Favorit i repris
Dagens övning behövdes verkligen, det kändes när man hade ridit igenom den några ggr. Det var alltså bommar på böjt spår, volt, som vi skulle rida igenom i båda varven. Det låter väldigt lätt men det var riktigt, riktigt svårt och knepigt att ta sig igenom. Men några ggr tog vi oss igenom det med riktigt bra flyt, fina lyft över bommarna och bra känsla. Resterande del av ridbanan så att säga bestod av raka bomserier, skänkelvikning och enkla bågar.
För att sammanfatta det kort och gott kändes det riktigt, riktigt bra hela lektionen igenom. Fick igång bakdelen på henne riktigt bra, stadig och formen och hon vilade fint på stegen. Jag kände att jag även fick jättebra sits och allt bara flöt på.
Svar till anonym
Och ja, jag håller med dig om allt skitsnack i ridsporten. Man kan väl säga att ridsporten och andra sporter har olika skitsnack. Ridsporten går ofta bakom ryggen på folk och sprider rykten som bara växer sig värre och värre medan andra sporter säger rakt ut vad dom tycker. Precis som jag skrev i slutet på inlägget så finns det en hel del skitsnack, och jag tycker absolut att ridsporten ska bli bättre på det och inte anta och tro så mycket om alla andra. Där skäms jag över att vara med i det hela faktiskt men det är enda biten.
Ridsporten föredömme för andra sporter
Är det bara jag som blir arg? Bara för att en idrottsmänniska inte tjänar flera miljoner i lön så är det skillnad? Jag tycker inte det. Alla idrottare har samma mål; att bli bättre och prestera på topp. Och alla gör det med samma inställning; dom gör det för att dom älskar och brinner för sin sport. Ska man då behöva ta en massa skit bara för att man förlorade en match eller fick 8 fel i grundomgången?
Där ligger ridsporten flera hästlängder före. Jag har aldrig hört en uns skitsnack ens om en ryttare som inte har blivit placerad på en viktig tävling. Inte ens om eliten har jag hört det. Varför det är så tror jag beror på att alla inom ridsporten förstår. Hästen, ryttaren eller båda kan ha en dålig dag och det är acceptabelt. Jag tycker det är jättekul om ett ekipage går vidare till en final men inte sätter jag upp en massa press, krav och mål för den bara för det? Jag hoppas istället på att ekipaget ska kunna prestera så bra som möjligt, utvecklas och framförallt ha roligt på vägen. Förhoppningsvis är det fler än jag som känner så.
Något mer som ska lyftas fram är ridsportens supportrar; vi ger alltid ekipaget en varm applåd, hurrarop och annat beröm för deras insats och för vilka de är. Även om det är något nedslag eller stopp så sporrar vi dem att fortsätta kämpa och säga att vi finns bakom dom som stöd. Annat är det med just ishockeyn som jag drog upp tidigare; där blir lagen utbuade, smutskastade, får glåpord efter sig och sedan får alla som har lokaltidningen läsa om hur dåligt dom spelade. Smart drag.
Nu vill jag inte att ni ska tro att ridsporten är så himla bra som jag får den att låta. Även här finns det mängder med dopingskandaler och en hel del skitsnack som går bakom ryggen på folk. Den äckliga skillnaden är att skitsnacken är rena personangrepp med avundsjuka som ligger bakom. Det är vad jag anser.
Bilder från google.
Vårkänslorna är här
Barnen skötte sig bra, dom hanterade situationen bra! Dock synd då mycket tid försvinner och man knappt hinner påbörja den tänkte övningen innan man måste avsluta. Nya tag nästa vecka!
Sen kväll på stallet
För ovanlighetens skull lyckades jag sova till ca 08.30 vilket jag inte har gjort på över 2 veckor. Då har jag vaknat mellan 7-8 och sedan inte kunnat somna om. Jobb-väckarklockan sitter i fortfarande tror jag.. Igår blev det inget inlägg då jag kom hem från stallet så pass sent och var trött. Malin skulle rida Divan efter lektionernas slut så vi passade på att prata då det var alldeles för längesen vi såg (enligt mig). Så istället för att vara hem strax efter 20.00 slutade det med att klockan stod på 21.45 innan jag satte mig i bilen. Det var faktiskt supermysigt att vara kvar på stallet när en lektion var kvar, hästarna står och äter, få människor där etc. Hela stallet fylls av en helt annan stämning som jag gillar!
Idag kommer nog en hel del inlägg, bl.a. om detta;
- Gårdagens lektion med barngruppen
- Vad jag tycker om ridsporten som sport och tävlingsarrangemang
- Beröm och kritik
Malin och Bosse! Foto: Jag.
Failbilder
Bildbomd hoppning
Foto: Sara Bylund, sommaren 2007
Foto: Sara Bylund, sommaren 2007. En av mina favoritbilder på oss två!
Foto: Pappa. Jag och Soliman 2006.
Foto: Pappa. Jag och Soliman 2006.
Foto: Sara Bylund. Jag och Melinda 2007.
Foto: Sara Bylund. Jag och Melinda 2007.
Foto: Anton SM. Jag och Donna hösten 2008.
Foto: Anton SM. Jag och Donna klubbhoppning 2009.
Foto: Pappa. Jag och Pocahontas klubbhoppning 2007. Bästa rundan någonsin!
Foto: Pappa. Jag och Pocahontas 2007.
Nedrans bananer...
Tills dess ska jag plugga inför högskoleprovet som är på lördag. Jag måste klara 1.2 för att kunna söka till utbildningen som jag vill och då gäller det att träna stenhårt. Wish me good luck.
Tradera i mitt hjärta
Fullt upp hela dagen
Efter det var det bara att fara hem, byta om, packa och sedan ta bilen in till stan. Då jag inte orkar rida Donna som jag önskar att jag kunde så har jag bestämt mig för att göra något åt det hela istället för att gnälla. Så idag var det mitt första pass på Afro Power Dance på Energihuset! För att sammanfatta det hela hängde jag med bra i början men sedan gick det utför, haha! Kordinationen var inte på topp i vissa rörelser och konditionen var inte på topp någonstans. Förhoppningsvis så kommer båda de delarna att bli bättre efter några ggr och jag hoppas att kommer att märkas i min ridning också! Det var i alla fall jättekul när man kom in i det och det bästa är att vi kommer att köra samma dans ett antal ggr framöver.
Hur gör ni? Tränar ni något utanför ridningen för att kunna prestera på topp?
Tips på ridövning
- Först rider jag serpentinbågarna bara som dom är. Böjer igenom hästen i hela kroppen och ser till att han följer med i de vändande hjälperna. Ofta behövs bara någon enstaka båge för att känna efter.
- Sedan bygger jag på med halter när jag passerar medellinjen (det svarta X:et) för att se att han lyssnar både på förhållande och framåtdrivande hjälper.
- När det fungerar lägger jag till volter i varje serpentinbåge för att få igenom böjningen ytterliggare. Ofta behöver man lägga till ett extra varv på volten om han stretar emot i början.
Vill man lägga till ytterliggare övningar i övningen så kan man göra fram- eller baksdelvändning vid de röda kryssen eller flytta undan för innerskänkel (strecken vid vänstra volten). En övning jag rekommenderar!
Att göra ingenting
Ska nog få till ett inlägg med ett tips på en övning innan kvällen är slut också!
Körtävling
Dagen i ord
Ikväll blir det hoppträning med fälttävlanshinder med Donna. Förhoppningsvis blir det mycket lek så att både jag och hon får ha riktigt roligt och slippa den där äckliga känslan som brukar dyka upp när man minst behöver det..
Horzejacka till salu
Säljes för 300kr.
Skriv en kommentar, maila eller hör av er på annat sätt vid intresse.
Försökselever på dressyrlektion
Första delen av uppvärmnigen jobbade vi självständigt i skritt och trav för att sedan gå in på volterna där vi jobbade med sidförande, öka och minska. Därefter gjorde vi samma övning som förra veckan men bytta ut öppna mot sluta. Så det var sluta längs ena långsidan och sedan 3 serpentinbågar på andra. Den övningen gjorde vi i båda varven för att sedan pusta en stund. Beverly kändes sååå fin i högervarvet, mjuk och smidig och flyttade enkelt undan för skänkel. I serpentinbågarna kunde man jobba mer självständigt och där koncentrerade jag mig på takten och framåtbjudningen vilket jag hade stor hjälp av i slutorna. I vänster varv hade både jag och Beverly svårare så det var någon enstaka sluta vi fick till som var godkänd.
Nästa övning var vi försökspersoner på. Jag hoppas att ni hänger med i min förklaring. Vi skulle rida på volterna, vid öppna delen ut mot kortsidorna skulle vi vända in och rida halvt igenom via skänkelvikning i trav. När vi kom ut på voltspåret igen var det skritt. Vid X galopp och skritt innan väggen. Vid väggen trav, sedan halvt igenom via skänkelvikning och göra likadant med skritt - galopp - skritt där. Sedan bara rulla på. Jag tror mest att det var vi ryttare som fick oss en tankeställare med så mycket olika delar vi skulle ha koll på OCH vi skulle ha koll på alla andra. Det fungerade jättebra bara man koncentrerade sig men så fort man slappnade av blev det kaos, haha!
Jag är jättenöjd med Beverly de här två veckorna och jag hoppas att det blir fler ggr!
Reportage i ÖA
Det är inte bara uppfödare som har det jobbigt just nu har jag märkt. Hästbiten som man är så är jag inne på hastnet.se säkerligen 3ggr/dag och surfar runt och drömmer mig bort. Det kan bra vara någon enstaka timmes mellanrum mellan besöken och då har det tillkommit en hel del nya annonser och det blir bara fler och fler. Är det så att de flesta som är intresserad av egen häst redan har drömhästen eller är det faktiskt så att det även här är ekonomin som ställer till det?
Oroväckande är det i vilket fall som helst.
Volt med bommar
Nästa övning hade jag lagt 3 bommar på en 10m volt vid B och på andra långsidan 5 bommar med travavstånd. Alla fick trava runt fyrkantsspåret och komma i ström över bomserien medan jag ropade en och en som fick trava på volten. Dels för att jag ville koncentrera mig på en och en i nya övning och för att förhindra krockar och kaos som det lätt blir vid nya övningar på den här nivån.
Övningen fungerade jättebra! Alla fick igenom volten i båda varven riktigt, riktigt bra och det var över förväntan så bra som alla red ikväll! När det fungerade bra valde jag att ändra lite på bomserien och la upp varannan sida på sockerbitar vilket också fungerade riktigt bra om inte bättre.
Som avslut tränade vi återigen på korrekta galoppfattningar och det går bättre och bättre för alla! Nu sitter det vid första eller andra försöket och det är så roligt att se att ens övningar ger resultat.
Nästa vecka är det hoppning!
ÖORs nya trotjänare
En stund senare var papprena påskrivna och han följde med oss hem i transporten. Strax innan 16.00 klev han ur transporten på ridskolan, lugn som en filbunke tittade han sig omkring i sitt nya hem. Välkommen till ÖOR Sune!
Världens bästa klubb
Fler nyheter!
Måste jag att jag gillar täckena och schabraken som har kommit! Dock så är väl inte produktbilderna de bästa, speciellt inte på det nya tränset. Då framhävs det mycket bättre på täckesbilden. Förresten, roligt att Tobbe Larsson och hans hästar är nya modeller för Hööks! Men behövde dom byta ner sig så totalt med fotografen?
Dressyrtävling igår
Framridning
Hon var riktigt fin på framridningen! Skrittade väldigt mycket i början för att få igenom ställning, böjning och halterna och det fungerade riktigt bra. I traven koncentrerade jag mig på att hitta framåtbjudningen i henne (vilket kom direkt) för att sedan kolla så att hon lyssnade på vändande hjälper. När det kändes någorlunda bra red jag igenom övergånger mellan skritt-trav och trav-halt. I traven kändes hon inte riktigt bra i vänster varv vilket var helt logiskt då hon har känts både loj och ovillig att samarbete de senaste veckorna. Troligen har det att göra med pälsfällningen och att hon lätt blir stel i vänstervarvet. Galoppen var kalasfin i högervarvet! Klockrena fattningar från både skritt och trav. Vänstergaloppen kämpade jag med att hitta en stadig galopp vilket var svårt då hon blev lång och flack och jag inte orkar stödja upp henne.
Red igenom någon enstaka ökning också vilket kändes jättebra!
Programmet
Donna behövde bara höra sitt namn i högtalarna så gick hon in på banan och spände upp sig. Primadonna heter hon egentligen... Inget trams för domaren eller annat vilket kändes skönt. Pigg och alert men var inte alls lika koncentrerad som på framridningen.
- Detta gick bra:
Travökningen, travprogrammet i höger varv, skritten, höger galopp, galoppökningarna. - Detta gick mindre bra:
Uppridningen, halten, travprogrammet i vänster varv, sista travdelen innan uppridningen. - Detta blev godkänt:
Halten i programmet, halten på slutet, vänster galopp.
Är ridning fysiskt krävande?
En viktig sak som jag tycker att du glömde nämna, är att det är mycket viktigt att få i sig snabba kolhydrater och proteiner direkt efter träning. Muskler suger efter nämnda ämnen i snitt 45 min efter träning. Om du inom den tiden inte får i dig tillräckligt så bryts istället muskler och fett ner. Äta direkt innan är en dum idé precis som du nämner, det är väldigt viktigt att känna efter själv hur länge man ska vänta innan träning. Allt detta handlar om dig och din ämnesomsättning. FAST ridning kanske inte är så fysiskt krävande som många vill menar, det kanske inte är så viktigt med rätt kost.
Kost är halva träningen, om man tar den seriöst...
Svar: Ja, självklart är det viktigt att man får i sig alla näringsämnen, proteiner, energi m.m. både om man tränar och inte gör det. Så på den punkten håller jag med dig till 100%.
Dock tycker jag att det är synd att du inte tycker att ridning är fysiskt krävande. Visst, jag kan hålla med om att en uteritt i skogen inte är särskilt fysiskt krävande om man själv inte gör det till det. Jag tror att det beror helt på hur man är som ryttare och vilken inriktning man har valt med sin ridning. Tävlingsryttare eller "träningsryttare" som vill att både en själv och hästen ska bli så bra som möjligt så tror jag att en uteritt är mer än bara avkopplande och en glädjekick. En uteritt kan handla om konditionsträning, intervallträning eller styrka; beroende på vad ekipaget behöver. Att bara tro att det är hästen som får jobba när det är galoppintervaller t.ex. är fel då ryttaren ofta står i lätt sits för att störa hästens rygg så lite som möjligt = träning av ben, rygg och magmuskler. Alla de musklerna behövs för att man i balans ska kunna stå i lätt sits och hålla kvar den. Jag skulle vilja jämföra det med ett pass på gymmet, dock att vissa muskelgrupper får mer träning än de andra.
Men i ridhuset då? Jodå, där tillkommer mer träning. Det spelar ingen roll om det är dressyr eller hoppning, båda två är fysisk krävande om en ryttare rider rätt så att säga. Alla kroppens muskler måstse samarbeta för att man ska ha en korrekt sits och orka bibehålla den; mag- och ryggmuskler för att komma ner i sadeln, benmuskler för framåtdrivande, formande och sidförandehjälper och i vissa fall armmuskler. Det är få ggr som jag i alla fall hoppar av hästen utan att vara svettig efter ett ridpass. Vissa ggr har man ridit så pass bra att det rinner svett längs ryggraden och hela tröjan är dyngsur av svett.
Åter till det här med träning och kost. Självklart är det viktigt; för att kunna prestera bra på träning behöver man få i sig rätt mat för att orka. Men då ridning både är en hobby, träningsform och sport så finns det olika prioriteringar på hur mycket man bör tänka på kosten. Det är precis som i vilken annan sport som helst; du kan spela fotboll, hockey eller skidor bara för roligt men inte förändra kostvanorna för den sakens skull.
I ridningen skulle jag vilja säga att det finns 3 olika grupper som jag nämnt tidigare; hobbyryttaren, träningsryttaren och tävlingsryttaren. Det är 3 helt skilda ryttare som satsar på olika saker. De som verkligen brinner för sporten i sig och vill komma långt kombinerar ridningen med annan träning såsom löpning och gym t.ex. och tänker förmodligen då också på kosten för att kunna prestera så bra som möjligt. Sedan finns det hobbyryttaren som rider bara för kul och har nog inte de kostvanor som en tävlingsryttare har. Träningsryttaren ligger nog mittemellen, beroende på hur hårt man satsar.
Själv är jag mer av en träningsryttare som tävlar för att jag tycker det är kul, inte för att jag satsar 100% på att vinna. Jag har inte i bakhuvudet vad jag bör äta och vad jag inte bör, på den nivå jag är just nu är det inte prio ett för mig. Än hur mycket det skulle behövas för att jag skulle orka mer. Däremot så kommer jag att börja med fler träningsformer för att rida bättre och orka hela ridpasset igenom.
Hoppas att det blev lite klarare hur ryttare tänker och är som. Dock är detta mina åsikter och det kan skilja en massa. En hobbyryttare kan självklart tänka på kosten också, det säger jag inget om. Och ja, man kan ta ridningen seriöst utan att lägga om hela kosten.
Uteritt x2
Sedan blev det uteritt med tävlingsgruppen. Donna skötte sig jättebra förbi E4:an och industriområdet. Det var när galoppen kom som hon kopplade bort allt med att sköta sig heter. Hon drog, blev stark, drog, blev starkare. När jag väl fick igenom en förhållning och hon lyssnade var det jag som drev på henne och hon fick släppa lös all energi som gömt sig långt där inne någonstans... Efter det var det småtrav, kast med huvudet och andra olater. När vi sedan skulle trava och dom framför skulle öka så började hon galoppera på stället och när jag kände att det skulle sluta illa om vi inte saktade av ropade jag att vi skulle stanna. Hon lyssnade verkligen noll så det kändes bättre att ta det säkra före det osäkra istället för att det skulle ske en olycka. Men jag förstår henne, inte konstigt att hon blir så pigg och glad av att komma ut när hästarna knappt kommer ut på vinterhalvåret.
Tips på sen och omäktig middag
- Müsli
- Fil
- Banan
Beverly och volter
Därefter var det bara att lägga upp stigbyglarna framför sadeln och börja jobba. Dagens övningar bestod av voltarbete, minska och öka volten, öppna och serpentinbågar. Ju längre lektionen gick ju bättre gick Beverly. På slutet satt jag på helt glappa tyglar och hon gick sååå fint! Är supernöjd! Imorgon kommer jag att ha träningsvärk som heter duga men det får man ta. Den känslan på slutet var något utöver det vanliga.
Fraktfritt på Hööks
Hööks kör återigen på frakfritt köp som räcker till 27/3, alltså nästa söndag. Själv blir jag alltid köpsugen vid sådana tillfällen men förhoppningsvis lyckas jag hålla fingrarna i styr och inte trycka hem något. Något annat som Hööks ofta kör med är olika paket/kombinations erbjudanden och denna gång är det ett fleeceset. Det innehåller täcke, lindor, grimma och grimskaft och endast för 199kr om man köper annat för över 200kr. Annars går det endast på 249kr. Supersnygga färgkombinationer! Själv skulle jag nog ha tagit det svart/blåa setet.
Ingen bra dag
Sitsträning utan stigbyglar
För att börja sitsträningen enkelt och för att barnen skulle känna sig trygga tog jag in dom på mittvolten där dom fick lägga upp stigbyglarna. Därefter skritt - halt - skritt och flera sådana repititioner. För att öka ytterliggar la jag in trav korta stunder för att dom skulle vänja sig vid känslan. När jag tyckte att det kändes bra tog jag ut dom på fyrkantspåret där det var trav på långsidorna och skritt på kortsidorna vilket fungerade jättebra! Alla elever hade superfina sitsar till slut när dom fick in tekniken och då blir man stolt som ridlärare!
På slutet avslutade jag med att dom fick träna på galoppfattningar 2 eller 3 på fyrkantspåret och det fungerade riktigt bra. Nästa gång har vi cavaletti, då ska jag komma på en riktigt rolig och nyttig övning! Bäst att kolla planeringen.
Vårnyheter hos Jacson
Har hittat en hel del snygga nyheter hos Jacson som jag gillar! Vad tycker ni?
Litet ekipage
Återigen får videon tala för sig själva.
Det enda jag vill påpeka att jag hade velat sett en hjälm.
Nästan stallet
Snälla, lägg ner
Alltför ofta så händer detta i hästbloggar och är det bara jag som blir lite orolig? Ska inte vi i hästvärlden hjälpa varandra och försöka höja ridsportens status istället för att trycka ner varandra? Jag läste en av de yngre tjejerna i stallets blogg och det är sjukt hur långt man kan gå. Det närmade sig ren utskällning för att hon tyckte som hon tyckte.
Jag har själv bemött kommentarer dåligt, det erkänner jag för att kunna bli en bättre människa. Ibland går jag faktiskt tillbaka till de kommentarerna, läser, ser sedan själv vad jag har skrivit och skäms lite faktiskt. Varför kunde jag inte föra en normal diskussion med människan ifråga?
Det är lite som inlägget jag skrev om skitsnack; fråga istället mer om hur personen tänker och resonerar lite mer ingående för att verkligen förstå innan man "attackerar", dock ska man inte göra det heller men om man nu måste. Om ni då inte gillar det personen skriver så ge eran åsikt utan att ge denne en ren utskällning. Hade vi inte fått säga vår åsikt i Sverige så hade det funnits lag på det. Tänk på det nästa gång.
5 saker jag längtar efter
- Att utbildningen ska ta slut så att jag kan börja träna för ridningens skull.
- Att utbildningen ska ta slut så att jag kan komma igång med Isafold på allvar.
- Att värmen ska komma så man slipper dra på sig 100kg kläder.
- Att utomhussäsongen ska dra igång så att jag kan fara ut och fota igen.
- Att det ska släppa för mig och Donna i ridningen rent allmänt
Vad längtar ni efter?
Uteritt flyttad
Foto: Anton SM
Dagens planer
Veckans planer:
- Möte med hästivalen på tisdag
- Möte med U-sek på torsdag (17.00 alla u-sekare)
- Filmkväll på fredag?
- Hästar före alkohol på lördag start 17.00. Anmälan finns i stallet!
- Tävling på söndag, dressyr för mig och Donna.
Som sagt, idag blir det en hel del plugg och sedan blir det uteritt med Lusen mitt på dagen! Underbart att solen bestämde sig för att titta fram också, hoppas bara att blåsten ger sig.
5 saker ni inte visste om mig om ryttare
- Sedan jag började skolan har jag haft otroligt höga krav på mig själv och det följde med upp på hästryggen. Därför får jag ofta prestationsångest om vi får en vikarie, ska rida programridning, på tävling eller om någon viss person ser på. Ofta är det när jag rider Donna då jag har fått för mig att alla kräver att jag ska rida henne bra då vi har varit ett ekipage så länge. Så när det går dåligt beror det ofta på min prestationsångest.
- Jag har varit hästskötare i ett travstall. Dock slutade jag efter ett litet tag då hästen jag kände mest för blev såld. Då var jag runt 13-14 år.
- Jag kan inte rida hästar som faller under kategorin pigga, heta, känsliga etc. Då blir det ofta okontrollerbart och varken roligt för mig, hästen eller ekipagen runt omkring. Dock har jag lättare att komma till bra ridning på hästar som behöver stöd från ryttaren; ex. Ramera när hon började gå med andra ryttaren efter sin ögonoperation.
- Runt 14-15 år blev jag hästskötare på en unghäst. Jag kunde inte hantera hästen på något plan från början men till slut fann vi varandra. Dock flyttade hästen till Umeå efter bara några månader.
- De hästar som har legat mig varmast om hjärtat har varit skäckar. Få undantag är de hästar jag bara kände i några månader men alla hästar som jag tyckt om några år har varit skäckar. Donna räknar jag som skäck i min fantasi då hon har små vita prickar överallt, haha. Långsökt jag vet.
Dagens hemlighet
Kombinationer med Ninor
Uppvärmning
Vi började med att själva jogga igång hästarna i trav. Jag koncentrerade mig på att få honom att lyssna på både framåtdrivande och förhållande, få honom att vänta på mig och hålla ihop kroppen (då han lätt får för sig att bakdelen ska fara åt något annat håll). Redan där kändes det helt fantastiskt, den känslan var längesen jag hade på honom! Sedan började första övningen, den jag har döpt till "Uppvärmning cavaletti" då det var uppvärmning inför de andra två övningarna. Hela uppvärmning gick i trav och under nedsittning utan stigbyglar.
Från vänstra kortsidan skulle vi vända upp över cavalettibommarna, sedan vända varannan vänster/höger. Sedan en volt i hörnet, öppna längs långsidan till oxern, volt runt oxern och sedan öka traven andra delen av långsidan. Samma sak i båda varven.
Ninor var såååå fin! Lugnt och fint över cavalettin med vilande steg och låg form. Volterna gick hyfsat bra, stadig form men något för mycket "ut-svängade" med bakdelen. Öppnorna SUPERFINA!
Kombination 1
Travbommar in, räcke, ett galoppsprång över en bom, oxer, 3 galoppsprång fram till ett plank. Planket las till i slutet.
Ninor lyssnade ovanligt bra här med! Trodde att han skulle strunta i mig fullständigt och springa på som ett ånglok genom kombinationen men oj så fin han var! Hoppade upp sig riktigt fint! Sista gången låg oxern på 80-90cm och planket las till, inga som helst problem! Jättenyttigt att trava in i kombinationen.
Kombination 2
Kryss in, 2 galoppsprång till oxern, 3(?) galoppsprång till en grind som las till på slutet.
Här lyssnade han för bra! Hade samlad galopp in första gången och då blev det nästan för långt för honom. Andra gången hade jag bättre tempo och då blev det nästan för trångt. Därefter hittade jag en bra galopp som blev perfekt för kombinationen! Första gången grinden las till sprang han på sidan, tror det berodde på att jag trodde att han skulle klara det och red inte som jag borde ha gjort. Sedan när jag började rida igen hoppade han över lekande lätt. Oxern i denna kombination låg på ca 90cm sista vändan.
Fyrkanterna = Sockerbitar
Stjärnan = Läskigt hinder (grind)
Jag är sååå nöjd över lektionen! Kändes inte som att man behövde ha press på sig utan hela gruppen var faktiskt avslappnade och "lekte" sig igenom lektionen då det såg så bra ut för alla! Stämningen var på topp och alla hade faktiskt riktigt roligt! Dock kom det fram varför vi kallas för självmordsgruppen... Julia körde rodeo och Borg körde lite akrobatik. Stor eloge till dessa som skötte det riktigt snyggt! Bevis på att hästarna hade roligt också? Jajjemen!
Vårfärger
Slut för denna gång
Ikväll är det hopplektion på Donna, längtar! Förhoppningsvis har jag ett roligt inlägg att skriva ikväll.
Foto: Anton SM
Börja om från början
Vid lektionens slut hade alla elever fått igenom minst en riktigt bra galoppfattning. Nu hoppas jag att den känslan sitter kvar till nästa vecka och att galoppfattningarna kommer att fortsätta vara lika bra och harmoniska.
Sig själv före hästen?
Det vanligaste ämnet är när ponnyryttare ska upp på stor häst. Ryttarna har haft sina ponnyer i flera år, skrivit hur mycket dom älskar sina ponnyer och helt plötsligt så ska ponnyn säljas då ryttaren har fyllt 18. Ryttaren vill fortsätta tävla och har inte den möjligheten med ponny. Visst, det skulle gå att klassa upp den till häst men det är inte samma sak. Man får inte samma förutsättningar. Men hur är det då? Sätter man sitt egna intresse och passion för tävling före ponnyn? Själv tycker jag att det låter så... elakt rent ut sagt. Ryttare som byter upp sig till häst gör det antagligen för att komma längre upp i klasserna, för att utveckla sin egen ridning och mentalitet. Dom gör det för att dom älskar att tävla och vill fortsätta med det med samma förutsättningar som motståndarna (självklart kan en ponny ge hästarna bra motstånd men inte till samma nivå som under ponnytiden).
Det är förståligt att man inte kan ha kvar ponnyn och köpa en ny häst. Att vara hästägare är dyrt och inte är det många idag som knappt har råd med en. Tävlingsryttarna har sedan alla tävlingkostnader också, vilket kan bli en hel del extra kostnader per månad under säsongen.
Sedan är tiden som gäller också. Hur många har egentligen tid att älska och ta hand om två hästar om man har jobb/skola också?
Det kan även vara andra orsaker till varför man inte kan tävla sin häst längre. Hästen kanske blir skadad och går inte att hoppa. Den kanske får en sådan pass svår skada att den bara kan motionsridas. De som verkligen satsar på tävlingar kommer självklart att sälja hästen och då köpa en ny (tror jag).
Jag ska inte rabbla upp en massa mer orsaker till varför man säljer sin häst men dom vet ni nog redan om. Hur står jag till det här? Jag tycker såhär; om ryttaren vill fortsätta tävla men hästen passar inte, ryttaren och hästen passar inte ihop, hästens förutsättningar försämras etc så tycker jag att ägaren ska sälja hästen. Ryttaren kommer inte att bli lycklig av att gå från att tävla varannan helg till att bara ta en tur i skogen då och då när hon/han vet att det finns andra hästar som går att tävla. I det läget skulle jag vilja sätta ryttaren i första hand. Vad blir jag lycklig av? Tävlandet? Träningen? Skogsturerna? Prioriterar man inte sitt egna intresse först så kommer det att gå ut över hästen och då blir ingen lycklig. Då anser jag att det är bättre att sälja än att behålla, än hur mycket man älskar hästen så måste man vara lycklig med den.
Och ja, det finns människor som är lycklig bara av att få träffa hästen varje dag och ser tävlingar som en bonus. Dom bryr sig inte om hästen inte går att tävla eller annat, dom kommer att behålla sin häst ändå. Själv vet jag inte om jag skulle klara av att sälja min häst om jag hade någon...
Hur ställer ni er till det här? Vad skulle ni ha gjort om er tävlingshäst endast gick att motionsrida?
Nu kommer några bli upprörda
Klicka här för att komma till inlägget.
Vad tycker ni om ämnet?
När jag har gjort klart skolan för idag ska jag själv ta och skriva ett inlägg om det.
En ny snygging på världsbilden
Bilden finns på stallets hemsida, fotograf framkommer ej.
Borta bra men hemma bäst
Är nu hemma från helgens Stockholmsresa! Känns skönt att vara hemma, speciellt att sova i sin egna säng, haha! Vi var hemma strax efter 17.00 och fram tills nu har jag hunnit jobba sisådär 2 timmar, ätit middag och duschat. Imorgon blir det att kliva upp strax före 05.00 för att fara och jobba. Skönt att ha gjort bort 2 timmar idag så man kan sluta tidigare imorgon! :)
Självklart hann vi fara förbi Hööks i Sundsvall och Horze nere i Stockholm. På Hööks lyckades jag få med mig två tredelade bett (ett till Lusen och ett till Donna) och ett par tyglar till Lusens dressyrträns. Det blev bara en snabbvisit då vi ville komma ner till Stockholm i tid. Nere på Horze fick jag med mig en svart jacka (den som är på bilden) för halva priset och en ny tävlingsskjorta (den på bilden). Horze hade haft reakväll dagen innan så det fanns inte så jättemycket där... Typiskt...
Resa söderut
Mellan 10.30-11.00 kliver jag in på Hööks i Sundsvall hoppas jag. Det ska inköpas ett bett och tyglar till Lucifers dressyrträns. Skulle behöva köpa till Donna också men jag glömde mäta hennes bett. Smart.
Sedan ikväll vid 19.00 kliver jag troligen ut ur Horze butik nere i Upplands Väsby. HURRA!
Så det blir nog ingen uppdatering från mig förrän på söndagkväll. Knappt det.
Cavaletti och hästbyte
Under uppvärmningen kändes Donna väldigt loj och inte alls som hon brukar vara. Vi hittade aldrig känslan och någon vidare form blev det då inte. Väldigt okänslig för alla hjälperna och det kändes som att bakdelen släpades 100m bakom henne. Galoppen blev bättre, där var hon jättefin! Dock inte den energi jag hade önskat men fin var hon. Vi skulle rida ca 10m volter på långsidorna och det gjorde Donna med bravur. Duktig häst!
Lite övningar med skänkelvikning, minska och öka traven över bommar och mer volter. Dock kändes det piss varje sekund och jag fick aldrig något gensvar av hästen. Det var bara... helt dött överallt. Inget sug i bettet, inget aktivitet bak och ingen bjudning framåt.
Sista övningen skulle vi hoppa ett sockerbitshinder, lägga en volt, hoppa nästa, lägga volt, och hoppa nästa. Där började både jag och Donna att vakna och nu kändes det mycket bättre trots att vi aldrig hittade den där känslan som brukar komma. Sista övningen var först att minska galoppen mellan hindren och sedan öka. Donna gjorde det hon skulle, inte mer än så.
Nej, till nästa vecka hoppas jag att hon mår bättre för inte står allt rätt till med stjärnan. Jag hoppas att det har med pälsfällningen att göra så det inte är något annat som spökar. Imorgon blir det ingen ridning för min del då jag drar till Stockholm. Onej, jag missar knopptävlingen. Buhu.
Gårdagens cavaletti med barnen
Uppvärmning
Den gick till så att det var skritt över bommarna (självklart lätt sits) som är på en båge med en kon som "väg-hjälp". Vid mitten på kommande kortsida var det trav, sedan lätt sits hela långsidan ner och avsakning till skritt vid mitten på nästa kortsida. Enkel övning för att värma upp både häst och ryttare.
Övning
Själva övningen hade samma ridvägar fast trav hela banan igenom. Samma arbete som tidigare vid bågen med bommarna. Vänd in från kortsidan, lätt sits över bommarna, runda konen, lätt sits över nästa bommar och sedan lättridning. Vid andra långsidan lätt sits över den bomserien. När det kändes som att alla elever hade koll på övningen la jag upp ena sidan på de två sista bommarna (de nedre på bilden) så dom var högre på varsin sida (använde mig utav sockerbitar på mellersta höjden). När det kändes bra höjde jag upp ytterliggare en.
Hela lektionen flöt på riktigt bra tycker jag och jag tror även att eleverna tyckte att det var roligt! Nästa gång är det dressyr och oj vad dom ska få kämpa då.
Smart nyhet från Hööks!
Bara jag som tycker att den nya överdragsoverallen från Hööks är supersmart? Den måste vara helt perfekt för de som har stalltjänst innan skolan/jobbet och inte har tid att byta om etc. eller vad man nu känner att man måste göra innan det är dags att fara. Tummen upp från min sida! Dock hade en svart varit mer passande för min del.
Jag behöver vara hos honom
Ni ska bara veta hur mycket jag behöver han just nu.
Han tar bort all stress, magont och allt annat man kan få av skola och jobb.
Foto: Rebecka Borg