Olika linjer med fokus på ryttaren

Dagens hoppövning med barngruppen: Självständig uppvärmning i trav med fokus på framåtbjudning, tempoväxlingar och böjda spår. Första gången som jag ger dom friheten att själva känna efter vad just deras häst behöver för uppvärmning för att hoppningen ska fungera! Dom red som att dom aldrig gjort annat. Galopparbete i båda varven i lätt sits i något högre tempo en arbetsgalopp för att galoppera igenom kropparna och få till en bra framåtbjudning. 
 
Travhoppa ett mindre hinder som framhoppning. Inga problem överhuvudtaget.
 
Man kan välja vilken av linjerna man vill börja med men jag körde på den övre. Galoppbom - kryss - ett galoppsprång - räcke - 2-4 galoppsprång - räcke. Varför galoppsprången varierar beror på storlek på ponny, framåtbjudning och ryttarens ridning. Det blev en hel del olika resultat när man har allt från shettis till stort halvblod!
Nedre linjen är det galoppbom - räcke - galoppbom - räcke - 2-4 galoppsprång - räcke. En enkel linje som hästen får tänka till lite på och vara kvick i benen i studsserien.

Syftet med lektionen: Fokusera på ryttarens sits och följsamhet över hinder och genom linjer. Genom att använda linjer med relaterade avstånd sköter hästen det mesta själv bara den har ett bra grundtempo in och ryttarens ger hästen en schysst chans att klara av uppgiften genom att rida en bra väg in.
 
Hur gick det? Vilka problem uppkom? Gick problemen att lösa? Största problemet (eller problem och problem...) var vägen in mot linjen. Många ryttare vände för snävt, hästen kom fel och minst hälften av linjen blev inte alls bra. Gruppen korrigerade det direkt till nästa gång så det hände max 1-2ggr / ryttare. Genom att tänka till och rida noggranna vägar så flyter det på.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback