Vad tänker jag på när jag letar sadel?

Foto: Rebecka Borg
 
Nu när jag letar sadel för fullt så tänkte jag tipsa om vad jag söker efter och tänker på när jag provar sadlar. 
  • Vad vill jag få ut av sadeln? Tänker jag satsa på dressyr eller hoppning eller är det skogsridning som lockar? Ska jag lägga ut några extra pengar för att satsa på kvalité eller kommer jag behöva byta sadeln sedan för att hästen kommer ändra sig inom halvåret? Jag letar själv dressyrsadel för en billig peng som jag kan ha tills Lusen har breddat sig och därefter byta sadel.
  • Vad har hästen för rygg? Är ryggen rak eller svängd? Är manken markerad eller väldigt låg? Till Lusen letar jag efter en sadel som passar raka ryggar med normal manke.
  • Hur bred är hästens rygg? Är det en väldigt nätt häst eller är den lite bredare? Kommer hästen att bredda sig eller är den i sin bästa form? Lusen är av den grövre typen och kommer att bredda sig ytterligare. Letar därför efter en sadel med vid bomvidd och kommer senare byta till en bredare.
  • Misstolka inte detta fel nu men hur bred är man själv som ryttare? Normal stor rumpa, liten plutt rumpa eller behöver man mer plats i sadeln? Man ska själv känna att man får plats i sadeln och har möjlighet att inverka på hästen på ett bra sätt. Själv letar jag efter en sadel med 17 tum i säte då jag känner att jag trivs i den storleken.
  • Sedan finns det detaljer som man ska tänka på också. Något jag har med mig i baktanken är att kåporna inte får vara för långa på dressyrsadeln då jag har korta ben. Med långa kåpor glider benen bara runt, jag hittar ingen balans och stadga i sitsen och allt blir kaos. Med korta kåpor som fungerar för mina ben har jag mycket lättare att inerka på hästen då benen får större rörelsefrihet.
Hoppas att någon fick lite hjälp av detta i alla fall :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback