Markarbete och galoppbommar

Det blev Donna denna torsdag på cavaletti. Först var det hårdkörning i dressyr med arbete på volt, tvärning och sluta. Övningen var väldigt nyttig måste jag säga! Sedan övergick vi till skänkelvikning in en bit från spåret, öka traven över 3 bommar och sedan skänkelvikning ut igen. Efter en stund la vi till 2 galoppbommar med 4 galoppsprång mellan dom. Camilla sa att det var bästa gången hittills för min och Donnas del. Men varför känns det då som att vi har tappat det vi hade? Jag kan inte hitta den där fina känslan som vi hade förut, den där om att vi var ett och nästan kunde läsa varandras tankar vid ridningen. Nu känns det bara som att jag skumpar runt och inget blir bra. Ska man se något positivt med det hela är det att Donna verkar förstå. För mig är det hela jättejobbigt och Donna tröstar mig genom att hon verkligen försöker förstå vad det är jag vill. Tur att hon är hon. Det är jämarns bra.

Saknar skruttan

Det blev ingen Linn och Isafold idag då mötet med skolan drog ut alldeles för mycket på tiden så det blev en massa annat viktiga ärenden att ta tag i istället. Mycket tråkigt då jag saknar hästen faktiskt. Sist jag var där kändes det som att vi faktiskt fick kontakt och hon accepterade mig. Hon är inte som andra hästar, det tar tid innan hon accepterar en. Så det känns faktiskt riktigt bra att hon kan stå och mysa utan något ogillande!



Foto: Linn / Mange


Hästens beteende med barnen

Shit vad veckorna går fort! Jag tyckte att jag nyss skrev förra veckans inlägg om min barngrupp och nu sitter jag här igen. Dagens lektion var teori och vi pratade om hästens beteende, kommunikation, sinnen och hur man ska kommunicera på bästa sätt med hästen. Det kändes som att barnen var väldigt engagerade i det hela och frågade en massa och vi hade nyttiga diskussioner kring det hela! En sak som jag prioriterar högt med mina barn är att dom ska kunna handskas med hästarna på ett bra och säkert sätt.

Nästa vecka blir det ridning igen!

Helgens ULK

På fredagkvällen styrde vi bilen mot Östersund vid 20.30 tiden. Ca 01.00 var vi framme på Wången efter lite snurrande och letande, haha! Till slut somnade vi i alla fall och 09.30 var det fika för alla deltagare! Kursen innehåll mycket föreläsningar, diskussioner och arbete om bl.a. barn, ungdomssektioner, hur man är en bra ledare, brandsäkerhet i ett stall m.m. Vissa delar vara mycket intressanta måste jag säga! Denna kurs var roligare än vad jag trodde att den skulle vara! Att vi från ÖOR sedan hördes och syntes mest av alla har ju inte med saken att göra...


Imorgon far jag till Linn och Isafold, förhoppningsvis kommer lite bilder sedan också!
Och som vanligt har jag min barngrupp på kvällen!

Det här behövde vi

Jag och Donna behövde verkligen dagens ridpass! Från början stämde ingenting och på slutet stämde allt! Mycket nyttiga övningar red vi igenom, mycket böja och ställa och början till skolorna. Jag hinner inte skriva så mycket mer men nu har jag bättre koll på min kropp och då får jag bättre koll på Donna också!

Om ca 1,5 timme drar jag till Wången med 4 tjejer till från ÖOR till första delkursen i ULK. Hörs på söndagkväll!

Skolorna med ponnyn

Idag blev det dressyr och riktig krånglig sådan också! För att värma upp både oss själva och hästarna så började vi arbeta med att få hästarna mjuka i sidorna genom mycket öppna på volterna och minska och öka i rörelsen. Lusen kändes för ovanlighetens skull väldigt stel i höger sida och ville inte riktigt komma ihop sig i kroppen utan kastade ut bogen och överställde sig extremt mycket. När jag fick koll på mig själv till slut så blev det bättre för honom också.

Nästa övning blev galoppfattningar och avbrott, jag skulle gissa på att det var för att få igång hästarnas bakdel och få upp energin. Han känes jättefin i galoppen och arbetade på hur bra som helst med vilja till tusen!

Sista övning var öppna på långsidan fram till B/E, sedan flytta dom i sluta på diagonalen till medellinjen för att sedan rakställa och ut i samma varv. Den övning var jättenyttig! Både för mig och Lucifer, det känns så otroligt roligt att Camilla sätter den pressen på hela gruppen, för det måste betyda att vi är rätt så bra eftersom hon sätter såna krav på oss! Det stärkte nog självförtroendet hos fler än mig.



Imorgon blir det Donna, antingen hoppning eller dressyr. Vad vet jag inte än, det märker vi väl. Imorgon kväll drar jag och 4st till bort till Östersund och Wången. I helgen är det nämligen del 1 av ungdomsledarkursen!

Serpentiner med bommar

Kvällens övning med barnen var fortsättning på förra veckans arbete. Vi fortsatte med serpentiner och den här gången fanns det även med 3st bommar på medellinjen. Vi gjorde övningen i både skritt och trav, det började lite knackigt men på slutet var allihopa så otroligt duktiga! Det här kommer bli grymt bra känner jag på mig!
Nästa vecka kör vi lite teori vilket är minst lika viktigt som ridningen! Tycker att det är alldeles för lite teori med i dagens ridundervisnning! Själv hade jag önskat att få ha det i alla fall 2-3ggr/termin! Ibland måste man få tänka lite också utan att sitta på hästryggen!


Min kväll i korthet

Tiden mellan 16.00-20.00 spenderades på stallet. Först blev det till att duscha av Lusens ben för dom var svarta av lera istället för vita (inte ovanligt). Efter det blev det till att mocka åt Agetti då Hanna inte kunde vilket inte gjorde mig så mycket. Efteråt blev det ca 30min pyssel och mys med världens bästa ponny som såg ut som ett träsktroll innan ja ghade dragit igenom honom med borsten! Men söt och go som alltid!

Resten av kvällen (från 17.15 och framåt) spenderades åt U-sek! Imorgon blir det barngruppen, veckans höjdpunkt!

Andra lektionen

Har idag haft min andra lektion för Zarah och Madicken. Vi började med skrittarbete såsom halter och volter för att få koll på allt. Fortsatte i trav med samma syfte med övningar som igångsättningar, avsakningar, volter, serpentiner m.m. Allt för att Zarah skulle få koll på ytterhjälperna och kunna korrigera tempot. På slutet såg det kanonbra ut och man blir stolt över sig själv som kan få ett ekipage att komma så pass framåt under endast någon timme. Som avslutning tog vi några galoppfattningar men både häst och ryttare var trötta så det var nog mest för skojs skull. Det här kommer att bli kanonbra tror jag!


Förutom det har jag även tagit mig i kragen och smörjt upp Donnas dressyrträns!

Läsarfråga om Lucifer

L om Bertihträning dag 2:
bara en fråga, kan du inte förklara det där med att folk varit emot er bättre? alltså hur du fått den uppfattningen? för jag har inte vad jag kan minnas märkt av det nångång :)


Fick denna läsarfråga idag och tänkte förklara lite bättre vad jag menar.
När jag började rida Lucifer kunde han ingenting, galoppfattning fanns inte i hans värld. Han har inte varit den självklaraste tränings/tävlingsponnyn på ridskolan och från början var det inte många som förstod varför jag valde att rida just honom. Under många träningar och tävlingar såg det inte bra ut.. Antingen var det rodeoshow, explosioner eller så vägrade han gå framåt. På hopptävlingar kravlade han sig över hindrena och kom vi runt banan tyckte många det var fascinerande (nej, han har inte världens bästa hoppteknik). Jag menar, när till och med en del ridlärare, föräldrar och vänner säger "Ska du inte ta någon annan ponny som går att tävla med?". Efter många års kämpande vann vi KM för ridskoleryttare i både hoppning och dressyr men till och med tiden efter så var det få som trodde på oss.

Så ja, vi har haft våra motgångar både i ridningen och stöttande människor men självklart har de funnits de som stöttat oss till 110% också! Men tyvärr blir det så ibland att man kommer ihåg de dåliga kommentarerna istället för de bra. Nu för tiden tar jag bara med mig de positiva!

Hoppas att det var ett någorlunda vettigt svar på din fråga!

Gianna

Som de flesta av er vet har jag varit hästskötare på tävlingar åt Linda och hennes häst Gianna sedan 2008. Nu i veckan blev jag erbjuden att rida denna fantastiska häst och idag drog jag mig ut till dom! För er som tror att Gianna är en lätt häst att rida kan kasta sig ner i gödselstacken för det är långt ifrån sanningen! Det enda som gällde var ytterhjälper, stadiga skänklar och mycket beröm. Det kan säkert låta hur enkelt som helst men det var väldigt svårt då hon reagerade på minsta signal. Vissa stunder funkade ingenting och jag förstod inte vad som var fel men när jag väl gjorde rätt så kändes det kanonbra!

Linda hade mycket nyttiga övningar som jag fick rida igenom för att hitta balans mellan mig och Gianna så att det skulle fungera. Mycket varierande arbete på volt i alla gångarter, öppna i trav och även en del galopparbete (med galoppombyten bl.a.!). På slutet blev det även några få språng och jämarns vad den hästen kan öka hastigheten på en hundradels sekund! Visst att Donna kan suga tag i hindret men inte med den här kraften! Jag blev totalt överrumplad första gången eftersom hon hade klívit över de lägra hindrena i normalt tempo men när Linda väl höjda upp till 0.90-1,00m blev det andra bullar! Jag tror både att jag och hästen tyckte det var minst lika roligt att få hoppa av oss lite!

Sa jag att vi under några få steg, någon hundradels sekund upplevde passage/piaff känsla? OTROLIGT!!


Foto: Pernilla Larsson

Bertihträning dag 2

Jag kan inget annat säga än att jag svävar på rosa moln. Underbara ponny, så otroligt fint han gick idag! Så mjuk och samarbetsvillig har han inte varit på ett bra tag kan jag säga! Jag tyckte han var nog mjuk från början men på slutet var han så mjuk som en häst kan bli. Jag är fascinerad, hur kan ponnyn gå så bra när han mest går nybörjarlektioner annars? Han arbetade på superfint i alla gångarter och orkade till och med korta upp sig vissa stunder i galoppen. Så stolt!

Berith berömde honom otroligt mycket, hon trodde att han kunde bli en superfin dressyrponny med lite styrka. Vet ni hur glad man bli av att höra det? I alla år jag har ridit honom så har de flesta varit emot oss och nu är det någon som tror på oss!

Underbara ponny!



Foto: Rebecka Borg


Berithträning dag 1

Det positiva: Donna följde med från hagen till stallet utan vara sig trippande, tvärnitande eller något annat som tydde på att hagen var 10x roligare än att följa med mig. Vi var grymt snygga med vår svart/vita utrustning.

Det negativa: Att jag ens funderade på att rida Donna idag överhuvudtaget. Jag red uruselt och Donna gick lika dåligt som man kunde förvänta sig med min ridning för dagen. Nej, nu kan det bara bli bättre! Hoppas jag...



Laddar om inför imorgon!

Hopp och bus med Lusen

Kan man bli lyckligare? Underbara ponny!

Framridningen var väl ingen dans på rosor direkt, haha. Lusen sprang mest runt och vek sig som en banan och spände upp sig rejält. Inte vet jag om han en gång för alla ville visa Helen hur snyggt han kan gå eller om han bara töntade sig. Sprang mest och tyckte livet var lajbans men skärpte till sig till slut och blev riktigt fin! Framhoppning handlade mest om att försöka få kontroll och det blev väl inte världens bästa avsprångspunkt på krysset då vi hade lite... olika syn på hur fort det skulle gå...

Sedan började övningarna! Första övningen var att hoppa 2 hinder på en 8-volt vilket var jobbigt för honom då han har svårt för att byta galopp över hindrena men till slut gick det alldeles lysande! Andra övningen var att hoppa på en båge vilket började jättedåligt men blev bra på slutet. Sista övning la vi ihop de två första övningarna till en bana och då gick det jättebra! Blev grymt stolt över honom!



Laddar inför imorgon då det blir Berith-träning med Donna på kvällen!

Funderingar kring gårdagen

Har suttit och funderat över gårdagen och hur min egen ridning fungerade som. Själv känner jag mig taskig mot hästen då jag inte har koll på min egna kropp och kräver att hästen ska gå bra ändå. Hur kan jag förvänta mig att ha kontroll över hästens kropp när jag inte har kontroll på min egna? Nej, sådana dagar skulle jag helst vilja rida ut och bara mysa i skogen, men sånt går inte att göra så lätt när man rider på ridskolan. Det är sånt jag saknar med att ha egen häst; att kunna fara ut i skogen när man vill, hur länge man vill och var man vill. Förhoppningsvis kommer det en dag för mig också när jag har den möjligheten. Jag hoppas att alla där ute som har egen häst förstår vilken lyx dom har!


Jag hoppas att jag får tillbaka kroppskontrollen ikväll får då blir det hopplektion med Lusen!

Dressyris på Donnis

Äntligen är Donna fräsh och det är med råge... Kunde knappt stå still i stallgången i väntan på att få gå in till manegen! Med spetsade öron och stora kliv var hon nog lyckligast av alla ridskolehästar när hon skrittade fram i världens tempo. Vi började lektionen med att låta hästarna rulla på i alla gångarter på långa tyglar så att dom fick komma igång själva utan att ryttaren stör. Sedan var det dags för dagens övning vilken var verkligen något för hjärnan!

Börja med att rida uppför medellinjen och öka traven till X, därefter korta upp traven till du kommer till C och gå ut i vänster eller höger varv (varannan gång). Volt i hörnet, därefter skänkelvikning nästan till X, volt till B/E sedan skänkelvikning ut till spåret igen. Så rullade vi på i båda varven för att sedan jobba lite galopp på volterna.
Andra gången vi red banan var det först öppna på medellinjen för att sedan öka traven från X ut till C. Nästa skillnad vad galoppvolt vid B/E. Mycket nyttig övning måste jag säga! Donna skötte sig väldigt bra för att ha stått en tid. Dock var det lite delade åsikter hur vi skulle göra och med en ryttare som inte hade så mycket koll på sig själv men vissa stunder klickade det riktigt bra!

Imorgon är det hoppträning på tävlingsgruppen. Dock blir det inte Donna jag rider då både jag och Helen tyckte det var orättvist mot henne att hoppa när hon inte är igång så det blir Lusen jag rider istället!

Fler bilder från dressyrträningen

Här kommer fler bilder från dressyrträningen med Lucifer förra veckan!
Foto: Malin Nordin

 






God morgon!

Jag kan inget annat än säga att jag hade världens tur imorse. Runt 09.00 tiden drog jag mig ut på en supermysig promenad och nu börjaded det ösregna. Och jag som hae funderingar på att dra mig ut mitt på dagen. Men det blir inget! Har ingen stor lust att riskera att bli sjuk just nu, det har jag inte tid med.

Fick en kommentar igår om att Donna skulle ha gått lektion igår så hon kan inte vara halt. Nej, det stämmer för hon har inte varit det under hela tiden heller. Men det känns lite konstigt ändå, jag hoppas att hon går någon lektion ikväll så man får se hur hon beter sig. Hoppas att hon är fräsh, saknar att sitta på hennes rygg!

Dagens planer:
  • Göra klart 1 skoluppgift och påbörja en annan
  • Förhoppningsvis hälsa på Linn och säga hej till Isafold
  • Dressyrlektion ikväll, vilken häst jag har vet jag inte då vi troligen byter ikväll. Kanske Ramera igen?
  • U-sek möte innan dressyrlektionen
  • Om jag hinner, pyssla med Lusbus

Barngruppen rider serpentinbågar

Jag kan inte annat än säga att mina barn är grymt duktiga! Idag gick vi igenom serpentinbågar för första gången och på slutet var det så otroligt bra! Från början var det väl lite sisådär med vägarna men när dom väl förstod hur det skulle gå till som klarade alla av att trava det klockrent! Märks det att jag är stolt över mina barn?
Sedan fortsatte vi med galoppen och det går bara bättre och bättre, snart kan dom nog alla galoppera runt på fyrkantspåret!


Donna-status: Fortfarande ofräsh, gick ingen lektion idag. Och vi som ska rida Berith-träning till helgen. Dålig planering Donnis, dålig planering....

Lite info sådär och fråga till DIG

Ikväll är det instruktörsmöte som står på schemat. Förhoppningsvis blir det mer uppstrukturerat och med en bättre planering både för instruktörer, ryttare och hästar! Jag håller tummarna för att alla drar åt samma håll och att vi kommer överens om en bra planering.

Annars är det inget nytt på hästfronten direkt, det var tänkt att jag skulle ut till Isafold imorgon men det blir inget då jag kommer att sitta med skolarbete efter jobbet och sedan blir det barngruppen. Förhoppningsvis kan jag dra mig ut på torsdag och har då också en skoluppgift mindre om jag får bestämma!




En fråga till er läsare:
Många människor som rider klassisk ridning såsom dressyr och hoppning har väldigt många fördomar om islandshästar och dess ryttare/ägare. Vad anser DU om islandshästar och islandsryttare?

Det hemliga mötet

Ville inte säga så mycket innan jag hade varit iväg. En föredetta klasskompis från Komvux frågade mig förra veckan om jag ville komma ut och hålla lektion för henne och pållen. Ni anar inte hur otroligt glad jag blev! Av alla man kan fråga som har utbildning och erfarenhet så är det mig hon kommer till!

Jag måste säga att dressyrlektionen gick bättre än vad jag trodde. Vi gick igenom väldigt mycket grunder såsom sitsen, tempo hos hästen och voltarbete. Jag vet inte hur länge vi höll på då båda glömde bort tiden men det var stor skillnad från början till slut! Då blir man stolt som instruktör (jag vet inte vad jag ska kalla mig när jag inte är utbildad men ni förstår) när ens instruktioner fungerar och ger resultat! Mycket bra jobbat av ryttaren när man måste lära om sig från grunden. Det här kommer bli riktigt bra tror jag!

Veckan som kommer

Veckans planer är:
  • Hemligt möte
  • Försöka ta mig ut till Flisan (islänningen) och leka lite
  • Ta mig i kragen och tvätta upp de smutsiga schabraken
  • Smörja Lusens sadel och träns
  • Dressyrlektion på torsdag
  • Tävlingsgruppen på fredag
  • Muta Donna med fler äpplen så hon slutar fejka att hon är ofräsh
  • Pyssla om Lusen de dagar jag hinner

Helgens äventyr uppe i sköna "umä"

För er som inte förstod så betyder "umä" Umeå. Då var det frågetecknet löst.

Fredag
Körde upp till Umeå ("Umä", lika bra att plugga in) vid 8 tiden på fredagskvällen genom dimma och med en massa bilister som inte kan köra bil på vägarna. Anlände till staden sisådär 1½ timme senare utan att ha somnat i bilen. Underbara Emilie mötte upp mig och vi drog iväg och köpte choklad och hyrde film. Fredagskvällen kunde inte att slutat bättre.

Lördag
Upp kl. 07.30 för att äta och fixa sig för att sedan styra bilen mot Vännäs. Det komiska är att vi körde fel sisådär 5ggr.
1. Vi körde mot Skellefteå, FEL!
2. Vi körde mot havet på E12, FEL!
3. Vi körde mot Vännäs men körde tillbaka, FEL!
4. Vi körde till Vännäsby's ridklubb, FEL!
5. Vi hittade till Vännäs RF, RÄTT!
Då var vi bara 45min sen... Det tog oss alltså ca 1h och 15min att hitta till en ridklubb som låg 20-30min från Emilies lägenhet. Bra jobbat...
Vi spenderade dagen på den RÄTTA ridanläggningen till ca 17.10, därefter drog vi och åt på Eurasia (tror jag att det stavas?) för att sedan bege oss mot SF bio och skratta extremt mycket åt Toy Story 3.

Söndag
Klev upp runt 8 idag, nu vet vi ju faktiskt var den rätta anläggningen ligger. Dock var allt bortkastat då det regnade utanför fönstret och fortsatte hela dagen med blandning av dimma och extrem molnighet. Ingen bra dag för fotografering. Lyckades i alla fall fota Marie och Ramona en gång var och jag hoppas att bilderna blev kalasbra!


Måste bara få säga att jag är grymt stolt över dessa tjejer, superfina ritter som slutade på minst 63% hela helgen! GRATTIS!


 
Marie Broman & Lärkebos Paskinell och Ramona Harlin & Geisha
Foto: Pernilla Larsson,
www.pernillalarsson.se

Och ja, jag är grymt trött och därför detta lite halvt oseriösa inlägg. Mycket nöje!


Dressyrpass med världens bästa

Jag kan inte säga annat än att denna ponny slutar aldrig upp med att förvåna mig. Så otroligt underbart fint han gick och jobbade på tror jag inte han har gjort på lektion på jag vet inte hur länge. Till och med galoppen var lugn och sansad, han arbetade under sig och utan att dra iväg för att orka. Han kämpade på till 100% och jag är så otroligt stolt över honom. Enda nackdelen var att han var så otroligt spänd från början och när jag försökte sitta ner i traven och arbeta honom. Så det blev lättridning genom hela passet och jag tror att det var det han behövde. Dock så kom busponnyn fram på slutet när vi skulle avsluta passet. Näst sista galoppen gjorde han en Lucifer-explosion och fick både mig och Malin att brista ut i skratt! Världens bästa ponny!


Foto: Malin Nordin


Hopplektion med Ramera

Kom till stallet och ser att jag ska ha Ramera. Tyckte att det verkade lite konstigt att jag hade bytt häst men ingen annan så gick in till chefen och kollade. Tydligen så är Donna lite halvknackig, hon är inte halt men ser inte fräsh ut. Känns bra att de nya cheferna fortsätter med att låta hästarna vila när dom inte verkar helt bra! Dock så verkar Donna ha planerat det här in i minsta detalj för hon ser sådär äckligt nöjd ut i spiltan och inte visar hon mycket respekt för människor heller.... Hoppas hon blir bra snart, då brukar hon ha lite mer respekt eftersom hon blir lite tröttare i både kroppen och psyket av att gå lektioner.

Så det blev hopplektion på Ramera istället! Sist jag hoppade henne var jag tvungen att trava mot hindrena för att hon inte skulle dra iväg i världens fart så det kändes lite spännande att hoppa upp på henne. Jag måste säga att det här var bästa gången då jag ridit henne! Full kontroll från början till slut (okej då, kanske inte sådär full kontroll ibland men det löste sig snabbt), även vid lydnadsövning att kontrollera galoppsprången mellan hindren! Framridningen kändes hur bra som helst, lite halvloj i början men sedan kom energin fram och hon trampade på hur bra som helst! Hon har blivit mycket stadigare och starkare i galoppen också så det är mycket roligare att arbeta henne där nu. Jag kan bara säga att jag svävade på moln efteråt med ett leende på läpparna! Denna lektion var även grymt rolig att rida och det är så det ska vara!


Eftersom Donna ska vila imorgon också så blir det dressyrlektion på Lusen! Någon som vill komma och fota?

Koll på kroppen!

Dagens lektion har handlat om att ha koll på kroppen för min barngrupp. När vi tränar på galoppfattningar har dom sagt att det är svårt att göra allt på samma gång så vi tränade på att kunna sitta ner i traven och göra volter, igångsättningar och avsaktningar. Från början var dom inte beredda på att det skulle krävas så pass mycket ben för att hålla igång ponnysarna men sedan fick dom kläm på det och då gick det jättebra! Jag måste säga att efter den övningen förbättrades galoppfattningarna avsevärt mycket och jag blir så otroligt stolt som ridlärare!

Jag har även fått en ny elev i gruppen och fler är på gång! Det känns jättebra att få fler elever så man får fylla upp gruppen lite!

Lite små saker att ta upp

Har inte hänt så mycket sedan sist. Kvällen har spenderats åt att sitta i styrelsemöte en del timmar, var hemma runt 22.00. så är en aningen mör. Tur att man inte jobbar imorgon utan bara har studier att ägna sig åt. Och självklart min barngrupp!

En rolig nyhet är att jag kommer att gå ungdomssledarkurs genom Mittsvenska ridsporförbundet i höst! Har velat gå kursen sedan jag kom med i U-sek (sisådär 5 år sedan?). Det bästa är att vi är 5st från klubben som far iväg, då blir det genast mycket roligare! Förresten så är Lusen världens mysigaste ponny för er som inte visste det.


Det verkar som att min kategori "Hästar och ryttaare som jag beundrar" verkar vara uppskattat. Roligt enligt mig!


Nej, nu blir det nog sängen och en halvt välförtjänt sovmorgon. Måste upp vid 09.00 för att fara iväg till chefen och prata jobb. Sedan blir det till att fara mot frisören och klippa bort lite hår. God natt!

Filmtips!

Tänkte dela med mig av lite filmtips om ni har som jag en dag utan hästar och för lite att göra och för oengagerad för att hitta på något bättre än film. Dock är film det bästa som finns en dag med dåligt väder!

Remember me


Honza Bláha


Honza Bláha och hans häst Gaston
Sedan jag fick upp ögonen för NH har jag varit fascinerad över förhållandet mellan häst och människa som infinner sig på de mest otroliga sätt. Att kunna göra piaff och passage från hästryggen utan vare sig träns eller sadel är något som inte existerar i den värld jag har vuxit upp i. Genom kroppsspråket få hästen att lägga sig raklång på marken och känna sig trygg är något jag bara kan drömma om. Se filmen och bli lika inspirerad, faschinerad, tom på ord och allt annat man kan bli. Ni kommer att förstå. Dessa två är några av de få jag får inspiration ifrån och jag hoppas att jag kommer att hamna i den världen en vacker dag.



En stund med tårar längs kinderna


Foto: Anton SM

Vid första ögonkastet var jag din utan att veta om det
Du tog mitt hjärta första gången våra blickar möttes
Vid första beröringen knöts våra band
Du tog min själ och gjorde det till vår

Valet 2010

Den 19 september är det dags att rösta för oss som har åldern inne. Jag är inte världens mest insatta människa i ämnet men när senaste numret av Hästmagazinet damp ner i brevlådan så tändes hoppet om att hitta ett parti att rösta på. Där står det nämligen om alla de olika partiernas hästpolitik! För att göra det kortfattat nämner jag det lite lätt bara.

Moderaterna
"Hästturnén lägger fokus på att bidra till att hästnäringen utvecklas ytterliggare till en grön hållbar framtidsbransch och på den möjlighet ridning medför för personer med funktionshinder och ridskolornas viktiga roll som dagens fritidsgårdar" Citat från moderaternas biståndsminister och riksdagsledamot.

Folkpartiet
I motioner vill man ta hästen på allvar i samhällsplaneringen och kräver att "hästar och hästföretag i landsbygdsutvecklingens program ska jämställas med andra djurslag och traditionell jordbruksverksamhet" så länge som EU har en gemensam jordbrukspolitik.

Centern
Har tagit fram ett secpunktsprogram för hästpolitiken, ex. "att medlen till idrotten ska vara jämställt fördelade mellan killar och tjejer" och "tillsätta en grupp med särskilt uppdrag att se över regelkrångel för hästnäringen".

Miljöpartiet
Har starka åsikter om djrurätt. Vill utvärdera hur djurskyddslagens intentioner efterlevs i praktiken. Alla lagar om djurrätt bör samlas i en samlad text i lagboken; en "djurbalk" som precis som Miljöbalken på miljöområdet förstårker skyddet. Talesrätt ska ger till djurrätts- och djurskyddsorganisationer. Stödjer införandet av en DjurO.

Vänsterpartiet
Bättre skydd för djuren är en prioriterad fråga för partiet. De vill återinföra djursskyddsmyndigheten och öka djurskyddskontrollerna. Har lagt fram motioner de senaste åren om förbjudning av spödrivning i hästsporten och införning av hästkörkort. Stödjer införandet av en DjurO.

Kristdemokraterna och socialdemokraterna
Ingen särskild hästpolitik.


Hästmagazinet nr. 7 2010 s.32, text Robert Solin
Texten är helt kopierad och någon mening omformad för att passa in bättre.





Jag tycker att det är många som har tagit fram en bra hästpolitik, dock lutar jag mer åt några håll än åt andra. De som verkar intressanta ska jag nog ta och kolla upp ännu mer och se deras andra frågor. För det vore nog inte så bra att rösta på några som vill införa något som jag inte alls håller med om.
För att läsa allt om partierna, köp senaste numret av tidningen!

Uteritt på schemat


Egentligen skulle vi ha haft markarbete på dagens lektion men vi bestämde oss för att rida ut istället vilket både hästar och ryttare uppskattade väldigt mycket! Absolut underbaraste känslan är att sitta på en häst som ger allt och verkligen sträcker ut i galopp och lyckoruset bubblar upp! Underbara, fina, fantastiska Donna; det är bannemej något speciellt med dig! Efter galoppsträckan blev det några turer på hoppstigen och sedan hem mot stallet igen. Det här behövde vi allihopa innan vi måste flytta in lektionerna för vintern. Kanske kan det bli någon uteritt i snön också? Förhoppningsvis!

Jag måste säga att när jag skaffar egen häst kommer minst hälften av ridturerna ske ute i skogen. Det finns inget härligare än att skritta på långa tyglar med bästa vännen och bara njuta av stunden och naturen. Världens bästa Donna får stå för bilden för att inlägget ska bli lite roligare!



P.S. För er som undrar så har vi nu fått Camilla Granberg som ridlärare och hon är även ÖOR's nya verksamhetschef! D.S.

Dagens lektion

Det gick kanonbra på dagens lektion! På schemat stod det markarbete med en jättebra bana för kontroll på både dig själv och hästen. Först började vi med att arbeta hästarna på volten som uppvärmning med mycket fokus på formen och ett bra tempo. Donna kändes jättefin! Behövde bara korta tyglarna så började hon arbeta och tyckte att det var roligt. Bästa delen för oss var som vanligt galoppen, jag tror att båda har lättare för den delen. Det blev även mycket minska och öka volterna, det är något som jag behöver träna på då jag ofta slarvar genom att bara styra in hästen på volten istället för att flytta den. Jättebra uppvärmning!

Då till själva övningen, jag hoppas att ni ska förstå min fina skiss. Vi började med att rida i höger varv och runda konan längst ner på skissen och trava över bommarna. Det var rätt så korta avstånd eftersom det blir en snäv sväng och hästarna hamnar i lite lägre tempo där. Följ innespår och var noga med att runda hästen runt konen i hörnet, till hjälp fanns två bommar också. Sedan skänkelvikning (de små strecken som blir som en stege), in på volten ett varv och sedan skänkelvikning ut igen till nästa hörn. Över nästa bom-par, runda konan och ut på stora spåret. Vid X är det galoppfattning och rulla på över studsen som är på långsidan. Innan kortsidan kommer var det avsaktning till trav igen på rakt spår. Sedan fortsätter bara vid nästa kona som jag beskrev i början.

Donna skötte sig riktigt bra! Det jag har problem med är att sluta pillra med innertygeln på böjda spår och i skänkelvikningarna. Till slut var det bara att släppa innertygeln och då fungerade det klockrent! Att det ska vara så svårt att låta den vara? Bommarna gick antingen jättebra eller skitdåligt, vissa stunder kändes det som att Donna fick riktigt trevliga lyft över. Själva studsen var inga problem, någon enstaka gång släppte jag iväg henne för mycket och hon blev lång och flack, annars gick det riktigt bra!

Att tänka på till nästa gång: Stilla med innerhanden för att störa hästen så lite som möjligt och inte överböja halsen.
Behöver jag säga att våran nya ridlärare är kanonbra?



Gårdagens lektion med barngruppen

Igår hade vi teori med syfte att träna på sitsen i alla gångarter, träna på galoppfattningarna och prata allmänt om sitsen. Världens bästa Hunter fick ställa upp som longeringsponny och det gick jätte bra! I traven fick dom träna på att rida lätt med händerna i midjan för att få större förståelse för att balansen inte sitter i tyglarna. I galoppen gjorde vi samma sak men då fick dom hålla i sig i manen eller sadeln. Barnen tyckte att det var en jättebra övning och dom sa själva att dom lärde sig en hel del. Under lektionens gång fick dom även ställa frågor om sitsen, varför jag säger "så och så" och varför man gör så. Dom fick även testa lite lätt skillnaden på att ha tummarna uppåt och ha dom åt sidan för att känna av effekten. Det är så otroligt roligt att ha barnen när dom känner att dom lär sig något och att dom har roligt på lektionerna, både de praktiska och teoretiska.

Ska ta reda på terminsplanering och göra en individuell planering för min grupp så snart det går. Det är så mycket bättre att lägga upp lektionerna i förväg med olika övningar för att nå målet för terminen och man slipper stressa samma dag bara för att man inte har tänkt på det. Ett tips till alla instruktörer!

Ikväll blir det ridning för min egen del och nytt blir det för ikväll har vi vår nya ridlärare! Ska bli spännande för jag har hört så mycket bra om henne som instruktör. Förhoppningsvis har jag Donna eller någon annan häst som jag känner bra så att man kan göra ett bra första intryck. LADDA!

RSS 2.0