Ställa hästen på böjt spår med bomserier

Cavalettilektion igår med barngruppen! Lektionens mål och syfte; ställa hästen på böjda spår med bomserier och hoppa på böjt spår.

Övning 1; Serpentinbågar med bomserie i varje båge. Övning för att öka koncentrationsförmågan, kordinationen, kvickheten av hjälperna, avståndbedömning (hjälpa hästen hitta rätt avstånd över bommarna) och fästa blicken långt fram. På långsidan öka/minska tempot beroende på om hästen är väldigt pigg eller seg.



Övning 2; Rid på volterna med en bomserie vid X. 3 bommar formade efter voltspåret, hitta tempot och avstånd för sin egen häst. Därefter lägg upp bommarna som på bilden; kryss på sockerbitar och en travbom framför. När det fungerar lägg upp hindret till ett litet räcke (jag la det på mitten på sockerbitarna) och kom i galopp. Galoppfattningen sker vid hörnet, hoppa hindret och sakta av till trav strax före nästa hörn. Övningen tränar att vända hästen över bomserie/hinder, fästa blicken långt fram, kordinera hjälperna och kontroll över tempo/gångart.

Första övningen var riktigt nyttig och bra för mina elever. Tidigare har bommarna legat så att det bara är att rida rakt fram men nu var eleverna tvungna att tänka till och hitta rätt avstånd för sin ponny. Några har en tendens att titta ner på bommarna när dom rider över och då gick det inte alls att svänga till nästa bomserie och båge. Vissa har haft tendensen att låta ponnyn gena i bågarna och då blev det såklart inte alls bra över bommarna. Vi jobbade på meed övningen tills alla enkelt kunde komma igenom serpentinbågarna med blicken fäst på nästa bomserie, bra tempo, bra vägar och bra avståndsbedömning över bommarna.

Andra övningen var också väldigt nyttig. Väldigt enkelt tog dom sig igenom travserierna men när galoppen kom in blev det lite klurigare. Dels att fatta galopp på exakt ställe, hålla kvar hästen på voltspåret, fokusera blicken långt bort och hänga med över hindret. Inte det lättaste första gången man gör övningen! Efter ett par varv så satt det som handen i handsken för allihopa! :D Alla fattade galopp på rätt ställe, red mitt på hindret, bröt av till trav enkelt vid rätt ställe. Så stolt jag blir!

Avslutade med att ställa upp ett sockerbitshinder på högsta höjden på ena långsidan och låta dom komma en och en över i galopp :) Alltid bra att avsluta enkelt, både för häst och ryttare! Alla klarade det galant, hade bra galopp mot hindret och följde med enkelt över. Dock tror jag ryttarna hade lite fjärilar i magen då hindret blev lite högre, haha ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback