Du gör det så lätt när allt känns så svårt

Foto: Victoria Westin

Znark

Mysbild från igår!
 
Är tröttare än tröttast idag känner jag.. Dryg dag på jobbet men som jag mot förmodan löste på ett bra sätt. Lunch är intagen, chokladen snart också. Åker iväg till stallet alldeles för tidigt bara för att vara. Ska nog mysa med en viss ponny lite tror jag...

Tips på ytterliggare en dressyrövning

 
Börja att rida upp på medellinjen från vänster, öka traven (rött fält). Vid konerna gör en halvhalt, samla upp och gå därefter in i en skola, öppna eller sluta (grönt fält). Vänd ut i ena varvet (varannan gång åt varje håll). Skänkelvikning in mot mitten, volt ut mot spåret och skänkelvikning ut igen. Volten kan tas i galopp också för att göra övningen snäppet svårare. Börja sedan om på meddellinjen.
 
Kanonbra övning som vi har gjort då och då på torsdagarna! :D

Sitsträning med Kasper

Önskade att få rida Kasper idag eftersom jag inte har ridit honom sen han kom till ÖOR (3-4år sedan?) och ville känna skillnaden. Började med att vi skulle tänja ut alla våra egna muskler genom streching på hästryggen. Körde även "grodan" några ggr, stod i lätt sits och red lätt utan stigbygler och joggade lätt igång hästarna. Därefter körde ett av de tuffaste pass jag ridit igång. Utan stigbyglar hela passet utan sista 10min. Men vet ni vad? VILKEN KÄNSLA! Kunde bara sitta och finlira hela passet och underhålla gångarterna. Tusan vilken fin häst Kasper är! Tryck i bakkärran hela passet, fick till fint gung i ryggen, mjuk och lätt i handen och jag kan helt ärligt säga att jag red med magmusklerna HELA passet. Slappnade inte av en sekund (förutom skrittpauserna) utan höll fokus. Vi skulle fatta galopp från skritt och hästen står seriöst och trampar på stället, sätter sig på rumpan och gör klockrena galoppfattningar. Känslan i galoppen ska jag inte ens tala om, svävar på moln! 
 
Ååh, detta pass kommer jag leva länge på! :D

Tips på dressyrövning med travökning, sidvärts och skolor

 
Börja med att vända rätt upp (från vänster sida). Rid korta sekvenser sidvärts zickzack över medellinjen. Försök få in så många som möjligt. Vänd ut till vänster. Gör en travökning (röda fältet). Vänd rätt upp igen och börja om. Vänd ut till höger, påbörja någon av skolorna öppna/sluta (det gröna fältet). Vid behov lägg volt mitt på långsidan och fortsätt med samma skola eller byt till den andra. Man kan också lägga en volt i hörnet och påbörja en av skolorna med hjälp av volten också. Finns en mängd varianter man kan göra beroende på vilken svårighetsgrad man vill göra. Vid varvbyte byt bara långsidorna med varandra. 
 
En bra övning jag gärna rider när jag får möjlighet! Det händer mycket, jag som ryttare måste behålla fokus 110%, hästen måste vara kvick för hjälperna och samtidigt blir den mjuk och fin i sidorna. En övning att rekommendera! :)

Banhoppning med kluriga vägar

Fortsättning idag med samma syfte som förra veckan; kluriga vägar. Dock blev det banhoppning idag!
Uppvärmning i skritt och trav självständigt. Tycker det är viktigt att mer och mer lägga in lite självständigt arbete för att eleverna ska bli mer självsäkra i sin ridning, börja tänka till, känna av sin häst på ett bättre sätt och börja "rida på riktigt". Jag ger dom tips på vad dom kan göra för att få en bra känsla, sedan får dom själva avgöra vad just dom behöver få igenom på sin häst :) Därefter galopp i lätt sits längs fyrkantspåret.
 
Dagens övning; banhoppning. 1-2, en mjuk båge med relaterat avstånd. Ta ut vägen för att komma rätt på hinder nr 3. Mjuk sväng till hinder nr 4 och därefter en enkel långsida för att avsluta enkelt. Låga höjder då fokusen ligger på vägarnas ridande.
 
Vilken väg fick flest problem med? 1-2? 2-3? Fel. Den svåraste vägen som flest hade problem med var vägen 4-5. Då det känns väldigt enkelt att bara följa fyrkantspåret kan man lätt glömma att trycka ut hästen med innerskänkeln så att den inte välter i svängen och kommer alldeles fel på hindret. Hästarna har även lätt att välta i just såna här svängar så det var väldigt nyttigt för eleverna att rida denna bana! Eleverna märkte själva när det blev fel, då var det bara att rida om och dom korrigerade felet som uppstod och tog sig igenom långsidan utan problem.
 
Känns så otroligt roligt att många av mina elever utvecklas i rasande fart! :D

Alla sötnosar syns numera

 
Nu finns det info och bilder på alla våra ridskolehästar på www.ryttarklubben.se! :D

Dream a little dream

 
All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them. - Walt Disney

Finalen klar för i år



 
Då var Nolaskogscupen över för i år! Trots få starter tycker jag att det blev en mycket trevlig tävlingsdag med fina ritter i dressyr och fina rundor i hoppningen. Känns roligt att vi har en hel del ekipage på väg ut på tävlingsbanorna med en lovande framtid! :D Nu siktar vi mot KM innan tävlingsåret är slut för den här gången :)

Våra underbara trotjänare

 
Fotograferade de ridskolehästar som inte har någon bild än på hemsidan i torsdags. Här kommer ett litet smakprov på bilder som inte kommer hamna där men tåls att visas ändå :) Några failbilder också självklart ;)

Liten vit och stor röd


Finalen startar nu!

Senaste tävlingen vi startade, LA:3 på klubbtävling. 
 
Precis i denna stund går starten för Nolaskogscupens final. Är själv på plats som fotograf. Valde att avstå att tävla då jag har stalltjänst, är teknikansvarig och ska vara fotograf hela dagen. Skulle stressa upp mig för mycket för att kunna ge mig och Lusen en ärlig chans på tävlingsbanan. Fler tävlingar kommer så det känns helt ok :) Ska även stötta de andra i tävlingsgruppen genom att gå banan med dom, komma med tips och råd och peppa dom allmänt. Hoppas vädret håller i sig nu!

Banhoppning med grus innanför byxorna

Foto: Viktoria Westin, våren 2012
 
Hopplektion i fredags med tävlingsgruppen, banhoppning på schemat inför söndagens klubbtävling! Körde på samma upplägg i uppvärmningen som i onsdags; mycket flytta bogarna, tempoväxlingar, sidvärts och böja igenom sidorna. Pigg som tusan var ponnyn och försökte dra iväg några få ggr också. Behöver jag ens säga att jag bara sitter och skrattar? Nej, tänkte väl det. Molly och Mulle på nya äventyr!
 
 
Började med att hoppa fram genom travhoppning. Pigg och bjöd fint mot hindrena. Hoppade ett räcke några ggr också där han var minst lika fin. Innan vi skulle börja hoppa bana skulle vi hoppa ett räcke med lite tittiga moln under. - Pernilla, kommer du ihåg det hindret? Det som vi alla flög av på i våras inomhus! - Äsch då! Jag sitter ju på Lusen nu, det är inga problem!
Jo tjena mittbena... Styr mot hindret, han bjuder jättefint framåt men i sista stund är det som han tänker till, tvärnitar och kastar sig åt sidan. Poff, rakt ner i gruset. Ligger och skrattar åt hela situationen medan ponnyn går runt, runt mig som om han skrattar för sig själv. Han ser också äckligt nöjd ut. Om någon frågade om det gick bra? Njaa.. Fick denna reaktion istället; men pernilla.... Schysst, jätteschysst.
 
Styrde mot hindret igen, nit. Styrde mot det en tredje gång och då kom vi över. Hoppade banan på ca 80cm och det flöt på riktigt bra. Fick inte igenom bytet i galoppen i bågen så den vägen blev inte helt hundra. Fick ta om den tills det satt åt båda hållen. Avslutade med bra känsla genom att hoppa molnhindret igen. Finafina ponny! Vilka språng han bjöd på vid vissa tillfällen! :D  Liten notis bara, när jag kom hem och skulle hoppa in i duschen rasade det grus från byxorna. Kan svära på att jag hörde en ponny fnittra på långt håll just då...

Look through my eyes

 
Lite fler bilder från då jag fotade Marias underbart vackra hästar! :) Gillar att experimentera mig fram och testa nya vinklar och kompositioner. Gillar ni mitt nya tänk att fota? :)

Cavaletti med travserier

Har under någon veckas tid nu utarbetat terminsplanering med övningar som går ihop och kommer att ge ett bra resultat. En plan helt enkelt för att utveckla eleverna till de mål som är uppsatta för terminen. Denna veckas cavaletti och nästa veckas hoppning kommer att ha som grundmål svåra och knepiga vägar. Valde att lägga in det för att eleverna ska planera sina vägar noggrant och få som resultat ponnyer som hoppar med en positiv känsla och enkelt tar sig runt banan. Förra gången vi hade cavaletti och hoppning hade lektionerna fokus på ryttarens sits :)
 
Börja vid stjärnan till vänster. Trav över bomserien i hörnet, knepig båge till nästa serie och samma båge ut till sista serien. Galoppfattning vid stjärnan och enkelt hoppa linjen på långsidan. Valde att lägga in något enkelt för att båda häst och ryttare ska få en kortare paus från klurigheterna. Det blir ca 4-5 galoppsprång på långsidan beroende på storlek på ponny och hur långa galoppsprång dom tar.
 
Övningen fungerade riktigt bra måste jag säga! Det gäller att ha elever som kan tänka lite själva, se avståndet till hästen framför och kunna korrigera om dom rider för nära. Allt flöt på riktigt bra, eleverna var väldigt noga med sin egna ridning och vägarna. Jätte roligt att se att dom antar utmaningarna jag ger dom och innan lektionen är slut så rider dom övningen som dom aldrig gjort något annat. :)

Banhoppning med relaterade avstånd

Gårdagens bana som vi hoppade. 5-6 galoppsprång mellan 1-2 och 3-4 och 2 galoppsprång mellan 5a - b. Enkel bana med relaterade avstånd rakt igenom. Har man en bra galopp från start får man ett bra flyt genom hela och höjer självförtroendet för både häst och ryttare! :)
 
Hopplektion igår med torsdagsgruppen. Värmde upp självständigt i alla gångarter i hela ridhuset då andra gruppen var utomhus. Han kändes lite stel, hängde i handen och inte riktigt lika fin som dagen innan. Jobbade mycket med böjda spår, tempoväxlingar, flytta bogarna, framdelsvändningar och massa variation för att få han mjuk i båda sidorna och handen och få han att hitta en fin framåtbjudning. I galoppen hittade han en rund fin gång med en mjuk stadig form där jag enkelt kunde reglera tempo och rytm. Bra start!
 
Hoppade fram på hinder 1 och 2 som uppvärmning och därefter hoppade vi banan. La upp en bra galopp från start och då rullade allt på hur fint som helst :) 5 rytmiska galoppsprång mellan 1 och 2, 6 galoppsprång mellan 3 och 4 och avslutade fint på kombinationen. Bra lydnadshoppning där han bjöd fint framåt och lyssnade på alla mina hjälper. Dock så sög han inte riktigt tag i hindrena som dagen innan men jag är nöjd ändå! :)

Hoppträning på laddad ponny

Hoppträning som sagt idag och det var såå roligt! :D Värmde upp lite lätt själv; checkade av förhållande och framåtdrivande hjälper, lite sitvärts och tempoväxlingar. Använde hindren som vändningspunkter och jobbade stenhårt med att vända bogarna på honom och behålla samma energi. Det fungerade jättebra och han kändes mjuk och smidig i sidorna. Fortsatte på ungefär samma sätt när Johanna körde igång; seprentinbågar runt hindren på långsidan, galoppfattning på kortsidan, stor volt runt de två hindrena, trav igen på mitten av kortsidan och börja om. Något jag måste tänka på är att vara lika noga med galoppfattningarna i hoppningen som i dressyren. Han måste vara på plats och sätta sig lite på rumpan i fattning för bästa resultat. Bara jag koncentrerade mig så gick det ;)
 
Hoppade fram genom att hoppa som på en 8-volt över de två hindrena. Han var totalt oengagerad och lyfte knappt på fötterna. Johanna höjde och då blev det mer tryck i honom! Haha! Jobbade mycket med att byta galopp över hindrena och det fungerade faktiskt riktigt bra tillslut! 
 
Banan för dagen: Starta på långsidan. Räcke - 1 galoppsprång - räcke - 4 galoppsprång - oxer. Därefter vänd upp mot hinder nr 4 för att sedan vända tillbaka där man kom ifrån. (här går röda strecket över till det gröna). Vänd upp på långsidan igen och därefter sikta på nr 8. Efter sista hindret vänd tillbaka där man kom ifrån.
 
Han var så grymt fin på banan! Bjöd på riktigt bra framåt och sög tag i hindrena! Ibland gick det lite väl fort så det blev lite trångt på de relaterade avstånden men det rättade vi till så vi avslutade med en bra känsla! Känns så roligt att han får mer och mer självförtroende i hoppningen och har hittat glädjen i det hela. Sista ggr låg hindrena på ca 80 och vi fick till några riktigt fina språng. I alla fall som det kändes, han tog i för kung och fosterland och sköt upp mig ur sadeln ;)

Onödigt vetande

Helt sjuk dag! Har sammanlagt jobbat 13 timmar idag på 3 olika jobb. Fritid och vila är överskattat. Eller?
Har även hunnit med ett besök till frisören så känner mig hyfsat fräsch igen! Imorgon blir det 6 timmars jobb, sedan hoppträning och avslutar dagen med barngruppen. Förhoppningsvis blir det någon timme vila där emellan allt. Jag har inte alls lite att göra. Inte alls.
 
Inom kort kommer det bli en liten förändring, mohahaha. Kommer bli awesome!

Gunilla-träning 15-16 september

Foto: Viktoria Westin
 
Fick rida med på Gunilla träningen i helgen och jag ångrar det inte en sekund! Under lördagen blev det skänkelvikning, öppna, sluta, galoppfattningar, förvänd galopp och travökningar. Lusen kändes mest som en tickande bomb som inte visste riktigt var han skulle sätta hovarna då allt vi gjorde var lajbans. 2 explosioner blev det också (inte lika stora som vanligt men nog för att få mig ur balans ;) ), måste ju visa att han har lite vilja också, haha!
Förutom det så flöt allt på jättebra! Tog några ggr innan han mjuknade i sidorna men sedan skötte han sig exemplariskt och försökte verkligen. Galoppen lite väl snabb och för mycket energi framåt så det var lite svårt att få han att koncentrera sig på samling. Formen hittade han hur enkelt som helst men lite långsammare hade det kunnat gått. Stadig och fin även i den förvända galoppen.
 
På söndagen kändes han trött sen kvällen innan och jag tror att det var lite träningsvärk som visade sig där i början ;) Precis som Gunilla sa så var han mycket mer avslappnad och lugn då han gjorde av med den mesta överskottsenergin under lördagen. Han vilade bättre på steget och koncentrerade sig i varje steg. Energin var samlad och fokuserad på uppgiften. Skänkelvikningarna och skolorna satt som en smäck redan från start, jättekul! :D Galoppen var mer samlad och det gick enkelt att rida alla övningar som Gunilla bad oss om. Vi fick testa på galoppmomenten som kommer i Msv:C1 och ponnyn gör det med bravur. Rätt så kul att se dressyrtränaren stå mållös och knappt förstå vad som precis hände ;)
Avslutade med lite travökningar och om gårdagen var jättebra var dom igår fantastiska! Bra tryck och energi bakifrån och mer utsträckta framben med början på schwung! 
 
För att sammanfatta helgens träningar är jag jättenöjd! :D Lusen fick en mängd lovord från Gunilla som tyckte att det finns mycket att plocka fram i honom. Travökningarna finns där och behöver bara stärkas upp mer, detsamma med galoppen. Slutorna hade han svårare för men dom kommer snart sitta där dom med. Öppnorna och skänkelvikningarna tyckte hon var riktigt bra, detsamma med formen under hela passen. Galoppen måste samlas upp mer i ett långsammare tempo för högre poäng på tävling. Hon sa att han var en väldigt ambitiös och positiv ponny som hon gillade riktigt mycket! Kul att hon även berömde mig för min sits! :D Det blir fler ggr jag tränar för Gunilla, så roligt har jag inte haft på länge! (Nu ljög jag lite, men det var jättekul verkligen!)

Shetlandsponnyer på besök i Skule

 
Drog som sagt iväg till Skule igår på Shetlands-utställning! Så otroligt fina ponnyer det finns här uppe i Norr! Extra roligt är det att se ponnyer som man fotade för 2-3år sedan har vuxit till sig och fick mycket högre poäng än då. Lite blandade bilder från dagen, mina favoriter är självklart skäckarna och silverhingsten ;) Vilka gillar ni?

This is what I'm doing today

Dagen: Fotojobb nere i Skule på Shetlansponny-utställning, göra Lusen mindre smutsig, äta underbar mat från Matcompaniet med härligt sällskap, dressyrträning för Gunilla och avrunda med härlig film. Vi kör på det.

Jobb, teori och myspys

 
Heldags jobb idag, 07.00-15.30, därefter ut till stallet för teori och fika med tävlingsgruppen. Har alltid tyckt att teorin är ett viktigt inslag i terminen då man får chans att påverka ridundervisningen (då vi ofta pratar vad vi vill göra), lära känna varandra bättre och självklart det bästa; fikat! ;) Ikväll blir det myspys med Filidutten; middag ute och sedan mys i biomörkret med Hamilton 2! Ha en lovely fredag allihopa! :)

Bomserier och studs på halvvolt

 
Cavaletti igår med Candela :) Spännande att sitta på en häst större än 1,48m igen, haha! Jobbade mycket på volterna i uppvärmningen, övergångar och galpppfattningar. För första gången på väldigt länge (på annan häst en Lusen) så kände jag att jag hade full kroppskontroll = stadig och stabil sits. Armbågarna intill midjan, red med magen och behövde bara underhålla gångarterna så hon inte tappade ut bakbenen efter sig. Jättefin känsla rakt igenom!
 
Dagens övning: Trav över bomserierna i serpentinbågar. Vid X fatta galopp och kom på studsserien som ligger på en halvvolt. Hopp - 1 galoppsprång - hopp - 1 galoppsprång - hopp.
 
Först tänkte jag att det skulle bli plättlätt men när hästen inte riktigt var så mjuk i insidan blev det riktigt klurigt! I höger kände jag att jag inte riktigt fick till det som jag ville men till vänster så rättade vi oss och det blev en bra känsla igenom hela övningen. Så kul när gammhästen är på hugget och tycker livet är lajbans ;)

Det blir dressyrryttare av dom också!

Bogard får stå för bilden, en av ponnysarna som var med på lektionen ikväll och växte i mina ögon!
 
Usch, en vecka ifrån min barngrupp är på tok för länge! Kändes precis som att komma hem när man stod där i manegen och körde igång lektionen :D Dressyr på schemat vilket betyder hårdkörning (vilket det alltid är än vad som är på planeringen... ;) ). Körde på samma koncept tidigare i uppvärmningen; självständig ridning för att själva tänka ut vad just deras ponny behöver för att komma igång. Intressant att se hur alla lägger upp ridningen då och vilka som verkligen tar för sig. Något att jobba med! Tog därefter in dom på volterna, jobbade med ställning och lite galopparbete och därefter lite galopp längs fyrkanten.
 
Efter skrittpausen blev det att lägga upp stigbyglarna för sitsträning och lite bättre kontakt med hästen via sitsen. Varierade arbete med ställning på volterna (skritt och trav) med att rida skänkelvikning längs hörnlinjerna i trav. Vad ska jag säga? Innan lektionen var slut så hade ALLA ponnysar börjat söka sig neråt, tog längre travsteg och började slappna av. Eleverna sitter i korrekta sitsar och har inte en aningen om att dom precis, just då i den stunden, har påbörjat resan till att rida hästen i form. När vi travade av började alla ponnysar sänka huvudet, frusta och var riktigt nöjda och välarbetade genom kropparna. Självklart var det inte någon klockren dressyrform, det är lång väg kvar till dess. Men nog var det en mycket bra början på deras resa till dressyrmuppar! :D
 
Stoltare än jag kan ingen vara! Underbara elever, läser ni detta så ta åt er. Inte ett enda ord jag skriver eller säger är överdrivet utan bara sanning. Ni är bäst och lyser upp mina onsdagar!

Delar ur Msv programen

Foto: Alva Öberg, våren 2012
 
Dressyrträning idag för Camilla och oj så taggade vi båda var! Har inte tränat för henne sedan slutet på maj någon gång tror jag så det var verkligen på tiden! Självständiga uppvärmningen gick sååå bra! Har äntligen börjat komma på hur jag rider med så minimala hjälper som möjligt och är steget före honom hela tiden. Känns så otroligt bra att jag snart endast kan rida med kroppskontroll och han lyssnar klockrent. Även i vänster varv kändes det riktigt, riktigt bra!
 
Jag vet inte vad som hände när Camilla kom men helt plötsligt satt jag på en tickande bomb som inte visste var han skulle göra av varken alla ben eller med all energi som plötsligt infann sig. Vi jobbade mycket på volten med att öka och minska den + lite tempoväxlingar. Mycket galoppfattningar och förvänd galopp på volten också. Ååh, underbara ponny! Gjorde samma övning som i fredags med att dela upp volten i 3 delar; galopp - trav - skritt och sedan om igen. Allt satt så klockrent, i båda varven! Jag satt bara och log, finfina killen!
 
 
Efter att ha skrittat en stund och skrattat åt den överladdade ponnyn körde vi igång med nästa övning. Camilla tyckte att vi skulle köra delar ur dressyrprogram på kort bana så jag började tänka mig in i LA:1n med skänkelvikning på hörnlinjen och någon mellantrav. Nej, istället så drar hon till med delar ur Msv:C2n!  Övningen ser ni på bilden ovanför. Känns så otroligt roligt att Camilla vågar pressa oss längre och längre och tror på att vi fixar svårare och svårare övningar! Och vet ni vad? Känslan genom denna övning... Den är svårslagen. Ponnyn går enkelt in i öppnan, följer enkelt mina hjälper i bågarna och gör utan större problem sluta. Stadig och fin för att sedan gå in i en explosiv mellantrav och genom endast kroppskontroll bromsa in till arbetstrav på nytt. Lika underbart fin i båda varven!
 
Avslutade med lite voltarbete med sluta och lite trampkänsla för att sedan släppa fram honom i mellantrav. Lite protester blev det allt från bomben ;) Till slut hittade vi en lagom gräns för att pressa honom och då var han riktigt fin! 
 
Det är dom här stunderna man lever för. Att hitta känslan när allt stämmer och man har leende upp över öronen varje sekund man sitter på hästryggen. Tack, tack, TACK Camilla för att du får fram denna känsla gång på gång. Tack, tack, TACK Helen för att du har fixat min sits och vänster hand. Annars hade ridkänslan aldrig blivit som den är idag. Duktiga tränare är bannemej ovärdeligt!! :D

Kärleken är ömsesidig

Lovisa: Du saknar jämt mig. Du gråter dig till sömns. Admit it!
Jag: Busted. Och du har hela lägenheten tapetserad med bilder på mig. Doh!
Lovisa: HAHAHAHAH jag vet . Iaf på toan. Tänker på dig då jag skiter.

Se bortom dig själv för en stund

weheartit.com
 
Ibland är det bara så självklart att ställa upp för någon annan människa som genomlider en otroligt tuff och svår tid att man gör vad som helst för att hjälpa till. Idag hjälpte jag en vän och person som jag bryr mig om och jag är glad att jag gjorde det och att jag har så fina vänner som ställer upp och hjälper till. Ibland måste man helt enkelt se bortom sig själv och ge allt för personer man bryr sig om.

Första lektionen med min nya elev

Hade ju som sagt första lektionen med min nya elev i lördags och det fungerade jättebra! :) Både hon, jag och mamman trivdes tillsammans och med mitt upplägg av lektionen. Som alltid när jag får nya elever fokuserar jag först på ryttarens sits, sedan ryttarens hjälpgivning för att sedan gå över till hästen. Började med att jobba på volten med mycket övergångar; halt - skritt, skritt - trav och till slut trav - halt i båda varven. Det fungerade jättebra och från att ha varit tvungen att använda ponnysparkar kunde tjejen mjukt trycka på med skänklarna som lyssnade ponnyn direkt! :D
 
Skrittpaus, sedan körde vi på en bana längs fyrkantspåret som innehöll volter, trav - halt - trav och galoppfattningar. Här var det lite klurigare att få till ett jämnt flyt då ponnyn inte hade samma mönster att gå efter men till slut så gick det riktigt bra! Skrittpaus, avslutade sedan enkelt med serpentinbågar i trav och på långsidan galopp i båda varven. Haha, stackars ponnyn måste ha använt hjärnkontoret totalt för han slumrade till när jag gav feedback på slutet :D
 
Vi kör på 1ggr/veckan till att börja med och det känns som att det här kommer att bli kanon!

Lovely sunday


Just det ja

I kön på en mataffär i Övik (behöver inte säga vilken), tittar upp och ser killen som sitter i kassan.
Tanke som kommer upp: Mums, ser ju najs ut den där...
 
Jag är näst på tur att få hjälp och känner hans parfym.
Tanke som kommer upp: Jaha, han kanske är gay han...
 
Vad hände där? Sen när är jag expert på vem som har vilken parfym? Och varför tänker jag så störda tankar 24/7? 

Paradise on earth

Här är ridskolans nya ponny Camaro som kom för någon månad sedan! Fungerar riktigt bra på lektionerna, tror att det kommer att bli en toppen ponny! :)
Ni ser han även på bilden längst upp till höger.



Här har vi ridskolans nyaste ponny! Enysalie heter hon, 9 år gammmal, utbilda LB/LB. Ska bli spännande att se om hon passar vår verksamhet :)





The goddess, or...?

 
 
Hittade en sida där man svarar på några frågor om hästens personlighet och få en kort liten beskrivning tillbaka. Otroligt nog så stämmer det rätt så bra med buslus! :) Dock vet jag väl inte om någon skulle få för sig att kalla honom för gud men... Hahaha!
 
The Goddess is loved by most of the other horses and most people. They are expressive and sensitive and emotional. You will know how they feel. They try very hard to please and will worry and be anxious if you are not happy with them. In the negative they can have scattered energy that is hard to get focused. This personality can be loved on as much as you want. 
 
Här hittar ni till Quizen :)

Kvalitetstid såhär på lördagkvällen

Som tagen ur en saga.
 
Har ägnat hela eftermiddagen åt till att städa upp och röja lägenheten. Har plockat bort en massa saker som bara legat framme, diskat, ställt undan disk, tvättat kläder + benlindor, gjort bort lite fotojobb och en massa annat och ändå så syns det knappt någon skillnad. Kul liv.
 
Lite ren impuls så drar jag till systrarna Nordin för film och myskväll. Var längesen man bara hade kvalitetstid med dom så det kommer bli awesome :D

Best friends after all



Haha, älskar att Herkules inte bryr sig ett dugg om mupparna bakom...

Underbara sovmorgon

 
Ååh, underbara sovmorgon! De nätter man kan sova helt avslappnat utan att tänka på att man måste upp en viss tid och inte ligger spänd och väntar på att någon kanske ska höra av sig är lyx i vardagen! Det bästa av allt är att jag får uppleva samma sak inatt/imorgon :D
 
Vad har dagen att erbjuda? Har fått ett nytt ekipage som jag kommer att börja träna 1ggr/veckan och vi har första passet idag. Är lite pirrig och nervös på ett positivt sätt och det känns riktigt roligt att dom har valt just mig som tränare! Mer utvärdering kommer i eftermiddag hur det gick. Efteråt tänkte jag ta my precious och gå en sväng bland hästarna och förhoppningsvis få lite bilder att bjuda på. 

Övergångar på volten


Foto: Rebecka Viklund, HT -2011
 
Dressyr idag på uteplan med tävlingsgruppen. Värmde upp självständigt i alla gångarter. Jobbade mycket med böjda spår, mycket tempoväxlingar och avcheckning av att han är mellan hjälperna och inte "faller isär" som igår. Det funkade sisådär men bättre känsla än igår var det i alla fall! :) I högergaloppen var han gudomligt fin, var bara att sitta och le upp över öronen av lyckorus. I vänster fick han något tuppjuck och drog iväg några ggr men till slut så fick vi ordning på den också ;)
 
 
Dagens huvudövning var arbete på volten med mycket övergångar. Första övningen ser ni med grön text; skritt - galopp - trav - skritt. Ni ser själva vid vilka koner som allt händer. Andra övningen var skritt - galopp - skritt - galopp. Tycker inte riktigt att jag fick in flytet i denna övning. Eftersom jag inte hade han på plats redan från start så hann jag aldrig att få till det mellan gångarterna så att säga. Blev springit och inte alls någon bra känsla. Valde att självmant lägga in volter i volten bara för att få till det någorlunda och inte stressa fram i övningen. Galoppfattningarna var det bästa idag, inte helt hundra men så mycket bättre än tidigare (speciellt i vänster varv)! :D Måste även ge mig själv lite cred också och säga att min sits var faktiskt riktigt bra och jag får mer och mer kläm på min vänster hand. Kul att man utvecklas på flera plan och märker det även själv!
 
Det kan inte gå bra alla ggr, men istället för att deppa ihop så tar jag med mig det som gick bra och kommer igen nästa gång!

Du är vacker även utan smink

weheartit.com
 
En känsligt ämne för många unga tjejer är smink. Kanske inte just sminket i sig för det tycker dom är jättekul men just att nämna "måste du ha smink varje dag?", då är det som att man pratar ett annat språk för dom förstår inte alls vad man säger. Att ens nämna att gå till skolan totalt osminkad är som att be om att bli dumförklarad. "Jag ser ju inte bra ut utan smink, hur ska jag då kunna gå ut utan?!". Såna kommentarer möts jag av när jag ställer frågan och det gör mig rädd för var samhället är på väg. Inte är jag förvånad heller med allt som media trycker upp i fejjan på oss och pressar in i öronen. Är det någon som har sett en reklam där modellerna/skådespelarna är utan smink så får ni gärna tipsa mig för jag kommer inte på någon på rak arm. Inte heller kommer jag på någon annons eller liknade heller där personerna varit "nakna". Efter att ha studerat medieprogrammet på gymnasiet så har jag mer insikt i hur mycket media påverkar oss än vad vi tror. Det spelar ingen roll om det är en reklamfilm mellan programmen, en annonsbild vid busshållplatsen, ett reportage om en av de hetaste kändisarna i tidningen eller varför inte vår favoritserie som vi följer slaviskt varje måndagkväll? Alla dom påverkar oss utan att vi tänker på det. Eller vill det också för den delen. 
 
weheartit.com
 
Än hur starka vi kan tänkas vara så kommer vi aldrig sluta påverkas av omvärlden, men vi väljer själva hur mycket vi väljer att påverkas. Jag ser mig själv som en stark människa som har väldigt svårt att påverkas av det som är runtomkring mig. Men ändå så känner jag själv att jag påverkas lite då och då. Det kan vara så enkelt att jag ser en människa i en tidning och tänker "vad vacker hon är" och man börjar granska varje mm av människan för att hitta alla detaljer som gör hon/han unik.
 
Dock är det inte bara av media som vi påverkas, största faktorn är människorna vi har runtomkring oss. Våra kompisar, föräldrar, lärare, arbetskollegor etc. I skolåldern tror jag att vi bryr oss mest om hur vi ser ut.. Vi vill alla passa in, bli accepterade, respekterade, hitta oss själva och komma underfunn med vem vi är som person. Det tar tid innan man hittar sig själv, vilken stil man vill köra på och hur man är som person. Just i det stadiet blir det väldigt svårt att inte påverkas av omvärlden då man testar, experimenterar och letar nya intressanta vägar. Just därför tror jag att det är extra svårt att vara precis som man vill vara. Shit, blev lite djupare än det var tänkt men ni förstår poängen.
 
Foto: Rebecka Borg, 2010
Inte drar jag på mig en massa smink bara för att jag ska fotas. Jag står stolt framför kameran och visar vem jag är helt utan kladd.
 
Under hela min uppväxt har jag gått emot strömmen och vågat göra det jag själv vill när alla andra pressar, tjatar och pratar om hur dom tycker man borde göra. Jag var aldrig den som bar "tjejkläder", jag var aldrig den som tog hål i örat, jag var aldrig den som köpte tjejtidningar och jag var aldrig den som bar smink. Än idag står jag emot strömmen och nog mår jag bra för det ändå. Inte en enda gång har jag gått sminkad till skolan. Inte en enda gång. Vid något skolfoto testade jag det bara för att men det var enda gången. Jag tycker att jag är vacker precis som jag är. Helt naturligt. Helt utan smink. Jag kan gå ut genom dörren, le mot världen och känna mig helt fantastisk. Jag är lycklig, jag är accepterad, jag är respekterad och inte är det en enda människa som tittar snett, ser ner eller frågar ut mig totalt bara för att jag inte bär smink. Det är få som har reagerat och frågat men dom kan jag räkna på en hand.
 
Våga se dig själv i spegeln helt osminkad och se vilken vacker människa som tittar tillbaka på dig.

Grymt inlägg på ingång

Vintern 2011, Foto: Rebecka Borg
 
Jobbar kort pass imorgon så är hemma strax efter 10.30 (om inget annat kommer in så det blir längre dag). Ikväll har jag haft ett ämne i huvudet som jag inte har kunnat släppa så imorgon kommer ett awesome inlägg med min syn på det hela. Kan nog bli lite diskussioner kring det hela om vi har delade åsikter vilket det lätt kan bli. Tror att ni kommer gilla det ;)

Konstig känsla på dagens ridpass

Bild från film VT-12, filmat av Malin Nordin.
 
Äntligen tillbaka i torsdagsgruppen! Trots att jag bara varit borta en gång så känns det som evigheter sedan sist. Dressyr på schemat och för ovanlighetens skull fick jag Lusbus ;)
 
Värmde upp enkelt med skänkelvikning in och ut till/från spåret i skritt, arbetade hästarna i trav på volterna med att öka och minska dom, galopparbete på volterna och längs fyrkantspåret. Efter känslan som infann sig i måndags hade jag lite för höga krav tror jag för den var som bortblåst. Han var stretig, inte alls lika mjuk och stark som sist utan blev framtung, hängde sig i handen och smådrog i bettet hela tiden. Känslan av att inte har koll på ett enda steg hästen tog infann sig redan från start.. Dock blev några steg i galoppen rikitgt trevliga!
 
Huvudövningen var att rida in från hörnet på diagonalen undan för ytterskänkel, vid medellinjen rida rakt fram och ställa om hästen till en öppna (ex. diagonalen undan för höger skänkel - vänster öppna) och på andra sidan en mjuk båge. Här kommer det roliga; i skänkelvikningarna och öppnorna går han klockrent; orkar bara sig själv och är hur mjuk och fin som helst i sidorna. I bågen däremot faller han isär, blir framtung, springer iväg eller har noll energi. Hur är detta möjligt?! Kikade i spegeln på den långsidan och det ser bra ut men inte känns det direkt som det ser ut... 
Red sedan på volterna i en sluta och minska/öka volterna. Hästen går klockrent, t.o.m. i vänster varv efter en stund, där vi båda har svårt att få allt att stämma. Avslutade med att jogga runt dom i låg form och samma sak där; ser bra ut men känslan är inte alls bra.
 
Att det kan vara så stor skillnad på grundridningen och de mer avancerade övningarna? Och ska det då inte vara tvärtom? Att grundridningen fungerar utmärkt men att det blir problem i sidvärts och skolorna? Jag förstår då ingenting av dagens pass men förhoppningsvis var det bra för båda två så att allt blir toppen imorgon! :D

Bästa köpet på länge

 
Det här måste vara bland de bästa Willys har tagit in till sitt sortiment! Skönare sport-bh har jag aldrig varit med om; inga besvärliga knäppen, stretchigt och mjukt material och urläckra färger! :D Bra pris är det också, tror jag betalade... 199kr? AWESOME! Hoppas det känns lika bra att rida i som det känns att bara ha den på ;)

Som man bäddar får man ligga

Känslan när man springer ner för trappen jättefort för att skrämma cheferna nedanför och man halvvägs snubblar på sina egna fötter...

Kör runt runt i Sundsvall

Har precis shoppat loss på equeen och ska nu vidare till mittsvenskas öppna forum. Förhoppningsvis kommer vi fram till något bra som gynnar ridsporten och gör den ännu bättre för alla ryttare i vårt avlånga land! :-)

Dålig morgonhumor

På väg in till de rum som vi kallar för "runkrummen" just för att det inte är de fräschaste vi varit med om.
 
Emma: Bäst att ta på sig handskar, man vet inte om dom har... eeh...
Jag: Spillt?!
Emma: Jag tänkte säga hepatit....

Island 2008 blir canvas?



Är grymt sugen på att göra en stor canvastavla att ha i köket ovanför köksbordet och började tänka på just dessa bilder från Island 2008. Vi fick följa med en av de stora hästinsamlingarna och dessa bilder tog jag vid sorteringen av hästarna. Vilken är eran favorit? :D Har lite beslutsångest...

Denna känsla är okrossbar

Foto: Viktoria Westin, juni 2012
 
Eftersom jag jobbat så otroligt mycket som vikarie senaste tiden på ÖOR så har jag några lektioner att ta igen (då jag vikarierat samtidigt som min egna lektion) och en var igår på dropin. 3pers var vi så det kändes lite smått lyxigt ;)
 
Vi jobbade i princip hela passet på en stor volt där vi la in olika övningar. Värmde upp genom att fokusera på hästarnas framåtbjudning, form och på vår sits. Tror att han hade lite träningsvärk sen helgens långritter; blev lite stretig och orkade inte pressa fram den energi han brukar ha. Därefter la vi in sidvärts på öppna delen av volten och ur det fatta galopp innan "volten stängs" (kommer till staketet). Här lossnade allt. Genom att bara använda vikthjälperna flyttade han enkelt undan, fattade galopp riktigt bra i båda varven, hade bra energi men stressade inte upp sig utan var 110% fokuserad på mig. Tror inte att vi har ridit så bra övergångar någonsin tidigare... Lite korrigering fick jag göra i vänster galoppfattning men till slut behövdes bara en kramning på yttertygeln så var han kvar där jag lagt honom. 
 
Efter voltarbetet jobbade vi på 8-volter och öppna längs långsidorna. Allt bara flöt på och jag kunde bibehålla en stadig sits och ridning även i vänster varv = formen blev stadig på Lusen. 
 
Jag har sagt det förut och jag säger det igen; detta ridpass med den känslan som uppkom kommer jag att leva på långt framöver. Att få träna och utvecklas med en sådan fantastisk häst är bortom drömmarna!

Bilder från långrittslägret i helgen

I helgen hade ÖOR långrittsläger i skogarna runt anläggningen :) Jag var en av ledarna och det var riktigt roligt måste jag säga! I lördags utforskade vi nya stigar (och icke stigar...) runt Vitsjöstugan, på kvällen hade HFA aktiviteter + god mat och under söndagen red vi till Hamptjärn och badade. Alla bilder är från söndagens ritt. Får ni chansen så häng med nästa gång vi anordnar ett lite annorlunda läger än vad man är van vid. Det är riktigt roligt att vara med på! :D
 

Älskar min bodybuilderjacka.. ;)


Sparwen, Rut och My Cash










RSS 2.0