Arbetet som banchef

Att vara banchef är verkligen ingen lätt uppgift. Du har ansvar för att arbetet flyter på bra på framridning, framhoppning och inne på banan. 3 platser alltså. På dessa 3 platser ska du hitta kunnig personal som kan ta ansvaret att göra ett bra och säkert jobb vilket inte alltid är det lättaste. Personerna ska ha kunskaper om sporten, dess regler och våga agera i situationer som kan uppstå. Det går inte att ställa t.ex. en ryttare som tävlar någon klubbtävling då och då på framhoppningen; den har inte alls en kunskap och rutin som krävs för att det ska fungera. Man måste helt enkelt veta vilka personer man tillfrågar och veta om deras kunskaper och på så sätt få allt att rulla på. Många regler ska följas och alla måste vara insatta i det. Även säkerheten måste dom vara väl medveten om. Vad gör vi om ett ekipage krashar? Hur ska vi agera om en häst springer lös runt banan i ren panik? Allt detta måste all personal vara medveten om.
 
Foto: Malin Nordin
 
När du har satt ut folk på alla arbetsuppgifter och tror att det är klart så har det bara börjat. Du kommer få in flera sms och samtal någon dag innan tävlingen där folk säger att dom har fått förhinder. Folk som respeterar banchefen arbete har redan ordnat ersättare eller gjort allt i sin makt att hitta en ersättare. I 99% av fallen så löser det sig, men det är ändå en press då man vill känna sig 100% säker. Det finns också folk som bara slänger iväg ett sms att dom inte dyker upp, eller ännu värre; dom struntar totalt i att höra av sig och där står man med 1 funktionär mindre. Det finns även som som kommer och jobbar första klassen och sedan helt plötsligt försvinner. Folk brukar även tacka nej till att jobba men kommer ändå och sätter sig på läktaren halva dagen. För mig finns det inte i denna värld. Är man medlem i en förening ställer man upp och jobbar! Dessutom kan man följa tävlingar så mycket bättre från banan.. ;) Har man tur är så handlar det om max 2 personer / tävling, precis som för oss på ÖOR, så våra funktionärer är awesome :D Som banchef måste du alltså ha pondus, klara av pressen och hantera stressade situationer. Har du dom egenskaperna kommer du klara av arbetet galant.
 
Väl på tävlingsplatsen gäller det att informera funktionärerna innan första start vad som gäller. Vilka har vilka poster? Vad krävs av mig som funktionär för att klara av arbetet? Personerna i fråga måste vara 100% säker på vad deras uppgift går ut på för att allt ska flyta på. Innan tävling ska allt material fram och efteråt ska allt bort. Har man engagerade medlemmer och tävlingsryttare så går det hur enkelt och lätt som helst; precis som det gjorde för oss i år! :D Då känns arbetet inte lika tungt utan det blir så mycket roligare när man har bra människor kring sig.
 
 Kort och gott skulle jag väl vilja sammanfatta det som att vara banchef är bland de roligaste, tuffaste, svåraste och ett av de jobb som ligger mig närmast hjärtat. Att veta att man kan ställa upp för klubben på ett bra sätt som ger bra resultat är värt mycket för mig. Det är synd bara att alla inte tänker likadant alla ggr...

Kommentarer
Postat av: emelie forsberg

Du är värd guld! ingen kan förstå hur jobbigt det är för er, tur att det finns sånna som du/er :)

2012-08-06 @ 23:10:15
Postat av: Tilda Holmgren

Du gjorde ett toppenjobb Pernilla och det är bara kul att hjälpa till när man har en så bra banchef! :)

2012-08-06 @ 23:56:17
Postat av: madeleine mattsson

Hej. Vill bara skryta på eran klubb efter helgens tävlingar. Var där och tävlade och tyckte att allt flöt på hur bra som helst! Ni är jätte duktiga och super trevliga :)

Svar: Vad roligt att höra att du trivdes så bra på våra tävlingar! :)
Pernilla Larsson

2012-08-08 @ 09:27:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback