Plugga inför skrivning

Foto: Josefine Gidlund
 
Pluggar som en dåre för tillfället. På torsdagkväll har vi skrivning i ridlära och det är inte bara lite. Det är alla grunder i ridningen vi ska kunna. Allt från ryttarens sits, hästens utbildningsskala, ryttarens alla hjälper, signalerna till rörelserna upp till LB + skänkelvikning, hästens rörelsemönster m.m. Det känns som att det mesta har jag kunskaper och massvis av bagage inom men det är mycket nytt också. Mycket nytt man lär sig som är så otroligt lärorik och som ger mig en bättre förståelse och insyn i det fantastiska samspel vi kan göra med hästen. Just bara att lära sig mer om hästens anatomi; skelett, leder, muskler, rörelse, gångarter m.m. ökar förståelsen markant. 

Update, halvvägs igenom utbildningen

Alltså jag hinner verkligen knappt sitta ner och bara vara i 5min. Det är fullt upp från morgon till kväll. En vanlig dag ser ut såhär:
 
07.00-08.00   Stalltjänst (släppa ut ena hästen, mocka, torva, göra lunchmat)
08.00-08.30   Frukost
08.30-09.30   Teori
09.30-10.15   Hästvård
10.15-11.15   Ridning
11.15-12.00   Hästvård (släppa ut häst, mocka, fodra lunch, smörja)
12.00-13.00   Lunch
13.00-14.00   Teori
14.00-15.00   Hästvård
15.00-16.00   Ridning
16.00-17.00   Hästvård (släppa ut häst, mocka, fodra middag, smörja, göra kvälls- och morgonmat)
17.00-18.00   Middag
18.00-19.30   Teori
19.30-ca 22.00   Plugga inför skrivningar, skriva PM, förbereda sina lektioner (både i manage, stall och teorisal), duscha.
 
Någon som förstår att det blir svårt att uppdatera? ;)
Dessa lektioner har jag kvar att göra: Hopplektion (ridning mellan hinder), teorilektion lektionsal (regler i häst och stallmiljö) och teorilektion i stall (longering). Skrivningarna som är kvar är ridlära och instruktörstjänst. Allt detta innan söndag, så alla kvällar går åt till att plugga!
 
Klarade hoppskrivningen med god marginal! 1p ifrån full pott! Sedan fick jag en stjärna i kanten också, inte illa pinkat! :D
 

Utkast: Jul. 27, 2013

Hade som sagt dressyrlektion på förmiddagen med skänkelvikning som huvudövning. Tycker att det flöt på riktigt bra, någon detalj här och där som man ska vara petig med. Men vem kan vara noll nervös när man blir bedömd och betygsatt samtidigt som man står och håller lektion? Känns bra att man har en hopplektion också så att man kan finslipa på detaljerna tills dess! Annars har vi haft teori om foder, dekorativ hästvård, sårskador och bandage och haft en uteritt med tips på vad vi instruktörer ska tänka på där. Skönt att komma ifrån banan ett tag och ut och galoppera! Imorgon blir det sovmorgon, sedan startar vi dagen med skrivning om hopplära. Känner mig faktiskt 100% påläst inför det! :-)

Dagarna går fort!

Man hinner knappt med dagarna när dom går så otroligt fort! För stunden är det mycket lektioner som vi har själva, både i teori och ridning. Själv ska jag hålla i en dressyrlektion idag med huvudövning skänkelvikning. Ska även ha lektion i "ridning mellan hinder", "longering" och "regler i stall och hästmiljö". Känns bra att det är ämnen som man har någorlunda kläm på i alla fall, lite detaljer bara ;-) Vi hade bronsmärkesskrivningen i förrgår, klarade det och det känns fantastisk bra! Känns inte så lockande att plugga om då man har 3 skrivningar kvar.... Hopplära, dressyrlära och instruktörstjänst. Känns väldigt bra i dagsläget att man varit banchef och tävlingsledare så pass mycket! :-) Nu blir det frukost, sedan är jag instruktör och på eftermiddag uteritt och vad man ska tänka på där! :-)

Utbildningen såhär långt

 
Här kommer en kort update om utbildningen såhär långt. Just nu sitter vi 6st ridledar-kandidater och pluggar inför vår första skrivning som är imorgon; bronsmärke-provet. Hittills på teorin har vi gått igenom visitation, visa häst för hand, kommando-ord, ryttarens sits, avsutten sitsträning, stilbedömning (hoppning). I ridning har vi gjort halvhalter + halter, framdelsvändning + skänkelvikning och enklare cavalettiserier. Imorgon blir det sitsträning och gymnastikhoppning på ridning! Och provet såklart... Gissa om några har fått in för mycket i huvudet och är hyfsat nervösa...!

Skillnad i bilder, 2013-2013

Foto: Övre Rebecka Borg, nedre Josefine Gidlund

Hovböld 6,5 månad senare

 
Såhär ser hoven ut nu där hovbölden varit. På grund av att hålet är så pass långt ner just nu så kan inte hovslagaren slå på skorna, sömmarna har inget att fästas i. Därför beslutades att ta av skorna och ta bort den döda hovdelen och låta det vara öppet. Det ser värre ut än vad det är, men nu är det nära att det är helt borta! :D

Ny header

 
Det fick bli en ny header inför kursen! En ny kategori som heter "Ridledarkurs 2013" läggs in också så man kan hitta dom inläggen enkelt. 

Packat och klart

 
All utrustning till hästarna är packade, min resväska är överfull, likaså mitt huvud efter att ha gått igenom ämnen till provet vi ska skriva på måndag. Huvudet får inte in mer ikväll, nu blir det att ta det lugnt, sova och sedan upp för att lasta hästarna vid 8 och åka iväg. Nu kör vi!

Under utbildning, vad vill ni läsa om?

 
Nu när jag drar iväg på utbildning med hästarna så ska jag försöka hålla er så uppdaterade som det går! Vad tycker ni skulle vara intressant att läsa om? Dagarnas upplägg? Träningspassen? Videoblogg? Kommentera! :D

Motivationslåt

 
Lyssna på texten, pepp pepp pepp! Låten går på repeat i öronen just nu, inspiration!

Skärp er för f*n!!!

 
Nu är jag less på alla fördomar, skitsnack och annat prat om att alla hingstar skulle vara galna, omöjliga att hantera och far runt och skriker hela tiden. Sommarens ridskoleblogg är ren humor och ska vara rolig att läsa, det gäller även stycket om Gabbe. Han har gnäggat TVÅ HELA GGR när vi gått förbi andra hästar medan han lugnt skrittar förbi. Han står och sover i hagen som en gammal avdankad ridskolehäst och är världens mysigaste att gosa med. Alltid glad, alltid öronen framåt och skulle aldrig göra en fluga förnär. Lusen är vildare på uteritterna medan Gabbe är den som en den lugna och coola som Lusen snarare skulle behöva ta efter. Bara för att man hör ordet hingst behöver man inte rygga bak och kasta fram alla fördomar direkt. Ni är ju hästmänniskor, skärp er.

Intensivt innan avfärd

Foto: Josefine Gidlund
 
Nu sista dagarna innan vi åker iväg blir det lite intensiv träning. För Wazoo's del blir det mycket galopparbete = jobba med magmusklerna = förhoppningsvis minska gräsmagen. Lusen får gå två konditionspass och imorgon ska vi skutta lite enkelt över hinder för att ha några språng i kroppen i alla fall!
 
Konditionsträning idag med grabben som sagt, vet inte vem av oss som tyckte det var mest roligt; ryttaren som låg dubbelvikt av skratt på ryggen och tappade tyglarna eller ponnyn som ökade mer och mer ju mindre kontroll ryttaren hade? Eller var det kanske vårat ridsällskap som skrattade gott bakom oss? Ett gott skratt förlänger livet sägs det ju ;)

Bilderna från Nordmaling ute

 
Bilderna från Nordmalings lokala ponnytävlingar finns nu ute på Equipe. För säkrast resultat sök på "Nordmaling LD" eller den klass ni är intresserad av. Hade jättesvårt att hitta rätt ekipage då tävlingen inte använde sig av equipe, så det kan stå fel namn på ekipagen. Hoppas ni har överseende med detta!

Film hoppning Wazoo

 
Här kommer filmen från dagens hoppning! Tack snälla Ida för att du filmade! Det är så otroligt nyttigt att få se när man själv rider så att man kan förbättra sin egen ridning. Måste säga att jag tycker att jag har fått mycket mycket bättre hoppsits sen sist jag såg mig själv hoppa. Hästen hoppar hur bra som helst trots lite gräsmage ;)
 
Hahaha, jag bjuder på mina och Idas konversationer. Varsegod och njut! Plus att jag inte är medveten om att jag smackar mot hindrena, DET är något att jobba med!

Finaste på denna jord

För någon vecka sedan följde snälla Josefine med ut till ponnyn och tog med kameran, här är resultatet! :D
 
Alla bilder är fotograferade av Josefine Gidlund!
 
 

Klippte enkelt 1m på häftigaste ridskolehästen

 
Film på väg! :D

Dags att börja hoppa

Foto: Sara Bylund
 
Åker iväg och hoppar Wazze-brazze! Film kommer ikväll! :D

Mer galopparbete för magmusklerna

 
Har börjat trappat upp träningen för lilleman mer och mer. Mycket galopparbete för att få magmusklerna att jobba och för att hitta rätt arbetsform för honom. Då han har lättare för galoppen och för att galoppen måste vara stark, ha bra grundtempo och balans inför hoppningen blir det mycket fokus på det nu sista dagarna. I två veckor har vi jobbat mycket med traven i dressyren och mycket konditionsträning så det kändes rätt att öka träningen lite. Väljer att sitta ner några stunder åt gången också för att kräva ännu mer av honom så mjölksyran börjar pumpa. Mycket övergångar skritt - galopp jobbar jag med nu också för att få han att verkligen sätta under sig. Dock fortfarande jobb på fyrkanten eller stora volter. Han var otroligt fin idag! Vilken underbar känsla jag fick i galopparbetet! Ååh, vilken fantastisk häst jag äger! :D

Motiverad!

 
5 dagar kvar! Sedan rullar jag och hästarna ner till glada huddik för att utbilda oss, träffa nya människor och skaffa oss en mängd erfarenhet! Hästarna rids varje dag numera, jag har hjälp med Wazoo så att jag kan koncentrera mig på Lucifer till 110% och min egna träning. För stunden tränar jag 3-4ggr i veckan, jogging och styrka varje gång. Känner mig otroligt motiverad när man har ett mål framför sig! Äter nyttig mat gör jag också för att kroppen ska kunna bygga muskler och bli starkare. Snart ska hästarna börja gå på kraftfoder dom med för att även deras kroppar ska palla med. Ååh, så spännande det känns! Vi deltagare kommer som längst norr ifrån från Örnsköldsvik, till Sundsvall och Uppsala och längst söderut från Skåne. Vilka erfarenheter vi kommer att byta mellan varandra!

Dressyrjobb för att mjuka upp

 
Lite dressyrjobb idag, kände att det behövdes då jag tyckte han var lite stel under gårdagens uteritt. Dock var det som bortblåst idag! Mjuk och fin, flyttade enkelt för skänklarna och var pigg och vaken! Nu i början av igångsättning gör jag inget speciellt alls. Rider mycket längs fyrkanten för att hitta rakriktningen, kan göra en halvvolt på kortsidorna och flytta undan för innerskänkel för att variera. Mycket tempoväxlingar för att inte hamna i bakvämläge utan för att göra arbetet roligt för både mig och hästen. I skrittarbetet jobbar jag mer och mer med skänkelvikning, skolorna, bak- och framsdelvändning. I traven håller jag mig fortfarande till lättridning, för att han ska få en ärlig chans att bygga upp ryggmusklerna igen. Mycket tempoväxlingar, stora volter, varvbyte ofta och idag påbörjade jag lite undan för skänkeln på volter och kortare distanser åt sidan. Sedan väldigt enkelt övergångar trav - galopp med korta distanser. Enkelt och lätt ska det vara i början! :)
 

Allt har en mening även fast vi kanske inte förstår det just då

Jag gissar att det här blir ett av dom naknaste inläggen jag kommer att skriva, men förhoppningsvis kan jag inspirera och motivera andra människor till ett mer positivt tänk. Hur ofta har vi inte alla fått frågan "varför valde du att göra så?", "varför gjorde du inte så istället?" eller "känner du att du verkligen gjorde rätt val?". Jag får minst en av dom frågorna varje vecka, från människor som känner mig och okända. Men jag tror att allt händer av en mening, att våra val inte kan styras och att allt kanske inte blir som vi vill. Det händer massvis av saker i våra liv, både positiva och negativa men vi kan inte göra något åt det. Vi får helt enkelt välja att acceptera det, ta oss igenom och lära oss något av det eller något annat alternativ. Själv har jag alltid valt det första, för mig finns inget annat.
 
 
Under hela min uppväxt har jag alltid gått min egen väg, och det är jag så otroligt glad för. Alla val jag gjort har format mig till den jag är idag och jag har aldrig känt mig så trygg och säker på mig själv som idag. Jag vet vem jag är och jag fullkomligt älskar mig själv och mitt liv. Till och med när jag mådde som sämst och trodde att jag inte var värd ett skit, till och med den tiden uppskattar jag nu i efterhand. Man lär sig något av alla händelser i livet helt enkelt, jobbiga som lätta.
 
Vi kan ta de största frågorna i livet bara för att ni ska förstå vad jag menar. Många frågar om jag hade velat välja om program i gymnasiet om jag fått chansen. För att få ett annat jobb? Ja kanske. En tanke som slår mig många ggr. Första året i gymnasiet blev jag mobbad, utfryst och var med om psykisk smärta. Vissa dagar när jag tänker tillbaka så önskar jag att jag hade gjort något annorlunda men nu i efterhand ångrar jag inget. Inte förrän nu förstår jag att det är just det året som har gjort mig till den pajas jag har varit fram till idag, i hela 7 år har jag gömt mig själv för att få folk att tycka om mig. Just bara för att det fungerade andra året när klasserna slogs ihop. Jag träffade nya människor och jag träffade den person som sedan dess varit min bästa vän och som jag värderar oerhört högt på denna jord. Även två andra som jag älskar oerhört. Tack för att ni kom in i mitt liv när jag hade det som tyngst; Hans, Stina och Ida. Därför ångrar jag inte mitt val. Idag har jag hittat vem jag egentligen är och behöver inte gömma mig bakom en massa skämt längre.
 
Efter gymnasiumet hamnade jag på Komvux där jag läste upp 8 ämnen för att sedan kunna söka vidare, flytta och plugga. Det blev aldrig mer än så och jag fick jobb på Brux. Idag frågar många vad jag har sökt för skola i höst eller vad jag pluggar för stunden. Varför jag har ett städjobb när det finns något så mycket roligare. Svaret är väldigt enkelt; jag träffade bland de mest fantastiska människorna för 2 år sedan som blev min arbetskollega och vän, numera chef. Hade jag aldrig fortsatt på Brux hade jag heller aldrig träffat värlens bästa Emma. Puss!
 
Under första åren då jag red i ridskolans tävlingsgrupp på ponny så frågade många mig varför jag red Lucifer. Det fanns ju så många andra som var så mycket bättre som jag kunde få rosetter med! Jag gav aldrig upp utan kämpade vidare och lät dom orden rinna av mig. Trots att jag ridit ett flertal hästar som lärt mig otroligt mycket så har jag alltid fallit tillbaka till Lucifer. Det var en mening med det, vi hör helt enkelt ihop och det var meningen att jag skulle köpa honom. Jag behövde bara lära mig lite av andra hästar för att sedan ta med mig all kunskap till honom. Jag behöver väl inte säga att jag ångrar det valet?
 
Alla människor vi träffar, älskar, förlorar, tappar bort på vägen... Alla lär oss nånting. Alla vänner jag har nu, fy tusan vad jag älskar er. Ni vet vilka ni är. Jag lär mig något av varenda en. Vissa har följt med sedan tonårstiden, då man inte visste vem man var, men tack vara vännerna har man knuffats i rätt riktning och hittat sin väg i livet. Till och med jag som hade en hiphopperiod där ett tag... Hur gick det till som?!
 
 
Det jag nu vill komma fram till är att trots att det kan kännas väldigt tungt, man är ledsen, besviken, arg, förbannad eller vad ni nu blir så kommer ni lära er något av den perioden och det blir bättre. Allt som sker har en mening och vi kan inte göra något åt det. Då jag ser väldigt mycket disney så ploppade den här låten upp i huvudet. Lyssna på texten. Man lär sig på resan gång en väldigt massa saker, vissa saker förstår man inte varför de händer men i slutändan förstår man. Väldigt djupt inlägg, men förhoppningsvis förstår ni vad det är jag vill få fram.

Igångsättning Wazoo i bilder

Igår var det dags att sitta upp på Wazoo för första gången under denna igångsättning. Hade inga större förväntningar, utan tänkte att det blir som det blir. Började med gummisnodden som en säkerhetslina då jag inte riktigt vet hur han är att sätta igång. Då hittade han snabbt till ett avslappnat läge där han kändes mjuk och fin. Efter första galoppen åkte snodden och jag kunde bara sitta där, le och njuta av vilken fantastisk fin häst jag får sitta på! Jag kommer lära mig otroligt mycket under utbildningen på denna herre! Alla bilder är fotograferade av Sara :)
 

Underbara helg

Från Rosenström-kvällen
 
Välkommen helg! Har sovmorgon båda dagarna, underbart! Imorgon vankas bröllopsfotografering, ridning av Wazoo och fest på kvällen. Känns lite skumt att vi endast är tjejer som ska ut, kommer bli hur roligt som helst! Söndag blir en lugn och skön dag med massa mys med ponnyn och middag hos föräldrarna sedan. Ska försöka klämma in lite träningspass båda dagarna också!
 
Ikväll blir det mys hemma, ska njuta av ledigheten. En film ska slängas på och jag ska äta en massa jordgubbar med grädde! Mums! Har sedan ett riktigt killer-inlägg på G, ni kommer att gilla det!

Lite träningsvärk

 
Stackaren hade träningsvärk idag efter gårdagens fantastiska ridpass så jag körde på samma upplägg som igår. Mycket raka spår, hitta samspelet, någon volt då och då och stora vägar. Mycket övergångar och mycket skrittarbete. Inte lika fin som igår men vissa stunder tycker jag att han glänste till! Bara fortsätta kämpa på! :)

Den känslan

Foto: Rebecka Borg
 
Sista gången jag red min fina prins var för ca 2 månader sedan, hoppträning för Camilla och ponnyn har aldrig gått bättre. Flyger enkelt över en bana på 0.90-1.00m. Känslan av att bara kunna ge hjälper via allt utom tyglarna  är magisk, och dessutom att känna att han har blivit så pass stark att han enkelt kan gå i en rentaktig samlad galopp. Den känslan. Idag var första gången sedan dess jag fick galoppera på min fina prins igen. Halvlånga tyglar, endast kontakt via säte, skänklar, vikthjälper och röst styr jag enkelt runt honom i en fantastikt rentaktig galopp med energi, glädje, en otrolig ryggaktivitet som skjuter mig ur sadeln. Att känna hans glädje genom kroppen, höra hans nöjda frustningar på löpande band och se öronen spela. Jag kan inte uttrycka mina egna känslor bättre. Äntligen är vi ett igen. <3

Lydnadsjobb som lönar sig

 
Lydnadsjobb idag på planen. Helt ensam på gården, älskar lugnet som infinner sig och hur man till fullo kan koncentrera sig på hästen! Bestämde mig för att jobba mycket med övergångar för att få han att fokusera till fullo på mig och inte på allt annat. Från början gick det inte alls; bogen sköt rakt ut och benen for åt alla håll och kanter. Noll respekt för skänklarna och bara full fart framåt. Tror att det behövdes för att jag skulle vakna till för när jag blev mer konsekvens i min ridning så började allt lossna. Efter en hel del jobb kunde jag enkelt avsluta med att trava honom på halvlånga tyglar i båda varven utan att han sprang iväg. Styrkan har han definitivt tappat men den ska vi jobba upp igen!
 
Imorgon blir det uteritt och första galoppen på 2 månader..... 

Lydnaden måste jobbas på

Foto: Pia Hellström
 
Lilleman har börjat vakna till liv igen ordentligt. Han börjar bli sådär okontrollerat pigg på uteritterna och man känner sig inte alls som den ryttare man vill vara när man måste hålla igen och göra halvhalvt på halvhalvt hela ridturen. Mysigt var det i alla fall med Ramona som sällskap, mycket hästsnack som vi annars inte hinner med! :) Imorgon blir det skärpning, dressyr på banan och förhoppningsvis får jag igenom lite mer lydnad.

Jobb, jobb, roligt jobb

Hästivalen 2012
 
Ska bara avsluta frukosten min så drar jag iväg till Nordmaling för att fota lok/reg ponny- och hästhoppningar!

Inspirationsbloggar

Låten som går på repeat just nu!
 
Kan inte ni läser tipsa om inspirerande bloggar? Ridning, hästar, bakning, matlagning, träning, allt! Länka även din egna blogg om du har någon!

Äntligen sovmorgon

 
God morgon!
Fick sova ut ordentligt och började morgonen med en pw ute i solen! Frukost och kaffe, ska sedan försöka röja lite i lägenheten. I eftermiddag blir det uteritt med prinsen och därefter middag hemma hos föräldrarna. Ha en fantastisk lördag!

Tittar på höstens tävlingar

Foto: Josefine Gidlund
 
Har börjat titta runt på tävlingar under hösten som verkar intressanta. Självklart inte allihopa utan det blir hemmatävlingen och kanske 2st till. Känns så surt att missa sommarsäsongen på grund av skador så jag vill ta till vara på höstsäsongen. Känns bra att ha några tävlingar i bagaget tills vinter-träningssäsongen kör igång! Dessa är jag smått sugen på att anmäla mig till:
  • 17-18/8   ÖOR   lok/reg dressyr (redan anmäld)
  • 24-25/8   Södra Umeå RF   lok/reg dressyr
  • 7-8/9   Vindels RK   lok/reg hoppning
  • 7-8/9   Vännäs RF   lok/reg dressyr
  • 28/9   Kramfors RK   lok/reg dressyr
  • 19/10   Umeå RF   lok/reg dressyr
  • 19/10   Timrå HSF   lok/reg dressyr
Vilka ÖORare är det som ska åka på någon av dessa? Vore roligt om vi kunde vara ett gäng som for!

Tar hand om mig själv

Min nya underbara myströja från Falsterbo collection! Love it!
 
Efter ett jogging + styrkepass + dressyr i stekande sol känner jag mig välförtjänt av en kväll där jag sätter mig själv i fokus. Gör något oväntat som att raka benen, smörja in mig i bodybutter, gör en otroligt god fredagsmiddag (heta korvar, tsatiziki och paprika fylld med tomater och mozarella) och har köpt 3 liter jordgubbar. Kl. 20.00 börjar en romantisk film och jag tänker bara njuta. Kvällssolen lyser rakt in i lägenheten och livet är på topp! <3

Första dressyrjobbet på betet

 
Tog ut min ponny på en uppfriskande dressyrpass på plan idag! Trodde att inget skulle gå, att han skulle vara stel efter att stått så längre men icke! Precis lika trevlig som innan. Dock var början väldigt spänt och nervöst då han tyckte det var lite konstigt att Rambo gick i hagen och inte med honom. När det släppte så blev det underbart att rida! Lyssnade bättre och bättre för vikten och sätet, vi kunde till och med göra halt utan något som helst tygeltag. Allt satt i skritten; öppna, bakdels- och framdelsvändning, halter och allt annat! Traven lite spänt då han var själv men när det släppte så var det så roligt att rida! Detta får vi fortsätta jobba med, min fin fina prins <3

Min fin fina

 
Min fin fina ponny, känns så underbart att få börja komma igång igen! Och hoppsan så rund han har blivit... Nej, dags för hårdträningen att köra igång! Tror vi ska leta upp de fina sandvägarna imorgon ja...

Visste du att...?

 
 
...jag är en av de få som har golvvårdsutbildning på Brux?
 
...jag är utbildad på högskolenivå inom webdesign?
 
...jag var jätteblyg och försiktig när jag var liten?
 
...jag började baka redan som 3åring?
 
...jag inte började rida förrän jag var 11år gammal?
 
...jag retade de andra som red med ord som "hamburgare" och "hästar passar bäst på mackan" tills jag själv började rida?
 
...jag inte bar jeans förrän jag var ca 12 år gammal? Tills dess bar jag mysbyxor.

Lyckorus i dagarna två

 
Av någon anledning rusar lyckohormonerna runt, runt och jag kan inte tänka mig att jag kan ha det bättre som jag har det nu. Igår blev det en mysig promenad med prinsen, bara han och jag. Tror att man behöver då och då, lite egentid med hästen och bara vara, umgås och mysa. 
 
Dagens motion blev uteritt med påbörjat travarbete. Pigg som jag vet inte vad och vildhäst traven kom fram direkt. Redan nu från början har jag ett tydligt mål med vad jag kräver av honom, trots att man kan tro att ridningen inte är fullt så seriös för stunden. Jag vill att han ska lyssna på säte och skänklar för minste lilla spänning eller tryck, vara den känsliga häst han var innan blåmärket dök upp. Idag kändes det som att det inte alls är långt borta; att kunna göra halt enbart med sätet och göra enklare svängar utan att använda tyglarna mer än som vägvisare är magiskt. Andra kravet jag har är att han helt enkelt ska jobba själv, bära sig själv och välja den form han i dagsläget känner sig stark i. Jag sitter bara och stöttar upp honom medan han jobbar självständigt på långa tyglar. Känslig mun är målet där! Nu från början när han är så pigg lyssnar han inte särskilt mycket så lite tygeltag måste tas men jag tror att det där är bara lite arbete bort!

Hur lyckas man?

weheartit.com
 
Har fått till 3 av 4 delar. Det jag har otroligt mycket problem med är att dricka vatten... Någon som har något tips hur man enklare får i sig det? Känns bara som en klump i munnen och jag måste tvinga ner det. 1-2 glas, sedan kommer illamåendet. Vad händer lixom?

Dagens träning med jogging och styrka

Bild från i vintras.
 
Nejmen hej och hå vad bra träningen går! Lyckades komma på mig själv med att jogga lite längre än i måndags vilket känns awesome! I skrittpauserna (ja, hästspråk på hästblogg) så körde jag benstyrka i form av benböj 2x20. Avslutade allt väl hemma med en massa styrkeövningar för magen. Älskar styrkeövningar, kan hålla på hur länge som helst tills hela kroppen skakar. Dock är joggingen inget jag avgudar riktigt men det tar sig det också. Äter helt underbart god mat också! Någon som tycker det är intressant och vill att jag skriver ut det för att få lite inspo? :D

Del två av träningen

weheartit.com
 
Åker iväg och handlar en massa nyttig och bra mat! En massa grönsaker, frukt, kött, fisk, ägg, mjölk, kvarg, bär och annat gott och nyttigt! Svårt att försöka kombinera nyttigt och billigt men det får bara lov att gå!  

Snart dags att börja trava

En bild tagen igår som jag först tyckte blev misslyckad då Lusen precis snärtae till med svansen men i efterhand tycker jag den är döfräck!
 
Ååh, imorgon hade jag tänkt börja trava lite lätt på min fina häst! Tycker att igångsättning och uppbyggnad av hästens kropp är riktigt intressant. Att testa en mängd olika träningsmetoder och ser att det ger resultat. Ska bli roligt att se hur han ser ut i kroppen efter 3 veckors uteritter!

Bildbomd från dagens bad med hästarna!

Åååh, så underbart roligt det är att bada med hästarna på sommaren! Inga krav, bara en massa bus och lek! Dessutom är det bra för hästarna också! Alla bilder är fotograferade av Pia Hellström :)
 
Utdrag från Agrias hemsida.
 
"Simning är väldigt skonsamt för en häst och fungerar bra som sjukgymnastik. På några platser i Sverige finns särskilda simbassänger för hästar som ska rehabiliteras. När hästen simmar utvecklar den kondition och styrka, samtidigt som musklerna stärks. Alla hästar kan simma av naturen.
 
När hästen simmar flyttar den benen i samma ordning som i skritt, men med höga benrörelser fram och genom att kraftigt sträcka bakbenen bakåt."

 

 

Motivation och pepp

weheartit.com
 
Nu när motivationen till träningen är igång igen (nu har jag något att jobba emot!) så ska kosten ändras också för att bli ännu mer hälsosam! För att peppa er andra lite kommer här kvällens middag: stek köttfärs, riv ner morötter och pepparrot, blanda ner krossade tomater och cremé fraiche. Krydda med salt, peppar och chilisalt. Lite gröna blad till också! Valfri mängd av allt! :D Man ska äta det man tycker är gott! Vad filidutten ska bli stolt nu! Både tränar och äter bra ;)
 
Kvällen spenderas nog i soffan med top odel kl. 20.00, arbete med lite bilder och läsning av en riktigt bra bok! Pepp på livet! <3

Dags att börja träna

 
Nu är det 20 dagar kvar tills jag åker ner till Hudiksvall för 3 veckors intensiv, påfrestande och fantastisk rolig utbilning med hästarna! Eftersom jag i princip stått still i ridning under en månads tid så kände jag att det var dags att jag börjar träna utan hästarna för att hänga med utan att svimma på cupen under utbildningen. Ett joggingpass idag i stekande sol, kanske inte det smartaste jag gjort med tanke på värmen men oj vad välbehövligt. Som belöning i eftermiddag blir det bad med hästarna! Ni kan vara lugna, bilder kommer ;)
 

RSS 2.0