Valet 2010

Den 19 september är det dags att rösta för oss som har åldern inne. Jag är inte världens mest insatta människa i ämnet men när senaste numret av Hästmagazinet damp ner i brevlådan så tändes hoppet om att hitta ett parti att rösta på. Där står det nämligen om alla de olika partiernas hästpolitik! För att göra det kortfattat nämner jag det lite lätt bara.

Moderaterna
"Hästturnén lägger fokus på att bidra till att hästnäringen utvecklas ytterliggare till en grön hållbar framtidsbransch och på den möjlighet ridning medför för personer med funktionshinder och ridskolornas viktiga roll som dagens fritidsgårdar" Citat från moderaternas biståndsminister och riksdagsledamot.

Folkpartiet
I motioner vill man ta hästen på allvar i samhällsplaneringen och kräver att "hästar och hästföretag i landsbygdsutvecklingens program ska jämställas med andra djurslag och traditionell jordbruksverksamhet" så länge som EU har en gemensam jordbrukspolitik.

Centern
Har tagit fram ett secpunktsprogram för hästpolitiken, ex. "att medlen till idrotten ska vara jämställt fördelade mellan killar och tjejer" och "tillsätta en grupp med särskilt uppdrag att se över regelkrångel för hästnäringen".

Miljöpartiet
Har starka åsikter om djrurätt. Vill utvärdera hur djurskyddslagens intentioner efterlevs i praktiken. Alla lagar om djurrätt bör samlas i en samlad text i lagboken; en "djurbalk" som precis som Miljöbalken på miljöområdet förstårker skyddet. Talesrätt ska ger till djurrätts- och djurskyddsorganisationer. Stödjer införandet av en DjurO.

Vänsterpartiet
Bättre skydd för djuren är en prioriterad fråga för partiet. De vill återinföra djursskyddsmyndigheten och öka djurskyddskontrollerna. Har lagt fram motioner de senaste åren om förbjudning av spödrivning i hästsporten och införning av hästkörkort. Stödjer införandet av en DjurO.

Kristdemokraterna och socialdemokraterna
Ingen särskild hästpolitik.


Hästmagazinet nr. 7 2010 s.32, text Robert Solin
Texten är helt kopierad och någon mening omformad för att passa in bättre.





Jag tycker att det är många som har tagit fram en bra hästpolitik, dock lutar jag mer åt några håll än åt andra. De som verkar intressanta ska jag nog ta och kolla upp ännu mer och se deras andra frågor. För det vore nog inte så bra att rösta på några som vill införa något som jag inte alls håller med om.
För att läsa allt om partierna, köp senaste numret av tidningen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback