dessutom! Från början tror jag att alla tyckte det var väldigt ovant, läskigt och vingligt men på slutet travade alla barbacka!

Jag lät dom skritta första delen av lektionen för att dom skulle få vänja sig och få in balansen. Började med en väldigt enkel bana med halt på mitten av båda kortsidorna och sedan stora volter på långsidorna. Det fungerade riktigt bra och det var nästan så att dom red bättre nu än vad dom gör med sadel!
Eftersom jag inte visste hur det skulle gå för dom att trava fick dom börja med att trava en långsida en och en för säkerhetsskull. Det var inga som helst problem så dom fick trava runt på fyrkantsspåret allihopa kortare stunder och det fungerade jättebra! Sedan tog vi en paus och lekte "Följa John" runt i ridhuset och fortsatte sedan med att trava. Som avslut gjorde vi lite balansövningar som var nyttiga för dom.

3 avfallningar hann vi med också. En tappade balansen och gled av i traven och en hade en ponny som tyckte att balansövningarna var för konstiga så ponnyn bockade av tjejen två ggr. Duktiga elever som skrattade åt det hela och hoppade upp igen!

Svar på kommentar till anonym‏

Postat av: Anonym
Men varför är hästen bakom hand på alla bilder? det är farligt för en häst att vistas i det läget!


Ååååh vad jobbigt det är med dessa kommentarer. Han är INTE bakom hand, han är bakom LODPLAN.
Det är STOR skillnad.

Text tagen ur artikeln: http://blogg.aftonbladet.se/ridsportsbloggen/2009/11/reportage-framat-och-nedat-med-ove-sloor
En häst som går bakom hand och en häst som går bakom lodplan är två helt skilda saker. Ofta blandar folk ihop dessa.
- Bakom hand är att hästen inte går fram till bettet och du har ingen kontakt med bettet överhuvudtaget.
- Bakom lodplan är det jag som ryttare som bestämmer. Ibland vill jag ha hästen bakom lodplanet, men med en mjuk och fin kontakt i munnen.
- Ryttarens hand ska hela tiden säga: Varsågod och gå.
- Allting ska komma bakifrån och framåt till en snäll och vänlig hand som mjukt möter upp hästen.


Om du själv tittar på bilderna så ser du kanske skillnaden.
Han har mjuk och fin kontakt fram till bettet, han försöker inte komma undan det. Sedan så har det med styrka och svagheter gör olika hästar.
Man kan även se på bilderna att han använder ryggen och är avspänd.
Men om han nu går bakom hand, så är det farligt läge för toppryttarna också! :O


Stackars Parzival som är riden av Adelinde Cornelissen och Björsells Briar som är riden av Jan Brink!
Stackars stackars hästar!

Eller?


Läs gärna på lite mer innan, eller våga stå för den du är, så behöver jag inte förklara på ett sätt som en 10åring skulle förstå :)

/Malin

Måla hinder

Har tillbringat kvällen på stallet, dock inte bland hästarna utan bland målarfärg och hinder! Tycker att det är jättebra att vi har en materialgrupp i vår förening som tar tag i såna här saker för våra träningsbommar har börjat tappa lite väl mycket färg... Vi målade i alla fall runt 13st bommar så det räcker till 3 hinder i alla fall!

Nu är dom vita, blå och röda några bommar och jag kan knappt vänta tills vi får använda dom på hoppträningarna!

Hästens form

Tjena allesammans!
Visste att ni nog är nyfikna på vem gästbloggaren är, men det är ju ingen mindre än mig!

Jag fick i uppgift av lille Perny här att förklara hur man rider hästen i form.
Det som är svårt i det här ämnet är att förklara det utan att göra det till en hel novell.

Först och främst, för att få hästen i form, måste man ha hästen mellan hand och skänkel.
Det gäller alltså att driva hästen framåt, men fånga upp energin i handen.
För att kunna rida hästen i form, måste vi själva ha en egen balans. För om vi inte sitter rätt och i balans, så kan vi aldrig kräva av hästen att den ska orka höja ryggen och bära runt oss.

Om vi går in lite snabbt på hästen form, så måste vi rida den i den formen den klarar för utgångspunkten.
Har vi t.ex en häst som inte har jobbat så mycket i form tidigare, eller är van att gå i hög form, måste vi jobba den i låg form för att få igenom den och kanske slappna av, medans en häst som är van att gå i låg form och är bygd lite i nedförsbacke, måste vi plocka upp i formen för att få den mer alert.
Visste ni att när man jobbar upp en häst i en högre form så sätter man igång endorfiner som gör att hästen blir piggare. Ungefär som när vi får en energikick.


Bosse i högre form med tanke på hans styrka och utbildningspunkt.
Foto: Pernilla Larsson


Bosse i något lägre form, men fortfarande med bärighet. Här ser man att han använder halsmusklerna, men är inte hängig i handen.
Foto: Britta Söderberg

Men tillbaka till hur man rider en häst i form.
Vi utgår från en snäll och välriden ridskolehäst.
Då kan det bästa sättet att börja på när man rider fram att se till så att hästen är framme för skänkeln. Se till att hästen skrittar på ordentligt, och att även när vi börjar trava att den springer på av sig själv och att vi inte behöver driva hela tiden.
När vi sedan har hästen pigg och allert måste vi samla upp energin i handen. Det betyder inte att vi ska sitta och bromsa hästen i handen, utan att vi känner att få får kontakt med hästens mun, lirka lite med fingrarna, t.ex leda med innerhanden när vi lägger en volt för att få hästen att vilja söka stöd på bettet.

När hästen väl börjar söka sig neråt måste vi fortsätta behålla drivningen och framför allt viljas hos hästen att vilja fortsätta arbete.


Så här kan det se ut när man värmer upp, eller när man har en häst som behöver bygga upp ryggmuskler. Här går Bosse i en låg form.
Foto: Britta Söderberg

Det är svårt att förklara genom text, för man kan inte förmedla ut känslan man behöver för att veta när det ska justeras.
När man har blivit tillräckligt duktig handlar det om fingertoppskänsla.


Vem vill inte att det ska se ut såhär?
www.google.se


Vanliga fel vi ryttare gör när vi ska lära oss rida hästen i form:
Hästen springer - vi slutar driva och håller bara i tyglarna istället. Detta leder till en spänd häst som inte alls är sugen på att skapa någon kontakt med din hand.

Hästen är trög: Vi driver bara och släpper allting i handen. Hästen tycker det är skittråkigt att du sitter och bankar på den så den blir bara längre och längre och springer med huvudet högre och högre.

/Malin

KM helgen

Lördag hoppning
I lördags var det dags för KM i hoppning och jag hade anmält mig och Donna till LD, alltså KM klassen. Jag valde att skritta fram henne en bra stund utomhus innan vi skulle in på framridningen/framhoppning så att hon fick bli varm i musklerna så att jag kunde jogga igång henne direkt. Det är lite synd att det är så kort tid man hinner rida fram inomhus då det är en maxgräns på 5 ekipage på framhoppningen. Donna var hur fin som helst under uppvärmningen! Det var bara att korta tyglarna och sitta och njuta, hon sprang på av egen maskin och frustade runt som världens mest tävlingsinriktade häst. Dock så var känslan inte lika bra under själva framhoppningen då hon inte bjöd riktigt på hindrena och vi vägrade säkert 3-4ggr innan det var dags att gå in på banan. Så nej, jag hade ingen bra känsla när vi gick in.

Donna däremot verkade ha helt andra tankar så hon sprang på för kung och fosterland medan vi väntade på startsignal. När signalen gick och jag fattade galopp var det som att sitta på en helt annan häst. Mot varje hinder på banan laddade Donna rejält och hoppade som jag vet inte vad! Så bra känsla har vi nog inte haft på tävling sen hemmatävlingarna i juli! Dock kom ponnyryttaren fram i mig när omhoppningen började så det var för mycket innertygel och för lite allt annat i svängen så vi fick ett stopp men sedan flöt det på hur bra som helst!

Så glad och nöjd har jag nog inte varit efter en hopptävling på länge för nu fick vi rida vår första omhoppning i 90cm!



Söndag dressyr
I söndags var det dags för dressyren och jag hade anmält oss till LB:1 (KM klassen) och LA:3. Donna var superfin på framridningen inför LB:n och när vi kom in på banan kändes det riktigt bra. Men precis som vanligt släpper jag ut tyglarna säkert 1dm väl inne på banan så Donna blev lite ostadig i formen vissa stunder och det var mycket händer som for fram och tillbaka = Donna vickade fram och tillbaka med huvudet. Vi fick inte till mellantraven som jag ville riktigt men resten av programmet kändes faktiskt riktigt bra.

Resultat: 63,00%
Nöjd med vår insats? Ja. Nöjd med placeringen? Nej, inte det minsta. Har inte varit så besviken på länge tror jag.


Inför andra klassen var både jag och Donna trött så vi var lite väl sega på framridningen och jag kom aldrig till den ridning som behövs för att komma åt LA-formen på henne. När vi kom in på banan hade Donna hittat en extramotor någonstans för då sprang hon på som jag inte vet vad! Dock så var formen inte världens bästa (som det kändes) men oj vad roligt vi hade! Jag tror att jag satt och skrattade mig igenom ritten och vilken ökad trav vi fick till!

Resultat: 57,42%
Nöjd med vår insats? JA! Då vi har legat nere vid 50-53% tidigare så var det här jättebra! Nöjd med placeringen? Vem bryr sig om placeringen när känsan var så rätt?!

Jag behöver dig i mitt liv


Foto: Pernilla Larsson


Gästbloggare!

Eftersom mitt klena försök till att besvara läsarfrågan är mer patetiskt än jag trodde så har jag bjudit in en gästbloggare. Sug på den karamellen till morgondagen!

Läsarfråga - hästens form

Anonym:
Hur ska man få en häst att gå i form? :)


Oj, vilken svår fråga! Inte ens om jag funderar kan jag beskriva i ord hur JAG gör i alla fall. Jag säger som min gamla ridlärare sa: "jag kan ge dig verktygen men inte känslan". Och känslan handlar om "mellan hand och skänkel" och det tar tid innan man kommer på det. Det var inte förrän kanske.. 2008(?) som jag fick känslan av att det blev rätt och jag lär mig fortfarande. Vi blir aldrig fullärda!

Jag tycker att du ska prata med din ridlärare/tränare och lägga upp en personlig plan på hur du ska få in känslan. För mig är det jättesvårt att skriva ett inlägg om hur man får en häst att arbeta rätt utan att se ekipaget och få instruera. Haha, du valde fel person att fråga känner jag...

Säkerhetsväst är en billig försäkring

Det är många som undrar varför jag alltid rider med säkerhetsväst. "Du behöver ju inte ha den i dressyren", "Du har ju fyllt 18, varför ha den?" och fler liknande. Jag kan säga såhär; hade jag inte haft min säkerhetsväst hade jag inte stått här idag. Jag hade nog inte ridit idag heller. Genom mitt ridliv har det kommit och gått 3-5 västar på grund av avfallningar som har tagit så pass hårt att västarna var tvungna att kastas bort. Senast var bara nu i somras på den lok/reg hopptävlingen då jag och Donna krashade rejält. Min rygg var inte bra förrän 2-3 månader efteråt.

Idag skulle vi i tävlingsgruppen jogga igång hästarna lite lätt och ta något skutt för att komma igång inför helgen. Donna kändes hur fin som helst, jobbade på och hade jättefin framåtbjudning! Det känns hur bra som helst inför dressyren på söndag!
Sedan skulle vi ta något skutt, hon hoppade jättetrevligt på det lilla hindret och skuttade runt och tyckte livet var lajbans. Vi hoppade räcket på ca 80cm 2ggr i höger varv och jag tänkte avsluta på det i vänster varv också. Jag taxerade helt fel, Donna litar på mig och hoppar av. Vad tror ni händer? Samma scen som utspelade sig i somras förutom att Donna lyckas hålla sig uppe men jag flyger av som en kanonkula. Så nu har jag förbannat ont i rumpan, svanskoten och en del av ländryggen.

Jag har väst för att jag inte vill dra på mig skador som kan sluta med att jag inte kan rida mer. Därför har jag väst.

Effektiv som ett bi!

Jag känner hur otroligt effektiv jag har varit, både igår och idag. Igår tvättade jag upp 3 schabrak och idag har jag tvättat upp de vita ridbyxorna inför helgen och ett till schabrak är just nu i tvättmaskinen. Förhoppningsvis lyckas jag med att smörja upp de nya ridskorna (så att jag kan kasta de andra) och stövlarna så jag slipper tänka mer på det. Såhär effektiv har jag inte varit sen... aldrig? Nu fattas det bara att jag smörjer upp alla träns också... Vilket inte lär hända.

Ryggen känns bättre idag. Tummen upp!

Missar KM igen?

Är grymt less nu. I helgen är det KM, förra året missade jag KM för att Donna blev halt. Så i år är jag extra laddad! Men... Förra veckan skulle jag hjälpa pappa att lyfta in bänkskivor till köket men när vi skulle lägga ner dom kom all tyngd på ryggen (inte lite tungt heller..) och det gjorde så in i h*lvetes ont! Så nu har jag återigen fått problem med ryggen. Kul liv. Jag hoppas att den håller under helgen för KM är bannemej viktigaste tävlingen på hela året! Om inte den roligaste!

Hoppclinic med Lucifer

Dagens teori på ridskolan var en hoppclinic där vi instruktörer skulle visa upp vanliga fel som man gör i hoppningen. Vi skulle visa upp de vanligaste felen ryttarna gör på barns vis och det var det roligaste jag gjort någonsin! Vi har så otroligt duktiga instruktörer som verkligen kan bjuda på sig själva och vilka ponnyer vi har! Den som säger att vi har dåligt ponnymaterial kan slänga sig i väggen för nog har vi bra ponnyer alltid! Privatponnyer skulle nog inte tåla allt det vi gjorde idag men det gjorde våra ridskoleponnyer och som dom ställde upp! Jag säger då det, ÖOR är på väg upp igen!

Hade jag inte litat blint på Lusen hade jag aldrig gjort det jag gjorde idag. Ramla av vid uppsittning, noll kontroll på kroppen i skritt och trav, en massa tjut och tjoho när han gick lite snabbt något steg, mantag och blunda i anridning mot hinder m.m.
Underbara ponny, ställer upp i alla lägen!

Rakning av ponny

Dagens uppgift: Rakning av Lucifer.
Hur det gick? Bättre än vad jag trodde! Sandra hjälpte mig att raka honom (hon rakade och jag matade) och det gick på ca 1 timme och då tog vi även 2 längre pauser. Nu när pälssättningen är igång har han en av sina dåliga perioder och tyckte att det var obehagligt och grymt onödigt men vissa stunder stod han snäll som en ängel. Jag är faktiskt lite smått stolt över honom för han kan vara så pass mycket värre än vad han var idag. Så nu kommer han förhoppningsvis orka mer på lektionerna och inte svettas lika mycket.

Ikväll är det möte med barn och ungdomar som är intresserade av att vara med i årets luciatåg, hoppas att det kommer lagomt många så att alla får vara med och vi slipper leta efter fler.

Ska även försöka komma ihåg att tvätta lite schabrak ikväll, dom har legat i tvättstugan för länge nu...

Helgen

I helgen var det tänkt att jag skulle spendera i princip varje lediga minut i stallet. Tror ni att det blev så? Icke! Vaknade upp i lördags och sprang till badrummet för att slippa spy på golvet men inget kom upp som tur var. Skulle gå tillbaka till sängen och allt snurrade bara runt och jag ramlade ner på sängen bokstavligt talat. Så under lördagen blev det ingen fotografering som det var tänkt utan det var bara att ligga kvar i sängen. Inte heller blev det något målande av hindermaterialet och inget pyssel med ponnyn. Skitlördag.

På söndagsmorgonen tog jag mig upp mot alla odds och for till stallet för att vara speaker under den lokala ponnydressyren. Tur att jag hade ett "sittande" jobb inomhus och inget annat! Vid 14.00 var tävlingarna slut och det var bara att fara hem och lägga sig och sova bort huvudvärken.

Har i princip legat däckad hela helgen utom speaker-jobbet på lördagen så är en aningen... död? Nu har febern övergått till en förkylning och jag lovar att jag drar timmerstockar om nätterna...



Ikväll är det teori om hästens olika användningsområden på ridskolan, det drar igång 18.00. Det kommer att innehålla fälttävlan, körning, trav, islandshästar m.m. Det tänker ni väl inte missa?

Blev VM en lingondressyr?

Borde inte ett så pass stort engagemang som VM vara supernoga med att banan är exakt?

http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=515859

Programridning inför KM

Innan dagens träningspass tänkte jag igenom kritiken som jag fick av Camilla igår vilket var att inte vänta på att Donna ska komma igång utan få igång henne redan från början. Och det fungerar! I framskrittningen tänkte jag på att hon skulle ha energi i skritten men ta ut stegen för att värma upp musklerna på bästa sätt. När jag kortade upp tyglarna drev jag på henne för att behålla energin och jag fick ännu mer! Hon var supertaggad, precis som att "nu visar vi dom vilka vi verkligen är!" och det kändes helt underbart! Hon lyssnade läskigt bra både på drivande och förhållande hjälper och jag behövde bara tänka halt så ställde hon upp perfekt. Donna var inte som hon brukar, hon frustade och tog i med bakdelen för kung och fosterland och både jag och Helen blev helt ställda över hur ridbar Donna var!

Vi var först ut i programridningen och det var LB:1 som gällde eftersom det är den klassen som KM går i. Uppridningen, halten, rätt över ridbanan och serpentinen red jag riktigt bra men längningen blev inte riktigt så bra som vi kan men stor skillnad från förgående träningar. Andra serpentinen slarvade jag med vägarna men helt godkänt. Skritten fungerade hyfsat, vi hittade inte riktigt ett bra tempo i ökningen som kunde hållas hela diagonalen så det får jag tänka på. Vänstergaloppen kändes sådär men där red jag riktigt bra ridvägar (som det kändes) men det är vårt svårare varv men ändå bättre känsla. Högergaloppen var som att sväva på moln så jag tappade lite ridning på uppridningen. Helen tyckte att Donna gick stadigt hela programmet igenom men att jag måste finputsa på några saker så skulle det bli riktigt bra!

Efter att den andra ryttaren hade ridit sitt program tänkte jag testa på förvänd galopp på serpentinbåge vilket blev galopp på en åttvolt och hon gick så förbannat bra! Jag visste att vi kunde göra bra serpentiner men det här var över mina förväntningar! Underbara häst, hon kämpade till 110% för att göra träningen bra!

Sedan tog vi några serpentinbågar också och sista kändes riktigt trots att det var vårt svårare varv. Båda två var trötta så det blev inte riktigt så bra som vi kan.



Det känns så förbannat bra inför KM nu!

Banträning

Uppvärmningen kändes bättre än på länge. Tror att både jag och Donna har längtat så otroligt mycket till att få komma tillbaka till den där hoppkänslan som vi bara kan få tillsammans. Hon var verkligen superfin på uppvärmningen! Jobbade på jättefint och hon kändes faktiskt väldigt mycket uppåt (som är bra för Donna) och jobbade på med mycket energi bakifrån. Jag fattar inte, det var som att sitta på en helt annan häst! Lyssnade både framåt och bakåt och det med råge! På en hundradels sekund gick hon från samlade till ökad galopp och då menar jag ponnygalopp!

Framhoppningen bestod av travhoppning, vi började på 50cm och höjde upp till 90cm sista språnget. Donna var supertaggad och tyckte att det var mycket roligare att galoppera sista språnget än trava. Hur ofta händer det?! Sedan en väldigt enkel bana men med koncentration på galoppen, att både kunna öka och minska och ha en bra galopp genom hela banan. Först en oxer på långsidan i höger galopp, snett igenom ett räcke, snett igenom igen ett räcke och avslut med en oxer på långsidan. Både jag och Camilla ansåg att det var bästa rundan hittills på terminen och känslan jag hade, den ni!

Som avslut höjde Camilla upp ett räcke till 1m och varken jag eller Donna tvekade utan hoppade med hjärta över. Äntligen är vi tillbaka och ingen kunde missa solskenet till leende i mitt ansikte både under och efter lektionen.

Dags för lite krav!

Min barngrupp har gått otroligt fort framåt i ridningen och idag tänkte jag att det var dags för en utmaning för dom! Fortsätter man i samma tänk alltför länge så kommer till slut utvecklingen att stå still och barnen kommer att tappa intresset. Därför tycker jag att det är otroligt viktigt att försöka variera lektioner så mycket som möjligt, än hur duktiga eleverna är. Tidigare har jag inte ställt så höga krav på dom utan varit nöjd med att dom har klarat det innan lektionen var slut men inte idag!

Började lektionen med att värma upp i både skritt och trav med ridvägarna. Försökte variera tät-ryttaren så ofta det gick för att se att de kunde styra ponnyn även om dom var först vilket gick jättebra! Alla har verkligen börjat fått koll på hur pass mycket man måste använda benen för att hålla igång hästen i trav genom ridvägarna!

Själva övningen var stor volt vid C, skritt vid B på långsidan, stor volt vid A, galopp längs bortre långsidan. Eleverna gjorde det över min förväntan trots lite slarv med volterna från början så blev det jättebra till slut! Nu börjar dom få bra koll på galoppfattningarna också vilket känns jätteroligt! Att man kan vara så stolt som ridlärare?



Ni har väl inte missat att barngruppen har fått en egen kategori?!

Önskelista

Det var några dagar sedan jag skrev här nu känner jag men det är inte så lätt att komma på något att skriva när man inte har varit bland hästarna. Igår var det styrelsemöte med stora styrelsen så jag spenderade kvällen uppe i cafeterian hela kvällen. På torsdag blir det möte med U-sek med massor av planering inför Halloween och Lucia! För det tänker ni väl inte missa?

Jag och Linn har planerat att fara ner till Hööks någon dag framöver men det dröjer nog ett bra tag till innan det blir av. Allt handlar självklart om pengar. Egentligen skulle inte jag ha något problem med det men när man ska dra iväg nästa år till andra sidan jordklotet så måste man spara för att ha råd!

Så jag gör som alla andra och publicerar en önskelista i väntan på att få åka ner till Sundsvall.


Jag älskar dig

Ingen kan någonsin förstå hur otroligt mycket jag älskar dig
Du är mitt hopp, mitt liv, jag lever för dig nu



Foto: Rebecka Borg


Läsarfråga

Medan jag hopptränar med Donna och sedan jobbar tänkte jag att ni läsare skulle få besvara en fråga!

Hur viktigt är det att tävla när man har egen häst? Är det viktigt överhuvudtaget? Är det ett måste i ert hästliv?

RSS 2.0